Kelder onder bestaande woning | Ontdek alle mogelijkheden!

Een kelder onder een bestaande woning zorgt voor extra ruimte en werkt waardeverhogend. Je kunt deze extra ruimte bijvoorbeeld inrichten als opbergruimte. Bekijk de kelder.

kelder-onder-bestaande-woning-1.jpg

Huis onderkelderen

Een kelder ligt onder het maaiveld, dat is het niveau van de tuin. Om die reden is het een rustige, koele, vaak wat donkere ruimte in een huis.

De functie die je aan deze kelder onder je woning geeft moet daar dan wel bij passen. Een woonkamer is bijvoorbeeld minder geschikt.

Kelder bouwen

Het onderkelderen van een woning is flink ingrijpend. Voordat een kelder kan worden gemaakt moet worden gecontroleerd of de constructie van het huis geschikt is voor een kelder.

Er zijn grofweg 5 stappen die doorlopen worden om een kelder onder een bestaande woning aan te leggen.

1

Vooronderzoek kelder aanleggen


Tijdens het aanleggen van een kelder kun je op onvoorziene situaties stuiten. Het is daarom belangrijk om vooraf goed onderzoek te doen. Bij dat vooronderzoek zijn in vrijwel alle gevallen een bodemonderzoek nodig, een funderingsonderzoek en een hydrologisch onderzoek.

Deze vooronderzoeken zijn niet goedkoop, in de praktijk kosten ze al vlug duizenden euro’s. Toch is het verstandig om gedegen onderzoek te laten uitvoeren om onvoorziene kosten in de toekomst te voorkomen.

2

Bouwtekening maken


Nadat de nodige onderzoeken zijn afgerond is het tijd voor een bouwtekening van de kelder. Hierin worden de afmetingen van de kelder nauwkeurig genoteerd.

Zo’n bouwtekening geeft je als eigenaar ook wat meer inzicht in hoe de kelder er uiteindelijk uit gaat zien. Samen met de bouwkundige zet je al je wensen op papier.

3

Vergunning aanvragen


Met de bouwtekening in handen kun je een bouwvergunning aanvragen. Het is belangrijk om niet met de bouw te beginnen voordat je vergunning is toegekend.

Je loopt namelijk het risico dat je de bouw volledig terug moet draaien als de bouwvergunning geweigerd wordt.

4

Overleg met een aannemer


Vervolgens is het zaak om met je aannemer van het bouwbedrijf af te stemmen hoe de aanleg van de kelder in zijn werk gaat. Hierbij maak je niet alleen afspraken over de kosten, maar ook over praktische zaken.

Goed contact met de aannemer is hierin erg belangrijk. Het bouwen van een kelder onder een bestaande woning is erg ingrijpend, het is verstandig om daar duidelijke afspraken over te maken.

5

De bouw kan beginnen


Ten slotte is het tijd om de bouw van de kelder te beginnen. Bij deze stap graaft de aannemer de ruimte onder het huis uit en legt de kelder aan.
Het aanleggen van een kelder is van begin tot eind waarschijnlijk een langdurig project.

Je kunt erop rekenen dat het minstens een jaar duurt voordat je kelder is aangelegd. Plan een kelder dus ver vooruit. Het voordeel is wel dat hierna je woning vergroot is.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Aandachtspunten kelder onder bestaande woning

Een van de aandachtspunten van een kelder onder een bestaande woning is de aan- of afwezigheid van natuurlijk daglicht. Als het belangrijk is dat er voldoende licht in de ruimte kan vallen kun je met verschillende mogelijkheden werken.

Voor kelders die volledig ondergronds geplaatst zijn wordt vaak gekozen voor een zogenaamde koekoek. Een koekoek is een kozijn met een uitgegraven ruimte aan de buitenzijde. Hierbij ontbreekt helaas een uitzicht, maar er komt wel daglicht binnen.

Meer daglicht binnen

Bij een vrijstaande woning of het verbouwen van een twee onder 1 kapwoning kun je van 3 of zelfs 4 zijden licht laten binnenkomen door aangepaste ramen.

Een kleine kelder die meer licht moest krijgen omdat er moeilijk daglicht binnenkwam:

Fundering huis en kelder

De fundering van een woning moet op orde zijn. Als de fundering niet goed is kun je de aanleg van de kelder combineren met het verbeteren van de fundering.

Bedenk voordat je begint goed waar de toegang van de kelder komt, om problemen in de fundering te voorkomen.

Ventilatie in een kelder

Een huis moet altijd geventileerd worden met voldoende frisse lucht, zo ook een kelder. Bij een kelder onder je woning moet je daar extra op letten omdat er op de natuurlijke weg weinig tot geen ventilatie is.

Dat komt doordat kieren en gaten vaak ontbreken ondergronds. Bij de keuze voor een koekoek kun je daar bijvoorbeeld een ventilatierooster in laten maken.

Waterdicht

Een kelder onder maaiveldniveau kan last krijgen van overtollig vocht in de ruimte. De waterdichtheid van de kelderbak moet om die reden uitstekend zijn zodat er geen kelder lek ontstaat.

Isoleren

Doordat grond het hele jaar door niet heel veel varieert in temperatuur zal de kelder het hele jaar ongeveer hetzelfde aanvoelen. Om ervoor te zorgen dat de binnentemperatuur aangenaam is kun je de kelder laten isoleren. Dat gaat ongeveer in zijn werk zoals een kruipruimte isoleren.

Daarbij moet de akoestische isolatie zeker niet vergeten worden. Door de extra ruimte voldoende te isoleren wordt niet alleen het binnencomfort verhoogd, je kunt ook de geluidsoverlast fors beperken.

Geluidsoverlast en de vloer

Geluidsoverlast kan worden onderverdeeld in contactgeluid en luchtgeluid. Deze twee soorten overlast worden op verschillende manieren opgelost.

Loopgeluid veroorzaakt contactgeluid. De beste maatregel om loopgeluid in de vorm van contactgeluid te verminderen is het loskoppelen van de vloer waarop wordt gelopen en door de massa te verhogen. Hierdoor worden voetstappen minder goed doorgegeven naar de bouwkundige constructie.

Geluidsisolatie vloer

Verder kun je bij houten vloeren nog het volgende doen:

✅ Naden en kieren van de bestaande houten vloer afdichten, vooral langs de wanden

✅ De bestaande houten vloer eerst open maken en de holle ruimte vullen

✅ Complete geluidsisolerende vloer aanbrengen als de vloerbalken rot zijn

✅ Tapijt geeft minder overlast dan parket of laminaat (ook is de galm minder bij het gebruik van tapijt)

Voorbeelden

De extra kamer of kamers kun je natuurlijk functioneel gebruiken. Hier zie je een aantal andere voorbeelden van de mogelijke functies van die extra m² die je erbij krijgt:

Kelder als fitnessruimte

kelder onder je woning

Een uitgebreide fitnessruimte met veel apparaten en eventueel grote tv en audio-installatie waar je heerlijk met meerdere mensen of een personal trainer aan de slag kunt gaan.

Kelder als fitness/sauna combiruimte

Een gecombineerde fitness met sauna ruimte waar je heerlijk kan uitpuffen na een goede sessie. Dit in combinatie met een goed geluids- of tv-systeem voor een heerlijke sfeer.

kelder onder je woning

Kelder als woonruimte

kelder onder je woning

Een woonkamer voor een extra rustig zitgedeelte met meestal een grote tv, geluidsinstallatie en eventueel een kleine keuken. Voor extra sfeer kan er hier voor een haard gekozen worden.

Kelder als bioscoopruimte

Bioscoopruimte met fijne stoelen, bank en een groot centraal scherm met beamer, 3D tv of gebogen scherm. In de kelder is er vaak minder overlast voor de buren waardoor het bioscoop effect groter is dan in de woonkamer of slaapkamer.

k

Kelder als speelruimte

kelder onder je woning

Een speelruimte voor de kinderen voor spelen op natte, koude dagen en in de avond. Ideaal voor kinderfeestjes voor een opgeruimd huis en rust op de begane grond voor de ouders.

Kelder als speel/zitruimte

Een gecombineerd zitgedeelte en biljard zodat voor ieder wat wils is in de nieuwe kelderruimte!

kelder onder je woning

Wat kost een kelder onder een bestaand huis?

De kosten van de kelder zijn afhankelijk van veel zaken zoals:

 • Grondwater
 • Fundering kelder
 • Fundering huis
 • Materialen kelder
 • Grootte kelder
 • Hoogte kelder
 • Toegankelijkheid kelder
 • Aanwezigheid van daglicht
 • Onderzoeken door bijvoorbeeld bodemloket van de bodem en de fundering
 • Berekeningen van een constructeur
 • Toegankelijkheid rondom huis

Prijsvoorbeeld

Denk bij zo’n project aan bedragen tussen de € 30.000 en € 65.000. De hoogte van de totaalprijs is afhankelijk van je eigen specifieke wensen.

In de onderstaande tabel zie je verschillende afmetingen en de daarbij behorende kosten. In deze calculatie zijn kosten van ontwerp tot en met afgraven, hoeveelheid vierkante meters, funderen, afwerking inclusief daglicht, trap en installaties meegenomen.

Wat kost een kelder ?Opp.b X lVaste kosten/startkostenVariabele kosten (materiaal per m2 etc)Totaalkosten€/m²
kelder_25_meter2-1-1.png25 m²5 x 5€ 5.000€ 1.300€ 37.500€ 1.500
kelder_35_meter2-1.png35 m²
5 x 7
€ 5.000€ 1.300€ 50.500€ 1.443
kelder_45_meter2-1.png45 m²
5 x 9
€ 5.000€ 1.300€ 63.500€ 1.411
kelder_20_meter2-1.png20 m²
4 x 5€ 5.000€ 1.300€ 31.000€ 1.550
kelder_30_meter2-1.png40 m²
6 x 5€ 5.000€ 1.300€ 44.000€ 1.467

>Prefab kelders

Om de kosten zo laag mogelijk te houden kun je voor een prefab kelder kiezen. Prefab kelders worden vooraf geproduceerd, in tegenstelling tot kelders die volledig op locatie gemaakt worden.

Prefab kelders zijn wat goedkoper dan volledig maatwerk, al maak je vanzelfsprekend nog wel veel kosten voor het vooronderzoek en graafwerk.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste uitvoertermijn
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes