Kosten verbouwen | Keuzes die de prijs beïnvloeden

Wil je je huis uitbreiden, luxer maken of gewoon beter maken, dan kun je een verbouwing inplannen. Je hebt kleine verbouwingen en grote verbouwing, maar geen enkele verbouwing is echt goedkoop. Daar staat dan wel tegenover dat je naderhand beter and comfortabeler kunt wonen. Verbouwen is een groot begrip, en het is dan ook lastig om precies aan te geven hoeveel het allemaal zou moeten kosten.

kosten verbouwing berekenen

Wat kost een complete verbouwing of renoveren per m2?

Ten eerste is een belangrijke vraag; verbouwen of verhuizen? Is je huidige woning de kosten en gedoe waard om te verbouwen, of is het handiger om simpelweg te verhuizen naar een andere woning die eventueel al alle toevoegingen heeft die je zou willen?

De kosten voor een verbouwing komen vaak uit op een bedrag tussen de €10.000 en €100.000. Als je een complete verbouwing kiest voor je huis, dan betaal je vaak verbouwkosten per m2 of m3. Deze prijs ligt gemiddeld tussen de €50 en €200 per m2 en €300 en €500 per m3. Het uurloon van een aannemer ligt meestal tussen €40 en €70 per uur. De prijs per vierkante of kubieke meter is sterk afhankelijk van de grootte van het project. Een groot project is vaak goedkoper per vierkante of kubieke meter dan een klein project doordat de voorrijkosten vaak niet worden verrekend en het materiaal in bulk kan worden ingekocht.

Hoeveel kost een renovatie huis

Hieronder een overzicht van de prijzen van de meest populaire verbouwingen. Deze zijn inclusief BTW voor de verbouwing en montage om de meest volledige prijs weer te geven.

Soort verbouwingGemiddelde prijs incl. BTW en montage
Dakkapel€ 7.900 – € 11.000
Toilet€ 750 – € 3.000
Keuken€ 8.000 – € 14.000
Badkamer€ 5.000 – € 10.000
Zolder€ 8.000 – € 13.000

De prijzen van de populairste soorten verbouwingen in 2024. Hiermee kun je de verbouw kosten makkelijk inschatten.


Soort verbouwingGemiddelde prijs incl. BTW en montage
Renoveren bestaande trap€ 1.200
Renoveren gevelTussen € 10 – € 50 per m2
Vervangen dakpannenTussen € 25 – € 60 per m2
Vervangen kozijnenTussen € 700 – € 1.050 bij 1m2

De prijzen van de populairste renovaties en vervangingen bij verbouwen.


Soort nieuwe verbouwingGemiddelde prijs incl. BTW en montage
Nieuwe dakTussen € 90 – € 330 per m2
Nieuwe trapTussen € 1.800 – € 3.700
Aanbouw plaatsenTussen € 14.500 – € 19.000
Kelder plaatsen€12.000

De populairste nieuwe verbouwingen met de gemiddelde kosten.

Wat zit er in de verbouwkosten

Het kost natuurlijk allemaal best wel wat. De prijs verschilt erg tussen verbouwingen en zelfs de soorten verbouwingen. Er zijn allemaal factoren die meespelen. Zoals in het onderstaande diagram is aangegeven, zijn de arbeidskosten de grootste factor. Het kiezen van een bedrijf dat binnen jouw budget past bepaalt voor een groot deel wat de kosten van het verbouwen worden. Het invullen en vergelijken van verschillende offertes helpt je om het juiste bedrijf uit te zoeken!

 1. Voorrijkosten. De voorrijkosten zijn de kosten voor het aan huis komen van monteurs en dergelijke. Deze kosten verschillen per aannemer.
 2. Materiaal. Het benodigde materiaal kun je zelf inkopen, maar je kunt ook een aannemer inhuren die deze werkzaamheden voor je doet. Het is een kwestie van afwegen wat jij fijner vindt en waar je het budget voor hebt.
 3. Arbeid. Je kunt zelf de arbeid uitvoeren of dit laten doen door een aannemer. Het zal goedkoper zijn om de makkelijkere klusjes zelf of door vrienden en/of familie te laten doen. Hier zal ik later nog wat verder op ingaan.
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Prijsopbouw van de verbouwingskosten

Elke verbouwing is anders en natuurlijk zal de prijsopbouw per verbouwing daardoor ook anders zijn. Door hiernaar te kijken kun je een goed idee krijgen van hoe jouw kosten tot stand zijn gekomen. Je leert dan ook direct waar je geld kunt besparen. Bij verbouwingen komen behoorlijk wat kostenposten kijken, zoals materialen, arbeidskosten, voorrijkosten, afvoerkosten en containerhuur.

De grootste plek wordt meestal ingenomen door de arbeidskosten, met zo’n 50% van de totale prijs. De materialen zijn vaak 35% van de totaalprijs (tel hier nog ongeveer 5% bij op voor het huren van een container en het afvoeren van het puin). De voorrijkosten en overige kostenposten zullen maximaal 10% innemen. Als je geld wilt besparen op je verbouwen, dan kun je dus het beste zoveel mogelijk zelf doen, omdat de arbeidskosten de grootste bijdrager zijn. Als je voor jouw verbouwing een soortgelijk overzicht maakt kun je direct zien op welke plekken je de beste besparing kunt halen.

Hulp voor huisrenovatie

Wat ook veel helpt met het verminderen van de kosten is hulp uit je omgeving. De makkelijkere klusjes, zoals het leggen van laminaat of het verven van de muren, zouden vrienden en familie voor je kunnen doen. De lastigere karweitjes waar wel vakmensen voor nodig zijn zul je uiteraard wel bedrijven voor moeten inschakelen. Maar je kunt al veel besparen door een deel door anderen te laten doen.

De klus inschatten

Hoeft er alleen maar iets gerenoveerd te worden of wil je juist een hele aanbouw laten maken? Deze vraag moet van tevoren beantwoord worden. Het tweede kost veel meer tijd en geld. Om tijd te kunnen besparen hoor je alle stappen van tevoren op een rijtje te hebben gezet. Zoals eerder aangegeven is verschillende offertes aanvragen een goede manier om ook geld te besparen. Hiermee kun je tot wel 25% op de kosten besparen.

Tips om voor goedkoper budget te verbouwen

We ronden af met een aantal bespaartips om de gemiddelde kosten per verbouwing zo laag mogelijk te houden:

 • Zoek op internet naar aanbiedingen, online kun je flink wat geld besparen
 • Koop niet alles nieuw, maar koop kwalitatief goede, tweedehands spullen
 • Zoek betrouwbare bedrijven en aannemers die je familie en vrienden al eerder geholpen hebben. Een betrouwbare aannemer is goud waard
 • Sloop niet automatisch alles in je huis voor je wilt gaan verbouwen, sommige dingen zijn nog goed genoeg zijn om na een schoonmaak- of opknapbeurt te hergebruiken in je woning
 • Zoek naar subsidiemogelijkheden. Die zijn bijvoorbeeld mogelijk bij duurzame verbeteringen. Denk hierbij aan isolatie, warmtepompen, HR ketels, zonnepanelen, windmolens, zonneboilers, warmte- koude opslag etc.
 • Zoek naar de actuele voordeelregels voor btw
 • Werk voor een renovatie samen met je buren, daardoor dalen vooral nieuwe kozijnen kosten, aanbouw prijs, dakkapel of een andere grote verbouwing
 • Leer goed onderhandelen, of neem iemand mee die dat goed kan
 • Zoek naar een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding per m²
 • Bespaar niet op de afwerking, de afwerking is het deel waar je het meeste tegenaan zult kijken. Een goed afgewerkt geheel oogt een stuk rustiger
kosten van een verbouwing

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De uiteindelijke kosten die je maakt worden beïnvloed door een aantal keuzes. Je kunt tot op zekere hoogte dus de prijs zelf in de hand houden. Voor verbouwingen zijn er een aantal algemene factoren die vaak invloed hebben op de prijs:

 • Het materiaal: als je met een strak budget werkt, maar vind je het uiterlijk erg belangrijk, dan kun je vaak goedkopere alternatieven vinden.
 • De soort: er zijn vaak verschillende soorten waar je uit kunt kiezen voor een verbouwing. Denk bijvoorbeeld aan houten of aluminium en kunststof kozijnen. Welke soort je kiest heeft zijn weerslag op de prijs.
 • Extra opties: als je voor een simpel standaardmodel kiest, dan ben je het minste geld kwijt. Een wat luxer model met alle toeters en bellen eraan zal natuurlijk meer geld kosten.
 • De aannemer: natuurlijk zijn er aannemers die meer geld vragen voor hun diensten dan anderen. Dit heeft met bijvoorbeeld ervaring en scholing te maken. Het is altijd verstandig om goede afspraken te maken over de uiteindelijke kosten. Je kunt voor een vaste prijs kiezen, een richtprijs of een prijs per uur. De meest gangbare prijsafspraak voor gemiddelde en grote verbouwingen is de richtprijs, waarbij je vooraf een bedrag vaststelt en de uiteindelijke prijs mag hier niet meer dan 10% van afwijken. Bij kleine verbouwingen geeft een vaste prijs de meeste zekerheid.
 • De uitvoering: als je bijvoorbeeld je badkamer wilt verbouwen, kun je dit op de standaard manier doen en er het minste geld aan kwijt zijn. Als je echter een luxe verbouwing wilt met vloerverwarming, beton ciré op de muren, een douchecabine met sauna en dure armaturen, dan ben je natuurlijk meer geld kwijt.
 • De mate van uitbesteding: zoals je in de bovenstaande grafiek kunt zien, gaat het grootste deel van de kosten naar de arbeid. Als je een ervaren doe-het-zelver bent, kun je hiervan zelf veel doen. Slopen, het puin verzamelen en wegbrengen, de vloer leggen, de ruimte afwerken, dit zijn allemaal werkzaamheden die je zelf zou kunnen uitvoeren. Steek je handen uit de mouwen en je zult de prijs snel naar beneden zien gaan.
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Verschillende soorten projecten

Je huis laten verbouwen kan een dure onderneming zijn. Om een idee te krijgen van wat kost een verbouwing zie je hieronder 3 soorten verbouwingen:

Goedkope verbouwing

Een goedkope, kleine verbouwing beslaat vaak een enkele ruimte. Neem bijvoorbeeld het toilet. Dat is de goedkoopste ruimte om te verbouwen per vierkante meter. De toiletruimte renoveren is vanzelfsprekend een hele minimale verbouwing.

Gemiddelde verbouwing

Bij een gemiddelde verbouwing kun je bijvoorbeeld meerdere ruimtes aanpakken of een kamer helemaal ombouwen. Zo is het een mogelijkheid om je zolder te verbouwen tot slaap- of hobbykamer. Een zolderrenovatie kan de waarde van het huis sterk verhogen.

Dure, grote verbouwing

Je wilt graag van extra ruimte genieten en hebt besloten je woonkamer uit te breiden met een fraaie uitbouw. Dan is een aanbouw geheel op maat gemaakt best te overwegen. Deze is echter niet goedkoop en het bouwen en afwerken (inclusief de verwarming en elektra) zal dan ook een flink bedrag zijn.

Veelgestelde vragen

Wat kost een volledige verbouwing?

+
Een volledige verbouwing kan erg in de prijzen lopen. Gemiddeld zal dit tussen de €10.000 en €100.000 kosten, afhankelijk van wat je precies wilt laten verbouwen en welke materialen je kiest.

Hoe bereken je de kosten van een verbouwing?

+
Je kunt de kosten van een verbouwing berekenen door de gemiddelde prijzen van de gewenste klussen bij elkaar op te tellen.

Wat kan je met 100.000 euro verbouwen?

+
Met 100.000 euro kun je een aantal ruimtes compleet opnieuw laten inrichten, een aanbouw erbij laten plaatsen of je huis flink verduurzamen door middel van nieuwe kozijnen, ramen en isolatie.

Hoeveel kost een verbouwing per vierkante meter?

+
Bij een volledige verbouwing van je huis moet je rekenen op een prijs van €50 tot €200 per m2. Als je per kubieke meter wilt rekenen, ga dan uit van €300 tot €500 per m3.

Offerte

Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Aannemer specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes