Huis slopen kosten | Zelf slopen of sloopwerk laten uitvoeren?

Overweeg je je huidige woning te slopen om plaats te maken voor iets nieuws? Dan is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de huis slopen kosten die hierbij komen kijken.

image-4-edited.jpeg

Eerst slopen voordat je kunt opbouwen

Of je nu een verouderd huis hebt gekocht om te renoveren of je wilt een compleet nieuw huis bouwen op een bestaande locatie, de eerste stap is vaak het slopen van de bestaande structuur. 

In dit artikel geven we je een uitgebreid overzicht van de kosten van huis sloopwerkzaamheden. We kijken naar de verschillende aspecten die de kosten beïnvloeden, zoals de omvang van het sloopwerk, de benodigde materialen en arbeid, en de afvoer van puin. 

Sloopwerk kan slim en snel gebeuren met wat eenvoudige tips. Want als je bijvoorbeeld net een opknaphuis hebt gekocht om te gaan verbouwen dan wil je zo snel mogelijk alles ‘leeg trekken’ om je droomhuis erin op te bouwen. 

Sloopwerkzaamheden, gemiddelde prijs per m3

De kosten van het slopen van een huis worden vaak berekend per kubieke meter (m³), een maatstaf die rekening houdt met zowel de oppervlakte (m²) als de hoogte van het gebouw.

Deze methode biedt een nauwkeurigere schatting van de totale sloopkosten, vooral voor grotere of complexere structuren.

Om de prijs per m³ te berekenen, deel je de kosten per vierkante meter door de gemiddelde hoogte van het gebouw. Bijvoorbeeld, als een woning per laag gemiddeld 2,7 meter hoog is, dan worden de m²-prijzen gedeeld door deze hoogte. Dit geeft een realistischer beeld van de totale sloopkosten voor het gehele volume van het gebouw.

Het is belangrijk om te bedenken dat de kosten per m³ niet alleen afhangen van de grootte en hoogte van het gebouw, maar ook van factoren zoals de bouwkwaliteit van het pand, de benodigde scheidingswerkzaamheden voor verschillende materialen, en eventuele specifieke uitdagingen, zoals het slopen van een gebouw in een dichtbebouwde omgeving.

De richtprijzen voor de afbraak van je woning kun je opdelen in een aantal factoren, namelijk 4 onderdelen. Hieronder lees je ze, inclusief de kosten van het inschakelen van een sloopbedrijf.

Sloopkosten met fundering

  • Complete sloop, dit is een complete sloop van de woning of ander gebouw inclusief de fundering. Complete kaalslag dus, inclusief de muren. Dit kost circa 50 euro per m² dus voor een woning van 150 m² ben je 7.500 euro kwijt. Hoe meer m2, hoe hoger de prijs.
  • Tot aan fundering, als je hetzelfde doet als hierboven, maar de fundering in de grond laat zitten is het een stuk makkelijker. De kosten zijn dan 35 euro per m². Diezelfde woning van 150m² kost dan 5.250 euro. Eventuele speciale wensen die je hebt moet je hier natuurlijk nog bovenop berekenen.

Strippen kosten

Het strippen van een woning is een belangrijk onderdeel van het sloopproces, vooral als het gaat om renovatie of gedeeltelijke sloop. Denk hierbij aan binnenmuren, vloerbedekking, plafonds, en soms zelfs bepaalde delen van de elektrische installatie en loodgieterswerk. Als we het hebben over strippen dan noemen we dit ook wel een lichte sloop. Maar wat kost dit nu precies?

  • Gemiddelde kosten: De kosten voor het strippen van een huis kunnen variëren, afhankelijk van de omvang en complexiteit van de werkzaamheden en de andere materialen aanwezig.
  • Prijs per vierkante meter: Over het algemeen liggen de strippen kosten rond de €15 tot €30 per vierkante meter. Dit is een gemiddelde en kan variëren op basis van de hoeveelheid werk en de aard van de materialen die verwijderd moeten worden.
  • Totale kosten: Voor een gemiddelde woning van 100 m² kunnen de totale lichte sloop kosten dus variëren tussen de €1.500 en €3.000.
Huis laten slopen?
Vul ons formulier in en wij brengen je in contact met sloopbedrijven uit jouw buurt. Zij komen ter plaatse de situatie opmeten en werken een offerte op maat uit. Deze dienst is gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vraag jouw prijsberekening aan

Casco slopen

  • Tot muren, wanneer je de buitenmuren en binnenwanden laat staan, dan zijn de kosten zo’n 20 euro per m². Deze casco sloop kost dan voor datzelfde huis 3.000 euro.
  • Lichte sloop, de kosten van een licht sloopwerk (aan de binnenzijde alles netjes kaal maken) is het goedkoopste is kost 10 euro per m². Die woning kost dan 1.500 euro.
slopen huis kosten

Sloopwerk laten doen of niet?

De vraag of je sloopwerk moet uitbesteden of zelf aanpakken, is een belangrijke overweging bij de start van een renovatie- of herbouwproject. Persoonlijk neig ik naar het zelf doen van sloopwerk, en wel om deze drie redenen:

  1. Inzicht in de ruimte: Door zelf het sloopwerk te doen, krijg je een beter beeld van de ruimtes in je huis. Het zien van de lege kamers helpt je om een concreter idee te vormen van wat je wilt bereiken met je verbouwing.
  2. Vertrouwdheid met je woning: Het eigenhandig slopen van delen van je huis geeft je een uitgelezen kans om de structuur en de eigenaardigheden ervan grondig te leren kennen. Dit kan waardevolle inzichten bieden voor het verdere renovatieproces. Wel zo handig!
  3. Kostenbesparing: Zelf sloopwerk uitvoeren kan aanzienlijk schelen in de kosten, vooral als je de benodigde tijd en het gereedschap hebt.

Wat heb je nodig om een huis te slopen?

Net zoals je bij een auto pas op dat moment zaken tegenkomt die je liever niet ziet, is het ook bij een huis. Slechte kozijnen, zwakke vloeren, onhandige of onveilige Electra of andere installaties komen pas aan het licht als je ermee bezig bent.

Ook een slecht dak met houtrot of schimmels komt pas aan het licht als je alle betimmeringen hebt weggehaald. We hopen natuurlijk dat dat erg meevalt. Dat zou ook zo moeten zijn als je een goede bouwkundige keuring hebt uit laten voeren. Hieronder zetten we alle tips op een rij, dit heb je echt nodig alvorens je begint met slopen!

1. Sloop niet te veel!

Dit zou suggereren dat je niets moet plannen voordat je gaat slopen. Dat is onjuist. Voor dat je lekker met de sloophamer in de weer gaat (werk veilig!) is het toch wel handig om eerst te denken wat je wilt. Als je alleen de badkamer wil verbouwen hoef je natuurlijk alleen maar de badkamer te slopen, niet de woonkamer.

2. Maak plannen maken voordat je gaat slopen

Toch moet je wel heel goed nadenken over hoe het huis moet worden voordat je gaat slopen.

 Maak goede tekeningen van hoe het nu is (of haal ze bij je gemeentehuis of makelaar) en ga dan denken, ontwerpen en tekenen. Eventueel met hulp van anderen.

Na het sloopwerk zul je die plannen misschien willen aanpassen maar dat maakt niet uit.

Door alles te slopen zal je ook veel geld moeten uitgeven om de muren en de rest weer op te bouwen. Die kosten worden vaak onderschat.

Je wilt vooraf weten of je de hele verbouwing kunt betalen, zodat je niet 2 jaar in de rotzooi zit. Vooral bij een bedrijf verbouwen is het belangrijk dat het snel af is.

Dus je kan wel alles willen verbouwen maar als (nu) het budget er niet voor is dan moet je misschien andere keuzes maken. Zoals sommige ruimtes nog niet verbouwen, of maar beperkt afwerken. Daarnaast, zorg dat je alle regels en voorschriften in acht neemt en geen onveilige situaties creeert!

slopen kosten huis

Afbraak woning

Om een woning te slopen is in ons land in beginsel een sloopvergunning vereist van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente waarin het te slopen bouwwerk zich bevindt.

De Woningwet bepaalt namelijk in artikel 7b lid 2 onder d dat het slopen van een woning verboden is tenzij er wordt voldaan aan de gemeentelijke bouwverordening; in de bouwverordening is vervolgens een bepaling opgenomen, die sloop verbiedt, tenzij aan de bepalingen in de verordening wordt voldaan.

Huis slopen

Om een huis te slopen heb je niet altijd een sloopvergunning nodig. Een sloopvergunning is een vergunning om een bouwwerk te mogen slopen.

Vooral bij constructiewijzigingen en sloopwerk in panden met monumentale status heb je een sloopvergunning nodig.

De gemeente legt geregeld werken stil die uitgevoerd worden vanwege het ontbreken van een (juiste) sloopvergunning (plus soms ook bouwvergunning).

Kleine verbouwing

Vaak is voor kleinere sloopwerkzaamheden geen sloopvergunning vereist.

Sinds 1 juli 2008 zijn er algemene bepalingen omtrent de sloopvergunning opgenomen in de Wet ruimtelijke ordening onder artikel 3.20, dat bepaalt wanneer een sloopvergunning moet worden geweigerd, wanneer deze niet vereist is en enkele procedurele voorschriften.

Zo wordt ook bepaald dat het college van burgemeester en wethouders aan de vergunning voorwaarden kunnen verbinden. Een sloopvergunning is onder andere nodig bij monumentale panden, wanneer er veel puin vrij komt en bij het verwijderen van een draagmuur.

Indienen sloopvergunning

Voor het slopen is vaak, afhankelijk van je gemeente, een vergunning nodig. Voor het indienen van een sloopvergunning of een sloopmelding bestaan bij gemeenten daarvoor bedoelde formulieren.

De reactie of het niet tijdig reageren op aanvraag om een sloopmelding van de gemeente is een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Let er dus goed op wanneer en op welke manier je dit aanpakt!

Een aangevraagde, verleende of geweigerde sloopmelding wordt gepubliceerd, doorgaans in de lokale huis-aan-huiskrant. Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit bezwaar maken bij de gemeente, zeker in het geval van bijvoorbeeld een monumentaal pand.

Huis afbreken en nieuw bouwen

Naast het opknappen, is ook het slopen van een oud huis altijd een reële optie. Dit doen de meeste mensen voornamelijk als het huis zowel oud als niet naar wens is.

Als je je huis wil afbreken en nieuw huis wil bouwen dan bestaan hier geen specifieke premies voor. Wel is het mogelijk dat je in plaats van 21 % maar 6 % btw moet betalen. De regeltjes hierbij verschillen per gemeente, ga dus goed na welke regels er gelden binnen jouw gemeente voordat je ergens aan begint.

Huis laten slopen: gratis offertes vergelijken

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welke type sloopwerken wens je?
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes