Scheur in buitenmuur repareren | Alle info op een rij!

Scheuren in muren zijn soms niet goed voor de constructie. Alle reden dus om hier actie op te ondernemen, want scheuren worden meestal alleen maar groter. Dat kan op termijn gevaarlijk worden.


scheur in buitenmuur repareren

Hoe repareer je een scheur in de buitenmuur?

Het repareren van een scheur in de buitenmuur kun je in een aantal stappen doen, hieronder zetten we het gemakkelijk voor je op een rij!

 1. Inspectie: Beoordeel de grootte en diepte van de scheur. Kleine scheurtjes kunnen eenvoudig gerepareerd worden, maar grote scheuren kunnen wijzen op structurele problemen.
 2. Schoonmaken: Maak de scheur schoon om losse deeltjes en vuil te verwijderen.
 3. Uitkrabben: Gebruik een beitel of plamuurmes om de scheur iets uit te krabben voor een betere hechting.
 4. Vulmiddel: Kies een geschikt vulmiddel voor buitenmuren, zoals een elastische voegmortel of muurvuller.
 5. Aanbrengen: Breng het vulmiddel aan in de scheur en strijk het glad met een plamuurmes.
 6. Drogen: Laat het vulmiddel volledig drogen volgens de instructies.
 7. Afwerking: Indien nodig, schilder over de gerepareerde plek om deze te beschermen en het uiterlijk te verbeteren.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kun je kleine scheuren in de buitenmuur effectief repareren en verdere schade voorkomen, en zo meteen de buitenkant van je huis opknappen, wel zo handig!

Hoe repareer je krimpscheuren?

Het repareren van krimpscheuren kan in enkele eenvoudige stappen:

 1. Maak de scheur schoon van stof en losse deeltjes.
 2. Krab de scheur uit met een plamuurmes om een betere hechting te garanderen.
 3. Gebruik een geschikt vulmiddel, zoals muurvuller of acrylaatkit, om de scheur op te vullen.
 4. Strijk het vulmiddel glad met een plamuurmes en zorg dat het oppervlak egaal is.
 5. Laat het vulmiddel goed drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 6. Schuur het gerepareerde oppervlak lichtjes voor een gladde afwerking.
 7. Indien nodig, schilder over het gerepareerde gebied voor een naadloze look.

En zo kunnen beschadigde muren onder andere ontstaan. Door het krimpen en uitzetten van materialen ontstaat in de loop der tijd scheurvorming.

Krimpscheuren in stucwerk kun je over het algemeen zelf makkelijk of repareren.

Via die scheuren kan vocht in de muren en vloeren dringen met alle kwalijke gevolgen van dien. Denk aan verzadiging van het gesteente en uitzetting bij vorst, waardoor de constructie nog verder gaat scheuren.

Zelf muren repareren

Het dichtsmeren van haarscheuren in een binnenmuur is een eenvoudig klusje.

Maar het dichtsmeren van grotere scheuren van minstens een centimeter breed heeft weinig zin. Muren dichtsmeren werkt alleen bij oppervlakkige scheuren in een muren die qua constructie niet veel doen.

Bij de grotere scheuren en bij de scheuren ook op plaatsen zoals buitenmuren, de fundering in de aanbouw of schuur, stucwerk, kelderwanden en scheuren in vloeren moet je geen risico nemen.

scheuren in muren

Hoe kan je zelf funderingsproblemen oplossen?

Wat moet je doen als het beschadigde muren zijn waarbij de fundering de oorzaak is?

Funderingsproblemen kunnen op verschillende manieren worden aangepakt: met expansieve tweecomponenten kunstharsen die de draagkracht van de bodem vergroten, bijvoorbeeld. 

Een andere weg naar herstel is het langs de buitenkant van de muren buizen inbrengen en dan stalen consoles aanbrengen die de fundering dragen.

Scheur in buitenmuur repareren?
Vraag nu meer informatie aan.

Kosten gevel herstellen

Weer een andere oorzaak van lelijke scheuren in je buitenmuren kan een houten vloer zijn die de buitenmuur als het ware naar buiten drukt. Hieronder staan kosten hiervan en de rest van de gevelrenovatie samen met de kosten van het voegwerk.

Gevelrenovatie prijzenKosten per m²EenhedenTotaalkosten
Voegwerk zonder slijpwerk€3761 m²€2.257
Voegwerk met slijpwerk€4761 m²€2.867

Het herstellen van scheuren in de muur is niet zo kostbaar, maar het probleem van je fundering oplossen kan dat wel zijn.

Het is echter letterlijk en figuurlijk de fundering van de (waarde van) je huis. Hoe langer je dit blijft uitstellen hoe vervelender en duurder het herstel vaak wordt.

Hoe gevaarlijk is mijn scheur?

Met name in nieuwbouw zien we vaak verschillende scheuren in de binnenmuren ontstaan. Dat komt doordat een huis na het bouwen nog een paar jaar nodig heeft om zich te zetten.

Kleine scheurtjes zijn vaak ongevaarlijk

Onder invloed van het vochtgehalte in huis kunnen de muren blijven werken, waardoor dunne, nieuwe scheuren kunnen ontstaan. Deze scheuren zien er misschien niet mooi uit, maar ze zijn vaak ongevaarlijk.

Gevelankers

Wat je ook wel ziet, is dat gevelankers voor problemen zorgen en een scheur in muren veroorzaakt. Het probleem wordt vaak gevormd door spouwankers die te dicht bij hoeken of bij gevelopeningen zijn geplaatst.

Dit is een veel voorkomend voorbeeld van verhinderde vervorming bij thermische beweging. De muur die uitzet en krimpt, wordt in die beweging gehinderd door de spouwankers.

De trekkrachten worden te groot (baksteen kan nauwelijks trekkrachten opnemen) en op de plaats van de spouwankers ontstaan scheuren. Deze scheuren vormen dan als het ware een natuurlijke dilatatie.

Oorzaak van scheuren in muren en voegen

Een binnenmuur met een scheur is het zichtbare signaal dat er iets mis is met de constructie van het huis.

Het belangrijkste van de scheur in muren is niet de scheur zelf, hoe vreemd het misschien ook klinkt. Het gaat erom dat je erachter komt hoe de scheur is ontstaan.

Kwam het doordat men een erg goedkope muur wilde maken of is er een constructief probleem? Een scheur kan ook ontstaan wanneer een draagmuur verwijderdwordt zonder dat de juiste maatregelen genomen zijn. Dit kan mogelijk gevaarlijk zijn.

Horizontale scheuren en verticale scheuren (binnenmuren)

In de praktijk zien we veel verticale scheuren in binnenmuren. Een verticale scheur is bijna altijd ongevaarlijk, zeker als het om een dunne verticale scheur gaat. Deze scheuren kun je makkelijk zelf dichten met wat vulmiddel.

Horizontale scheuren (binnenmuur) moeten nagekeken worden

Een horizontale scheur kan wel gevaarlijk zijn. Een horizontale scheur laat meestal zien dat de muur niet flexibel genoeg is om met de ondergrond mee te kunnen buigen. Als je deze in de binnenmuur ziet moet je vooral oppassen en een professional inschakelen!

Schuine scheuren stucwerk

In de buitengevel zien we vaak schuine scheuren. Zo’n schuine scheur ontstaat meestal door structurele problemen in de fundering of ondergrond.

Je kunt zo’n muur repareren, maar dat moet wel heel nauwkeurig en uitvoerig uitgevoerd worden door een professional. Anders loop je het risico dat de schuine scheuren terugkeren.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Wil je meer weten over het repareren van een scheur in de buitenmuur
arrow Stel je vragen aan experts en krijg advies op maat

Repareren en scheurherstel buitengevel

Het gaat erom dat je niet alleen scheuren in muren repareert, maar ook de oorzaak van de scheuren wegneemt. Dat is een voorwaarde voor een stabiele situatie in de toekomst.

Er zijn gelukkig veel oplossingen om muren met een scheur op te knappen. Je hebt 2 soorten scheuren, namelijk de krimpscheur en de constructieve scheur.

We bekijken per soort hoe deze scheuren in de muren ontstaan. Pas als je de oorzaak weet kun je het probleem namelijk verhelpen.

Onschuldige scheur in de muren herstellen of niet?

Soms is er niet veel met de muren aan de hand, maar hoe kom je daar nu achter? Door weersinvloeden staan gevelmetselwerk en muren onder druk, letterlijk en figuurlijk.

Het dak en de kozijnen zijn continu onderhevig aan wisselende vochtgehaltes en wisselende temperaturen en de wisselwerking van nat worden en opdrogen.

De materialen van de woningen zetten daardoor op continu basis uit en in, waardoor muren met daarin een scheur ontstaan waardoor water en waterdamp kans zien de constructie binnen te dringen.

Wat is een constructieve scheur?

Een constructieve scheur is wel een reden tot zorg, omdat deze groter kan worden als er niets aan gedaan wordt.

Daarbinnen heb je overigens nog veel verschillen. Een slechte latei boven een raam is bijvoorbeeld minder erg dan een te zwakke fundering. Een constructiefout of een bouwfout zal vaak de bron zijn van het ontstaan van dit soort scheuren.

Als het een constructieve scheur is ligt de oorzaak meestal in de fundering. In sommige gevallen kun je zelfs zien dat er al herstel heeft plaatsgevonden.

Dat in mijn ogen zeker een constructieve scheur, anders blijft deze niet terugkomen.

We gaan er hier verder vanuit dat het om constructieve scheuren gaat. Mocht het een krimpscheur zijn, dan is het dus onschuldig en kan het zonder verdere constructieve aanpassingen verholpen worden.

Trekspanning in muren

Maar waar komen muren met een scheur dan vandaan? Muren met een scheur in metselwerk worden soms veroorzaakt door trekspanningen die te groot zijn om door de elasticiteit van het metselwerk opgevangen te worden. De redenen hiervoor kunnen verschillend van aard zijn.

In veel gevallen zijn de oorzaken gecompliceerd, omdat er sprake is van een samenloop van diverse omstandigheden en factoren. Meerdere oorzaken zitten niet alleen in de muren zelf.

Het is verstandig om hulp in te schakelen om te ontdekken waar de constructiefout in de muren vandaan komt.

Stappenplan om de oorzaak te achterhalen

 • Zit de scheur in dragende of niet dragende muren? In dragende muren is het erger
 • Worden de scheuren groter? Zo ja, dan is snel actie ondernemen nog belangrijker
 • Zijn er meerdere scheuren of maar 1?
 • Hebben andere huizen in de straat ook scheuren? Zo ja, gezamenlijk het probleem zoeken kan kostenbesparend zijn
 • Hebben soortgelijke huizen in de wijk ook scheuren? (Idem actie als hierboven)
 • Hoe is je huis gefundeerd?
 • Zijn grondwaterstanden in de gemeente gewijzigd? (Oorzaak van veel problemen)
 • Zijn de funderingspalen van hout of beton (als ze er überhaupt zijn)
 • Zijn de funderingsbalken van beton of baksteen?

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal

2*. Is de woning in bezit?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes