Gevelreiniging| Prijs per m² | Simpel 7 stappenplan

Gevelreiniging is het verwijderen van aanslag en vervuiling van de gevel van je woning. Hiermee kun je toekomstige schade, zoals scheuren in de gevel voorkomen.

Gevelreiniging

Je gevel weer mooi maken hoeft niet veel te kosten

Een vieze gevel kan het aanblik behoorlijk verstoren terwijl het reinigen simpel is. Gelukkig kan de vervuiling met een gevelreiniging vaak nog verholpen worden als deze niet te lang aanwezig is en vallen de kosten mee. Met ons 7 stappenplan voor gevelreiniging krijg je ook snel en betaalbaar weer een mooie gevel aan de buitenkant door het reinigen van de gevel. Ook na klimop, alg of vuil op het metselwerk.

Techniek

De schoonmaken van de gevel geeft dus de totale uitstraling een flinke opwaardering. Of het nu om ingetrokken vuil, de groei van mossen of het verwijderen van graffiti gaat, het reinigen van de gevel zorgt voor een schoon oppervlakte zonder een beschadiging van het metselwerk.

Huis gevel reinigen

Waarom gevelreiniging? Als eerste verbetert het de uitstraling van je woning. Tevens draagt reiniging bij aan de levensduur van het pand. Het laat je huis weer stralen. Eventuele schade of wat schade kan gaan geven kan vroegtijdig ontdekt worden en daardoor ook snel worden aangepakt op deze manier vallen de kosten mee.

De belangrijkste eigenschap van een buitengevel is dat deze vochtwerend is. Laat de wand vocht door dan kan dat ook binnen zorgen voor schade je huis; bijvoorbeeld vochtplekken. Gevelreiniging verhoogt de waarde van je huis doordat het, na behandeling, in een betere staat verkeert.

Verwijderingsmiddel

Voor alle aantastingen en vervuiling is weer een eigen verwijderingsmiddel nodig maar het principe is reinigen met water/vloeistof met eventueel extra reinigingsmiddel. De waterdruk en afstand en inspuithoek is hierbij van belang om snel en gericht de vervuiling te verwijderen met behoud van vochtwerende en vuilafstotende eigenschappen van de muur.

Gevelreiniging kosten

Maar laten we eerst de kosten eens op een rij zetten van verschillende werkzaamheden naast de gevelreiniging. Laten we nu eerst eens bekijken wat de gevelreiniging prijs is samen met de andere gevelrenovatie werkzaamheden. De prijzen beginnen bij €5 per m² en kunnen oplopen tot €4000 per m².

Vochtbestrijding kostenKostenPer
Weggraven grondrandVanaf € 100Per huis
Reinigen reinigingsmiddel€ 5Per m² gevel
Reinigen hoge druk€ 8Per m² gevel
Reinigen chemisch€ 22Per m² gevel
Impregneren€ 8Per m² gevel
Hydrofoberen€ 8Per m² gevel
Spouwmuurisolatie€ 20 – € 30Per m² gevel
Voegwerk zonder slijpwerk€ 37Per m² gevel
Voegwerk met slijpwerk€ 47Per m² gevel
Injecteren optrekkend vocht€ 150 – € 300Per huis
Waterdicht maken kelder basis€ 1.000Per huis
Waterdicht maken kelder gem.€ 2.000Per huis
Waterdicht maken kelder max.€ 4.000Per huis

Soorten gevelreiniging

Bij elke vorm van gevelreiniging wordt van in banen van onder, langzaam, naar boven gewerkt. Dit omdat je dan makkelijk kunt zien wat gedaan is (daar is de muur nat) en wat nog moet (een droge muur). Je zou het niet zien als andersom wordt gewerkt, dan is de hele muur nat.

 • Zandstralen: dit is een agressieve vorm van gevelreiniging. Water wordt hierbij vermengd met straalmiddel en vervolgens onder grote druk tegen de gevel aan gespoten. Zandstralen wordt gedaan bij zware vervuiling als graffiti of heftige roetaanslag. Een goed gevelbedrijf zorgt dat het straalmiddel opgevangen wordt en vervolgens naar een afvalverwerkingsbedrijf wordt gebracht. Goed om te weten: als je je gevel wilt laten stralen dan heb je in veel gemeentes in Nederland een vergunning of ontheffing nodig.
 • Chemisch reinigen: er wordt een chemisch reinigingsmiddel op de gevel aangebracht; met als doel het vuil oplossen. Samen met het vuil wordt dit er vervolgens afgespoeld met water. Het water wordt opgevangen en netjes gerecycled. Dit is een reiniging voor matige vervuiling zoals verfresten en lichte roetaanslag.
 • Gevel reinigen met stoom: er wordt water verhit tot 150 graden en vervolgens onder grote druk tegen de vervuilde gevel gespoten. Deze gevelreiniging wordt gebruikt voor lichte vervuiling zoals mos of klimop verwijderd van je muur. Het overgebleven materiaal kan simpel weggespoeld worden omdat er geen milieu vervuilende producten gebruikt worden.
 • Vochtstralen: een combinatie van zand en water of glasparels en kalk wordt op de gevel gespoten. Omdat water zachter is dan zand is er minder kans dat je gevel beschadigt raakt.
 • Nevelstralen: een zeer goede methode wanneer je een huis hebt met historische waarde. Deze reiniging moet op een zeer voorzichtige wijze worden uitgevoerd. Er wordt gebruik gemaakt van indirecte stralen die worden afgestemd op de te reinigen gevel.

Gevelreiniging prijs per m²

De prijs per m² wordt het meeste gehanteerd. De meeste kosten van gevelreiniging worden berekend door een m²-prijs te vermenigvuldigen met het aantal m² netto geveloppervlakte (breedte maal hoogte minus de openingen, die hoeven immers niet behandeld te worden).

Praktijk

Voor Joost en zijn vrouw was ik bij de woning die ze wilden gaan kopen voor een technische opname. Het was op zich een mooie twee onder 1 kap woning in Eindhoven met een grote tuin en garage. De gevel van dat huis was alleen niet heel mooi. Er had heel lang een Hedera tegenaan gegroeid en die is onlangs verwijderd. Alleen zie je nog alle worteltjes van die begroeiing op de gevel.

reinigen gevel

Gevelreiniging prijs

De gevelstenen en de voegen zijn er echt lelijk van geworden en dat moet echt aangepakt worden. Zonder dit bouwkundige advies uitgebreid te bespreken hier wil ik je de tips geven als ook jouw gevel niet mooi meer is. Moet je het laten doen of kun je het zelf en wat komt er bij kijken en wat is de prijs van het schoon laten maken van het metselwerk? Want je ziet prijzen van €1,50 per m² tot veel meer euro voor de kosten van gevelreiniging.

Benieuwd naar de prijs van gevelreiniging?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk gratis offertes

Gevel schoonmaken

Als ze het huis zouden kopen dan moest er wel echt iets aan gebeuren en de gevel schoonmaken zou geen makkelijke klus worden. Daarvoor moeten ze een bedrijf inzetten die gespecialiseerd is om de gevelreiniging goed uit te voeren. Zelf doen kan dus wel als je je verdiept in alle verschillende gevelreigingsmiddelen en vervolgens de technische eigenschappen ervan.

Graffiti verwijderen

Het middel is afhankelijk van de soort vervuiling (groen/graffiti/Hedera/ander groen/mos) omdat deze specifiek voor dat soort vervuiling gebruikt moet worden. Het middel moet doeltreffend zijn voor het verwijderen van de specifieke vervuiling maar mag het soort oppervlakte niet erg beschadigen. Het is overigens altijd slim eerst een zogenaamde reinigingsproef te doen, waarbij een zeer kleine oppervlakte wordt bewerkt.

Aantasting

Het lijkt namelijk heel eenvoudig om eigenhandig de gevel te gaan reinigen en om eerlijk te zijn heb ik al een aantal gevels gezien waar het er weer netjes uitzag na het schoonmaken. Het enige is dat het ook ander uit kan pakken en dat de gevel ook echt kan beschadigen. Dit is niet alleen lelijk maar het is ook niet meer te herstellen. De bakstenen zijn namelijk niet zo hard als soms gedacht wordt en dat geldt ook voor de voegen.

Gevel reinigen en voegen

Als de oppervlakte van een steen beschadigd is kan die er direct na de reiniging heel schoon en ‘als nieuw uitzien’ maar zal daarna erg snel (soms binnen een half jaar) juist extra snel weer vies zijn geworden. Overigens is er veel verschil in hardheden van bakstenen en ook van voegen tussen de stenen. Dit kan een bedrijf voor gevelreiniging het beste bekijken maar als je het toch zelf wilt doen dan zijn dit de stappen:

 • Uitzoeken wat er op je gevel zit wat het lelijk maakt (alg/ worteltjes/ aanslag)
 • Uitzoeken met welk schoonmaakmiddel dit het beste verwijderd kan worden

Oorzaak

De oorzaak van de vervuiling is vaak een atmosferische- en organische vervuiling van het metselwerk. Maar ook schimmel- en zoutuitslag kunnen ontstaan op metselwerk. Algen en mossen houden vocht vast en hierdoor nestelen deze zich steeds vaster en dieper in de poriën van het metselwerk. Bij vorst zal dit vocht bevriezen en hierdoor kan er vorstschade ontstaan.

Producten

Je kunt regelmatig zelf je gevel reinigen als hij nog niet heel erg vies is. Zo ontdoe je aanslag van mos en algen door de begroeiing ervan weg te schrapen. Behandel daarna de gevel met een algen- en/of mos verwijderingsproduct van bijvoorbeeld HG.

Pas op met de hogedrukreiniger

Met een hogedrukreiniger kun je best de lichte vervuiling weg spuiten. Let er op dat je niet te hard te werk gaat. Je kunt namelijk de beschermlaag op de muur beschadigen, waardoor er (onzichtbare) schade kan ontstaan. Het lukt niet altijd met een hogedrukreiniger alle vuil weg te krijgen en probeer dat dan ook niet door alles op maximaal te zetten en nog dichterbij te spuiten.

Gevelreiniging zelf doen

Je kunt aanslag, die is blijven zitten, dan beter voorzichtig met een harde borstel schoon borstelen. Gebruik nooit een staalborstel hiervoor, omdat je hiermee de gevel makkelijk beschadigen kunt. Is de gevel dan nog niet helemaal naar je zin, dan is het tijd om op te schakelen naar een specialistisch bedrijf.

Combineren

Dit is ook het perfect moment om je gevel te laten isoleren als je een niet-geïsoleerde spouwmuur hebt. Daarbij boren ze namelijk gaatjes in de voeg om de paar meter en die moeten weer gevoegd worden daarna. Als ze dan toch aan het voegen zijn kun je misschien de beschadigde plekken door je gevelreiniging direct mee laten nemen.

Volgorde

Er zijn namelijk vaak losse stukjes voegen die door de gevelreiniging eruit vallen. Het ideale plan is dus:

 • Als er nu nog klimop/Hedera tegen de gevel zit dan dit natuurlijk eerst verwijderen
 • Gevelreiniging uitvoeren of uit laten voeren
 • Het isoleren van de spouwmuur uit laten voeren (dit doet bijna niemand zelf)
 • Voegwerk herstellen
 • Hydrofoberen eventueel (zie onder)

Stappenplan

Als je zelf de gevelreiniging gaat doen is het allerbelangrijkste dat je de gevel dus niet permanent beschadigd en poreus maakt. Dit doe je door:

 • 1. Een zo natuurlijk mogelijk schoonmaakmiddel te gebruiken (denk ook aan het milieu)
 • 2. Zo weinig mogelijk waterdruk te gebruiken
 • 3. Eerst een stukje gevelreiniging te testen op een onopvallende plaats (het liefst test je verschillende manieren van gevelreiniging naast elkaar van bv 1 m²)
 • 4. Deze test gevelreiniging een poos de tijd te geven om te zien wat het effect is
 • 5. Laat ook een regenbui over die test reiniging ‘gaan’
 • 6. Beoordeel de test (en dus liefst de paar testen naast elkaar)
 • 7. Gevelreiniging uit laten voeren

Wat krijg je ervoor terug?

Dit lijkt misschien allemaal wat overdreven maar ik ben toch het liefst voorzichtig met het aangezicht van je huis want zomaar een gevel vervangen is pas echt een klus. Daarnaast is dit niet zozeer veel werk maar het heeft even tijd nodig om het effect van je gevelreiniging te bekijken en zo nodig een betere methode/schoonmaakmiddel voor de gevelreiniging te gebruiken. Als je het toch maar laat doen let dan op het Keurmerk Schoon.

Schoonmaakmiddel

Maar welk middel kun je nu het beste gebruiken voor de gevelreiniging? Zonder hier onuitputtelijk elk merk te noemen moet het schoonmaakmiddel voor de gevel voldoen aan:

 • Veel effect en weinig aantasting gevel (vochtbestrijding niet nodig)
 • Milieuvriendelijk
 • Niet te agressief voor je eigen gezondheid en die van dieren

Klimop verwijderen

Het verwijderen van Hedera of klimop is een behoorlijke klus maar kun je goed zelf doen. Zonder ook maar iets te beslissen zou ik je adviseren om vandaag nog de wortels van de begroeiing door te knippen. Ook al beweren sommigen dat het je gevel extra isoleert of heel charmant is zou ik de gevel niet als eerst plaats kiezen voor een plant.

Gevelreiniging advies

Uiteraard is dat in deze duurzame wereld niet het best advies… Om dat te compenseren zie je hier 10 manieren van duurzaam renoveren. Als er nu nog klimop/Hedera tegen de gevel zit dan moet dit eigenlijk eerst afgestorven zijn om het nog een beetje makkelijk te kunnen verwijderen. Soms hoor je ook dat de dorre hechtvoetjes van de gevel verwijderd worden met een staalborstel of er afgebrand worden, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Wat is hydrofoberen?

Bij het hydrofoberen krijgt je gevel een nieuwe bescherming tegen het indringen van vocht. Als je ziet wat het bedrijf doet dan denk je dat het niets voorstelt maar ik heb zelf gezien hoe de druppels een regenbui gemakkelijker over het metselwerk ‘rolden’ op het proefstuk waarbij ze dit hadden gedaan naast een stuk gevel waar dit niet was gebeurt.

Ik had dat gevraagd omdat ik het wel echt wilde zien wat het scheelde. En ja, het maakt veel uit en hoe droger de gevel blijft hoe minder kans op vervuiling en doorslag tot binnen. En een droger klimaat in huis is vaak gewenst omdat de luchtvochtigheid vaak iets te hoog is in woningen.

Hydrofoberen gevel

Hydrofoberen is eigenlijk het impregneren van muren. Dit is overigens niet noodzakelijk na een gevelreiniging maar ik zou het altijd doen omdat je gevel dan net mooi schoon is en voor een klein bedrag meer (het stelt niet veel voor en is gemiddeld in een uur of 2 gedaan) blijft hij langer mooi.

Dat systeem van beschermen werkt simpel: met behulp van een lage drukpomp brengen ze overvloedig een impregneermiddel aan op het metselwerk. Dit beschermingsmiddel zorgt ervoor dat je gevel het regenwater dus afstoot en dus beter water werend wordt en hierdoor ook minder vuil aantrekt.

Impregneren

Om beschadiging te voorkomen is het verstandig om na het reinigen de gevel te laten impregneren. Deze methode is er ook voor om de muur waterdicht te maken. De kosten om je gevel laten impregneren liggen tussen de €6,- en €15,- per m². Je kunt niet alleen de gevel impregneren, maar ook de muur. De kosten voor het impregneren van de muur zijn echter wel anders, let hierbij op wanneer je beide opties toe wilt passen.

Veelgestelde vragen

Wat kost het om mijn gevel te reinigen?

+
De kosten voor gevelreiniging zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de gevel, de mate van vervuiling en de gekozen reinigingsmethode. Over het algemeen beginnen de kosten voor gevelreiniging vanaf €5 per m². Voor een totale reiniging en renovatie van je voegen, inclusief het impregneren van je gevel, kunnen de kosten oplopen tot tussen de €3.250 en €3.850.

Hoe verwijder je groene aanslag op bakstenen?

+
Het verwijderen van groene aanslag op bakstenen kan op verschillende manieren worden gedaan. Een van de meest effectieve methoden is hogedrukreiniging met heet water. Een alternatieve methode is het gebruik van een groene aanslag-verwijderaar. Bovendien kan het hergebruiken van afvalwater van het schoonmaken van je huis met een biologische allesreiniger helpen om groene aanslag te verwijderen. Deze methode is ook milieuvriendelijker.

Wat is een goede gevelreiniging?

+
Een goede gevelreiniging hangt af van enkele belangrijke factoren. Elk soort vervuiling vereist een specifieke reinigingsmethode. Daarnaast speelt het materiaal van de gevel een grote rol. De reinigingsmethode moet geschikt zijn voor het materiaal om schade te voorkomen. Enkele reinigingstechnieken zijn stoomcleanen, powercleanen en mineraalwassen. Als je geen ervaring hebt met gevelreiniging, is het niet aan te raden om zelf te powercleanen of mineraalwassen vanwege de kans op schade of ongelukken.

Wat kost gevelreiniging per m2?

+
De kosten voor gevelreiniging kunnen verschillen, afhankelijk van de grootte van de gevel, de hoeveelheid vervuiling en de gekozen reinigingsmethode. De prijs voor zandstralen kan verschillen tussen €10 en €20 per m². Chemische reiniging kan oplopen tot €18 per m². De goedkoopste optie is vaak hogedruk reiniging met koud water, dat kan al vanaf €4 per m². Deze prijzen zijn slechts richtlijnen, de exacte kosten kunnen variëren.

Ontdek de prijs van gevelreiniging

Vraag offertes aan via onderstaand formulier en ontdek wat het kost om je gevel te laten reinigen. Vergelijk de prijzen van diverse aanbieders en bespaar op jouw project!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal m² te reinigen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes