Als je huis verzakt, een scheur in de gevel hebt of andere vervelende problemen geeft dan kan het liggen aan een probleem in de fundering. Hier vind je alle informatie over funderings problemen en hoe je dat kunt oplossen.
Funderings problemen
In Nederland komt het steeds vaker voor: scheuren in huis, een scheve vloer en dit komt bijna altijd door funderings problemen. Bekijk de funderingsherstel offerte
Inhoudsopgave:Verzakking
Met name in je regio Rotterdam en Amsterdam komt het steeds vaker voor dat bewoners van panden geconfronteerd worden met het feit dat hun huis gefundeerd is op houten palen en dat de fundering na al die jaren niet meer voldoet om een pand te kunnen dragen.
Huis kopen
Veel eigenaren van panden weten vaak zelfs niet dat de fundering van hun huis is gefundeerd op houten palen en dat er funderingsproblemen op kunnen treden. Na het kopen van het huis blijkt dat het funderingsproblemen heeft. De vorige eigenaren zijn aansprakelijk voor een verborgen gebrek als het je lukt aan te tonen dat ze dit al wisten. Dat is lastig. Pas na het ontstaan van grotere scheuren worden ze gewezen op mogelijke problemen met de fundering.
Herkennen
Het herkennen van funderingsproblemen is relatief eenvoudig:
- Scheur in gevel
- Scheur in binnenmuur
- Ongelijke naden tussen kozijn en muur rondom een raam of deur
- Verzakkende vloer
- Scheur in vloer
- Deuren die gaan klemmen (over langere periode, dus niet vanwege klimaat)
Oorzaak
Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen die kunnen leiden tot funderingsproblemen. Veel voorkomende oorzaken zijn:
- Grondwater daling met droogstand van palen tot gevolg.
- Bacteriën, schimmels.
- Bodemdaling
- Verkeersbelasting
- Bouwwerkzaamheden in de nabijheid.
Vaak kan de oorzaak ook een combinatie zijn van de verschillende factoren die elkaar juist versterken. Wanneer een paal namelijk aangetast is door droogstand of bacteriën, dan hebben de trillingen uit de omgeving van bijvoorbeeld het verkeer ook meer invloed op de fundering.
Probleem met fundering
Wanneer er vermoedens zijn van een aangetaste fundering dan is het zaak om zekerheid te verkrijgen over de fundering en de huidige situatie. Vaak is het verstandig om allereerst met eventuele mede-eigenaren om tafel te gaan zitten en de situatie te bespreken. Door samen het traject van onderzoek in te gaan is de kans op discussies achteraf een stuk kleiner.
Type fundering
Nadat alle eigenaren gemobiliseerd zijn is het zaak om er achter te komen welk type fundering van toepassing is op het pand. Door middel van archiefonderzoek bij de gemeente kan dit achterhaald worden. Er zijn verschillende type funderingen mogelijk in verschillende uitvoeringen. De meeste voorkomende fundering met problemen is echter de houtenpaal fundering.
Oorzaak funderings problemen
Met de informatie in de hand is het belangrijk om met een deskundige om tafel te gaan zitten. Dit kan eventueel ook al voor het bewonersoverleg of het onderzoeken van het type fundering. Met behulp van een deskundige kan bekeken worden wat mogelijke oorzaken zijn en hoe deze eventueel opgelost kunnen worden. Met behulp van de deskundige kunnen veelal de juiste vervolgstappen bepaald worden. Vaak zijn deze deskundigen bereidt om kosteloos een kennismakingsgesprek te houden en vrijblijvend advies te geven over wat te doen.
Stappenplan fundering verbeteren
Wanneer er samen met de deskundige bepaald is dat de vermoedens van funderingsproblemen terecht zijn kan er gekozen worden om het vervolgtraject in te zetten.
- Veelal wordt dit ingezet met een funderingsonderzoek om de ernst van de situatie te bekijken. Over het algemeen is dit de eerste kostenpost.
- Het aanvragen van meerdere offertes en deze vergelijken met elkaar is dan ook aan te raden. Belangrijk bij dit onderzoek is dat het onafhankelijk is. Dit vanwege latere discussie die er zouden kunnen zijn met buren of mede-eigenaren over het feit of het herstel daadwerkelijk nodig is.
- Het is raadzaam de offertes en het vergelijk te laten doen door een deskundige.
Staat
Na het bepalen van de daadwerkelijke gesteldheid van de fundering kan er gekozen worden voor het wel of niet herstellen van de fundering. Uit het onderzoek komt vaak een handhavingstermijn naar voren voor de fundering. wanneer deze minder dan 10 tot 15 jaar is, is het raadzaam om iets aan jouw fundering te doen.
Kosten
Per fundering en de gesteldheid er van zijn er verschillende manieren om deze problemen op te lossen. Ook hierbij kan de deskundige je ondersteunen. De kosten zijn net zo verschillend als de oplossingen. Echter is het wel zo dat goedkoop al snel duurkoop kan zijn. Met name in Rotterdam zijn er voldoende voorbeelden waarbij er gekozen is voor de goedkopere paalkopverlaging (dat zijn betonnen opleggers op bestaande houten palen plaatsen die afgezaagd worden.) en waarbij de fundering na 10 jaar alsnog vervangen moet worden door een versie met geheel nieuwe betonnen palen.
Offerte fundering
Het is belangrijk om meerder offertes aan te vragen en deze goed te vergelijken. Haal hier ook een deskundige voor in huis. Deze weet namelijk waar op gelet moet worden en kan er voor zorgen dat je niet achteraf met hoge onvoorziene kosten komt te zitten. De kosten zijn immers al hoog genoeg. Er zijn zeker ook kansen bij een funderingsherstel: maak tegelijk een kelder.
Onvermijdelijk
Wanneer funderingsherstel onvermijdelijk is, is het altijd nog mogelijk om van de nood een deugd te maken. Dit kan door en kelderbak te maken onder het gehele of gedeeltelijk woonhuis. Hierdoor kan de investering die er gedaan moet worden in de nieuwe fundering zelfs terug gewonnen worden. Laat dit echter op voorhand wel goed uitzoeken. Door bijvoorbeeld een architect een tekening te laten maken en deze te laten taxeren door een makelaar kan je een goed beeld krijgen van de toekomstige waarde van jouw woning na het maken van de kelderbak.
Kosten herstel fundering
Je kunt twee dingen doen om zelf ook een oplossing te krijgen.
- 1 De meeste mensen kiezen ervoor om een aannemer een indicatie te geven voor het funderings herstel.
- 2 Als je in deze fase nog niet gebonden wilt zijn maar eerst advies wilt van een constructeur is dat ook mogelijk.
Oplossing
Funderingsherstel is behoorlijk specialistisch werk en is een traject met risico’s. Laat je daarom op voorhand goed informeren over funderings herstel. Een goed bedrijf/ adviseur kan je ondersteunen tijdens het gehele traject of gedeeltes er van.
Subsidie
Bij sommige gemeentes zijn er subsidies voor het funderingsplan en soms is er ook een lening mogelijk met een erg lage rente. Vooral bij monumenten maak je daar kans op dus het is verstandig om bij de gemeente binnen te lopen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Funderingsherstel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Funderingsherstel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Funderingsherstel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Funderingsherstel Offertes, Gratis!
Vraag en antwoord
Wat moet je gaan meten aan de grond als je een aanbouw wilt plaatsen?
De grondgesteldheid is vanaf ‘het grasveld’ niet goed te bepalen helaas, daar moet een speciaal bedrijf aan te pas komen als er geen goede metingen bekend zijn.
Zijn de sonderingen niet ergens op te vragen?
Die kunnen er wel zijn van de periode van de bouw van het huis. Ga die eerst zoeken bij de constructeur van destijds of bij de gemeente.
Wat is sonderen?
Het is een beetje een technisch verhaal, voor de geïnteresseerden hier wat meer info: Sonderen, het woord zegt het eigenlijk als. Het betekent dat er een sonde ( meetlichaam, zeg maar een staaf ) de grond wordt ingedrukt. Het komt erop neer dat hoe meer kracht hiervoor nodig is zo beter de grond is. Dit kan zowel verticaal als onder een hoek worden gedaan. Bij dit drukken wordt de weerstand gemeten die de punt ondervindt tijdens het indrukken. Deze weerstand wordt de puntweerstand genoemd en is een maat voor de vastheid van de bodem. Verder is er nog wat anders wat belangrijk is.
Wat meet een sondeerappartaat nog meer?
Wrijvingsweerstand van de grond. Er kan met een boven de conuspunt geplaatste mantel namelijk tijdens het indrukken ook de plaatselijke wrijvingsweerstand van de grond worden gemeten. Met deze puntweerstand en plaatselijke wrijving kan onder andere gezien worden door de ingenieurs welke grondsoorten op de meetlocatie aanwezig zijn.
Wanneer moet ik sonderingen laten maken?
Indien je aanbouw (of gehele huis) gebouwd gaat worden wil de constructeur weten hoe er gefundeerd moet worden en of er slappe lagen in de bodem aanwezig zijn. Zo simpel is het. Indien dit het geval is moet het huis op palen worden gebouwd. Deze palen moeten het gewicht van het huis overbrengen naar een dieper, steviger gelegen zandlaag. Als er een draagkrachtig zandpakket is dan is het prima en dan weet men tot hoe diep de palen moeten komen. Het kan zelfs slim zijn om de maat van de uitbouw iets te wijzigen als verderop wel hoger een beter zandpakket is.
Moet ik een sondering zelf betalen?
Ja, helaas wel.
Tip:
Probeer de buren zover te krijgen dat ze meedoen met de aanbouw. Dan zijn de kosten maar een beetje hoger en je kan de factuur met 2 of met meer man delen. Dit geldt natuurlijk voor meerdere kosten bij de aanbouw. De zogenaamde vaste kosten (zoals transportkosten) kun je delen.
Externe bronnen:
Bekijk de funderingsherstel offerte ►