Verbouwing van je Woning | Verbouwen Stappenplan!

Een verbouwing kan je veel voldoening geven, maar is tegelijkertijd en uitdagende klus. Het plannen en uitvoeren van een verbouwing vereist zorgvuldige voorbereiding en een duidelijk stappenplan. Hieronder vind je een handig stappenplan voor als je van plan bent je woning te gaan verbouwen.

verbouwen stappenplan

Welke stappen voor het verbouwen van je huis?

Er zijn verschillende stappen en zaken waar je rekening mee moet houden. De tijd die een verbouwing duurt is bijvoorbeeld belangrijk om te weten. Zo kun je je stappenplan er goed op aanpassen.

De volgende zeven stappen zijn hierin goede handvatten om de verbouwing zo snel en vlekkeloos mogelijk te laten gaan.


Stap 1: Wat wil ik verbouwen? (badkamer, keuken, zolder, woonkamer)

Voordat je kunt beslissen hoe je de verbouwing aan kunt pakken is het natuurlijk belangrijk om te kijken wat je precies wil gaan verbouwen. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe badkamer of keuken?

Of wil je juist meer ruimte toevoegen aan je zolder of woonkamer? Denk hier van tevoren goed over na en werk je ideeën uit.

verbouwwerken-bespreking-samen.jpg

Stap 2: Wat is de beste volgorde om te verbouwen?

De beste tip hierbij is om van buiten naar binnen te werken. Je pakt bijvoorbeeld eerst het glas en de kozijnen aan en daarna pas de vloerverwarming.

Je kunt hierbij een eigen lijstje maken van alles wat je wil verbouwen. Als het budget eenmaal duidelijk is kun je dan alsnog te dure klussen afstrepen.

Stap 3: Wat is mijn budget?

Zodra je weet wat je precies wil verbouwen ga je kijken hoeveel hiervan je ook echt kunt realiseren. Hoe luxe kun je verbouwen? Past echt alles op het lijstje in je budget? De kosten van een verbouwing zijn vaak hoog.

Dit is het moment waarop je beslist hoe de verbouwing eruit zal gaan zien en wat je precies zal gaan verbouwen.

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers uit je buurt
Bespreek samen wat de beste stappen zijn op maat van je budget
arrow Ontvang offertes

Stap 4: Hoe ga ik mijn bouwplannen betalen?

Mogelijk kun je een deel van de verbouwing van subsidie of duurzame leningen bekostigen of de hypotheek verhogen. Vaak is subsidie voor energiebesparende maatregelen mogelijk.

Het is goed om dit gedetailleerd uit te werken, zodat je er niet pas tijdens het verbouwen achter komt dat je het budget hebt overschreden. Dit is misschien wel de belangrijkste stap uit dit stappenplan.

Stap 5: Wie kan je helpen met welk deel van mijn planning?

Je kunt alles wel zelf willen doen, maar de meeste mensen hebben niet de nodige kennis om de verbouwing goed uit te voeren. Dan ben je aangewezen op aannemers en vakmannen, die allemaal hun specialisaties hebben en tegen betaling komen klussen. Als je hulp van een goede aannemer nodig hebt, moet je ervoor zorgen dat het contact goed is.

Een goedkopere optie is vaak om vrienden en familie te vragen, maar dit kan snel duurkoop worden. Wat hierin belangrijk is om alles goed te laten verlopen, is het vastleggen van duidelijke afspraken zwart-op-wit.

Stap 6: Wat moet ik regelen voor de verbouwing start?

Je hebt nu dus de financiering rond, je weet wat je gaat verbouwen en wie je daarbij gaat helpen. Wat moet er dan nog meer geregeld worden? Bedenk bijvoorbeeld of er een vergunning nodig is als je iets aan de buitenkant van de woning wil verbouwen.

Mogelijk moet je een paar dagen ergens anders slapen, of moet je zelf wat materialen regelen. Dit soort randzaken kunnen er snel voor zorgen dat het verbouwen flink uitloopt.

Stap 7: Aan de slag

Is alles wat hierboven staat geregeld? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Het verbouwen gaat nu echt beginnen. Het blijft belangrijk om een oogje in het zeil te houden, want er zal altijd iets zijn dat niet volgens plan gaat.

Zorg dat je ook blijft communiceren met betrokkenen gedurende het proces. Als het goed is heb je ook met onverwachte kosten en tegenvallers rekening gehouden in de verbouwplannen en het budget.

Stap 8: Opleveren en inhuizen

Uiteindelijk ben je aan het eind van het hele proces gekomen en is het stof weer neergedaald. De verbouwing is klaar en de verbouwing heeft als resultaat wat jij voor ogen had. Er zijn bijvoorbeeld mooie kozijnen, extra ruimte met een nieuwe dakkapel en een ruime badkamer gecreëerd.

Dan is het tijd om te verhuizen. Voor het verhuizen geldt hetzelfde als voor het verbouwen: met een stappenplan zorg je ervoor dat de verhuizing soepel verloopt.

Specialist installeert vloer

Hoelang duurt een kleine of grote verbouwing?

Een woning verbouwing duurt tussen de paar weken tot ongeveer 2 jaar. Een duur van 2 jaar geldt voor een grote renovatie waarbij alle ruimtes worden vernieuwd.

Een kleinere renovatie kan in 3 tot 6 maanden worden afgerond, een uitbouw binnen 4 à 8 weken en een kleine verbouwing nog korter. Als je de uitbouw zelf maakt ben je waarschijnlijk iets langer bezig. Veel mensen onderschatten hoe lang een verbouwing duurt.

Werk samen met ervaren aannemers uit je buurt
Contacteer meerdere aannemers en vergelijk offertes op maat van je project en budget
arrow Ontvang offertes

Complete verbouwing

We beginnen met het meest tijdrovende project: je woning compleet renoveren. Buiten het uiterlijk zal dan ook het structurele werk van je huis worden aangepakt tijdens een totaalrenovatie. Bij zo’n groot project kun je soms voor flinke verrassingen komen te staan, zeker als het om een oude woning gaat. 

Als je zo’n verbouwing in gedeeltes doet, dan kan dit makkelijk over meerdere jaren worden verspreid. Je kunt dan bijvoorbeeld beginnen met de badkamer (die vaak enkele weken duurt), de keuken en de woonkamer. Je kunt dan op een later moment de grotere en intensievere werken erbij pakken.

Volledige renovatie van living

Nieuwe keuken

Een grote verbouwing in een specifieke ruimte neemt vaak meer tijd in beslag. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe keuken inclusief nieuwe vloer en kookeiland.

Het installeren van de nieuwe leidingen, vloeren en tegels leggen en de bijkomende droogtijd tellen bij elkaar op en kunnen tot een verbouwing van wel 4 tot 6 weken leiden.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes