Kosten gevelbekleding | Kostentabel | Onderhoud en Isolatie

Met een mooie gevelbekleding kun je jouw woning een mooie uitstraling geven. Maar je wilt natuurlijk ook de gevelbekleding prijzen weten. Elk soort heeft ook zijn eigen prijs. Lees hier alle info en vergelijk de kosten voor gevelbekleding van verschillende vakmannen.

image-19-edited.jpeg

Kosten aanbrengen gevelbekleding

Het plaatsen van gevelbekleding kan ergens tussen de € 28,- en € 68,- per vierkante meter kosten. De prijs hangt vooral af van het materiaal dat je kiest. De goedkoopste optie is kunststof, met prijzen tussen € 30 en € 50 per vierkante meter.

Natuurlijke materialen zoals hout en leisteen zijn vaak duurder en kunnen tot wel € 150 per vierkante meter kosten. In dit artikel vind je een handig overzicht over de kosten van elk materiaal.

Gevelbekleding vervangen: soorten en prijzen

Je kan dus kiezen uit behoorlijk wat soorten en materialen gevelbekleding, met elk hun eigen prijskaartje. Hieronder bespreken we de meest voorkomende:

Crepi gevelbepleistering

Crepi, ook wel bekend als gevelpleister of sierpleister, is een afwerklaag die op buitenmuren wordt aangebracht. Het dient niet alleen esthetische doeleinden, maar beschermt ook blootstelling aan de weersinvloeden. Het aanbrengen van crepi op de gevel heeft doorgaans een prijskaartje van ongeveer € 100 tot  € 200 per vierkante meter.

Metalen gevelbekleding

Metalen gevelbekleding is een afwerkingsmateriaal dat bestaat uit metalen panelen die op de buitenkant van een gebouw worden aangebracht. Mogelijke opties zijn aluminium, inox, zink of koper. Verkrijgbaar in platen, cassettes, sidings of als leien. Metaal is goed beschermd tegen verschillende weersomstandigheden en gaat daardoor lang mee.

De gemiddelde kosten voor metalen gevelbekleding plaatsen bedragen ongeveer € 120 per vierkante meter, inclusief installatie. De prijs varieert in detail, waarbij de metalen gevelbekleding met één laag schommelt tussen € 85 en € 165 per vierkante meter. Als het gaat om metalen sandwich gevelbekleding, variëren de kosten tussen € 115 en € 205 per vierkante meter.

Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding is populair vanwege zijn aantrekkelijke uitstraling en wordt vaak gekozen om een gebouw karakter te geven. Eikenhout, hoewel iets prijziger, heeft een gemiddelde kostprijs tussen de € 40,- en € 50,- per vierkante meter.

Voor diegenen die op zoek zijn naar een vriendelijker budget, zijn er alternatieven beschikbaar. Thermowood is bijvoorbeeld verkrijgbaar vanaf € 35,- tot € 55,- per vierkante meter, terwijl Siberisch Lariks een startprijs heeft rond de € 35,- per vierkante meter. Deze meer betaalbare opties stellen je in staat om te genieten van de warme uitstraling van hout zonder de kosten van premium houtsoorten, zoals eiken.

Leisteen gevelbekleding

Het bedekken van je gevel met vezelcementleien kost meestal tussen de € 75 en € 85 per vierkante meter, terwijl deze leien doorgaans zo’n 25 tot 35 jaar meegaan. Als je liever natuurleien wilt, komt het prijskaartje uit op € 110 tot € 125 per vierkante meter.

Hoewel dit duurder is, gaan natuurleien vaak langer mee en hebben ze een meer natuurlijke uitstraling. Bij het plannen van je gevelbekleding is het belangrijk om rekening te houden met zowel de kosten als je persoonlijke voorkeuren.

Steenstrips gevelbekleding

Een alternatieve optie voor gevelbekleding is het gebruik van steenstrips. Steenstrips worden vervaardigd uit afgezaagde bakstenen en vertonen aan de voorzijde dezelfde uitstraling als traditioneel metselwerk. Ondanks deze gelijkenis is het aanbrengen van steenstrips sneller en eenvoudiger, waardoor het kostenefficiënter is dan het plaatsen van volledig nieuw metselwerk.

De prijs voor gevelbekleding met steenstrips ligt doorgaans rond de € 155,- per vierkante meter. Deze methode wordt vooral veel gekozen bij de installatie van gevelisolatie.

prijzen gevelbekleding

Kunststof gevelbekleding prijzen

Veel mensen opteren voor kunstof gevelbekleding omwille van de lagere kosten. Er zijn echter verschillende soorten kunstof gevelbekleding:

Houtcomposiet gevelbekleding

Een ander materiaal dat ook veel gebruikt wordt is houtcomposiet (of kunststof-hout). Dit materiaal is een goedkopere variant van hout, een samenstelling van kunststof en hout. Hierbij wordt de gevel bekleed met platen van een kleur die je zelf kunt kiezen. Het is tegenwoordig steeds populairder om houten geveldelen te vervangen door kunststof planken.

Reken op een gemiddelde kostprijs variërend tussen de € 35 en € 50 per vierkante meter. Verscheidene aanbieders voorzien bovendien doe-het-zelf pakketten, waarbij de prijs ook ongeveer 50 euro per vierkante meter bedraagt.

PVC gevelbekleding

Kies je voor PVC gevelbekleding, dan komt dit op ongeveer € 40,- per vierkante meter. Het handige aan PVC is dat het weinig onderhoud vergt en tegelijkertijd voor goede isolatie van de muur zorgt. Dit resulteert in een lange levensduur.

Voor een unieke uitstraling kun je ook denken aan sidings of composiet naargelang je persoonlijke smaak. Sidings kosten ongeveer € 45,- per vierkante meter. Als je besluit voor composiet te gaan, liggen de kosten rond de € 120,- per vierkante meter, inclusief isolatie die uiteindelijk kan leiden tot besparingen op de energierekening.

Goedkope gevelbekleding: bespaartips

Zelfs met een beperkt budget is het mogelijk om je gevel op een stijlvolle manier te bekleden, bijvoorbeeld door te kiezen voor kostenefficiënte methoden. Bovendien is het verstandig om een lokale gevelexpert in te schakelen om zo min mogelijk voorrijkosten te betalen. Het is altijd aan te raden om prijzen van meerdere specialisten te vergelijken.

Tips om te besparen op gevelbekledingskosten:

  1. Kies voor een voordelig materiaal of een betaalbare methode.
  2. Werk samen met een gevelspecialist in de regio om voorrijkosten te minimaliseren.
  3. Vergelijk gratis offertes van verschillende experts en bespaar tot wel 40%!

Andere manieren om je gevel te bekleden

Andere methodes om je gevel te bekleden (voor nieuwbouw of gevelrenovatie bij bestaande bouw) zijn bijvoorbeeld een plantengevel of een groengevel. Hierbij wordt er een rooster bevestigd op de gevel van hout of metaal. Hier zal de klimplant tussen gaan groeien en de gevel bedekken.

Ook kun je gaan voor een gevel uit beton. Met architectonisch sierbeton krijgt je gevel een unieke uitstraling. Het geeft een beetje een industriële look, je kan ermee variëren door het te combineren met andere materialen.

Als je houdt van glas kun je de volledige gevel ook met glas maken. Hierbij is de buitengevel niet dragend, hij wordt uit lichte materialen gebouwd waarop vervolgens het glas bevestigd zal worden. Een glasgevel geeft vooral een mooie lichtinval.

Gevelbekleding schilderen kosten

Bij het laten schilderen van je gevel komen kosten kijken, waaronder arbeidsuren en de toegevoegde btw. Over het algemeen kun je verwachten dat de gemiddelde prijs voor gevelschilderwerk tussen de € 20 en € 40 per vierkante meter ligt.

Het exacte tarief kan variëren afhankelijk van factoren zoals de omvang van het werk, de staat van de gevel en de gebruikte verfsoorten. Het is belangrijk om deze elementen in overweging te nemen bij het plannen van het schilderproject voor je gevel.

gevelbekleding kosten

Onderhoud

Het onderhoud van gevelbekleding is essentieel om de esthetiek, duurzaamheid en functionaliteit van de gevel te behouden. Het specifieke onderhoud kan variëren afhankelijk van het type gevelbekleding. Hier zijn enkele algemene tips:

  1. Reiniging: Regelmatige reiniging verwijdert vuil, stof en andere verontreinigingen. Het reinigingsproces kan verschillen per materiaal, bijvoorbeeld mild reinigen voor houten bekleding en hogedrukspuiten voor harde materialen.
  2. Inspectie: Periodieke inspecties helpen bij het identificeren van eventuele schade of slijtage. Controleer op scheuren, losse panelen, verfbladdering of andere tekenen van achteruitgang.
  3. Schilderen en afdichten: Indien van toepassing, overweeg het opnieuw schilderen van de gevel om bescherming te bieden tegen weersinvloeden. Voor sommige materialen kan afdichting ook nodig zijn.
  4. Herstelwerkzaamheden: Repareer onmiddellijk eventuele schade die tijdens inspecties wordt ontdekt. Snelle reparaties voorkomen verdere problemen en behouden de integriteit van de gevel.
  5. Anti-algen/mossen behandeling: Vooral relevant voor vochtige klimaten, behandelingen die de groei van algen en mossen voorkomen, kunnen helpen de gevel schoon te houden.
  6. Professioneel onderhoud: In sommige gevallen is het aan te raden periodiek professioneel onderhoud te laten uitvoeren, vooral bij complexe gevelsystemen.

Raadpleeg altijd de specifieke onderhoudsinstructies van de fabrikant voor het gekozen gevelmateriaal, omdat deze kunnen variëren.

Kosten gevel reinigen

Bij het overwegen van gevelreiniging spelen diverse factoren een rol bij het bepalen van de kosten. De gebruikte reinigingsmethode, de huidige staat en omvang van de gevel, en de mate van vervuiling hebben invloed op de uiteindelijke prijs. Over het algemeen variëren de kosten tussen € 5 en € 22 per vierkante meter, inclusief btw. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het plannen van gevelreiniging om een nauwkeurige schatting te verkrijgen.

Isolatie

De kosten voor buitengevelisolatie variëren op basis van geveloppervlakte, werkcomplexiteit en gewenste afwerking. Over het algemeen zijn isoleren en bepleisteren goedkoper dan isolatie met houten of metalen gevelbekleding. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 100 en 150 euro per m², inclusief btw, plaatsing en afwerking.

Let op: prijzen kunnen variëren per vakman. Goede gevelbekleding draagt ook bij aan huisisolatie, zoals bij crepi met goede isolerende eigenschappen. Het is echter geen vervanging voor volledige woningisolatie, dus isolatie voor het bekleden van de gevel is aan te raden.

Prijzen gevelbekleding vergelijken

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Wat is de goedkoopste gevelbekleding?

+
Wanneer we op zoek zijn naar de meest budgetvriendelijke gevelbekledingsopties, komen kunststof en aluminium naar voren als de meest gangbare en kostenefficiënte keuzes. Deze materialen zijn bijzonder aantrekkelijk vanuit financieel oogpunt, vooral wanneer ze worden ingezet als voorzetgevels.

Kunststof en aluminium bieden niet alleen een betaalbare oplossing, maar kunnen ook duurzaamheid en onderhoudsgemak combineren, waardoor ze aantrekkelijke keuzes zijn voor diegenen die een economische, maar toch duurzame en esthetische gevelbekleding wensen.

Wat kost keralit gevelbekleding per m2?

+
De kosten voor Keralit gevelbekleding variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type Keralit, de kleur, de afwerking en de leverancier. Over het algemeen kun je echter een prijs verwachten die varieert van ongeveer € 70 tot € 120 per vierkante meter, inclusief materialen en installatie.

Wat kost houten gevelbekleding per m2?

+
De kosten voor houten gevelbekleding variëren doorgaans tussen € 100 en € 150 per vierkante meter, waarbij de exacte prijs afhankelijk is van de geselecteerde houtsoort. Voor een nauwkeurige prijsopgave is het verstandig offertes bij verschillende installateurs aan te vragen, zodat je zeker weet dat je een passende prijs betaalt.

Wat kost kunststof gevelbekleding per m2?

+
Kunststof gevelbekleding, inclusief plaatsing, heeft doorgaans prijzen tussen € 75 en € 125 per vierkante meter. Deze kosten dekken het volledige installatieproces. Het voordeel van kunststof is dat het na plaatsing geen behandeling nodig heeft, geen verflagen vereist en geen speciaal onderhoud vergt.

Wat kost werzalit gevelbekleding?

+
De verwachte kosten voor het aanschaffen van Werzalit gevelbekleding liggen doorgaans tussen de € 25 en € 75 per vierkante meter. Het totaalbedrag stijgt naarmate de te bekleden geveloppervlakte groter is.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes