Gevel impregneren | Werking en voordelen

Impregneren van buitenmuur en/of schoorsteen met spray, houdt water en vocht buiten. Hierdoor is het in huis fijner leven. De kosten van de gevel impregneren zijn laag en het effect is hoog.

Gevel impregneren

Impregneren

Impregneren wordt ook wel eens hydroboferen genoemd. Inpregneren (met een n) bestaat niet en impregneren met de m is juist. Impregneren betekent het doordringen van een materiaal met een andere stof. Het is een algemene techniek om een materiaal waterafstotend te maken. Dit is een handige methode om je muur waterdicht te maken.

Wat is impregneren?

Met impregneren maak je de gevel (of het dak) hydrofoob waardoor het niet of nauwelijks nog vocht op zal nemen terwijl de muur wel kan blijven ademen. Het woord hydrofoob betekent letterlijk ‘watervrezend’ en dat is precies wat je doet met impregneren. Deze stoffen zijn (meestal) vloeistoffen die waterafstotend zijn en niet of zeer slecht met water mengbaar zijn.

Buitenmuur impregneren

Het doel is simpel. Met impregneermiddel maak je een gevel zo watervrezend dat de problemen die voortkomen uit het intrekken van vocht na een regenbui sterk worden verkleind. Ook wordt met de impregneer spray of met het smeermiddel vervuiling van de muren tegen gegaan die ook wel gebruikt wordt na de witte aanslag op de muur verwijderen.

Impregneren van gevels

Het impregneren van gevels is een goede methode om vocht- en vuilproblemen te voorkomen. Het proces bestaat uit het aanbrengen van een beschermende laag op de gevel om deze water- en vuilafstotend te maken. Het impregneermiddel dringt door tot de kieren in de stenen, waardoor deze geen vocht meer kunnen opnemen. De gevel reinigen en impregneren kan de levensduur van een woning aanzienlijk verlengen, de isolatie verbeteren en de gevel langer mooi houden. Gebruik een product van hoge kwaliteit voor het beste resultaat.

Stappenplan

Het impregneren van de gevel dient zorgvuldig te gebeuren. Het is aanbevolen om met een drukspuit te werken en steenlaag voor steenlaag te behandelen om ervoor te zorgen dat het middel gelijkmatig wordt verdeeld.
Enkele factoren om rekening mee te houden:

 • Zorg ervoor dat de gevel in goede staat is voordat je begint met impregneren. Eventuele scheuren of gaten moeten worden gerepareerd.
 • Bescherm jezelf met oude kleding en veiligheidsuitrusting, zoals handschoenen en een veiligheidsbril, aangezien sommige impregneermiddelen agressief kunnen zijn.
 • Het impregneermiddel moet de tijd krijgen om goed in de stenen te trekken. Het is dus belangrijk om niet te snel te werken.
 • Houd rekening met het weer. Voorkom impregneren bij sterke wind of regen, aangezien dit het impregneerproces kan beïnvloeden.

Gevelimpregnering

Gevelimpregnering heeft vele voordelen, maar het is belangrijk om de techniek correct toe te passen voor een optimaal resultaat. Het impregneermiddel vormt een beschermende laag op de gevel die vochtopname voorkomt en zo de isolatie en algemene staat van de gevel verbetert. 

Soorten impregneermiddel

Er zijn verschillende soorten impregneermiddelen op de markt, variërend van agressieve middelen tot meer milieuvriendelijke opties. Het is raadzaam om een professional in te schakelen voor de gevelimpregnering, om ervoor te zorgen dat het proces correct wordt uitgevoerd en de beste resultaten worden behaald. Vergeet niet dat de behandeling na verloop van tijd moet worden herhaald om een optimale bescherming te behouden.

Offertes ontvangen voor gevel impregneren?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk gratis offertes

Voordelen

De voordelen zijn groot terwijl de gevel impregneren kosten laag zijn. Het is dus eigenlijk vreemd dat niet meer mensen dit doen. De oorzaak daarvan is onwetendheid, dus laten we alle plussen eens op een rij zetten:

 • Wateropname door de bouwmaterialen neemt af;
 • Hierdoor creëer je een sterke vermindering van de kans op vochtdoorslag;
 • Je bespaart stookkosten;
 • De opname van de in regenwater opgeloste schadelijke stoffen (beter bekend als zure regen) wordt verminder;
 • De vervuiling wordt net als de scheurvorming in de bouwmaterialen gereduceerd. Deze scheuren kunnen ontstaan door uitzetting en krimp;
 • De vorst en dooi bestendigheid van muren wordt verbeterd;
 • Vergroening van de gevel wordt minder en
 • Het middel met waterafstotende werking blijft jaren zitten en heeft dus lang effect.

Besparen

Over de stookkosten die je bespaart: na impregneren wordt de warmtegeleiding van het bouwmateriaal gereduceerd, waardoor de warmte-isolatie geoptimaliseerd wordt. Net zoals een natte jas om je lichaam minder isoleert dan een droge (zelfde) jas, is dit bij een huis precies hetzelfde. Het huis wordt ook een beetje ‘minder ziek’, al is dit wel erg populair uitgedrukt. Meer correct kun je beter zeggen dat de luchtvochtigheid in de woning door impregneren veel lager blijft en dat is gezonder voor meubels en materialen, maar vooral ook voor mens en huisdieren.

gevel impregneren

Terugverdientijd

De lagere stookkosten zijn dan eigenlijk minder belangrijk, maar zijn mooi meegenomen. Het scheelt ook best wat euro’s in de maand. Berekeningen gaan uit van 10 tot 25 euro per maand. Je verdient de behandeling van muren en/of schoorsteen dus snel terug.

Duurzaam

Om nu toch even op de duurzame toer verder te gaan: je hebt speciaal impregneermiddel op waterbasis en dat is natuurlijk beter voor het milieu. De kwaliteit daarvan wordt tegenwoordig ook als goed gekenmerkt.

Gevel impregneren

Vieze groene gevels zijn niet zozeer ongezond, maar zijn gewoon niet mooi. Doordat muren te lang nat zijn, kan het aantrekken van micro-organismen snel toenemen. Na behandeling met het kleurloze impregneer wordt toename grotendeels voorkomen en daalt de hoeveelheid van de reeds aanwezige micro-organismen. Hiermee vermindert het vergroenen van de gevel.

Buitengevel vochtwerend maken

Door het gegeven dat de gevel druppels nu lekker van zich af laat rollen (net een auto nadat die is gewassen) zullen ook andere vuiligheden zoals mos, algen en andere vervuiling minder vat krijgen. Hierdoor blijft het droger binnen en kan de kwaliteit van een gevel langer gewaarborgd worden. Daarnaast zie je ook wel dat je met impregneren de muren vrij houdt van graffiti of luchtvervuiling zoals zure regen. Want graffiti verwijderen op niet geïmpregneerde muren is een heel stuk lastiger.

Kosten

Laten we nu eerst de kosten eens bekijken van impregneren. De prijzen beginnen bij € 8 per m² en kunnen oplopen tot € 4000.

[tooltip tip=”De vochtbestrijding kosten van allerlei soorten mogelijke oplossingen van vocht problemen in huis”]Vochtbestrijding kosten[/tooltip][tooltip tip=”Kosten herstel. Dit is vaak per m² gevel maar ook soms als totaalprijs. Vandaar dat je in deze tabel de eenheidsprijs ziet plus de kosten van een totale woning. Kosten incl btw”]Kosten[/tooltip][tooltip tip=”De grondslag van de kosten, dat kan dus per m² geveloppervlakte zijn en per totale woning.”]Per[/tooltip]
Weggraven grondrandVanaf € 100Per huis
Reinigen reinigingsmiddel€ 5Per m² gevel
Reinigen hoge druk€ 8Per m² gevel
Reinigen chemisch€ 22Per m² gevel
Impregneren€ 8Per m² gevel
Hydrofoberen€ 8Per m² gevel
Spouwmuurisolatie€ 20 – € 30Per m² gevel
Voegwerk zonder slijpwerk€ 37Per m² gevel
Voegwerk met slijpwerk€ 47Per m² gevel
Injecteren optrekkend vocht€ 150 – € 300Per huis
Waterdicht maken kelder basis€ 1.000Per huis
Waterdicht maken kelder gem.€ 2.000Per huis
Waterdicht maken kelder max.€ 4.000Per huis

Toelichting prijs tabel

De meeste kosten van het herstellen van doorslaand vocht door de gevel worden berekend door een m²-prijs te vermenigvuldigen met het aantal m² netto geveloppervlakte (breedte maal hoogte minus de openingen – die hoeven immers niet behandeld te worden).

Verschil impregneren en hydrofoberen?

Impregneren slaat eigenlijk op het ‘verzadigen van een vaste stof met een vloeistof’. Het is dus meer algemeen bedoeld als een manier van dingen beschermen en komt niet automatisch neer op bescherming tegen water. Soms wilt men zo bijvoorbeeld ook de brandwerendheid laten toenemen.

Waterafstotend

Met hydrofoberen heb je het specifiek over iets waterafstotend maken. Dit kun je niet alleen doen met een gevel of dakpan, maar ook met je tentje in de zomer (tegen de zomerbui op de camping) of met je winterschoenen als je buiten door de sneeuw gaat lopen of vaak door de regen moet.

Dakpannen

Het is belangrijk dat een woning beter waterafstotend wordt (dus gevel en dakpannen impregneren na de dakreiniging). Vervolgens kun je ook de dakpannen schilderen.

Schoorsteen

Vergeet overigens ook het inspecteren en impregneren van de schoorsteen niet, als je toch bezig bent. Het is een kleine moeite en het voegwerk blijft fraaier en de schoorsteen droger. Een mooie sier dakkap is overigens nog altijd onovertrefbaar en als die er ruimschoots overheen valt dan hoef je niet met de impregneer aan de gang.

gevel impregneren

Spray

Het is onzin om te stellen dat iedere baksteen ingesprayd of ingesmeerd moet worden met dit middel. De spray is niet altijd nodig, want soms is het probleem helemaal niet de hoge mate van vochtdoorlatendheid van de muren. Bij vochtige muren kan het water ook gewoon van het dak afkomen.

Dampspanning

Bij een nieuwe dakrand zal de gevel veel minder water op zijn kiezen krijgen waardoor impregneren niet per se nodig is. Overigens is het voor iedere gevel goed om te impregneren om de vochthuishouding beter te maken. Dat begint al in de spouwmuur zelf. De opgebouwde damp (dampspanningslijn) moet uit de constructie en zal dus deels naar buiten gaan, maar ook deels naar binnen.

Condensatie muren

Die trekt dan het stucwerk in en afhankelijk van het stoken in huis zal de waterdamp damp blijven of condenseren tegen muren en andere koudere oppervlakten, tenzij je ook waterdicht stucwerk hebt. Het verwijderen van schimmel in huis en vochtbestrijding kan dan nodig zijn en dat is direct een stuk duurder dan gewoon een buitenmuur impregneren.

Problemen voorkomen

Het is dus verstandig om problemen voor te zijn en nog aan te pakken wanneer deze klein zijn, dan blijft het kostenplaatje laag en is het onheil binnen veel kleiner. Wat doe je dan? Een bedrijf inschakelen of zelf doen?

Zelf doen

Zelf impregneren is mogelijk. Als je dit al vaker gedaan hebt, dan weet je hoe dit in zijn werk gaat. Het is wel een beetje een vieze klus, maar na het goed bestuderen van de gebruiksaanwijzing en het aanmaken valt het best mee. Deze manier van beschermen werkt simpel: met behulp van een lagedrukpomp brengt men overvloedig een impregneermiddel aan op het metselwerk.

Stappenplan

Neem wel een dag of meer voor een compleet huis, vooral als de woning meer dan 1 laag hoog is. Je wilt dan het liefst rolsteiger gebruiken, maar een complete steiger bouwen kan ook. Voor een losse ladder kiezen is niet aan te raden, aangezien je dan gevaarlijk zal gaan werken. Je bent genegen met je armen steeds grotere oppervlakten te bestrijken en denkt steeds dat je ‘nog wel een steen verder kunt’. De meeste huisongelukken gebeuren met trap-werkzaamheden, dus pas daarvoor op.

Nadeel

De drooglijnen vormen een ander nadeel bij werken vanaf een trap. Doordat je steeds op en af moet is het lastiger bij te houden ‘waar je al geweest bent’. Vooral als het warm is buiten (plus 10 graden) dan droogt de impregneer vaak zo snel dat het lastig te zien is hoever je precies nog moet. Met een rolsteiger kun je grotere oppervlakten in 1 keer doen en lekker op en neer lopen. De kosten van een steiger huren heb je qua gemak zo terugverdiend.

Reinigen

Voordat je de gevel laat impregneren, is het van belang dat deze eerst goed wordt gereinigd. Zo zorg je ervoor dat er geen laag vuil tussen de muur en de impregneerlaag zit. Voor de gevelreiniging wordt aangeraden om een specialist in de arm te nemen.

Behandelen van hout

Een gevel behandelen om het bestand te maken tegen regen, houdt natuurlijk niet altijd in dat je (uitsluitend) te maken hebt met bakstenen en voegen. Misschien heeft jouw woning een gepleisterde gevel of een gevel van hout. Ook hout kun je impregneren. Hiervoor gebruik je -zoals je waarschijnlijk al gegokt had- impregneer dat uitsluitend bedoeld is voor de behandeling van hout. Ook wanneer je te laat denkt te zijn en er sprake is van houtrot kan behandeling nog baten.

Prijs?

1 liter impregneer voor houten oppervlakken kost ongeveer € 30 en is voldoende voor 8 vierkante meter. Het is tevens transparant en wordt op eenzelfde manier aangebracht als impregneer op andere soorten muur. Tip: koop voor een groter oppervlak in plaats van bijvoorbeeld 3 maal 1 liter, 1 maal 3 liter. Dit is over het algemeen namelijk voordeliger!

Bedrijf

De meeste mensen nemen het zekere voor het onzekere en laten de gevel impregneren door een professional. Zo’n bedrijf zal in 1 dag de hele gevel deskundig met impregneer behandelen en dan weet je zeker dat het goed is.

Veelgestelde vragen

Heeft een gevel impregneren zin?

+
Ja, een gevel impregneren heeft zin omdat dit een relatief simpele en duurzame manier is om je gevel te beschermen.

Hoe vaak moet je een buitenmuur impregneren?

+
Een buitenmuur zal ongeveer om de tien jaar geïmpregneerd moeten worden.

Wat is de beste impregneer voor buitenmuur?

+
Oppercon is een erg goede optie, maar kijk altijd zelf naar je persoonlijke situatie, wensen en budget.

Wat kost gevel impregneren per m2?

+
1 liter impregneer voor houten oppervlakken kost ongeveer € 30 en is voldoende voor 8 vierkante meter.

Gevel laten impregneren: gratis offertes

Wil je je gevel laten impregeren voor een goede bescherming? Vul dan ons formulier in en ontvang diverse offertes. Vergelijk de prijzen van verschillende aanbieders en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes