Draagmuur verwijderen kosten en aandachtspunten

Wil je een draagmuur verwijderen? Weet welke stappen er bij komen kijken en hoeveel het gaat kosten. Schakel altijd een professional in voor het verwijderen van een draagmuur.

Draagmuurverwijderen.jpg

De kosten van een draagmuur verwijderen

Bij een draagmuur verwijderen moet de draagkracht van de muur overgenomen worden. Hiervoor is een vervangende stalen constructie nodig. Afhankelijk van de situatie zijn er berekeningen nodig voor het plaatsen van een stalen steunbalk. Voor de veiligheid zijn er allerlei eisen waaraan het verwijderen van een dragende muur moet voldoen. Een draagmuur verwijderen moet dan ook altijd door een vakman gedaan worden.

Factoren bij draagmuren

De kosten van een draagmuur verwijderen kunnen sterk uiteenlopen. Er zijn veel verschillende factoren die de kosten sterk beïnvloeden. Een draagmuur kan je niet zomaar verwijderen. Eerst moeten er berekeningen worden gemaakt, je hebt een vergunning nodig en er zijn tijdelijke stempels en steunbalken nodig.

Wat kost het doorbreken van een muur?

Gemiddeld vallen de kosten tussen de € 2000 en € 4000. De kosten van de draagmuur verwijderen zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 • Het laten maken van een constructieberekening, bouwtekening en stempelplan. Een bouwtekening en stempelplan maken is niet altijd nodig maar de vakman zal dit meestal wel doen.
 • De aanvraag van een omgevingsvergunning. Deze kosten verschillen per gemeente.
 • Arbeidskosten. Je kan er vanuit gaan dat een sloopbedrijf meestal twee mensen stuurt. Eventueel kan je ervoor kiezen om op arbeidskosten te besparen.
 • Materiaal van de balken.
 • Het huren van een afvalcontainer.

Hoeveel elk onderdeel zal kosten kan sterk verschillen afhankelijk van de situatie. De manier waarop je woning is gebouwd kan de klus makkelijk of juist een stuk complexer maken.

Afmetingen van de draagmuur

De lengte van de draagmuur heet een grote invloed op de prijs. Een lange dragende muur verwijderen is lastiger dan een korte draagmuur verwijderen. Bij een lange muur zijn ook vaker speciale voorzieningen nodig waardoor de kosten hoger worden. Een enkele balk plaatsen zal niet voldoende zijn waardoor je meer kwijt bent aan het plaatsen van een stalen balk. Je kan de muur ook gedeeltelijk verwijderen.

Kosten besparen

Bij een draagmuur verwijderen kan je weinig op de kosten besparen. Het verwijderen van de draagmuur moet op veilige wijze gebeuren. Je kan het niet zelf doen, je moet altijd een professional inschakelen. Het incorrect verwijderen van een draagmuur kan grote gevolgen hebben. De woning kan geheel onbewoonbaar verklaard worden en het kan voor onveilige situaties zorgen. Vanwege deze grote gevolgen moet je altijd een vakman inschakelen.

Muur slopen combineren met andere klusjes

Wanneer het verwijderen van de draagmuur onderdeel is van een grotere verbouwing kan dit de gemiddelde kosten iets lager maken. Meestal is een grotere klus in verhouding goedkoper dan een kleine. Probeer klussen te combineren voor de bedrijven die je inhuurt wanneer je gaat verbouwen, je hoeft ook geen aparte afvalcontainer te regelen waardoor je toch iets op de kosten bespaart. Je kan eventueel aan het sloopbedrijf vragen of het mogelijk is om zelf mee te helpen. Hierdoor kan je mogelijk op de arbeidskosten besparen.

Mogelijke bijkomende kosten

Er zijn een aantal mogelijke bijkomende kosten bij een draagmuur verwijderen.

 • Extra zware stalen balk. Het kan nodig zijn om een extra zware stalen balk te gebruiken. Dit kost meer en is ook lastiger te plaatsen.
 • Werk aan de fundering. Het verwijderen van een draagmuur kan soms werk aan de fundering vereisen. Dit kan een stuk meer werk en berekeningen vereisen.
 • Het materiaal van de draagmuur. Hoe steviger het materiaal van de dragende muur is die je wilt verwijderen, hoe lastiger het verwijderen zal zijn.
 • Leidingen en elektriciteitsdraden die door de dragende muur lopen. De vakman zal deze moeten omleggen waardoor het verwijderen van de draagmuur een stuk langer kan duren.
 • De leeftijd van de woning. Hoe ouder de woning is hoe zwakker deze meestal is. Uiteraard moet je aan dezelfde veiligheidsregels en eisen voldoen als bij een nieuwe woning. Dit kan bij een oudere, zwakkere woning meer werk kosten.
Wil je een dragende muur neerhalen?
Vraag online een offerte aan! Vul ons formulier in en wij brengen je in contact met bouwprofessionals bij jou in de buurt.
arrow Ontvang gratis offertes!

Nadelen van een draagmuur verwijderen

Bij het verwijderen van een draagmuur zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Soms is het niet mogelijk om een draagmuur te verwijderen of kan het verwijderen van de dragende muur erg lastig zijn waardoor de kosten hoog op kunnen lopen.

Steunmuur versus normale muur

Het is altijd ingewikkelder om een draagmuur te verwijderen dan een normale muur. Houd hier rekening mee wanneer je de plannen van het verbouwen maakt. Kies liever voor een andere muur wanneer dit mogelijk is. Daarbij hoef je geen vervangende constructie te plaatsen en je hebt geen bijbehorende constructieberekening nodig. Daarnaast heb je ook geen vergunning nodig.

Stel veiligheid voorop

Wees je bewust van de risico’s van het verwijderen van een draagmuur. Wanneer de stempels of balken niet genoeg draagkracht hebben of onjuist geplaatst worden kan een draagmuur verwijderen veel schade aan de woning veroorzaken. Het kan voor onveilige situaties zorgen en er kunnen scheuren in muren ontstaan. De woning kan zelfs onbewoonbaar worden verklaard. Om deze redenen is het verplicht om een vergunning aan te vragen en moet het verwijderen van een draagmuur altijd gedaan worden door een professional.

Verschillende opties

Wanneer je de draagmuur gaat verwijderen zijn er verschillende opties en toepassingen waar je rekening mee dient te houden. Zo kunnen er nieuwe balken geplaatst worden, maar ook kan er gekozen worden om de draagmuur maar gedeeltelijk te verwijderen.

Nieuwe balken plaatsen

Wanneer er nieuwe balken geplaatst gaan worden dan zijn er een aantal punten extra belangrijk. Deze punten zijn: een duidelijke planning en verwachtingen, het soort materiaal dat gebruikt gaat worden, het inschakelen van een professional en welke professional dit dan wordt. Een planning en een inspectie zijn belangrijk zodat je weet wat je kan verwachten, het materiaal is belangrijk omdat dit voor zowel de bewoners als voor het huis zelf. Daarnaast is een professional belangrijk omdat deze mee kan kijken voorafgaand aan de installatie, maar op deze manier weet je ook dat de plaatsing op de juiste manier gedaan wordt.

Draagmuur gedeeltelijk verwijderen

Bij sommige renovaties is het nodig om een draagmuur gedeeltelijk te verwijderen. Dit begint bij het opvragen van een bouwvergunning en van advies aan een professional. Wanneer dit geregeld is, is het tijd om tijdelijke ondersteuningen (bijvoorbeeld stempels) te plaatsen voordat de muur verwijderd zal worden. Als dit eenmaal gedaan is, is het tijd om de muur gedeeltelijk te verwijderen. Het wordt aangeraden om hierna de omliggende ruimte goed te controleren op schade om eventuele verdere reparaties te voorkomen.

Draagmuur laten verwijderen

Voor het verwijderen van een complete draagmuur is een goede aanpak nodig om de stabiliteit van een gebouw te behouden en om ergere renovaties te voorkomen. Enkele belangrijke onderdelen zijn het laten beoordelen van de mogelijkheid om de muur te slopen door een professional. Wanneer dit mogelijk is, is er versterking nodig om de rest van de constructie te ondersteunen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van stalen balken. Wanneer je zeker bent dat de muur veilig verwijderd kan worden en als de voorbereidingen zijn getroffen, dan kan de draagmuur zorgvuldig verwijderd worden, waarna de rest van de ruimte mooi afgewerkt wordt.

Waar moet je rekening mee houden bij een draagmuur verwijderen?

Draagmuur verwijderen

Wanneer je hebt besloten dat je de draagmuur in huis gaat slopen moet je rekening houden met een aantal mogelijke bijkomende zaken. Deze zullen de kosten en de duur van het verwijderen van de draagmuur beïnvloeden.

 • Lopen er elektriciteitsdraden of leidingen door de draagmuur? Wanneer dit zo is moeten deze, wanneer mogelijk, omgelegd worden.
 • Loopt de draagmuur door in de volgende verdieping? Dit zal het breken van de muur ingewikkelder maken.
 • Hoeveel verdiepingen liggen er boven de draagmuur? Hoe meer verdiepingen hoe lastiger het zal zijn om de muur te vervangen.
 • Hoe complex is de constructie en hoeveel berekeningen zijn er nodig? Het kan zijn dat de constructie erg complex is waardoor het verwijderen van de muur een stuk ingewikkelder kan worden. Ingewikkelde constructies kosten meer en zullen meer tijd innemen.
 • Hoeveel berekeningen zijn er nodig? Afhankelijk van de situatie en de eisen in het bouwbesluit van de woning kunnen er verschillende berekeningen nodig zijn. Er moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de hoeveelheid daglicht in de kamer, de ventilatie, milieu aspecten en zaken rondom energieprestatie. Er zijn zo allemaal aparte berekeningen nodig waardoor het een complexe klus kan worden.

Op welke verdieping?

Op de begane grond is het een stuk makkelijker om de dragende muur te verwijderen. Wanneer je een draagmuur op de eerste verdieping of hoger wilt verwijderen moeten de balken met een kraan omhoog getild worden. Een balk plaatsen wordt zo lastiger en je zult de huur van een kraan moeten betalen. De kosten stalen balk plaatsen zullen hoger oplopen.

Totale prijs

Het aantal verdiepingen boven de draagmuur heeft ook invloed op de duur en prijs van de klus. Hoe meer verdiepingen op de draagmuur rusten, hoe lastiger deze te verwijderen is. De draagmuur draagt dan meer gewicht. Hierdoor is een sterkere vervangende stalen constructie nodig, wat meer zal kosten.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Hoe lang duurt een draagmuur verwijderen?

Gemiddeld is een sloopbedrijf twee dagen bezig met het verwijderen van een draagmuur. Meestal komt een sloopbedrijf met twee mensen. Je kan vragen of je zelf kan helpen bij de klus. Hierdoor kan je mogelijk op tijd en kosten besparen. Wanneer het om een ingewikkelde klus gaat kan het echter langer duren.

Extra’s

Houd er rekening mee wanneer je de verbouwing plant dat het voorbereiden op het verwijderen van de muur een tijdje in beslag kan nemen. De constructeur zal de berekeningen moeten maken en tijd moeten hebben om dit voor te bereiden. Daarnaast kan het aanvragen van een vergunning bij de gemeente tot acht weken duren.

Stappen bij het verwijderen van een draagmuur

Wanneer je hebt besloten dat je een draagmuur gaat verwijderen zijn er een aantal stappen die je zult moeten doorlopen. Je moet een aannemer of een sloopbedrijf inschakelen om het slopen van de muur te plannen en voor te bereiden. Daarna heb je een vergunning nodig voordat het slopen van de muur kan beginnen. De draagfunctie van de muur moet worden vervangen door tijdelijke stempels en daarna door een vervangende constructie. Bekijk onderstaande stappen om te weten wat er allemaal komt kijken bij een draagmuur verwijderen.

1

Het maken van een constructieberekening

Als eerste moet er een constructieberekening gemaakt worden. De functie van de draagmuur moet overgenomen worden om de veiligheid van de woning te verzekeren. Deze constructie wordt nagenoeg altijd van stalen balken gemaakt. Er moeten berekeningen worden gemaakt om te zorgen dat de nieuwe constructie voldoende draagkracht zal hebben.

2

Waar wordt op gelet?

De vakman zal van tevoren de woning bekijken en inmeten. Ze kan ook naar bouwtekeningen van de woning kijken wanneer nodig. De vakman rekent met alle verzamelde informatie uit hoeveel draagkracht de vervangende stelling moet hebben, welke balken gebruikt gaan worden en wat voor een constructie nodig is.

3

Inschatting van de mogelijkheden

Wanneer de constructieberekening gemaakt is zal je ook een betere inschatting van de kosten krijgen. Zo weet je de kosten vooraf. De constructeur zal van tevoren met je bespreken wat je precies wilt en welke mogelijkheden je hebt. Soms blijkt het bij het maken van de constructieberekening dat een draagmuur helemaal niet verwijderd kan worden. Je zult dan je plannen aan moeten passen.

4

Is het verplicht?

Je hebt altijd een constructieberekening nodig. Deze heb je nodig om te berekenen of de nieuwe constructie voldoende draagkracht zal hebben. Wanneer het om een complex geval gaat kan er ook een bouwtekening nodig zijn. Daarnaast heb je de constructieberekening nodig om een vergunning aan te kunnen vragen.

5

Veiligheid en verantwoordelijkheid

Het maken van een constructieberekening is altijd verplicht. Het is dan ook nodig om bij de aanvraag van de vergunning de constructieberekening te laten zien. Als eigenaar ben jij eindverantwoordelijk voor de woning. Dat betekend dat jij verantwoordelijk bent wanneer het verwijderen van de muur niet op veilige wijze gebeurt. Let er dus op dat het verwijderen van de draagmuur inderdaad voldoet aan alle regels en eisen, want de aannemer mag nooit afwijken van het plan dat door de constructeur is opgesteld.

6

Schakel een vakman in voor een draagmuur verwijderen

Begin nooit zelf met het slopen van een draagmuur, dit kan mogelijke heel nare gevolgen hebben. Bij het verwijderen van een draagmuur is ervaring en kennis nodig. Daarnaast kan het zo zijn dat je een kraan nodig hebt voor het plaatsen van een stalen balk waarvoor je ook altijd een vakman in moet schakelen. Als je zelf een draagmuur verwijderd ben je niet verzekerd. Wanneer een vakman toch een fout maakt ben je wel verzekerd, wat veel geld kan schelen. Een fout bij het verwijderen van een draagmuur kan ervoor zorgen dat de gehele woning onverklaarbaar wordt verklaard.

7

Het maken van een bouwkundige tekening

Het maken van een bouwkundige tekening is niet verplicht maar wordt vaak wel gedaan. Zeker wanneer het om een complexe klus gaat. Je kan deze ook gebruiken bij het aanvragen van de omgevingsvergunning. Vaak zijn bouwtekeningen nuttig en wordt er bij de gemeente om gevraagd.

8

Een omgevingsvergunning aanvragen

Om te mogen beginnen heb je een omgevingsvergunning nodig. Deze kan je bij de gemeente aanvragen. Bij het verwijderen van een draagmuur is dit altijd verplicht. De gemeente zal in ieder geval om de constructieberekening vragen. Vaak wordt er ook naar de bouwtekening gevraagd en tegenwoordig ook steeds vaker naar het stempelplan. Houd er rekening mee dat de aanvraag acht weken kan duren.

9

Professionals

De vakman die je hebt ingeschakeld zal je helpen met het aanvragen van de vergunning. Zij hebben hier veel ervaring mee en weten precies wat er voor een vergunning nodig is. Wanneer je in een appartementencomplex van de VVE woont, vraag dan ook om toestemming van de VVE voordat je begint met een draagmuur verwijderen.

10

Het plaatsen van stempels

Voordat je de muur kan verwijderen moet er een vervangende constructie komen te staan die de draagkracht van de muur tijdelijk over kan nemen. Hiervoor gebruik je stempels. De vakman zal deze dragende constructie van stempels tijdelijk rondom de muur plaatsen zodat de draagkracht wordt overgenomen. Dit zorgt ervoor dat de woning geen schade op kan lopen in de tijd die nodig is om de muur te slopen en de stalen balk te plaatsen.

11

Stempelplan

Voordat de vakman dit doet zal hij een stempelplan maken. In dit plan staat waar de stempels precies geplaatst zullen worden om er zeker van te zijn dat er geen schade of onveiligheid kan ontstaan. Wanneer de nieuwe vervangende constructie geplaatst is kunnen de stempels weer verwijderd worden.

12

De draagmuur verwijderen

Wanneer de stempels zijn geplaatst kan het sloopwerk beginnen. Na het slopen van de muur zal je het puin moeten afvoeren. Het sloopbedrijf kan dit voor je doen, of je kan ervoor kiezen om het puin zelf af te voeren.

13

Het plaatsen van een stalen balk

Om de draagkracht van de muur op te vangen plaatst de vakman een enkele stalen balk of een constructie van stalen balken. Van tevoren is er bepaald hoeveel balken er nodig zijn, hoe groot en zwaar deze moeten zijn en welke soort stalen balk het beste gebruikt kan worden.

14

Draagfunctie

In sommige gevallen voldoet een enkele horizontale balk, maar in de meeste situaties zal de vakman een verticale steunstructuur plaatsen met één of meerdere stalen kolommen. Wanneer de vakman de stalen balk heet geplaatst kan hij de stempels verwijderen. De nieuwe stalen constructie neemt nu de draagfunctie over.

15

Soort stalen balk

De nieuwe dragende constructie wordt nagenoeg altijd van stalen balken gemaakt. Er zijn verschillende soorten draagbalken. Dit kunnen HEA- of IPE-balken zijn. HEA-balken hebben de dwarsdoorsnede van de letter H. Deze worden vaak als horizontale draagbalken gebruikt.

16

Toepassingen

Er worden ook IPE-balken gebruikt. IPE-balken zijn balken met een dwarsdoorsnede in de vorm van de letter I. Deze zijn in vergelijking met de H-balken wat lichter van gewicht. Ze kunnen ook wat goedkoper zijn dan H-balken. Welke stalen balk de vakman gebruikt kan je echter niet kiezen. Dit hangt af van wat er nodig is.

Een draagmuur herkennen

Wanneer je een muur wilt verwijderen kan je zelf alvast kijken of het een draagmuur betreft. De onderstaande eigenschappen duiden er vaak op dat het om een dragende binnenmuur gaat. Ga echter nooit zelf aan de slag met het verwijderen van een draagmuur, maar wacht advies van een vakman af. Je kan ook de bouwtekeningen van de woning raadplegen om alvast in te schatten of de muur dragend is.

 • Als een muur dragend is, is deze meestal gemaakt van beton, baksteen of kalkzand.
 • De balken van de vloer eindigen in de muur.
 • De muur klinkt massief wanneer je er op klopt.
 • Kijk of de muur doorloopt naar een onder- of bovenliggende verdieping.
 • Bekijk de betonnen vloeren. De naden lopen richting draagmuren.
 • De muur is minimaal 20 cm dik. Bij een draagmuur is de wand dikker dan bij een normale muur.
 • Muren langs trappen zijn vaak dragende muren. Ook muren tussen de woonkamer en de gang zijn vaak draagmuren.
 • Volg de balken die in het plafon lopen. Deze balken rusten op draagmuren.

Veelgestelde vragen

Heb je vergunning nodig voor verwijderen van een draagmuur?

+
Ja, er is een vergunning nodig, net zoals het aanvragen van een stempelplan.

Hoeveel kost een draagmuur verwijderen?

+
Gemiddeld vallen de kosten tussen de € 2000 en € 4000, maar de kosten van de draagmuur verwijderen zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. De kosten voor het verwijderen doorbreken van een draagmuur zijn dus afhankelijk van meerdere factoren.

Kan je een dragende muur verwijderen?

+
Ja, in de meeste gevallen is het mogelijk om een draagmuur te verwijderen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welke type sloopwerken wens je?
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes