Buitenkant huis opknappen | Simpel een mooi huis!

Het huis mooier maken kan van goedkoop (even schilderen) en simpel tot rigoureuzer om een echt fantastisch mooi huis aan de buitenzijde te krijgen. Door het opknappen van de buitenkant van je huis zorg je niet alleen voor een mooie aanblik, maar ook voor een fijnere woonervaring.

buitenkant huis opknappen

Hoe kun je het uiterlijk van een oud huis renoveren?

Na het lezen van dit artikel weet je precies wat er allemaal mogelijk is om de buitenzijde van je het huis groter te maken maar vooral mooier (of van het huis dat je wilt kopen). De binnenzijde van het huis mooier maken bekijken we elders op Verbouwkosten. Hier zie je bijvoorbeeld wat een badkamer kost en hier zie je meer over stucwerk, schilderwerk en een nieuwe keuken.

Waar moet je op letten bij jaren 70 woning opknappen?

Het grootste deel van de woningen, bijna 30% van het totaal, is tussen 1965 en 1984 gebouwd. Het zijn grote en degelijke woningen, maar omdat ze rond de jaren 70 zijn gebouwd, hebben ze af en toe een opknapbeurt nodig. De buitenkant hiervan is geen uitzondering. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe kozijnen voor HR++ of zelfs triple glas, waardoor je niet alleen een moderne uitstraling hebt, maar ook betere isolatie. Het dak heeft vaak ook een opknapbeurt nodig voor extra isolatie. Deze soort woningen zijn vaak nog niet verduurzaamd, waardoor je daar met de buitenkant opknappen veel mee kunt winnen.

Hoeveel kost een gemiddelde verbouwing buitenkant?

Voordat we verder gaan met het dak is het goed om ook naar de kosten te kijken van veel gekozen verbouwingen. Als we het heel grof inschatten dan kosten de verbouwingen die wij tegenkomen tussen de 10.000 en 100.000 euro. Daaruit kun je als gemiddelde een halve ton aan euro’s afleiden maar iets goedkopere verbouwingen zien we het meeste.

Er zijn bij de genoemde bandbreedte van de gemiddelde kosten verbouwing overigens uitschieters naar beneden en ook soms (fors) naar boven vanwege de bouw van een bijna nieuw huis. Hier heb je wat gemiddelde kosten voor de verbouwingen die veel voorkomen:

SoortAfm /aantalKosten
Aanbouw3m × 3m€ 18.500
Aanbouw4m × 3m€ 21.000
Aanbouw5m × 3m€ 40.000
Dakkapel1m × 3m€ 8.650
Zonnepanelen6 panelen€ 3.000
Zonnepanelen9 panelen€ 4.100
Kunststof kozijnen50 m2€ 18.000
Nieuw voegwerk60 m2€ 600 – € 6.000
Gevel schilderen60 m2€ 900 – € 1.500
Tuin100 m2€ 8.000

Mogelijkheden tot subsidie

Wanneer je puur voor het uiterlijk gaat opknappen, kun je meestal geen subsidie krijgen. Wanneer je ook meteen gaat verduurzamen kun je daarentegen wel in aanmerking komen voor subsidie. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie toevoegen aan een nieuw dak, of nieuwe kozijnen en beter glas voor in de gevel. Dit kan wel 30% op de investering schelen, waardoor het altijd slim is om te kijken of je de renovatie kunt combineren met verduurzaming voor de subsidie.

Kom jij in aanmerking voor subsidies?
Wil je zeker zijn dat je in aanmerking komt voor de subsidies om de buitenkant van je huis op te knappen? Raadpleeg onze renovatiespecialisten. Zij geven persoonlijk advies en loodsen je door de administratie.
arrow Vergelijk gratis offertes

Gevel opknappen

De gevel is het grootste deel van de buitenkant van je huis. Je wilt deze dus echt het visitekaartje laten zijn voor de rest van je woning. Af en toe onderhoud en een gevel reiniging zal er al voor zorgen dat het er netjes uitziet, maar je kunt verder gaan en de gevel helemaal top eruit laten zien met een gevelrenovatie!

Voegwerk en schilderen

Nieuw voegwerk en/of metselwerk hoeft niet duur te zijn (vooral als je een mooi metselverband hebt en als het voegwerk slecht is). Let op: kies niet zomaar een knip- of snijvoeg omdat die ‘chique en duur zijn’. Een normaal halfsteens verband huis uit de jaren 80 of nieuwer is vaak niet geschikt hiervoor. Laat vooraf de spouw isoleren als dat nog niet gedaan is. De voegen moeten bij spouw isolatie toch deels ingeboord worden. Het huis isoleren is natuurlijk niet om je huis mooier te maken maar wel waardevoller.

buitenkant huis gevel opknappen

Je kunt kiezen voor keimen of de gevel sauzen als de stenen lelijk of heel divers zijn. Ook is buiten stucwerk een optie, al is dit vaak duurder dan de andere opties. Hierbij kun je niet alleen je gevel beschermen tegen weer en wind, maar ook de hele uitstraling veranderen.

Deuren en kozijnen

Kunststof kozijnen maken een huis echt mooier als je niet voor de goedkoopste gaat. Kies mooie houtnerf kunststof kozijnen met HVL detaillering en je heb vaak mooiere kozijnen dan houten kozijnen die hetzelfde kosten. Ook aluminium kozijnen zijn erg duur, maar geven wel een moderne en industriële uitstraling aan je gevel. Laat bij nieuwe kozijnen meteen het glas vervangen door bijvoorbeeld dubbel glas, HR++ glas of zelfs triple glas.

Door ook de voordeur of achterdeur te vervangen kun je subtiel een eigen draai aan het uiterlijk van je huis geven. Omdat je hierin kunt kiezen uit veel kleuren, materialen en ook bijvoorbeeld een zijlicht of bovenlicht kun je deze precies volgens je eigen smaak laten plaatsen.

Dak

Er zijn meerdere manieren om het dak op te knappen. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe dakbedekking laten plaatsen, kiezen voor een dakkapel of lichtkoepel en ook nog kiezen voor zonnepanelen.

Nieuwe dakbedekking

Dakbedekking moet af en toe worden vervangen om ervoor te zorgen dat je dak waterdicht blijft. Je kunt met een nieuwe dakbedekking ook voor een nieuwe uitstraling zorgen of zelfs een hele duurzame keuze maken. Door een andere kleur dakpannen te kiezen, of misschien voor een rieten dak te gaan, krijg je meteen een heel ander uiterlijk. Bij een plat dak of licht hellend dak is een groendak ook een uitstekende keuze die er niet alleen mooi uitziet, maar ook goed is voor de natuur.

buitenkant dak opknappen

Dakkapel

Een dakkapel zal niet alleen de ruimte binnen groter maken, maar ook een mooie toevoeging zijn voor de buitenkant. Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten en maten, maar ook tussen prefab en maatwerk. Een mooie dakkapel is een opknapbeurt voor de binnenkant en buitenkant!

Zonnepanelen

De tijd dat zonnepanelen niet zo mooi waren om te zien ligt ver achter ons. Je kunt voor verschillende soorten zonnepanelen kiezen, waaronder zelfs zwarte, rode of integreerde zonnepanelen! Als je kiest voor zonnepaneel dakpannen, kun je deze ook als complete dakbedekking gebruiken zonder afbreuk te doen aan de stijl van het huis. Ook niet onbelangrijk: vaak kun je op een dakkapel een aantal zonnepanelen kwijt, en met een groendak zijn je zonnepanelen efficiënter!

Tuin

Het is de moeite waard om een goed onderhouden tuin te hebben. Niet alleen ziet dit er veel verzorgder uit aan de voorkant, de achtertuin is veel fijner om tijd in door te brengen als je geen groene aanslag en onkruid ziet zodra je de deur uitstapt! Door het ontwerp van je tuin aan te passen op jouw behoeftes, kun je vooral van je tuin genieten en wordt het geen doorn in je oog. Als je van tuinieren houdt, dan is een bewerkelijke tuin die elk jaar opnieuw beplant moet worden, of juist veel aandacht nodig heeft, ideaal. Heb je weinig tijd om buiten bezig te zijn? Dan is grind met bloembakken mogelijk een betere keuze.

huis opknappen tuin

Schutting en hekwerk

Niemand zal pottenkijkers in de tuin willen, en het is altijd fijn als jouw eigendom goed is afgeschermd van de buitenwereld. Een goede schutting of ander hekwerk is hierbij onmisbaar. Je kunt deze ook mooi in de rest van de woning laten overlopen, of juist een hele eigen stijl geven. Een houten schutting is traditioneel en staat altijd goed, maar een haag kan ook mooi zijn en extra groen geven.

Gratis offertes & advies

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes