Funderingsherstel | Wat is de beste manier van herstellen?

Bij funderingsherstel kun je echt alles laten verstevigen om de constructie beter te maken en de fundering te stabiliseren, zodat verdere scheuren en vloerverzakkingen voorkomen worden. Bekijk de beste funderingsherstel.

funderingsherstel van woning

Funderingsherstel

Een fundering die slecht is en/of slechter aan het worden is kan problemen veroorzaken. Een scheurtje in de muur hoeft niet zo erg te zijn maar vaak is het een proces wat blijft doorgaan en het beste aangepakt kan worden. Met een funderingsonderzoek kom je er snel achter of een funderingsherstel nodig is. Een fundering herstellen voorkomt grotere problemen en een hoge kostenpost.

Is funderingsherstel verplicht

In de meeste gevallen is funderingsherstel verplicht, vooral als er problemen dreigen te ontstaan. Een verzwakte fundering kan er in het ergste geval voor zorgen dat je huis instort, en dat moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Het is niet alleen fijner voor jou als je geen risico loopt op dit soort grote schade, maar ook voor de gemeente, waardoor dit vaak een verplichting is. Er kunnen door de gemeente onderzoeken worden gedaan of je fundering nog goed is, en deze onderzoeken kun je ook zelf laten uitvoeren voor je begint aan het hele traject van een woning kopen.

Grond verbeteren bij funderingsproblemen

Woningen staan op zand, klei, veen-, leem- grond of andere grond en deze zijn als constructiemateriaal niet allemaal even bruikbaar. Veen en klei geeft weinig stevigheid en vervormen vrij makkelijk. Om te voorkomen dat funderingen van de woningen verzakken en funderingsproblemen creëren is het daarom vaak nuttig of zelfs noodzakelijk om de grondeigenschappen te verbeteren. Dit zogenaamde funderingsherstel geeft daarna zekerheid en voorkomt dat het verder zakt en scheurt onder het gewicht van het gebouw.

Grondeigenschappen verbeteren

Dit verbeteren van de grond onder de fundering kan door:

 • Grout injectie
 • Injectie van de bodem met vergelijkbare stoffen
 • Chemisch verbeteren van de grond door toevoegen van kalk aan de klei of leem

Soil mixing

Het soil mixen/ mixing, ook wel mixed in place (MIP) genoemd, is de verbetering van grond door de grond ter plekke te vermengen met een bindmiddel zoals cement. Deze grondverbetering en de stabilisatie van grond met cement en grout zie je heel technisch beschreven bij Geonet.

Soorten funderingsherstel

Er zijn over het algemeen drie verschillende manieren van funderingsherstel. Deze hebben allemaal hun eigen voordelen, maar ook nadelen.

Grond verbeteren

Zoals je hierboven al hebt gelezen, is de grond zelf verbeteren een van de opties. Hierbij wordt een zachte ondergrond versterkt, zodat er geen risico meer is op wegzakken of andere problemen. Dit is alleen mogelijk als je op een zwakke grondsoort woont en de fundering van je huis verder nog goed is. Dit gebeurt vaak door de fundering te injecteren met kunsthars.

Paalkopverlaging

Wanneer je houten funderingspalen hebt, kan het zijn dat deze voor een deel worden vervangen met gewapend beton. De palen moeten worden afgezaagd op 50 centimeter onder de laagste grondwaterstand en onder het niveau van het hoofdriool, waarna de houten paalkoppen worden vervangen. Omdat je hierbij niks vernieuwd, zul je geen hoger draagvermogen krijgen en soms zelfs juist minder draagvermogen, omdat het gewapend beton zwaarder is dan hout. Hierdoor wordt deze techniek niet meer zo vaak toegepast.

Nieuwe fundering van buitenaf

Een manier voor funderingsherstel van buitenaf is om gewoon de hele fundering te vervangen. Niet alleen weet je op deze manier zeker dat je een stevige en goed aangelegde fundering hebt, maar vaak hoeft hier ook niks voor te worden opengebroken. Er kan meestal gewoon onder de vloer worden gewerkt, wat uiteindelijk in de kosten scheelt. Dit is de optie die het meeste wordt gekozen, simpelweg omdat dit de makkelijkste en meest effectieve methode is waarbij er sprake is van minimale overlast.

Hoeveel kost funderingsherstel

Denk bij zo’n funderingsverbeterings project aan bedragen tussen de €12.500 en €200.000. Ja, dat is een ruimte bandbreedte voor de funderingsherstel kosten inderdaad en dat komt dus door die bovenstaande onderdelen. Bedenk je dat werkzaamheden in de grond altijd lastig zijn in te schatten en een behoorlijk risico met zich meenemen. In de onderstaande tabel zie je verschillende methodes en afmetingen en de daarbij behorende kosten van funderingsherstel en een eventuele kelder onder je woning in die formaten.

Wat kost vervangen fundering en kelder per m2

Wanneer je kiest voor direct ook een kelder te laten maken onder het huis dan hoef je de kosten van de funderingsverbetering (bovenaan in tabel) en de kelder (onderaan in tabel) niet op te tellen maar zal dit lager uitpakken.

Wat kost een kelder ?Opp.b X lVastVarKosten€/m²
Onderzoek naar funderingsverbeteringVanaf € 1.000
Groutinjectie *25 m² 5 x 5€ 2.500€ 400€ 12.500€ 500
Vernieuwen van houten fundering onder begane grond – ondergrens *25 m²5 x 5€ 5.000€ 550€ 18.750€ 750
Vernieuwen van houten fundering onder begane grond – bovengrens *25 m²5 x 5€ 5.000€ 1.260€37.500€ 1.500
kelder van 25 meters25 m²5 x 5€ 5.000€ 1.300€ 37.500€ 1.500
kelder van 35 meters235 m²
5 x 7
€ 5.000€ 1.300€ 50.500€ 1.443
kelders van 45m245 m²
5 x 9
€ 5.000€ 1.300€ 63.500€ 1.411
kelders van 20m220 m²
4 x 5€ 5.000€ 1.300€ 31.000€ 1.550
kelders van 30m240 m²
6 x 5€ 5.000€ 1.300€ 44.000€ 1.467
* Globale indicatie – afhankelijk van veel lokatie specifieke zaken.

Toelichting kosten fundering herstel en kelder bouwen

In deze calculatie van kelders onder woningen zitten alle kosten, dus van ontwerp tot en met afgraven, funderen, afwerking incl daglicht, trap, installaties zodat je een gebruiksklare kelder hebt. De bandbreedte die je ziet is mede afhankelijk van je wensen en specifieke voorkeuren en daarom is het slim om op tijd prijzen voor een kelder met elkaar te vergelijken.

Wie betaalt duurzaam funderingsherstel en is er subsidie

Omdat de fundering vaak niet alleen onder jouw woning ligt, maar ook jouw buren op dezelfde fundering zullen zitten, zul je niet vaak alleen de kosten hoeven te betalen. Het slimste is als je de complete verzakte fundering kunt herstellen of de fundering kunt aanpakken voor deze inzakt. Door de kosten te verdelen tussen iedereen op dezelfde fundering, zal het ook meteen betaalbaarder worden. Er is geen subsidie voor de nieuwe fundering kosten, maar je kunt mogelijk wel in aanmerking komen voor een lening via het Fonds Duurzaam Funderingsherstel.

Waar zijn de funderingsherstel kosten per m2 van afhankelijk

De kosten van de kelder die je gaat (laten) maken voor funderingsherstel zijn hoog en van veel zaken afhankelijk zoals:

 • Grondwater
 • Fundering kelder (indien aanwezig)
 • Fundering huis
 • Materialen kelder (indien aanwezig)
 • Onderzoeken van de bodem en de fundering, reken op onderzoekskosten, zie tabel
 • Toegankelijkheid rondom huis
 • Oppervlakte
 • Buren die meedoen om vaste kosten te delen

Offerte

Wil je precies weten wat voor Funderingsherstel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Funderingsherstel specialisten in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste uitvoertermijn

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes