Besluit bouwwerken leefomgeving | De voorschriften

Om ervoor te zorgen dat nieuwe gebouwen geen gevaar opleveren voor de omgeving en de gebruikers, zijn er regels vastgelegd. Deze regels staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving.

nieuwbouw wordt getoetst aan bouwbesluit

Wat is het Besluit bouwwerken leefomgeving?

In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zijn de algemene regels opgenomen over de veiligheid, duurzaamheid, bruikbaarheid en gezondheid van bouwwerken. Voorheen werd dit het Bouwbesluit genoemd. Het is belangrijk dat elk bouwwerk aan deze regels voldoet.

Technische bouwvoorschriften

Het Besluit bouwwerken leefomgeving is een verzameling van technische bouwvoorschriften die ervoor zorgen dat nieuwbouwwoningen en andere soorten bouwwerken aan minimale voorschriften voldoen om de veiligheid te garanderen. Deze hebben betrekking op bijna elk soort gebouw, maar ook open erven en andere terreinen.

De voorschriften rondom brandveilig gebruik en constructieve veiligheid in het besluit zijn gebaseerd op de Europese regels. Daarnaast zijn er in het besluit onder andere regels opgenomen over het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden en over de staat en het gebruik van een bouwwerk. Bij het bouwen van een nieuw huis en bij verbouwingen moet je er dus altijd voor zorgen dat je werk aan het Bbl voldoet.

Zeker weten dat jouw verbouwing aan de regels voldoet?
Het Besluit bouwwerken leefomgeving zorgt ervoor dat elk bouwwerk veilig is opgebouwd. Om zeker te weten dat jouw bouwwerk hieraan voldoet, is een professionele aannemer in arm nemen een goed idee.
arrow Vraag offertes aan

Besluit bouwwerken leefomgeving toetsen

Er zijn verschillende hulpmiddelen om er zeker van te zijn dat je bouwwerk aan de bouwregelgeving voldoet. Door de vele regels kan het namelijk lastig zijn om dit zelf te toetsen. Bovendien kun je ook het besluit online inzien, waar je makkelijk kunt zoeken op de relevante voorschriften voor jouw situatie.

  • NEN-normen: In de NEN-normen staan verschillende methoden om te berekenen of je aan de voorschriften van het besluit voldoet.
  • Erkende kwaliteitsverklaringen: Met een kwaliteitsverklaring kun je aantonen dat het bouwmateriaal of bouwwerk aan de eisen van het Bbl voldoen.
  • Gelijkwaardige oplossingen: Als je niet via de standaard manier kan voldoen aan de eisen, kun je via een gelijkwaardige oplossing soms toch aan de normen voldoen. Je hoeft dan niet te voldoen aan de prestatie-eis van het besluit, maar wel aan de functionele eisen.
  • Nederlandse Praktijkrichtlijnen (NPR): Deze richtlijnen geven aanwijzingen om te controleren of je nieuwbouw of verbouwing voldoen aan de minimale eisen van het Bbl.
  • Nederlandse Technische Afspraken (NTA): Met deze richtlijnen kun je de praktische uitwerking van de normen toetsen.

Bouwvoorschriften en overgangsrecht

Het Besluit bouwwerk leefomgeving is van toepassing op nieuwe gebouwen. Voor oude gebouwen is er een overgangsrecht opgenomen, waardoor deze bouwwerken aan de nieuwe voorschriften kunnen werken indien mogelijk. Wanneer je bijvoorbeeld het dak gaat vervangen, is het belangrijk om even na te vragen of je onder het Bbl of het overgangsrecht valt.

bouwbesluit toetsing nieuw gebouw

Toekomstbestendig

Om het Besluit bouwwerken leefomgeving relevant te houden en altijd van toepassing te laten zijn, worden er regelmatig nieuwe voorschriften toegevoegd of bijgewerkt. Zo is het brandveilig gebruik van de bouw steeds belangrijker geworden. De energiezuinigheid van een gebouw is daarbij ook steeds relevanter en is hierdoor in het besluit opgenomen. Zo heb je altijd relevante voorschriften die voor de beste bouw zorgen.

Besluit bouwwerken leefomgeving: gratis offertes

Het is belangrijk om bij elke soort verbouwing of nieuwbouw de regels van het Besluit bouwwerken leefomgeving in acht te houden. Een ervaren aannemer weet precies welke regels hierin van toepassing zijn op jouw klus en kan het beste resultaat realiseren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes