Beste groepenkast | Let altijd op een goed keurmerk

Wat is de beste groepenkast? Het is niet makkelijk om de beste groepenkast aan te wijzen, maar het is in ieder geval geen B-merk. Wanneer je kiest voor een bekende naam is dat natuurlijk geen garantie, maar de kwaliteit is meestal wel wat beter dan die van B-merken.

beste groepenkast

Wat is de beste groepenkast?

Er zijn een aantal goede A-merken die om de eerste plaats strijden. Zoals er geen beste automerk bestaat, is het ook lastig om een beste groepenkast merk te kiezen. Lees je daarom vooraf goed in en zoek online ervaringsverhalen van andere mensen op. De beste optie zijn de best verkochte groepenkasten van de merken Hager en ABB.

Hoe zie ik welke groepenkast het beste is?

Wanneer weet je nu welke groepenkast het beste is voor jouw situatie? Dit kun je bepalen aan een aantal factoren, zoals het keurmerk en de kwaliteit.

De kwaliteit

Ongeacht welke keuze je maakt om je groepenkast te vervangen, let altijd op een goed keurmerk. Niet voor niets zijn er keuringsinstanties en certificeringsinstanties zoals Kiwa met allerlei voorwaarden. Hoewel het aantrekkelijk lijkt om wat geld te besparen door voor een goedkoper merk te kiezen is het natuurlijk verstandiger om een groepenkast met een hoogwaardige kwaliteit te kopen. Het kan bovendien belangrijk zijn voor de verzekering op het moment dat er toch wat fout gaat.

Komo

Aan het KOMO-Install procescertificaat kun je namelijk zien of installaties van gas, water en elektra aan het Bouwbesluit voldoen, dit staat aan de onderzijde van het voorblad vermeld. In de inhoud is aangegeven aan welke onderdelen van www.bouwbesluitonline.nl het realisatieproces van de betreffende installateur zal voldoen. Wil je weten welke installateurs voor een bepaald BRL 6000 deel gecertificeerd zijn?

Groepenkasten laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk offertes

Welke merken zijn er het beste voor groepenkasten?

In Nederland zijn merken als ABB, Hager, Eaton, Attema en Schneider marktleiders op het gebied van groepenkasten.

ABB meterkast

ABB is een Zweeds-Zwitserse bedrijf en één van de populairste A-merken op het gebied van groepenkasten en componenten in Nederland. ABB heeft een unieke busboard systeem ontworpen waarbij je eenvoudig componenten op het unieke busboard klikt. Aan de stroomzijde hoef je geen bedrading meer aan te leggen, de steekcontacten maken automatisch contact met het unieke busboard. ABB verdeelkasten zijn ontwikkeld voor een snelle en eenvoudige installatie. De indeling is redelijk en het buisinvoerstuk is ruim en de ruimte is voldoende.

Attema groepenkast

Attema is een oer-Hollands bedrijf met groepenkasten, waarbij de focus ligt op een eenvoudige, vlotte installatie. Er is veel werkruimte in de kast, het uiterlijk van de kast is erg overzichtelijk en de montage is zeer eenvoudig dankzij de unieke kapconstructie met sluitclips. Een ander voordeel is dat Attema schakelborden verkrijgbaar zijn in veel verschillende maten. Je kunt deze helemaal zelf samenstellen, zodat er altijd wel één is die bij jouw wensen past. Er is voldoende werkruimte in de meterkast en breedte binnen het schakelbord om in de toekomst verdere uitbreidingen mogelijk te maken.

Hager groepenkast

Ook in de Nederlandse huishoudens is het bekende Duitse merk Hager ruim verkrijgbaar. Hager groepenkasten zijn uitgevoerd in lichtgrijs, met luxe uitstraling en hoge kwaliteit. Uniek aan Hager verdeelkasten is de Quick Connect technologie, waarmee je snel en eenvoudig extra componenten en eventuele uitbreidingen in de meterkast installeert. Hager Vision verdeelkasten zijn voorzien van handige veerclip technologie, zodat je eenvoudig de bedrading van de stopcontactgroep in de stroomonderbreker kunt steken.

Hager Vision verdeelkasten zijn vanaf 2018 voorzien van verhoogde buisinvoerstukken. Optioneel kan in dit verhoogde buisinvoerstuk een kleine DIN-rail worden geplaatst, bijvoorbeeld voor extra aansluitklemmen. Dit betekent dat tijdens een retrofit te korte bedrading in een bestaande bank eenvoudig kan worden doorgetrokken naar installatieautomaten.

Eaton groepenkast

Eaton is een van de eerste merken groepenkasten in Nederland en speelt nog steeds een belangrijke rol in veel meterkasten. De Eaton groepenkasten zijn modulair en eenvoudig aan te passen aan elke situatie. De standaard groepenkast is voorzien van een hoofdschakelaar en één of meerdere aardlekschakelaars. Er zijn veel uitbreidingen mogelijk. Eaton verdeelkasten hebben een stijlvol, minimalistisch ontwerp. De groepenkasten van Eaton zijn flexibel in gebruik en eenvoudig te installeren.

Schneider Electric groepenkast

De Schneider groepenkasten hebben dezelfde behuizing als de Attema kasten en zijn voorzien van Schneider Electric componenten. De Schneider Advanced verdeelkasten worden geproduceerd door de fabrikant Schneider Electric. De groepenkast is voorzien van KEMA-keurmerk en CE-markering. De groepenkasten van Schneider zijn verkrijgbaar in veel verschillende 1 fase aansluiting en 3 fase aansluiting, zodat er altijd wel één is die bij jouw wensen past. 

De indeling van de groepenkast

Een nieuwe groepenkast bestaat uit een kast waarin installatieautomaten en andere noodzakelijke componenten zijn geïnstalleerd om de spanning van de elektriciteitscentrale veilig over te brengen naar de elektrische apparatuur. Groepenkasten zijn altijd voorzien van de volgende componenten.

  • Een hoofdschakelaar
  • Installatieautomaten/groepen
  • Din-rail
  • Aardlekschakelaar

Je kunt de groepenkast ook uitbreiden met de volgende componenten. Deze componenten zijn echter niet nodig om ervoor te zorgen dat de kast de stroom naar de elektrische apparatuur goed verdeelt.

  • Fornuisgroep
  • Bliksembeveiliging

Hoeveel groepen mag je maximaal in je groepenkast monteren?

Er kunnen maximaal 4 groepen achter elke aardlekschakelaar worden geplaatst. Tel eerst hoeveel lichtpunten en stopcontacten er zijn in huis en verdeel ze vervolgens in groepen.

Hoeveel groepen op een 1 fase aansluiting?

Er kunnen maximaal twaalf groepen aangesloten worden op een 1 fase aansluiting. Per aardlekschakelaar kunnen er maximaal vier groepen geplaatst worden, er moeten daarnaast minimaal twee aardlekschakelaars zijn en een hoofdschakelaar.

Hoeveel groepen achter 3 fase aardlek?

Er mogen maximaal vier groepen geplaatst worden voor een maximale belasting aan lekstroom. Wanneer er meer dan vier worden geplaatst kan dit zorgen voor een overmatige lekstroom, hierdoor kan de aardlekschakelaar geactiveerd worden, dit heeft geen acute gevaarlijke gevolgen.

Offerte voor groepenkasten

Wil je een groepenkast laten aansluiten of vervangen? Vul het formulier hier in en we gaan op zoek naar een vakman in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes