Huis slopen en opnieuw bouwen | Opties voor renoveren

Men is vaak in de veronderstelling dat renoveren van een huis goedkoper is dan je huis afbreken en nieuw bouwen. Toch is dit een grote misvatting, nieuwbouw kost gemiddeld ongeveer €185.000,-.

Huis slopen en opnieuw bouwen

Nieuwbouw of renoveren?

Voor veel mensen is het een moeilijke keuze. Ga je een oudere woning renoveren of toch een nieuwe woning aanschaffen? Sommige mensen kiezen voor de derde optie: een huis slopen om op de bestaande grond een nieuwe woning te bouwen. Elke keuze heeft zijn eigen voordelen, nadelen en bijbehorend kostenplaatje. Laten we alle opties eens bekijken!

Huis afbreken voor bouwgrond voor nieuwbouw

Een voordeel van nieuwbouw is dat ik het precies naar smaak kan laten maken. Het wordt écht mijn huis! Nieuwbouw verzekert me van een hoge verkoopwaarde. Dat komt met name door de materialen die bij de bouw worden gebruikt.

Kwaliteitsniveau

Daarbij bepaal ik zelf het kwaliteitsniveau en de look. Ik kies zelf materialen op basis van mijn smaak en budget. Nieuwbouw heeft een laag energieverbruik dankzij een goede isolatie volgens de normen van nu, wat een lagere energierekening interessant maakt. Als je een verouderde woning met hetzelfde materiaal zou renoveren kom je vermoedelijk een stuk duurder uit.

Lang proces

Het nadeel is natuurlijk dat het even duurt voor ik resultaat zie, ik start immers met sloopwerk en daarna met een kale lap grond. Daar heb ik flink wat geduld voor nodig. Het proces kan soms wel een paar jaar duren Kan ik dat opbrengen? Over het algemeen zijn nieuwbouwhuizen duurder dan bestaande woningen. De prijs is afhankelijk van de grote van het woonhuis en de afwerking. Ga ik voor een luxe afwerking, dan zal ik dat in het prijskaartje terug zien.

Voor- en nadelen van renoveren

Een bestaand huis is meestal goedkoper dan een nieuwbouw. Het gevolg is dat ik meer waard voor mijn geld krijg. Als ik veel kluservaring heb kan ik veel werk zelf doen. Aannemers werken dan graag met me samen en meestal is er net wat meer ruimte voor mijn inbreng. Ingewikkelde en grote klussen laat ik aan de aannemer over.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Wil je meer weten over huis slopen en opnieuw bouwen
arrow Stel je vragen aan experts en krijg advies op maat

Kosten spreiden

Niet alles hoeft in één keer te gebeuren. Ik kan de kosten en het werk spreiden. Bijvoorbeeld dit jaar de badkamer slopen en renoveren, volgend jaar de renovatie van het dak en over twee jaar nieuwe ramen. Door zelf mee te werken krijg ik meer speelruimte in de renovatie.

Besparen

Voor nieuwbouw betaal ik 21% btw. Is mijn huis 10 jaar of ouder, dan is de btw maar 6%. Dat scheelt aanzienlijk en is een behoorlijke besparing. De meeste mensen hebben een geschiedenis met het bestaande huis, het heeft een ziel. De sfeer die er hangt maakt het uniek. De prijs is afhankelijk van het type afwerking voor bijvoorbeeld de muren, vloeren en plafonds. Ik bepaal zelf het prijskaartje door wel of niet voor een luxere afwerking te kiezen.

Onvoorziene kosten

Een nadeel is dat het af en toe een verrassing is wat er allemaal moet gebeuren, er zijn vaak onverwachte zaken. Denk aan noodzakelijke ingrepen als schimmel. Schimmel is op het eerste oog niet zichtbaar, maar wel enorm schadelijk voor de gezondheid. Dat kan ik het beste direct aanpakken, anders kan dit flink in de prijzen lopen. Vervolgens moet ik improviseren waar ik tijdelijk de meubels op kan slaan. Er zullen altijd werkzaamheden blijven en de energiezuinige kwaliteit van nieuwbouw zal nooit behaald worden.

Huis afbreken en nieuw bouwen nieuwe eisen

  • Energieneutraal
  • Energiebehoefte: maximaal 25 kWh/m2/jaar
  • Primair fossiel energiegebruik: maximaal 25 kWh/m2/jaar
  • Aandeel hernieuwbare energie: minimaal 50%

Vergunning, mag je zomaar een huis slopen?

Mag je een huis slopen en opnieuw bouwen? Een huis afbreken en opnieuw opbouwen is een flinke klus, lees je daarom van tevoren goed in. Om terug te komen op de vraag: nee, je mag niet zomaar een huis slopen, er zijn namelijk een aantal voorwaarden. De standaardregel is dat er enkel 10m³ sloopafval mag zijn wanneer er gesloopt gaat worden, maar hier zit je al snel aan. Ook mag er geen asbest aanwezig zijn. Een huis slopen en opnieuw bouwen vergunning is dus zeker nodig wanneer je deze klus aan gaat pakken.

Geïsoleerd en luchtdicht

Een nieuwbouw huis moet goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd zijn. Er is dan minder energie nodig om het huis koel te houden of te verwarmen. Denk aan dikkere muren, dikkere daken, triple of zelfs vierdubbele beglazing en standaard zonwering.

Bestaand energielabel verbeteren

Daarbij moet ik zoveel mogelijk gebruik maken van duurzame energie. Denk aan zonne-, wind- of bodemenergie. Laat daarom tijdens de bouw bijvoorbeeld al rekening zonnepanelen of een warmtepomp plaatsen. In 2023 moeten gebouwen met energielabel C gecertificeerd kunnen worden, en in 2030 met label A. Door een nieuw huis op te bouwen kun je meteen het energielabel verbeteren om aan de regels te voldoen.

Circulair en duurzaam bouwen

Alle gebruikte duurzame bouwmaterialen moeten hergebruikt kunnen worden. Hierdoor ontstaat er geen restafval. Het dwingt me om slim om te gaan met grondstoffen. Bouwen met de nadruk op duurzaam, rekening houdend met het energielabel en de wettelijke eisen.

Huis slopen en opnieuw bouwen

Huis afbreken en nieuw bouwen kosten

Aan het afbreken van een huis en er een nieuw huis op bouwen kost veel geld. Om te beginnen de sloopkosten van mijn bestaande woning en het inschakelen van een sloopbedrijf. Gemiddelde kosten zijn eigenlijk niet te benoemen, de hoogte van het kostenplaatje hangt helemaal af van mijn eigen keuzes.

Sloopkosten

Om toch een idee te schetsen van de kosten waar je gemiddeld genomen rekening mee moet houden hebben we een tabel gemaakt. Daarin zie je deze drie scenario’s onder elkaar:

Soort woningKostenKosten/
Klein huis100 m²€ 138.000€ 460
Normaal huis150 m²€ 185.000€ 411
Groot huis200 m²€ 212.000€ 353

De kosten zijn casco. Dat wil zeggen dat de dragende constructie van het huis en de buitenafwerking zijn inbegrepen, terwijl het complete interieur moet nog gebouwd worden. De kosten exclusief grond (heb je al bij slopen huis en nieuw bouwen) en ontwerp.

Invloed op je hypotheek

Wanneer je een huis sloopt en opnieuw opbouwt, dan heeft dit invloed op je hypotheek. Ook speelt de prijs van de klus een rol, net zoals een vergunning die aangevraagd dient te worden bij de gemeente. Soms is er een hypotheek nodig voor de verbouwing zelf en soms dient de hypotheek verandert te worden. Houd hierbij ook rekening met de huis afbreken en opnieuw bouwen btw. In sommige gevallen kan er een tweede hypotheek afgesloten worden voor de verbouwing. Bespreek met je hypotheekadviseur wat er allemaal mogelijk is in jouw situatie.

Vragen over huis slopen en opnieuw bouwen
Vraag nu meer informatie aan.

Goedkoop

Door te kiezen voor een prefab nieuwbouw huis maak ik het de woning stukken goedkoper. De afzonderlijke onderdelen van de woning worden dan van tevoren in een fabriek gemaakt. Er is in dat geval geen maatwerk mogelijk, daar zou ik weer meer voor moeten betalen. Het interieur van de prefab woning kan ik naar eigen smaak invullen. Dat komt de kwaliteit van het huis ten goede.

Soort skelet

Ik kan er ook voor kiezen om te bouwen met een houtskelet in plaats van een bakstenen skelet. Als ik op basis van een houtskelet bouw wordt dit ook prefab genoemd. Het is een standaardsjabloon dat de kosten drukt.

Kosten

Binnen 2 minuten weten wat jouw nieuwbouw woning kost? Bepaal met de calculatie tool snel en eenvoudig kosten van jouw nieuwbouw plannen. Binnen 2 minuten heb je de kostenindicatie van de complete nieuwbouw woning die jij wilt. Daarnaast ontdek je ook de vaak vergeten besparingsmogelijkheden. Zo weet je waar je aan toe bent voordat je start!

Veelgestelde vragen

Wat kost een vrijstaand huis slopen?

+
Het slopen van een vrijstaande woning kost ongeveer tussen de € 10.000 en € 20.000.

Wat is goedkoper: bouwen of volledig renoveren?

+
Over het algemeen is renoveren goedkoper dan opnieuw bouwen, maar dit hangt af van je eigen wensen en huidige situatie.

Wat kost een huis slopen per m3?

+
Een huis volledig slopen kost ongeveer € 35 per m³.

Wat kost het om huis af te breken?

+
Een huis afbreken kost ongeveer € 35 per kubieke meter, de totale kosten hangen af van de grootte van je huis.

+

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welke type sloopwerken wens je?
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes