Architect kosten | Wat kost een architect? | 2024

De kosten van de architect kunnen behoorlijk variëren. Een architect kost natuurlijk wel geld maar kan ook behoorlijk besparen in de uitvoering. De prijs van het ontwerp maken, alles uittekenen tot en met de vergunning regelen en de bouw begeleiden, hoe meer je vraagt, hoe duurder het wordt. Voor de meeste mensen is echter een bouwkundige tekening voldoende en dat scheelt.

architect kosten

Kosten architect

De bandbreedte zien wij in de praktijk gaan van 0% tot 17,5%. De gemiddelde kosten zijn afhankelijk van:

  • De omvang van het huis
  • De complexiteit van het huis
  • De mate van standaardisatie
  • De tijd die je neemt voor een prijsvergelijk tussen architecten

Kosten architect nieuw huis bouwen

Enerzijds in een Nieuwbouwhulp gaan we ervan uit dat het een ‘normaal complexe’ woning betreft en dat de architect alles fases zijn diensten verleent.

Kosten architect voor bijzondere woningen

Bovenzijde bandbreedte: Je wilt een zeer bijzonder en echt uniek huis met architectonische hoogstandjes in ieder detail op bouwkundig en installatietechnisch vlak (een zonneboiler mooi integreren moet ook deels ontworpen worden).

Benieuwd naar de kosten van een architect?
Wij brengen je in contact met ervaren architecten uit jouw buurt. Ze werken samen met je om ideeën en ontwerpen op papier te zetten voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk architect prijzen

Goedkope architect

Onderzijde bandbreedte van de kosten: Je gaat naar een cataloguswoningbouwer en die tekent gratis en regelt ook nog gratis de vergunning is sommige gevallen met de voorwaarde dat je bij hem het huis afneemt. Oftewel: als die ontwerpend aannemer mag bouwen, dan lijkt het ontwerp niks te kosten. Uiteraard verdient een aannemer dit terug in de uitvoering plus efficiency van zijn, deels gestandaardiseerde, ontwerp proces.

Daarnaast zijn er 3 fases van ontwerp bij de meeste woningen:

1) Schetsontwerp (Kortweg: SO)
2) Voorlopig Ontwerp (VO)
3) Definitief Ontwerp (DO)

Schetsontwerp

Hierbij moeten de stukken (tekeningen en technische omschrijving en kleurstaat etc) de gemeente dermate informeren dat zij het plan kunnen gaan toetsen (en hopelijk goedkeuren). Soms noemt men dit al Voorlopig Ontwerp; Voorlopig Ontwerp (VO). In deze fase maken ze het ontwerp van je woning. Dat wil zeggen van het eerste idee tot een 3D-visualisatie ontwerp en tekeningen voor de welstandscommissie.

Aandachtspunten

Vraag altijd garantie voor goedkeuring. Dus spreek duidelijk af of, en zo ja hoeveel wijzigingen richting gemeente zijn inbegrepen. Neem hierbij ook expliciet op of de benodigde aanpassingen/ gevraagde wijzigingen die NIET door de architect komen ook zijn inbegrepen. Bijvoorbeeld: De kaders veranderen tijdens het ontwerp proces omdat jijzelf of de gemeente andere inzichten heeft/ blijkt te hebben. Voor de andere disciplines komen dan ook een constructieberekening en milieutoets en eventuele specials (Beschermde dieren/ bomen/ planten/ verontreiniging etc) die ingediend moeten worden.

architect kosten

Definitief Ontwerp (DO)

Dit is de laatste ontwerpfase. Het echte designen/ ontwerpen is dan achter de rug en de bouwkundige details, doorsnedes moeten getekend worden. Daarnaast moet het bestek
Ze maken dan je tekeningen voor de aanvraag van de omgevingsvergunning. Hierbij zitten dan onder andere: tekeningen op schaal van 1:100, start van de detaillering, een voorstel voor materialen en kleuren. Voor de andere disciplines komen dan ook een funderingsplan en milieuberekeningen. Vraag wederom om een prijs inclusief de garantie op een omgevingsvergunning, onverlet door wie de vertraging (opnieuw tekenen) is veroorzaakt. Soms is er ook nog een Bestek/ Besteksontwerp. Dit zie je echter meer in de kantorenbouw maar niet in de woningbouw.

Ons advies

Meer fases maken het soms niet makkelijker maar juist moeilijker. Onze voorkeur is een beperkt aantal fasen van Schets Ontwerp voor welstand, Definitief Ontwerp en dan Hulp bij Uitvoering. 3 fases is voor bijna alle woningen meer dan voldoende.

Architect inschakelen: gratis offertes

Van plan om een architect in te schakelen? Vul ons formulier in en ervaren architecten nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou architect kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Type woning
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes