Appartement verbouwen | Kosten, VVE, Stappenplan en meer!

Door je appartement te verbouwen kun je de waarde verhogen en de leefruimte optimaliseren. Je mag een appartement vaak niet zomaar verbouwen, meestal omdat je te maken hebt met een VvE. In dit artikel lees meer informatie over het verbouwen van je appartement!

appartement verbouwen

Appartement verbouwen vergunning

Wanneer je je appartement gaat laten verbouwen is het belangrijk dat je eerst een vergunning aanvraagt bij je gemeente. De gemeente houdt bij je aanvraag rekening met het bestemmingsplan, welstandsbepalingen en andere technische eisen. 

Als je aan de verbouwing begint voordat de vergunning is toegewezen kan de gemeente je dwingen om alle aanpassingen ongedaan te maken.

Kan de VvE een verbouwing tegenhouden?

Als je de vergunning van de gemeente hebt gekregen heb je vervolgens toestemming nodig van de VvE. Dit is vooral het geval als je zaken gaat verbouwen in gemeenschappelijke ruimtes van het appartementencomplex.

Dat geldt ook voor een dragende muur, een dakkapel, een aanbouw of terras. In principe kan de VvE een verbouwing dus tegenhouden als ze vanwege de huidige regels geen toestemming geven.

Gezamenlijke renovatie

De meeste mensen laten de gevel en dak van het appartement via de VVE gezamenlijk renoveren en de binnenzijde doen ze dan zelf, of laten ze dan doen.

Maar wat komt er bij kijken en wat zijn de kosten ongeveer van zo’n grootschalige verbouwing als alles echt oud is? De kosten van een verbouwing lopen ver uiteen.

Hulp nodig bij het verbouwen van je appartement?
Stel je vragen aan experts en krijg advies op maat.
arrow Ontvang offertes en advies

Aandachtspunten appartement verbouwen

Een appartement verbouwen komt redelijk overeen met een rijwoning. De opslag van je spullen en bouwmaterialen kan wat lastiger zijn.

Ook is het vaak wat ingewikkelder om al je spullen naar binnen de sjouwen. Veel bouwmaterialen moeten daarom buitenom naar boven, bijvoorbeeld via het raam.

Container verbouwing

Als je aan een drukke straat woont kan het knap lastig worden om een geschikte plek te vinden voor een container. Om die reden is het verstandig om een bouwbedrijf uit de buurt in te schakelen.

Zij hebben ervaring met alle uitdagingen die op de loer liggen bij een verbouwing in een stad.

Plannen verbouwing

Het lijkt misschien eenvoudiger om een appartement te verbouwen, zeker als het qua oppervlakte niet zo groot is. Toch kan dat ook wat zaken bemoeilijken.

Bij een verbouwing moet je rekening houden met alle noodzakelijke elementen in een appartement, zoals onder andere de keuken, badkamer, cv-ketel, afvoeren en leidingen. Een architect kan je helpen bij het ontwerpen van je ideale appartement.

Opknappen muren appartement

In verouderde appartementen wil het nog wel eens voorkomen dat de muren erg broos zijn. Je kunt dan proberen om de muren aan te smeren, maar het is makkelijker om een sterke soort behang te kiezen. Vliesbehang kan dat een uitkomst zijn. Zo ontstaat een volledig egaal oppervlak.

Afvoer appartement

De afvoer is in een appartement vaak een punt van aandacht. Het riool staat je niet vrij om te verplaatsen. Je buren sluiten er ook op aan en het is vaak in minder goede staat. Je kunt er wel een aftakking op maken.

Let dus op waar je de nieuwe badkamer, keuken en toiletten maakt. Wat betreft de wc is een inbouw reservoir vaak wel mogelijk, maar dat is volledig afhankelijk van waar je rioolaansluiting zit.

Cv-ketel plaatsen

De afvoer is bij een appartement lastig omdat je niet zomaar naar buiten kunt met de leiding. Het is daarom aan te raden om de rookgasafvoer en luchttoevoer altijd te laten controleren. Let ook op koolmonoxideproblemen. Zonder koolmonoxidemelder kan dat een levensgevaarlijk probleem zijn!

Alle oude appartementen hebben een schouw in de keuken met een gemetseld luchtkanaal. Dat luchtkanaal werd soms samengevoegd met de bovenwoningen. Oude kanalen zijn ook nooit luchtdicht.

Appartement verbouwen

Nieuwe cv-ketel of huidige handhaven?

Een HR-ketel blaast zijn verbrandingslucht met een ventilator onder druk de schoorsteen in. Die lucht is zuur en tast het metselwerk aan. Daarom moet een oud kanaal gevoerd worden met een RVS buis. Als dat eenmaal is gebeurd, is het opgelost.

Echter heet de eigenaar soms de pijp gewoon in het luchtkanaal gestoken en de zaak aangesmeerd. Het risico bestaat dat er dan rookgassen bij jou of de bovenburen naar binnenkomen.

De kwaliteit van water

Tegenwoordig letten steeds meer mensen op de kwaliteit van het water en duurzaamheid. Zacht water is water waar de kalk uitgefilterd wordt of van ontdaan wordt op andere wijze. Dit geeft een veel betere ervaring, is lekkerder en gezonder, en voelt veel zachter aan op je huid.

Ook zorgt het ervoor dat je apparaten langer meegaan omdat er minder of helemaal geen kalkaanslag meer is!

Klaar om jouw appartement te transformeren?
Klik hier voor meer informatie!

Handige volgorde maken

Wanneer je een appartement wil laten verbouwen, is het handig om te weten in welke volgorde je dit het best kan aanpakken. Hieronder geven wij je hier tips voor!

Begin met een inspectie en planning met een architect

Het is belangrijk dat je begint met een grondige inspectie van de huidige staat van het appartement. Maak vervolgens een gedetailleerd plan.

Omdat je een vergunning aan moet vragen is het aan te raden om dit samen met een architect te doen. Een architect kan dit plan namelijk professioneel uitwerken zodat je dit kunt aanleveren bij de gemeente. 

Sloopwerkzaamheden van bijvoorbeeld de muren

Vervolgens is het belangrijk dat je begint met de sloopwerkzaamheden als deze nodig zijn. Verwijder niet-dragende muren, vloeren en andere elementen die vervangen moeten worden.

Wees extreem voorzichtig om onnodige schade te voorkomen.

Tips en andere zaken tijdens de verbouwing

Nu ga je werken aan de appartement isolatie, elektrische bedrading, stopcontacten, verlichting of zonnepanelen op het appartement. Ook kun je nu sanitaire voorzieningen aanpassen en leidingen verplaatsen. Hierna ga je aan de slag met structuur aanpassingen, zoals nieuwe wanden, ramen of deuren.

Nadat de structurele wijzigingen zijn voltooid, werk je aan de vloer- en wandafwerking. Ook kun je nu aan de slag gaan met je keukeninstallatie. Als dit is afgerond, kun je elektronica installeren en als laatst plaats je decoratieve items en meubels in je appartement. 

Waar kun je wonen of iets huren tijdens je verbouwing?

Tijdens een verbouwing kan het nodig zijn om tijdelijk elders te verblijven. Je kunt hiervoor verschillende opties overwegen. Zo kun je denken aan een tijdelijke huurwoning, een hotel of Airbnb of je kunt verblijven bij vrienden of familie.

Wanneer dit om verschillende redenen geen optie is kun je de renovatie in fasen uitvoeren. Je kunt kan verblijven in het deel waar de renovatie op dat moment niet plaatsvindt.

kleine woonkamer groter laten lijken

Kosten

Een gemiddelde verbouwing in een appartement zal bestaan uit een badkamer à € 10.000 en keuken à € 5.000 tot € 20.000 en wellicht nog stucwerk à € 2.000 en nieuwe kunststof kozijnen van € 7.000.

Kostprijs

Uiteraard zijn deze allemaal afhankelijk van aantal, oppervlakte en materiaalkeuze. Mochten deze aanpassingen of verbouwingen noodzakelijk zijn dan ligt de kostprijs gemiddeld tussen de € 22.000 en € 37.000 afhankelijk van je keuzes.

Hoeveel kost een appartement laten verbouwen per m²?

De kosten per m² variëren van een tientje voor een simpele renovatie tot € 500 per m² voor een complete renovatie.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes