Funderingspalen | Soorten, keuzes en handige info

De 2 typen funderingspalen die je kunt kiezen zijn boorpalen en heipalen. Wanneer kies je voor de duurdere boorpalen en wanneer voor heipalen en waar moet je rekening mee houden?


Wat is een funderingspaal?

Funderingspalen zijn palen die een beetje op stalen buizen lijken en de fundatie vormen van een stabiele constructie. Het nadeel van funderingspalen is dat ze best duur zijn om te kopen en te laten heien en dat je er later niets meer van terugziet. Als de palen hun werk onder het gebouw goed doen, merk je er niets meer van en lijkt het alsof het geld dat het je kost letterlijk hebt begraven.

Palen types voor fundering

Toch is het goed om even stil te staan bij de verschillende palen en heitypes, want de ene funderingspaal is de andere niet. 

Heien

Het heien is het in de grond aanbrengen van een paal. Deze paal is vaak van beton maar het kan ook een houten of stalen heipaal zijn. Dit heien van prefab betonpalen voor de rest van de fundering gebeurt met een heistelling door middel van het aanhoudend slaan met een hei-blok op de kop van de paal. Funderingspalen kunnen behalve geheid ook geschroefd of geboord worden. Bij dit boren wordt er met veel minder trilling een paal in de grond geboord. Of beter gezegd: met een boor wordt grond verwijderd en daarna wordt een paal gestort in het ontstane gat.

Heiwerk

Heiwerk wordt vaak door de aannemer uitbesteed bij een heibedrijf want die zijn erin gespecialiseerd en dat geeft het voordeel dat zij de risico’s en handigheden kennen om relatief snel en eenvoudig palen te heien.

Heipalen

Iets nauwkeuriger gekeken naar heipalen kunnen die op twee manieren wordt geheid:

  • Met dichte voet waardoor de grond echt naar buiten gedrongen wordt.
  • Met open ronde buis waarbij er grond in de buis komt en natuurlijk ook buiten de buis zit.
gronding palen

Werking paalfundering

Bij een paalfundering moet deze niet alleen het eigen gewicht van het bouwwerk en de daarop uitgeoefende krachten (sneeuw, wind) via de funderingspalen worden overgebracht naar de dragende ondergrond, maar ook moeten ze hun eigen gewicht dragen. Funderingspalen hebben volgens de vuistregel een dikte van minimaal 5x de doorsnede van de paal.

Fundering berekenen

Maar goed, dat hoef je eigenlijk niet te weten. Een fundering moet toch altijd berekend worden door een constructeur om problemen in de toekomst te voorkomen. De gemeente vraagt ook altijd de constructieberekeningen van de fundering en opbouw.

Benieuwd naar de kosten van een fundering?
We brengen je in contact met ervaren vakmannen uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles inspecteren en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk fundering prijzen

Draagkracht

De bodem is heel belangrijk om te bepalen of een paalfundering wel nut heeft. Ze worden alleen toegepast als de stevige, draagkrachtige laag beschikbaar is op een niet te diepe diepte en als het gebouw niet op zand (staal) gefundeerd kan worden.

Fundering op staal

De tem ‘op staal’ is vaak een beetje verwarrend en je kunt onthouden dat het niets met staal te maken heeft. Het is gewoon een gebouw dat draagt op (aangestampte) grond. Dit is een beetje gesimplificeerd, maar daar komt het wel op neer. Het grote voordeel van dit systeem van funderen is dat het goedkoper is en sneller.

Krachten afvoeren

Funderingspalen werken op 2 manieren:

  • Werking door de puntweerstand aan de voet van de paal op de bodem.
  • De zogenaamde schachtwrijving langs de funderingspaal schacht, zeg maar heel de paal zelf tegen de omliggende grond.
palen fundering

Boorpalen

De boorpalen ontstaan met de uithaling van grond. Deze funderingspalen worden “in de grond gevormd” zoals ze dat zeggen. Het proces is simpel want hierbij wordt een stalen ronde buis de grond in getrild of geboord (heel soms geslagen) dus net iets anders dan bij een heipaal en deze buis wordt ter plekke voorzien van wapening (pinnen die erin steken, vooral bij de kop van de paal om hem niet te laten breken) en daarna volgestort met beton.

Funderingspalen boren

Vaker wordt tijdens het aanbrengen van beton de stalen buis weer omhoog getrokken waarbij de losse paalpunt in de grond achterblijft. Om de draagkracht van dit type funderingspalen te vergroten kan de punt van in de grond gevormde palen worden afgewerkt als een grote bolvormige voet, een grote klomp dus. Door de grond bij het inbrengen van de paal te verwijderen, treedt geen verdichting op van deze grond. De dichtheid blijft daar dus gelijk van de grond.

Houten funderingspalen

Houten funderingspalen zie je veel bij oude gebouwen in Amsterdam en Rotterdam. Als ze droog komen te staan dan beginnen ze plots te rotten met een verzakkend huis tot gevolg. Soms is funderingsherstel nodig om een gebouw weer stabiel te krijgen, het bijzetten van palen kan dan een oplossing zijn.

Hoeveel funderingspalen nodig?

Een van de meest gestelde vragen is ‘hoeveel palen heb ik nodig?’. Helaas is dit niet via een vuistregel te zeggen. Het is dus altijd maatwerk. Globaal gezegd is het aantal palen gelijk aan de massa van een bouwwerk gedeelte door de draagkracht van 1 paal. Hoeveel funderingspalen er dan nodig zijn is afhankelijk van de oppervlakte, het gewicht van de aanbouw en de draagkracht van de bodem. Hiervoor heb je dus altijd een constructeur nodig die het kan berekenen.

Doen of niet?

Ja, palen onder een aanbouw, veranda, garage of schuur zijn altijd aan te raden. Je ziet namelijk veel gevallen van verzakkingen en scheuren bij bouwwerken waarvan men vooraf zei ‘heien is niet nodig’. Vooral de aanbouw is zo’n plek waar je al snel voor een paalfundering zou moeten kiezen, ook al zegt de aannemer dat ‘het wel goed komt zonder palen omdat ze dat altijd zo doen’.

Veelgestelde vragen

Hoe lang moeten funderingspalen zijn?

+
Een heipaal heeft een gemiddelde lengte van zo’n 7/8 meter. Ze zijn tot maximaal 36 meter lang.

Welke soorten funderingspalen zijn er?

+
Funderingspalen kunnen grofweg op twee manieren ingebracht worden:


Heien met heipalen. Voordeel is dat het snel is en betaalbare palen zijn, nadeel is het geluid en de vele trillingen dus vergeet dit voor tussen de bebouwing.

Boren met boorpalen. Voordeel is dat dit trillingsarmer en stiller gebeurt dan heien.

Hoeveel kost een funderingspaal?

+
Je betaalt per funderingspaal ongeveer tussen de 1200 en de 1300 euro.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes