Bouwtechnische keuring kosten | Bespaar tijd en geld

Een bouwtechnische keuring helpt je om meer duidelijkheid te krijgen over de bouwkundige staat van een woning, de eventuele nodige verbouwingen en bijbehorende kosten.


Bouwtechnische keuring kosten

Hoeveel kost een bouwkundige keuring?

De kosten van een bouwtechnische keuring liggen ongeveer tussen de € 325 en € 500. Deze totaalprijs is afhankelijk van de grootte van de woning (het aantal m³) en eventuele specifieke verzoeken of wensen. In onderstaande tabel zie je de kosten per type woning.

WoningtypeOppervlakteTotaal
Appartement50 m²€ 325 tot € 400
Rijwoning90 m²€ 350 tot € 425
Hoekwoning60 m²€ 350 tot € 425
2 onder 1 kap100 m²€ 375 tot € 450
Vrijstaand huis150 m²€ 450 tot € 500

Wat kost een bouwkundig rapport extra?

Het bouwtechnisch rapport zit altijd bij de kosten inbegrepen en krijg je naderhand via de mail toegestuurd. Bovengenoemde kosten zijn dus inclusief rapport, maar ook btw en voorrijkosten.

Verschillende factoren

De prijzen van de bouwkundige keuring variëren en zijn afhankelijk van factoren, zoals:

  • Aantal m³
  • De afstand die de inspecteur moet afleggen tot de woning
  • Bereikbaarheid van bouwdelen (als de zolder geen trapopening heeft en achterstallig onderhoud behoeft, is er meer werk te verzetten)
  • Grootte van de tuin, denk aan een tuin met veel opstallen, zoals paardenstallen en schuren

Over het algemeen nemen de kosten van een bouwkundige keuring dus voornamelijk toe bij een toenemend aantal m³. Daarnaast worden er meerkosten gerekend voor een bouwkundige inspectie van de kruipruimte en moeilijk bereikbare zolders. De kruipruimte inspectie zal namelijk meer werk vereisen.

Is een bouwkundige keuring aftrekbaar?

De kosten van een bouwkundige keuring kun je meenemen in de hypotheek. Daardoor zijn deze kosten aftrekbaar van de belasting. Een voorwaarde is wel dat de keuring wordt aangevraagd bij de koop, verbetering of het onderhoud van een woning.

Besparen op de kosten voor een bouwtechnische keuring

Het inschakelen van een bouwkundig bedrijf kost natuurlijk geld. Om op die kosten te besparen is het slim om vooraf waar mogelijk een flink aantal keuringsbedrijven te vergelijken. Door contact op te nemen en verschillende offertes aan te vragen kun je de uiteindelijke bedragen onderling vergelijken en de beste deal vinden.

Praktijkvoorbeelden

We bekijken enkele praktijkvoorbeelden van wat er geconstateerd kan worden bij een bouwkundige keuring:

  • Isolatie blijkt niet of slechts ten dele aanwezig te zijn in het huis
  • Houtrot in bijvoorbeeld de kozijnen
  • Bestaande dakkapel moet vervangen worden
  • Bouwtechnisch probleem met onderdelen van het huis

Als bovenstaande problemen zich voordoen in de woning is het goed om hier snel van op de hoogte te zijn. Met een bouwkundige keuring is dat mogelijk. Bovendien kan er ook gekeken worden naar de mogelijkheden om te verbouwen en de handige, betaalbare oplossingen die er zijn en krijg je doorgaans advies over de vervolgstappen.

Bouwtechnische keuring huis

Waarom is een bouwtechnische inspectie aanvragen aan te raden?

De bouwkundige die de keuring uitvoert heeft ervaring met allerlei soorten woningen en verbouwingen en weet uit ervaring wat er mis kan zijn in een woning. De kosten voor de bouwtechnische keuring verdien je meestal dubbel en dwars terug doordat problemen tijdig worden herkend en opgelost kunnen worden.

Bouwtechnisch inzicht in de woning

Veel mensen kiezen ervoor om een bouwtechnische keuring aan te vragen bij de aankoop van een huis of voor de start van een verbouwing, ondanks de extra kosten. Op die manier ben je op de hoogte van de bouwkundige staat van de woning en kom je niet voor onverwachte problemen te staan. Bovendien weet je hoe je de woning op alle manieren het slimst kunt verbouwen.

Na een bouwkundige keuring krijg je inzicht in of de huidige (ver)bouwplannen uitgevoerd kunnen worden, hoe het een en ander bouwtechnisch gemaakt kan worden, of er eventuele gebreken aanwezig zijn die je niet met het blote oog kunt zien en hoeveel de verbouwing gaat kosten. Achteraf zal je een overzichtelijk rapport met bouwkundig advies toegestuurd krijgen.

Onderzoek niet verplicht

Een bouwtechnisch onderzoek is verstandig, maar zeker niet verplicht. Als je meer zekerheid wil hebben over de grootste aankoop in je leven is het echter een aanrader om een technisch persoon het huis te laten keuren en alle belangrijke zaken te laten onderzoeken.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes