Constructeur kosten | Wanneer nodig en wat kost het?

Een constructeur heb je nodig als je niet zeker bent over de fundering, muren of het dak. Ook kan het verplicht zijn voor de vergunning. Bij constructieve ingrepen in je huis heb je een constructeur nodig die bekijkt of het kan wat je wilt.Constructeur kosten

Kosten

De prijs van de constructeur ligt aan de grootte van de opdracht die hij krijgt. Je kunt rekenen op een uurprijs van gemiddeld €70 tot €150 voor een constructeur, maar de exacte prijs kan verschillen.

Prijs

Je hebt bijna altijd een omgevingsvergunning nodig. Dat is namelijk het geval als je constructieve aanpassingen doet. Bekijk hieronder de prijs tabel voor de omgevingsvergunning voor een constructieve aanpassing. De prijzen beginnen bij €710 en kunnen oplopen tot €1040.

Soort
vergunning
Tekening
(indicatie)
Constructieberekening
(optioneel)
Totaal kosten
Dakkapel360 euro350 euro710 euro
Aanbouw540 euro450 euro990 euro
Dakterras400 euro400 euro800 euro
Dakopbouw540 euro500 euro1.040 euro
Balkon360 euro300 euro760 euro

Constructie berekening

Soms heeft de architect of aannemer vaste constructeurs die ze raadplegen. Dat is vaak wel het handigste omdat die elkaar ‘begrijpen’ en wellicht goed weten wat jouw gemeente vraagt voor berekeningen.

Houd er wel rekening mee dat ook een aannemer kosten rekent.

Opties

Bijna alles is wel mogelijk als je gaat werken met stalen opvangconstructies in huis. Die langverwachte open keuken die de architect heeft bedacht is bijvoorbeeld nooit een probleem om te maken.

Nodig

Voor de meeste verbouwingen heb je geen constructeur nodig. Alleen wanneer je de draagconstructie van je woning aantast of gaat wijzigen dan moet je hem inzetten.

Constructie tekening

Het inschakelen van een constructeur bij een verbouwing kan erg belangrijk zijn, vooral als er een draagmuur of vloer betrokken is. Een constructeur berekent hoeveel belasting verschillende delen van een bouwconstructie kunnen dragen. De kosten van een constructeur verschillen, maar liggen gemiddeld tussen de € 80 en € 150 per uur. De totale kosten zijn afhankelijk van de grootte van het project en eventuele extra’s zoals een uitbouw of een dakterras.

Constructietekening maken

Een constructietekening is een onmisbare stap bij het plannen en uitvoeren van een bouwproject. Het geeft een uitgebreid beeld van de constructie en geeft alle nodige informatie over de afmetingen, materialen, verbindingen en andere belangrijke onderdelen van de constructie. 

Kosten constructietekening maken

De kosten voor het maken van een constructietekening verschillen sterk, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project. Het kan variëren van € 300 voor een eenvoudig stempelplan tot € 3500 voor een volledige woningtekening. Daarom is het aan te raden om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende specialisten om een goed beeld te krijgen van de verwachte kosten.

Benieuwd naar de kosten van een aannemer?
Wij brengen je in contact met ervaren aannemers uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met het bouwen of verbouwen van jouw woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk aannemer prijzen

Constructies berekenen

Bij het berekenen van constructies is het belangrijk om rekening te houden met verschillende onderdelen die de stabiliteit en veiligheid van een bouwproject beïnvloeden. Een constructeur maakt berekeningen op basis van kenmerken van het project, zoals het type constructie, de materialen die worden gebruikt en de belasting die de constructie moet kunnen dragen.

Methodes voor het berekenen van constructies

 • Berekeningen van krachten: Dit omvat het uitvoeren van berekeningen om te bepalen hoeveel belasting een constructie kan dragen. Dit is vooral belangrijk voor constructies die zware belastingen moeten dragen, zoals bruggen of hoge gebouwen.
 • Berekeningen van materialen: Deze berekeningen zijn bedoeld om te bepalen welke materialen het meest geschikt zijn voor een bepaalde constructie. Dit kan betrekking hebben op de keuze van het type beton of staal, evenals de dikte van de materialen.
 • Berekeningen van afmetingen: Dit soort berekeningen wordt gebruikt om de afmetingen van verschillende delen van een constructie te bepalen. Dit kan onder meer het berekenen van de breedte, hoogte en diepte van een constructie omvatten.

Vuistregels voor constructie

De vuistregels voor constructie zijn handige richtlijnen die helpen bij het ontwerpen en plannen van bouwprojecten. Deze regels kunnen variëren afhankelijk van het type constructie, de gebruikte materialen en de specifieke eisen van het project. Enkele voorbeelden van vuistregels zijn:

 • Stabiliteit: Voor de stabiliteit van een gebouw wordt vaak de regel gehanteerd dat de breedte van de betonkern ongeveer 1/6 van de gebouwhoogte moet zijn. Bij staalconstructies ligt deze verhouding tussen 1/5 en 1/7.
 • Keuze van materialen: Afhankelijk van het type constructie kan de keuze van het materiaal (staal, hout, steen of beton) sterk variëren. Vuistregels kunnen helpen om een idee te krijgen van de diktes die nodig zijn voor de constructieve elementen.
 • Belasting: Er zijn ook vuistregels die helpen bij het inschatten van de belasting die een constructie moet kunnen dragen. Bijvoorbeeld, een nuttige vloerbelasting voor een kantoor inclusief lichte scheidingswanden is ongeveer 4 kN/m2.

Praktijk

Dit zijn een aantal praktijkvoorbeelden van verbouwingen waarbij je een constructie advies nodig hebt:

 • Woonkamer en keuken samenvoegen ter plaatse van een dragende muur
 • Aanbouw maken en achtergevel opvangen met balk
 • Fundering verstevigen
 • Oorzaak scheur vaststellen en oplossing bieden
 • Dakconstructie aanpassen voor opening te maken in dak

Constructieve muur doorbreken

Soms heb je een constructieve blik van iemand alleen even nodig om zeker te weten of een muur wel of niet dragend is. In zo’n geval komt een constructeur even langs of kan het zelfs van de tekeningen al zien als je die hebt. Als de muur dragend is moet hij bij een opening bijna altijd ondersteund worden door een balk en mogelijk een portaal constructie. Bij kleine openingen van minder dan een meter breed hoeft dat in sommige gevallen niet.

Advies van constructeur nodig voor verbouwing?

Geregeld krijg ik de vraag of een constructeur nodig is voor de een of andere verbouwing. Voor bijvoorbeeld een aanbouw moet er vaak bepaald worden wat voor stalen balk in de gevel moet en hoe die opgelegd moet worden. Eigenlijk willen de bewoners weten dat de keuze die zij willen maken (bv een HE140A met oplegplaten van 200mm) voldoende is. Of ze willen weten of er wel echt palen nodig zijn onder de aanbouw die ze willen maken. Wat ze dan eigenlijk willen horen is dat ‘het wel goed/voldoende is’ en dat een constructieberekening niet echt nodig is.

Constructeur aanbouw

Want deze verbouwing doen aannemers toch heel vaak en die zeggen dat het ‘altijd goed komt’. Helaas kan en mag ik dat niet zeggen van een stalen balk, oplegging, funderingspalen etc. Persoonlijk vind ik ook dat je geen risico mag lopen met een verbouwing (die vaak best wat gaat kosten).

Constructieberekening voor vergunning

Voor iedere constructieve aanpassing in en om huis heb je een vergunning nodig. Dat geldt zowel voor een grote maar ook voor een kleine constructieve aanpassing in huis. Dus als je een gat maakt voor een vaste trap waar een constructiebalk de vloer moet gaan opvangen (raveling) bij dat gat, dan heb je die nodig. Dit klinkt dus wellicht wat ‘overdreven’ maar de wet is de wet en ik weet dat sommige mensen zich hier niet aan houden bij een ‘in hun ogen onschuldige constructie aanpassing’.

Risico

Dit is illegaal en gevaarlijk voor jezelf, je gezin en voor de volgende eigenaren als je het huis verkoopt. Je bent dan ook verantwoordelijk als er dan nog iemand iets overkomt. Gelukkig valt het gedoe en de kosten van zo’n omgevingsvergunning mee.

Veelgestelde vragen

Wat kost een constructieberekening voor zonnepanelen?

+
De kosten voor een constructieberekening van zonnepanelen hangen af van de grootte van het oppervlak. De kosten beginnen bij € 250 en kunnen oplopen tot € 700.

Wat kost het om een bouwtekening te laten maken?

+
De kosten hangen af van de grootte van het huis. De kosten beginnen bij € 2,50 en lopen op tot € 10 per vierkante meter.

Wat is de taak van de constructeur?

+
Als constructeur maak je berekeningen, schetsen en plannen om te kijken of de verbouwplannen van je cliënt haalbaar zijn. Als de draagconstructie van de woning wordt aangetast, bereken je hoe het plan toch uitvoerbaar is zonder het huis onstabiel te maken.

Wat kost een constructie?

+
Als je het puur bekijkt kost een constructeur gemiddeld tussen de € 90 en € 125 per uur. Terwijl een constructief tekenaar gemiddeld tussen de € 70 en € 100 kost. Voor een gedetailleerder overzicht van de verschillende kosten van een constructieberekening per type verbouwing, is het aan te raden om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende specialisten.

Aannemer inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te bouwen of verbouwen? Vul ons formulier in en ervaren aannemers nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou bouw of verbouw kosten!


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes