Gevelrenovatie | Zelf doen of niet | Aandachtspunten en kosten

Met een mooie opgeknapte gevel oogt het huis heel anders. Hoe eerder de voegen en kozijnen  aangepakt worden, hoe minder herstelwerkzaamheden nodig zijn.

gevelrenovatie

Gevel reinigen en voegen

Wat voor de een een gevelrenovatie is, dat is voor de ander misschien gewoon een onderhoudsklus. De volgende onderdelen verstaan we onder een gevelrenovatie:

 • Complete gevel vervangen (inclusief muur en kozijn)
 • Kozijn vervangen
 • Muurankers aanbrengen of vervangen of opknappen
 • Een buitenspouwblad voor de muur metselen (en gevelisolatie)
 • Een voorzetwand aan de binnenzijde van je gevel plaatsen (en spouwmuurisolatie)
 • Gevelreiniging
 • Nieuw voegwerk

Gevelrenovatie bedrijf of zelf doen?

Zoals je ziet zijn de werkzaamheden vrij divers en per onderdeel lichten we het toe. Ook is het belangrijk om je af te vragen of je het moet laten doen of kun je het zelf en wat komt er bij kijken? Allemaal vragen die afhankelijk zijn van:

1) Wat er moet gebeuren, spouwmuurisolatie is echt iets wat je moet laten doen terwijl het verven van de buitenmuur prima zelf gedaan kan worden
2) Wat je zelf kan, heb je twee rechterhanden of juist niet?
3) Waar je zelf tijd voor hebt, een verbouwing kost als snel meer tijd dan verwacht zonder goed stappenplan en je wilt de gevel niet te lang open hebben liggen als er bijvoorbeeld ook nieuwe kozijnen moeten komen.

Gevel laten renoveren door een professional?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij gaan op zoek naar gevelspecialisten bij jou in de buurt. Het is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Raadpleeg gevelspecialisten

Gevelrenovatie prijs per m2

Bij een gevelrenovatie kunnen er behoorlijk wat werkzaamheden komen kijken. Alle klussen aan de gevel om deze op te knappen moeten allemaal apart betaald worden en hoe meer je laat doen, hoe duurder het wordt. Soms is klein onderhoud genoeg, maar er kan ook meer nodig zijn. Om de gevel vochtwerend te maken kun je de gevel hydrofoberen. Naast een renovatie kan je ook je gevel laten bekleden voor een nieuwe, moderne look. Hierbij moet je denken aan gevelbekleding prijzen tussen de €40 en €150 per m².

Gevelrenovatie prijzenKosten per m²EenhedenTotaalkosten
Voegwerk zonder slijpwerk€3761 m²€2.257
Voegwerk met slijpwerk€4761 m²€2.867

Uitgebreide gevelrenovatie

Bij een uitgebreide gevelrenovatie heb je vaak met alle onderwerpen te maken. Als het echt een instabiele situatie wordt bij het renoveren, is versteviging nodig.

Aandachtspunten

De belangrijkste zaken die dan aan bod komen zijn zijn:

 • Metselwerk verbeteren en aanpassen
 • Kozijnen aanpakken en vaak vernieuwen
 • Constructie verbeteren, draagconstructie en afdracht van vloerkrachten aan binnenzijde bijvoorbeeld
 • Scheuren voorkomen voor de toekomst
 • Waterdoorlatendheid gevel
 • Spouwmuurisolatie, voor een lagere energierekening
 • Echte uitbreidingen zoals een aanbouw

Voorschriften

De SBR Curnet (richtlijnen) voor de waterdoorlatendheid van muren gaven vroeger de uitgangspunten, maar die werden niet altijd nageleefd. Daarnaast zijn ze verbeterd in de loop van de jaren en oude muren voldoen daar niet meer altijd aan.

Gevelbekleding vervangen bij scheuren en beschadigingen

Vaak zijn er scheuren bij een oud huis, de nieuwe gevel moet natuurlijk geen scheuren (meer) vertonen. Het kan voorkomen als je scheuren in muren hebt of als je de gevelstenen echt niet mooi vindt. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om je gevel weer als nieuw te maken.

Isolatieverlies voorkomen

Scheuren en beschadigingen in de gevelbekleding kan de betrouwbaarheid van je huis beïnvloeden en kan leiden tot verdere problemen zoals vocht en isolatieverlies. Het vervangen van de gevelbekleding is daarom een essentiële stap bij het renoveren van je huis.

Scheur in gevel herstellen kosten

De kosten voor deze renovatie kunnen variëren afhankelijk van de grootte van de gevel, het gekozen materiaal en of het werk zelf of door een professional wordt uitgevoerd. Gemiddeld verschillen de kosten voor nieuwe gevelbekleding van ongeveer €40 tot €200 per m², inclusief btw, arbeidskosten en materiaal.

Kozijn vervangen

Het vervangen van de kozijnen kan nodig zijn omdat je bijvoorbeeld enkel glas hebt of slecht dubbel glas. Of misschien vind je de kunststof kozijnen niet mooi en wil je houten kozijnen hebben in je huis.

Gevelreiniging

Het lijkt namelijk heel eenvoudig om eigenhandig de gevel te gaan reinigen en om eerlijk te zijn heb ik al een aantal gevels gezien waar het er weer netjes uitzag na het schoonmaken. Het enige is dat het ook anders uit kan pakken en dat je de gevel ook echt kan beschadigen. Dit is niet alleen lelijk maar het is ook niet meer te herstellen. Een gevelreiniging is dus zelf wel te doen maar je loopt wel een risico. Als je het laat doen zijn de kosten van gevelreiniging natuurlijk wel hoger maar dan is het wel snel en goed gedaan.

Gevel renoveren en gevelherstel

Bij gevelrenovatie en gevelherstel is het belangrijk om te weten dat er verschillende onderdelen kunnen meespelen. Afhankelijk van de staat van de gevel, kan het nodig zijn om verschillende werkzaamheden uit te voeren.

Als er sprake is van scheurvorming in de gevelstenen, zullen deze vervangen moeten worden. Dit kan gemiddeld €12,50 per steen kosten. Een ander belangrijk onderdeel bij gevelrenovatie is het voegwerk. Oud of beschadigd voegwerk kan zorgen voor vochtproblemen en verdere schade aan de gevel. Het vervangen van voegwerk kan variëren van €35 tot €160 per vierkante meter, afhankelijk van het type voeg en de complexiteit van het werk.

Nieuw buitenspouwblad

Een buitenspouwblad voor de muur metselen zie je niet zoveel, omdat je onvoorzien met heel wat aansluitdetails bij kozijnen en dakrand te maken krijgt, die dan vaak lastig zijn en wat minder de gevel mooi worden aan de buitenkant. Het voordeel van een extra buitenmuur en/of buitengevel plaatsen ten opzicht van een voorzetwand is dat je binnen in je huis geen overlast hebt en alles moet gaan vernieuwen.

Referenties

Bij dit soort grootscheepse renovaties is het goed om de kwaliteit te blijven bewaken. Vraag vooraf altijd de referenties van het bedrijf (en de persoon!) na want dat geeft je een goed beeld van de kwaliteit van de vakman. Als je serieus de verschillende kwaliteiten metselwerk wilt leren kennen zodat je ze goed kunt controleren kun je de norm door gaan lezen.

Voorzetwand

Een voorzetwand aan de binnenzijde van je gevel is slim als je toch het hele huis nog moet renoveren zoals ik laatst bij een klant aan de hand had. Stefanie wilde de gevelrenovatie nu direct uitvoeren en dat was slim. Bekijk hier meer over een spouwisolatie.

Nieuw voegwerk

Met nieuw voegwerk ben je steeds weer verbaasd hoe anders een huis eruit kan komen te zien door slechts een nieuwe voeg, vooral als je direct ook je gevel even laat reinigen. Gelukkig kan bijna alles bij het opnieuw laten voegen van de muur of muren. Maar wat zijn de voegwerk prijzen?

Weersomstandigheden

Vaak moet er gevoegd worden. Er moet met het weer rekeningen gehouden worden, dus bijvoorbeeld overkappen bij regen en niet bij vorst. Bij een lage buitentemperatuur zal sowieso de toe te passen mortel daarop aangepast worden. Er moet rekening gehouden worden met het optreden van kleurverschil in het voegwerk ten gevolge van wisselende weersomstandigheden.

Beschermende maatregelen

Ter voorkoming van het krijgen van kleurverschil moeten er beschermende maatregelen genomen worden of wanneer je ziet dat dit niet gebeurd dan is het zaak hier direct op te wijzen. Daarnaast is het metselwerk en voegwerk afhankelijk van het zuigende karakter van de steen en de weersomstandigheden waaronder wordt gewerkt buiten. Bij de start van het voegen moeten de stenen voldoende vochtig zijn, maar ook weer niet te vochtig.

Gevelrenovatie offertes vergelijken

Op zoek naar een vakkundig gevelrenovatiebedrijf bij jou in de buurt? Je bent op de juiste plek! Laat ons je helpen om jouw gevel weer te laten stralen. Vul het formulier in en ontdek vandaag nog gratis offertes om je gevel te vernieuwen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal m² te reinigen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Wat kost een gevel opnieuw metselen?

+
Het hermetselen van een gevel kan variëren in kosten, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de gevel, de staat van het bestaande metselwerk en het type steen dat wordt gebruikt. De gemiddelde kosten liggen tussen de €100 en €200 per vierkante meter.

Wat kost een buitenmuur opnieuw voegen?

+
Het opnieuw voegen van een buitenmuur kan een grote verandering brengen in de uitstraling van je woning. De prijs voor deze renovatie hangt af van verschillende factoren zoals de staat van het bestaande voegwerk en de omvang van de muur. Gemiddeld liggen de kosten voor het opnieuw voegen van een buitenmuur tussen de €10 en €100 per vierkante meter.

Wat kost het om een huis opnieuw te voegen?

+
De kosten voor deze renovatie kunnen flink verschillen, afhankelijk van een aantal factoren:
– De totale oppervlakte van de gevel die opnieuw gevoegd moet worden
– Het type voegwerk dat wordt gekozen
– De staat van het huidige voegwerk
– Eventuele extra kosten, zoals voorrijkosten