Aardpen slaan | Informatie & Kosten

Het proces van het slaan van een aardpen is een cruciale stap in het creëren van een veilige elektrische geleiding naar de aarde. Het is een effectieve methode om gebouwen en constructies te beschermen tegen bliksemschade. In dit artikel lees je meer over het slaan van een aardpen, wat dit kost en hoe je gratis offertes voor deze klus ontvangt.

aardpen slaan

Wat is een aardingspen?

Een aardpen is een geleidend metaal dat diep in de grond wordt geplaatst. Een aardpen verzorgt de aarding van het huis. Aarding is nodig wanneer er binnen het elektriciteitscircuit een elektra isolatie defect voorvalt. De overtollige spanning wordt dan als het ware via de aarding en de aardpen in de grond gevoerd. Op deze manier fungeert een aardpen als een pad voor elektrische stromen om veilig naar de aarde te vloeien.

Aardpen en veiligheid meterkast

Naast dat het verplicht is, loopt een niet geaard huis gevaar en heeft een grotere kans op brand omdat apparaten onder te hoge spanning kunnen komen te staan. Ook is het natuurlijk gevaarlijk voor je eigen veiligheid omdat je in contact kunt komen met elektriciteit. Wanneer blikseminslagen bijvoorbeeld niet op de juiste wijze worden afgeleid, kan er ernstige schade aan je woning, elektrische systemen en zelfs aan bewoners ontstaan. Ook voor onweer en overbelasting van de groepen in de groepenkast is een aardpen de beste beveiliging. Je voorkomt dus elektrische problemen door kortsluiting met een aardpen. 

Heeft mijn huis een aardpen?

Het beste kun je kijken naar het bouwjaar van je huis. Sinds midden jaren 70 is een aardpen namelijk verplicht. Is je huis ouder, dan zou hij er nog niet kunnen zitten. In veel huizen is hij dus aanwezig, maar in oudere jaren 30 woningen je kans dat dit nog niet het geval is.

Hoe ziet een aardpen er uit?

Je ziet dat een aardpen an sich een simpel ding is. Een aardpen is gemaakt van metaal en heeft een doorkoppeling zodat spanning veilig afgevloeid kan worden. De lengte van een aardpen kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de bodemgesteldheid en de diepte tot aan het grondwater. Meestal ligt de pen maximaal 6 meter diep. Een aardpen heeft de vorm van een cilinder en is ontworpen om stevig in de grond te worden geplaatst.

Aardpen in de grond laten slaan of zelf aardpen slaan?

De pen laten slaan is echt voor een vakman weggelegd. Aangezien het nauwkeurig moet gebeuren wordt naderhand ook nog een weerstandsmeting gedaan. Bij de kleinste fout in het meten van de weerstand, werkt de aardpen misschien niet goed en helpt hij dus niet bij de veiligheid. Daarom is het van belang dat je dit niet zelf doet maar laat doen door een erkende elektricien. 

Hoeveel ohm en hoe diep?

Een aardpen heeft wel wat eisen. Voor Nederland mag de maximale aardverspreidingsweerstand 166 Ohm zijn. Dit moet gemeten worden op het ongunstigste punt in de installatie. Ook ligt een aardpen meestal tussen de 3 en 6 meter diep.

Dikte aardpen

De dikte van de pen is afhankelijk van het materiaal. Een onbeschermde aardleiding die in de grond gelegd is voor koper, moet een doorsnede van minimaal 25 mm² hebben. Wil je liever gegalvaniseerd staal, dan dient deze minimaal 50 mm² te zijn. Laat de installatie altijd controleren door een erkende installateur. 

Proces van aardpen plaatsen

De volgende stappen maken deel uit van het proces van het (laten) slaan van een aardpen:

1.Locatiebepaling
Het kiezen van de juiste locatie voor het plaatsen van een aardpen is cruciaal. Het moet strategisch worden geplaatst voor de optimale bescherming van jouw woning, gebouw of installatie.

2.Voorbereiding van de grond
Voordat de aardpen wordt geslagen, moet de grond worden voorbereid. Meestal wordt het gebied rond de beoogde locatie vrijgemaakt van obstakels en wordt de grond mogelijk geboord of bewerkt om de aardpen gemakkelijker in de grond te kunnen slaan.

3.Selectie van de aardpen
De aardpen zelf moet van hoogwaardig geleidend materiaal zijn, zoals koper of gegalvaniseerd staal. De lengte van de aardpen wordt bepaald door bijvoorbeeld de bodemgesteldheid en de diepte tot aan het grondwater.

4.Slaan van de aardpen
Een speciale aardingshamer of aardingsmachine wordt gebruikt om de aardpen diep in de grond te slaan. Dit proces zorgt ervoor dat de aardpen stevig in de grond wordt verzekerd. 

5.Aansluiting op het elektrische systeem
Nadat de aardpen is geslagen, wordt deze met het elektriciteitssysteem van het gebouw of je installatie verbonden. Zo wordt, in geval van een blikseminslag bijvoorbeeld, de stroom veilig naar de aarde geleid.

aarpen

Kosten aardpennen

Maar wat zijn hier de kosten van om een aardpen aan te laten leggen? De kosten voor het slaan van een aardpen zijn opgebouwd vanuit de aardpen zelf, de benodigde bedradingen voor de elektra die nodig zijn en de arbeidskosten voor de uitvoering door de elektricien. De arbeidskosten zijn vrijwel altijd per uur plus voorrijkosten.

Wat kost een elektricien?

Een elektricien kost ongeveer € 35 per uur en een aardpen slaan kost in de meeste gevallen niet meer dan 2 uur. De aardpen zelf heb je al vanaf € 20. Meestal zal de elektricien een totaalprijs geven voor het aardpen slaan. Dit kost meestal rond de € 150. Daar zitten dus zowel de arbeidskosten als het materiaal bij inbegrepen. Je kunt besparen op verschillende elektra klussen door ze te combineren, zodat je maar één keer voorrijkosten hoeft te betalen. Voorbeeld klussen die soms moeten gebeuren in woningen zijn een groepenkast laten vervangen of kosten maken voor krachtstroom laten aanleggen.

Grondsoorten en diepte

Bij sommige grondsoorten het iets langer kan duren om de pen er in te krijgen, en in sommige grondsoorten moet de aardpen veel dieper zal moeten worden geslagen. De meestvoorkomende diepte is tussen de 3 en 6 meter diep. Als het langer duurt en de diepte toeneemt, kan de prijs dan ook hoger uitvallen dan de eerder genoemde € 150.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes