Huis zonder tuin | 5 alternatieven voor een tuin

Bij een huis zonder tuin of buiten heb je 5 mogelijkheden om dat alsnog te krijgen. Hierdoor kun je ook thuis genieten van de voordelen van een tuin.

Huis-zonder-tuin.jpg

Huis zonder tuin

Zelfs wanneer je geen tuin hebt is het mogelijk om de sfeer van een tuin naar huis te halen. Er zijn 5 mogelijkheden die je kunt onderzoeken om alsnog een gevoel van buiten te krijgen. We beginnen meteen en laten je precies zien wat erbij komt kijken dus bekijk hier of je ze allemaal al onderzocht hebt en voeg woon waarde toe aan je huis met een buiten!

Huis zonder buiten

Wanneer we kijken naar verschillende opties letten we op drie verschillende onderdelen. Vergelijk deze drie onderdelen wanneer je een keus wilt maken:

 • Vergunningsvereiste
 • Mogelijkheid van bezwaar van de buren (belangrijk punt met invloed op de vergunning uiteraard)
 • Kosten van de verbouwing

De meerwaarde is ook een onderdeel maar meerwaarde is er altijd alleen is het wel heel geval specifiek dus laat ik die hier buiten beschouwing.

Wat doen als je geen tuin hebt

Optie 1 is een optie die de meeste mensen overslaan merk ik. Te snel wordt gedacht dat het onmogelijk is om grond te kopen van de buren maar wie weet dat zeker? Wellicht kun je een klein stukje kopen en dit zal uiteraard een fors bedrag kosten maar de meerwaarde voor de woning is ook fors. Denk als alternatief ook aan een stuk dakterras dat je wellicht kunt kopen, of desnoods een 5 of liever 10 jarige contract van gebruik van tuin, dakterras of balkon.

 • Vergunning grond kopen: niet van toepassing
 • Bezwaar grond kopen: niet van toepassing
 • Kosten grond kopen: hoog
 • Haalbaarheid: klein gezien de buren nog niet echt willen verkopen
Dakterras laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakterras offertes

Dakterras maken

Als je de beschikking hebt over een aanliggend of daarop liggend stuk dak dan bestaat de kans dat je daar een dakterras op mag maken. Je moet dan wel goedkeuring van de gemeente en omwonenden hebben en een omgevingsvergunning aanvragen voor alle werkzaamheden. In sommige gevallen is dit mogelijk maar hiervoor moeten dan wel een compleet nieuwe toegangsdeur gemaakt worden tot het dakterras en uiteraard goedkeuring krijgen van de eigenaren van het pand eronder. Daarnaast moet de constructie stevig genoeg zijn of met behulp van een constructeur en zijn berekeningen moeten worden verbeterd.

 • Vergunning dakterras: Dit is lastig maar niet onmogelijk in de stad, vooral niet aan de achterzijde uit het zicht.
 • Bezwaar dakterras: de kans is aanwezig omdat ze dan meer kans op inkijk hebben bij de buren
 • Kosten dakterras: gemiddelde kosten (niet zo hoog als grond kopen waarschijnlijk)
 • Haalbaarheid: klein gezien de gemeente goedkeuring, eigenaren goedkeuring en bezwaren van omwonenden.

Balkon maken

Een balkon kies je als tweede alternatief als je geen grond kunt kopen en geen dakterras kunt maken. Als je helemaal nog geen buitenruimte bij je appartement of woning hebt dan kan een balkon echt een uitkomst zijn om na je drukke werkdag nog lekker even in de zon te zitten.

 • Vergunning balkon: altijd nodig en niet haalbaar
 • Bezwaar buren balkon: de kans is groot
 • Kosten balkon: gemiddelde kosten
 • Haalbaarheid: klein/ onmogelijk gezien de vergunningsvereiste
Huis zonder tuin

Frans balkon maken

Een Frans balkon bestaat uit een grote opening in de gevel tot de vloer met een hekwerk ervoor. Het maakt je kamer veel lichter en zorg voor echt contact met buiten en is daarom hèt alternatief voor een normaal balkon.

 • Vergunning Frans balkon: altijd nodig en lastig haalbaar
 • Bezwaar buren Frans balkon: de kans is kleiner dan bij een balkon of dakterras, daarbij blijf je binnen je eigen gevellijn.
 • Kosten Frans balkon: gemiddelde kosten
 • Haalbaarheid Frans balkon: klein gezien de strenge gemeente opstelling

Loggia

Een loggia gaat iets verder dan een Frans balkon want hierbij maak je echt een buitenruimte. Deze nieuwe buitenruimte blijft weliswaar binnen je gevel- of daklijn maar het buitengevoel is groter dan bij een Frans balkon. Daarnaast moeten ze toch een scheur gaan herstellen waardoor het ‘direct meenemen van een loggia (of Frans balkon)’ onderzocht kan worden. De gemeente zal hierin bepalend zijn en de buren wat minder is de inschatting.

 • Vergunning Loggia: altijd nodig en lastig haalbaar
 • Bezwaar buren Loggia: de kans is kleiner dan bij een balkon of dakterras, daarbij blijf je binnen je eigen gevellijn.
 • Kosten Loggia: hogere kosten dan bij een Frans balkon maar lager dan de andere opties
 • Haalbaarheid Loggia: ook klein gezien de strenge gemeente opstelling.
huis zonder tuin

Wintertuin

Een wintertuin is een balkon met extra kozijn ter plaatse van het hekwerk. Zo kun je heel het jaar genieten van je balkon! Een wintertuin balkon zou een optie kunnen zijn als de gemeente eist dat het gevelvlak gevuld moet zijn met glas. Dan zou de balkon gevel scheiding kunnen bestaan uit verplaatsbaar glas zoals harmonicadeuren of openslaande glaspanelen op borsthoogte.

 • Vergunning wintertuin: altijd nodig en lastig haalbaar
 • Bezwaar buren wintertuin: de kans op bezwaren is klein, kleiner dan bij een balkon of dakterras, daarbij blijf je binnen je eigen gevellijn en zorg je ook nog eens voor een redelijk normale uitstraling van een gewoon kozijn.
 • Kosten wintertuin: Nog hogere kosten dan van een loggia omdat het feitelijk een uitbreiding op de loggia is. Maar als de klimaatscheiding op de buitengevel blijft liggen zijn de kosten te overzien.
 • Haalbaarheid wintertuin: ook klein gezien de strenge gemeente opstelling.

Dakraam balkon

Een dakraam balkon is een dakraam met balkon. Hierdoor heb je relatief goedkoop een balkon en omzeil je de vergunningsprocedure. Een dakraam balkon zou een optie kunnen zijn omdat de gemeente hier wat lastiger bezwaar tegen kan maken. Zo’n dakraam balkon lijkt namelijk erg veel op een normaal dakraam dus als daar goedkeuring voor is/ gedoogd wordt dan kan die wellicht ook wel.

 • Vergunning dakraam balkon: Waarschijnlijk zijn de eisen hiervoor niet hoog en is de kans op succes best aanwezig
 • Bezwaar buren dakraam balkon: De buren zullen hier niet snel bezwaar tegen maken, vooral niet als je het presenteert als groot dakraam met verticaal te openen deel.
 • Kosten dakraam balkon: De kosten vallen mee.
 • Haalbaarheid dakraam balkon: Best groot mits de gemeente een dakraam goedkeurt (in dit geval is dat al lastig)

Toch een buiten bij je huis krijgen

Het is in ieder geval lastig om een buiten te creëren voor jezelf. Dit zal je minimaal veel tijd, energie en soms ook veel geld kosten. De winst van een succes is echter wel groot. Niet alleen verhoog je je eigen woongenot enorm en blijf je hierdoor wellicht langer wonen in je huis, de kans op een waardevermeerdering is ook erg hoog. Vooral als je nog 0 m² buiten had.

Woning zonder tuin verkopen

Bij het verkopen van een woning zonder tuin, moet je rekening houden met een aantal specifieke factoren. In tegenstelling tot eigendommen met tuin, kan de waarde van een tuinloze woning soms minder aantrekkelijk zijn voor kopers die op zoek zijn naar buitenruimte. Echter, er zijn manieren om dit te compenseren en de waarde van je huis te verhogen.

Sterke punten benadrukken

Het eerste wat je moet doen is de sterke punten van je woning benadrukken. Hoewel er geen tuin is, kunnen andere kenmerken zoals het interieur, de locatie of de indeling van de kamers aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers. Je kunt ook alternatieve buitenruimtes creëren, zoals een dakterras of een balkon, mits de structuur van het gebouw dit toelaat. Dit kan een aanzienlijke meerwaarde geven aan je woning.

Compenseren met alternatieven

Ten slotte kun je de binnenruimte zo inrichten dat deze de afwezigheid van een tuin compenseert. Denk aan het toevoegen van groene elementen zoals planten, het creëren van functionele ruimtes voor hobby’s of het gebruik van decoraties die een gevoel van openheid en natuurlijk licht bevorderen. Onthoud dat elke woning uniek is, dus pas deze tips aan aan de specifieke kenmerken en mogelijkheden van je woning.

Offerte voor dakterras

Wil jij toch een buitenruimte creëren? Ontdek hier vrijblijvend offertes voor een dakterras.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes