Funderingsproblemen l verzakking, herkennen, oorzaak

Als je huis verzakt, een scheur in de gevel heeft of hinder ondervindt van andere vervelende problemen. Dan kan het mogelijk liggen aan een probleem in de fundering. In onderstaand artikel lees je meer over funderingsproblemen bij woningen en hoe je ze kan oplossen.

funderingsproblemen

Hoe herken je een slechte fundering van je huis?

Het belangrijkste onderdeel van elk huis: de fundering! Het ondersteunt huizen, beschermt tegen vocht en isoleert tegen hitte of kou. Hoewel ze doorgaans een leven lang meegaan, kunnen funderingen door omstandigheden toch kapot gaan. Maar hoe herken je een slechte fundering? Hieronder lees je hoe je er een aantal kunt herkennen. 

Verzakking huis herkennen

Het herkennen van serieuze funderingsproblemen is relatief eenvoudig:

 • Scheur in gevel
 • Scheur in binnenmuur
 • Ongelijke naden tussen kozijn en muur rondom een raam of deur
 • Verzakkende vloer
 • Scheur in vloer
 • Deuren die gaan klemmen (over langere periode, dus niet vanwege klimaat)

Welke fundering heeft mijn huis?

De verschillende soorten funderingen die gebruikt kunnen worden zijn:

 • Paalfundering
 • Fundering op staal
 • Caissonfundering
 • Pijlerfundering
 • Een algemene funderingsplaat
 • Puttenfundering

De twee meest gebruikte funderingen zijn fundering op staal en paalfundering.  Fundering van staal bestaat uit massief betonnen platen of stroken die eenvoudig gelijk onder het grondoppervlak geplaatst worden. Er wordt een gedeelte grond gegraven tot de zandlaag en vult deze op om zo stabiliteit te creëren.

Paalfundering zorgt voor meer stabiliteit en wordt vooral gebruikt wanneer er zandlagen dieper in de grond liggen. Er is met paalfundering minder kans op verzakking.

Welke fundering je precies hebt, kun je opvragen bij de bouw- en huisvestingsregelgeving van jouw stad.

Welke huizen hebben slechte fundering?

Veel huiseigenaren hebben geen idee hoe hun huis is gebouwd. Je kunt erachter komen wat de fundering van het huis zal zijn door originele bouwtekeningen van je huis op te vragen bij de bouw- en woningtoezichthouder van jouw stad.

Waar zijn er funderingsproblemen in Nederland?

Met name in je regio Rotterdam en Amsterdam komt het steeds vaker voor dat bewoners van huizen geconfronteerd worden met het feit dat hun huizen gefundeerd zijn op houten palen en dat de fundering na al die jaren niet meer voldoet om een pand te kunnen dragen.

funderingsproblemen herkennen

Oorzaken herkennen ernstige funderingsproblemen

Er zijn een aantal oorzaken waardoor er ernstige funderingsproblemen kunnen ontstaan.

1. Paalrot

Funderingshout kan droog te komen liggen door daling van het grondwaterpeil. Hierdoor kan er schimmelaantasting ontstaan. Wanneer er schimmelaantasting ontstaat kan de fundering haar draagvermogen verliezen en verzakken.

2. Gebrek aan draagkracht

Er kan verzakking ontstaan wanneer de paal niet genoeg op een zandplaat gefundeerd is of op een te dunne zandplaat staat.

3. Fundering op staal problemen

Een fundering op staal hoort op een zandgrond te staan. Wanneer dit niet het geval is of als het gebruikt wordt op slappe klei of andere gronden, kan de woning gaan verzakken door weinig stabiliteit.

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen die kunnen leiden tot funderingsproblemen. Veel voorkomende zaken zijn:

 • Grondwater daling met droogstand van palen tot gevolg.
 • Bacteriën, schimmels.
 • Bodemdaling
 • Verkeersbelasting
 • Bouwwerkzaamheden in de nabijheid.

Vaak kan de oorzaak ook een combinatie zijn van de verschillende factoren die elkaar juist versterken. 

Funderingsproblematiek

Wanneer er vermoedens zijn van een aangetaste fundering dan is het zaak om zekerheid te verkrijgen over de fundering en de huidige situatie. Vaak is het verstandig om allereerst met eventuele mede-eigenaren om tafel te gaan zitten en de situatie te bespreken. Door samen het traject van onderzoek in te gaan is de kans op discussies achteraf een stuk kleiner.

Type fundering

Nadat alle eigenaren gemobiliseerd zijn is het zaak om er achter te komen welk type fundering van toepassing is op de woningen. Door middel van archiefonderzoek bij de gemeente kan dit achterhaald worden. Er zijn verschillende type funderingen mogelijk in verschillende uitvoeringen. De meeste voorkomende fundering met problemen is echter de houtenpaal fundering.

problemen fundering

Kosten fundering herstellen

De gemiddelde kosten om een fundering te herstellen vallen ongeveer tussen de € 1.750 en € 2.000 per vierkante meter. Dit zijn indicatieve kosten, aangezien de prijs sterk afhankelijk is van de staat en ligging van de fundering. Het type grond en fundering dat moet worden gerepareerd, kan bijvoorbeeld een aanzienlijke impact hebben op de kosten.

De kosten van een fundering herstellen zijn net zo verschillend als de oplossingen. Echter is het wel zo dat goedkoop al snel duurkoop kan zijn. Met name in Rotterdam zijn er voldoende voorbeelden waarbij er gekozen is voor de goedkopere paalkopverlaging (dat zijn betonnen opleggers op bestaande houten palen plaatsen die afgezaagd worden.) en waarbij de fundering na 10 jaar alsnog vervangen moet worden door een versie met geheel nieuwe betonnen palen.

Offerte fundering

Het is belangrijk om meerder offertes aan te vragen en deze goed te vergelijken. Haal hier ook een deskundige voor in huis. Deze weet namelijk waar op gelet moet worden en kan er voor zorgen dat je niet achteraf met hoge onvoorziene kosten komt te zitten. De kosten zijn immers al hoog genoeg. Er zijn zeker ook kansen bij een funderingsherstel: maak tegelijk een kelder.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Subsidie

Bij sommige gemeentes zijn er subsidies voor het funderingsplan en soms is er ook een lening mogelijk met een erg lage rente. Vooral bij monumenten maak je daar kans op dus het is verstandig om bij de gemeente binnen te lopen.

Stappenplan funderingsherstel

Wanneer er samen met de deskundige bepaald is dat de vermoedens van funderingsproblemen terecht zijn kan er gekozen worden om het vervolgtraject in te zetten.

 • Veelal wordt dit ingezet met een funderingsonderzoek om de ernst van de situatie te bekijken. Over het algemeen is dit de eerste kostenpost.
 • Het aanvragen van meerdere offertes en deze vergelijken met elkaar is dan ook aan te raden. Belangrijk bij dit onderzoek is dat het onafhankelijk is. Dit vanwege latere discussie die er zouden kunnen zijn met buren of mede-eigenaren over het feit of het herstel daadwerkelijk nodig is.
 • Het is raadzaam de offertes en het vergelijk te laten doen door een deskundige.
verzakking fundering

1. Staat bepalen: wat is de situatie?

Na het bepalen van de daadwerkelijke gesteldheid van de fundering kan er gekozen worden voor het wel of niet herstellen van de fundering. Uit het onderzoek komt vaak een handhavingstermijn naar voren voor de fundering. wanneer deze minder dan 10 tot 15 jaar is, is het raadzaam om iets aan jouw fundering te doen.

2. Onvermijdelijk: noodzakelijke investering

Wanneer funderingsherstel onvermijdelijk is, is het altijd nog mogelijk om van de nood een deugd te maken. Dit kan door en kelderbak te maken onder het gehele of gedeeltelijk woonhuis. Hierdoor kan de investering die er gedaan moet worden in de nieuwe fundering zelfs terug gewonnen worden. Laat dit echter op voorhand wel goed uitzoeken.

Door bijvoorbeeld een architect een tekening te laten maken en deze te laten taxeren door een makelaar kan je een goed beeld krijgen van de toekomstige waarde van jouw woning na het maken van de kelderbak.

3. Oplossing: doe beroep op een specialist

Funderingsherstel is behoorlijk specialistisch werk en is een traject met risico’s. Laat je daarom op voorhand goed informeren over funderingsherstel. Een goed bedrijf/ adviseur kan je ondersteunen tijdens het gehele traject of gedeeltes er van.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste uitvoertermijn
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes