Architect voor verbouwing of nieuw huis bouwen | Kosten en plan van aanpak

Een architect zorgt ervoor dat je echt het maximale uit je huis haalt. Of het nu gaat om een nieuwe aanbouw of een compleet nieuwe indeling. Een architect verdien je terug in de toekomst, is de ervaring van veel mensen.

architect met bouwtekening

Architect voor verbouwing of nieuw huis bouwen

Een architect kan een ontwerp maken, alles uittekenen tot en met de vergunning regelen en de bouw begeleiden. Voor de meeste mensen is echter een bouwkundige tekening voldoende.

Budget architect

Wat kost een architect vragen ook veel mensen zich af. De kosten kunnen behoorlijk variëren, maar we gaan er hier vanuit dat het een ‘normaal complexe’ woning betreft en dat de architect in alles fases zijn diensten verleent.

De bandbreedte zien wij in de praktijk gaan van 0% tot 17,5%.

Bijzondere woningen

Bovenzijde bandbreedte: Je wilt een zeer bijzonder en echt uniek huis met architectonische hoogstandjes in ieder detail op bouwkundig en installatietechnisch vlak (een zonneboiler mooi integreren moet ook deels ontworpen worden).

Goedkope architect

Onderzijde bandbreedte van de kosten: Je gaat naar een cataloguswoningbouwer en die tekent gratis en regelt ook nog gratis de vergunning in sommige gevallen met de voorwaarde dat je bij hem het huis afneemt.

Architect ontwerp

Oftewel: als die ontwerpend aannemer mag bouwen, dan lijkt het ontwerp niks te kosten. Uiteraard verdient een aannemer dit terug in de uitvoering plus efficiency van zijn, deels gestandaardiseerde, ontwerp proces.
Daarnaast zijn er 3 fases van ontwerp bij de meeste woningen:

1) Schetsontwerp (Kortweg: SO)

2) Voorlopig Ontwerp (VO)

3) Definitief Ontwerp (DO)

Schetsontwerp

bouwtekeningen printen

Hierbij moeten de stukken (tekeningen en technische omschrijving en kleurstaat etc.) de gemeente dermate informeren dat zij het plan kunnen gaan toetsen (en hopelijk goedkeuren). Soms noemt men dit al Voorlopig Ontwerp.

Voorlopig Ontwerp (VO)

In deze fase maken ze het ontwerp van je woning. Dat wil zeggen van het eerste idee tot een 3D-visualisatie ontwerp en tekeningen voor de welstandscommissie.

Aandachtspunten:

Vraag altijd garantie voor goedkeuring. Dus spreek duidelijk af of, en zo ja hoeveel wijzigingen richting gemeente zijn inbegrepen. Neem hierbij ook expliciet op of de benodigde aanpassingen/ gevraagde wijzigingen die NIET door de architect komen ook zijn inbegrepen. Bijvoorbeeld: De kaders veranderen tijdens het ontwerp proces omdat jijzelf of de gemeente andere inzichten heeft/ blijkt te hebben.
Voor de andere disciplines komen dan ook een constructieberekening en milieutoets en eventuele specials (Beschermde dieren/ bomen/ planten/ verontreiniging etc) die ingediend moeten worden.

Definitief Ontwerp (DO)

Dit is de laatste ontwerpfase. Het echte designen/ ontwerpen is dan achter de rug en de bouwkundige details, doorsnedes moeten getekend worden. Hiervoor zijn soms ook de adviezen van de bouwkundige keuring mee te nemen. Daarnaast moet het bestek. Ze maken dan je tekeningen voor de aanvraag van de omgevingsvergunning. Hierbij zitten dan onder andere: tekeningen op schaal van 1:100, start van de detaillering, een voorstel voor materialen en kleuren. Voor de andere disciplines komen dan ook een funderingsplan en milieuberekeningen. Vraag wederom om een prijs inclusief de garantie op een omgevingsvergunning, onverlet door wie de vertraging (opnieuw tekenen) is veroorzaakt.

Besteksontwerk

Soms is er ook nog een Bestek/ Besteksontwerp. Dit zie je echter meer in de kantorenbouw maar niet in de woningbouw.

Ons advies

Meer fases maken het soms niet makkelijker maar juist moeilijker. Onze voorkeur is een beperkt aantal fasen van Schets Ontwerp voor welstand, Definitief Ontwerp en dan Hulp bij Uitvoering. 3 fases is voor bijna alle woningen meer dan voldoende.

Prijs architect

Je hebt bijna altijd wel een vergunning nodig. Bekijk hieronder de prijs tabel over omgevingsvergunning. De prijzen beginnen bij € 710 en kunnen oplopen tot € 1.040.

Soort
vergunning
Tekening
(indicatie)
Constructieberekening
(optioneel)
Totaal kosten
Dakkapel€ 360€ 350€ 710
Aanbouw€ 540€ 450€ 990
Dakterras€ 400€ 400€ 800
Dakopbouw€ 540€ 500€ 1.040
Balkon€ 360€ 300€ 760

Ontwerpen

Je ziet hieronder de verschillende mogelijkheden teken- en rekenwerk of vergunningshulp voor je huis. Een architect maakt van een standaard huis een echt mooi huis en ondanks dat ik al heel wat ontwerpen heb gezien verrassen ze me nog steeds. Een slim ontwerp van een mooie verbouwing die ook nog eens betaalbaar is vind ik echt mooi en ook knap van een architect.

Huis bouwen

Maar wanneer schakel je nu een architect in voor het nieuwe huis bouwen of oude huis verbouwen en wat mag je van hem of haar verwachten? Je hebt toch te maken met behoorlijk wat ontwerp kosten dus die euro’s moeten wel zinvol besteed worden.

Architect huis

Voor een compleet nieuw huis bouwen is het nodig om altijd een architect (en constructeur) in te schakelen. Deze helpen je met het ontwerp, materialisatie maar kunnen je ook helpen met de vergunningsaanvraag.

Een architect inhuren voor jouw verbouwing?
Of je nou een nieuw huis of een oud huis hebt, een architect kan altijd van meerwaarde zijn. Om de beste architect voor een mooie prijs te vinden, kun je makkelijk offertes aanvragen en vergelijken.
arrow Vraag offertes aan

Architect verbouwing

Want het klinkt natuurlijk mooi ‘een architect verdien je terug’ maar wat krijg je er nu echt voor? En kan de aannemer niet een ontwerpje maken voor je aanbouw of nieuwe huis? En kan een architect ook de constructieberekeningen maken? Allemaal vragen waar je mee kunt zitten bij de plannen voor een verbouwing of nieuwbouw. Stuk voor stuk terechte vragen en hier zie je de informatie zodat je je eigen beslissing kunt nemen. Laten we eerst kijken wat een architect zoal kan betekenen voor je.

Werkzaamheden

Een architect kan meerdere dingen doen voor je, namelijk:

 • Vluchtige schets maken tot compleet ontwerp tot in details tekenen
 • 3D tekening maken (soms inclusief printen van huis met 3d printer)
 • Ontwerp controleren op bouwbesluit en overige gemeente eisen
 • Vergunnings aanvraag helemaal voor je regelen incl presentatie/ overleg gemeente
 • Bouw bewaken tijdens uitvoering/ overleg met aannemer en partijen
 • Specifieke eisen uitzoeken/ onderzoeken en oplossen zoals geluid, milieu etc
architect

Huis verbouwen architect

Je huis verbouwen kan een behoorlijke klus zijn, dat ligt er maar net aan wat jij wil doen. Is het een grote verbouwing waarbij je veel bouwkundige kennis nodig hebt dan is het aangeraden om bij het verbouwen van een huis een architect in te schakelen om te garanderen dat de constructies stevig en veilig zijn. Daarnaast kunnen ze vaak hulp bieden en advies geven over de inrichting van bijvoorbeeld je kamers.

Tekenbureau

Dit zijn vaak allemaal losse onderdelen en hoe meer uren hij moet maken, hoe duurder het natuurlijk wordt. Wat ik soms zie is dat een architect als vormgever een schets. ontwerp tekent en dat een tekenbureau zorgt dat het ontwerp vertaald wordt in zogenaamde maakbare tekeningen en details. Het voordeel hiervan is dat je een relatief goedkopere tekenaar die uitwerking laat tekenen wat best wat uur in beslag neemt. Zij kunnen ook de omgevingsvergunning regelen maar dit kun je ook zelf doen.

Architect tekeningen

Laat ik voorop stellen dat een architect niet verplicht is, zo lang je plannen voldoen aan het bouwbesluit en goedgekeurd worden door je gemeente is het goed. Hiervoor wordt geen architect inbreng vereist en de tekeningen kunnen ook door jezelf, een bouwkundig tekenbureau of kennis worden gemaakt.

Ontwerp

aannemer bezig aan vloer

Wel is het zo dat de meeste gemeenten die ik ken extra opletten als er geen ‘echte’ architect heeft getekend aan een ontwerp. Gelukkig wordt die persoonlijke kwalificatie van welstand steeds lager.

Mooi

Persoonlijk ben ik daar er blij mee want wat ‘mooi is’, is toch behoorlijk persoonlijk toch? Dat ziet de overheid zelf ook in dus zijn er steeds meer kaders waar een woning aan moet voldoen en wordt de persoonlijke voorkeur van die ene ambtenaar veel minder belangrijk. Daardoor kun je ook meer en meer informatie op de gemeente website vinden over eisen en wensen over uiterlijk/ materialisatie/ passing in de omgeving en bij de huidige bebouwing etc.

Meerwaarde

De meeste architecten waar ik mee heb gewerkt zorgen er wel voor dat dit traject veel sneller gaat dan wanneer je ‘zelf aan de slag gaat’. Daarnaast tekenen ze vaak ook gewoon wat beters dan die ene neef of kennis die minder ervaring heeft met een handige indeling, een efficiënt ruimtegebruik in de nieuwe woning en iets ontwerpen wat echt mooi is. En die meerwaarde die daardoor voor je/ jullie ontstaat is voor jaren en jaren en komt vaak ook tot uitdrukking in een latere eventuele verkoop. Zo simpel is het in mijn ogen. Om zelf je plannen vorm te laten geven is een ontwerp voor de verbouwing laten maken best een optie.

Tekenaar

Ja, ik weet het: een architect/ tekenaar moet je betalen net zoals andere adviseurs. En ja, je kunt ook zelf gaan tekenen en dat gewoon gaan maken in je huis. En om eerlijk te zijn is dat in sommige gevallen ook prima. Als je de woonkamer en keuken samen wilt voegen dat is dat qua ontwerp niet heel spannend. Dat kun je prima zelf schetsen en een constructeur inschakelen voor de stalen balk en draagconstructie.

Voorbeeld

Dit is een verbouwing waar ik een jaar geleden was waar de architect al tekeningen gemaakt heeft. Kijk bijvoorbeeld bij 4:26 minuten.

Binnenzijde huis

Een poos terug heb ik Richard Vink geïnterviewd die je waarschijnlijk kent als interieurarchitect/ interieurontwerp verbouwing van Huizenjacht van SBS 6. Richard is echt een vakbekwaam architect en weet steeds met verrassende indelingen en ontwerpen te komen. Dat kan niet iedereen zo maar bedenken en daarom vind ik dat vakmanschap ook zo mooi: oplossingen bedenken waar je nog jaren plezier van hebt.

Ontwerp verbouwingen

En ook een toekomstige bewoner zal dit waarschijnlijk waarderen en hier misschien wel extra voor willen betalen. In ieder geval onderscheid je jouw huis ermee ten opzichte van de andere huizen in de straat en dat is in deze woningmarkt wel handig. En dit bouwplan werk kun je dus op meerdere manieren laten doen of zelf doen zoals je ziet.

Uurtarief

Een architect werkt meestal op uurbasis zodat je weet waar je aan toe bent.

Prijs architect

De prijs van een architect is afhankelijk van een aantal zaken, namelijk:

 • De grootte van een verbouwing
 • Het aantal ontwerpronden (hoe vaak wil je het opnieuw laten tekenen)
 • Moet hij (of zij) een bouwvergunning aanvragen
 • Hoe gedetailleerd moet je verbouwing uitgetekend worden (dat doet een aannemer vaak ook voor een deel zelf)
 • Moet er een bouwtechnische omschrijving komen (dat is wel goed als basis voor de offerte van de aannemer)
 • En natuurlijk van de marktwerking

Modern huis

Laat de keuze voor de architect niet alleen afhangen van prijs, je gevoel over de persoon en de referenties maar ook van het eerdere werk van hem of haar. Een architect voor moderne huizen is namelijk vaak een behoorlijk specialisme die niet iedere architect heeft. Iemand kan zich helemaal hebben toegelegd op woonboerderijen renoveren terwijl een ander juist de architectonische hoogstandjes ontwerpt.

Plezier

In mijn ogen is het besparen op een goed ontwerp niet slim. Je hebt er jarenlang plezier van als een ontwerp een mooi en functioneel huis oplevert. Daarentegen hoeft de duurste architect niet altijd de beste te zijn, dus een vergelijk van prijs en referenties zou ik naast elkaar leggen. Als je 1-op-1 een opdracht aan een architect gunt dan weet hij dat hij niet in concurrentie is en dan is het (zoals met alles) vaak duurder dan wanneer je meerdere architecten vergelijkt.

Architect: gratis offertes

Een goede architect kan jouw het huis van je dromen geven, maar de juiste architect vinden kan erg lastig zijn. Door onderstaand formulier in te vullen, kunnen wij je matchen met ervaren architecten uit jouw regio, zodat het een stuk simpeler wordt om jouw droomhuis te realiseren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes