Gevel Hydrofoberen | Zelf doen of niet?

gevel hydrofoberenBij het hydrofoberen van de gevel wordt een vochtwerend product aangebracht dat de muur beschermt tegen de weersinvloeden. De gevel wordt hierdoor waterafstotend zodat de kans op vochtproblemen verkleind wordt. Bekijk de hydrofobeer






Wat is hydrofoberen?

Hydrofoberen is het waterafstotend maken van muren, wanden en gevels. Deze vorm van impregneren van de gevel of impregneren van de dakpannen wordt ingezet om vochtindringing tegen te gaan, vorstschade te voorkomen of om de groei van alg en schimmel af te remmen.

Ook zorgt het ervoor dat graffiti makkelijker te verwijderen is.

Hydrofoberen metselwerk

Je muur of gevel behandelen met een hydrofoberingsmiddel is een stuk sneller en eenvoudiger dan opnieuw voegen of het vervangen van bakstenen om vochtdoorslag aan te pakken. Je bestrijdt door een muur te hydrofoberen de waterindringing van buiten naar binnen, terwijl de waterdamp wel voor 90% van binnen naar buiten kan.

De muur blijft droog, waardoor algen en schimmels het veel moeilijker hebben om zich te vestigen. En mocht schimmelvorming zich desondanks voordoen, dan hecht het minder en is dientengevolge zonder veel moeite weer te verwijderen.

Hoelang gaat hydrofoberen mee?

De levensduur van hydrofoberen hangt af van verschillende factoren, waaronder het type hydrofoberend product dat wordt gebruikt, de aard van het behandelde oppervlak, de weersomstandigheden en de mate van blootstelling aan externe invloeden.

Over het algemeen blijft de gevel zo’n 10 jaar waterafstotend.

Wat is het verschil tussen hydrofoberen en impregneren?

De termen hydrofoberen en impregneren worden vaak door elkaar gebruikt. Echter heeft hydrofoberen als doel om het materiaal specifiek waterafstotend te maken, waar impregneren zorgt voor bescherming van materialen.

Dit kan ook waterafstotend zijn, maar ook bijvoorbeeld versterken van materialen.

Kosten hydrofoberen

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de kostprijs van het hydrofoberen van de gevel.

Onder meer de bereikbaarheid van de gevel, het gekozen product en de totale oppervlakte van de te hydrofoberen gevel zullen een sterke invloed hebben op de berekening van de kosten.

Wat kost het om je buitenmuur te hydrofoberen?

Voor het hydrofoberen van de gevel kun je denken aan een gemiddelde prijs tussen € 8 en € 12 per vierkante meter. Let er wel op dat andere gevelreinigings- of werkzaamheden gevelrenovatie voor extra kosten zullen zorgen.

Het is aan te raden om een beroep te doen op een vakman voor het waterafstotend maken van je gevel. Een professional kan je advies geven over de staat van je gevel en de geschiktheid van de buitenmuur voor het hydrofoberen. Daarnaast is een vakman ook op de hoogte van de producten die een goede en langdurige bescherming bieden.

Prijs per m²

De prijs per m² wordt het meeste gehanteerd. De meeste kosten van het herstellen van doorslaand vocht door de gevel worden berekend door een m²-prijs te vermenigvuldigen met het aantal m² netto geveloppervlakte.

Dat is dus breedte maal hoogte minus de openingen. Die hoeven immers niet behandeld te worden.

Besparen

Na het impregneren wordt de warmtegeleiding van het bouwmateriaal gereduceerd, waardoor de warmte-isolatie geoptimaliseerd wordt. Deze werking kun je vergelijken met een jas. Een natte jas isoleert minder dan een droge jas.

Daarnaast blijft de luchtvochtigheid in de woning veel lager. Dat is niet alleen gezonder voor je meubels en de constructie van het huis, maar ook voor de gezondheid van mensen en huisdieren.

Terugverdientijd

Het is niet eenvoudig om in te schatten op welke termijn je het hydrofoberen van de gevels terug kunt verdienen. Hydrofoberen is in vergelijking met andere maatregelen die je kunt treffen om een woning energiezuiniger te maken relatief goedkoop.

Om die reden verdien je het waterafstotend maken van de gevel snel terug.

gevel hydrofoberen

Voordelen

De voordelen na hydrofoberen zijn behoorlijk en de prijs is laag. Het is dus beste gek dat niet meer mensen dit doen. De oorzaak is vaak onwetendheid dus laten we alle pro’s eens op een rij zetten:

  • Wateropzuiging muur en dakpannen daalt
  • Hiermee is een sterk verminderde kans op vochtproblemen binnen
  • Daling stookkosten
  • Zure regen aantasting woning daalt ook
  • De kans op scheurvorming is kleiner omdat er minder water kan bevriezen in haarscheurtjes
  • De vorst- en dooibestendigheid van de muren wordt verbeterd
  • De gevel krijgt minder snel last van groene aanslag
  • De waterkerende werking blijft jaren behouden en heeft lang effect

Hydrofuge is niet te zien

De hydrofobeerlaag of hydrofuge is kleurloos en ook na droging geurloos en visueel niet waarneembaar. Zo valt het niet zo op als bijvoorbeeld goede vochtwerende verf.

Een ingewikkelder verhaal is dat de uitspoeling van bindmiddel wordt voorkomen. Kort gezegd betekent dit dat ondermijning van de stevigheid van een muur uitblijft.

Minder reinigen

Hetzelfde geldt voor de kristallisatie van zouten, die zich manifesteert in witte uitslag op het stenen oppervlak. Een voordeel van hydrofoberen is dat je hier bijna geen last meer van hebt, of het is eenvoudig weg te wassen. Bij hydrofuge wordt er een waterafstotend middel over je gevel gesproeid.

Dit is een beschermende coating over de stenen en het voegwerk die tevens vochtbestendig is. Vocht wordt zo minder opgenomen en zal niet langer diep in de materialen dringen.

Hydrofoberen nadelen

  • Nadelige milieueffecten
  • Ademend vermogen van materialen zoals natuursteen en baksteen kan verminderen
  • Het kan kostbaar zijn om uit te voeren
  • Oppervlakten kunnen donkerder van kleur worden of meer gaan glanzen

Voorkom viezigheid

Vieze, groene gevels zijn niet zozeer ongezond, maar zijn gewoon niet mooi. Door te lang natte muren kan het aantrekken van micro-organismen snel toenemen.

Na behandeling met de kleurloze impregneer daalt dit en wordt dit grotendeels voorkomen en daarmee vermindert het vergroenen van de gevel.

Wanneer hydrofoberen?

Bij dit huis is het hydrofoberen nog nodig:

Niet zichtbaar

Nadat een gevel behandeld is heb je direct minder last van vochtige muren en al na een paar uur zie je niks meer van de behandeling:

Zelf doen

Aandachtspunten

Aan hydrofoberen kleeft zeker een aantal nadelen. De voornaamste hiervan is dat het proces onomkeerbaar is.

Als je de muur eenmaal behandeld hebt wordt het moeilijk om het voegwerk nog te herstellen doordat het metselwerk waterafstotend is gemaakt.

Vocht in huis

De methode kan ook directe schade tot gevolg hebben. Achter de waterafstotende laag kan vocht in huis ophopen, wat na enkele jaren afschilferen van het metselwerk kan plaatsvinden.

Dit kan zowel vocht van binnen als van buiten zijn. De behandeling is namelijk niet voor de eeuwigheid. Na zo’n tien á vijftien jaar is het impregneermiddel afgebroken en dien je een nieuwe laag aan te brengen.

Controleer de gevel

Deze vochtbestrijding is alleen nodig als de bouwkundige staat van het te behandelen object in orde is.

  • Er mogen geen (haar)scheuren in de muur zitten, want deze worden niet gedicht door het middel wat tot gevolg heeft dat vocht alsnog kan binnendringen.
  • De muur moet behoorlijk vochtvrij zijn als je begint met de behandeling. Als er nog vocht in de muur zit, kan deze namelijk niet meer ontsnappen, hetgeen tot vorstschade kan leiden.
  • De muur mag geen zouten bevatten, zoals met name bij gevels het geval is. Kristallisatie van zout kan flinke schade aan je pand toebrengen. Na de behandeling kan het vocht niet meer aan de oppervlakte verdampen, zouten die hierin zijn opgelost zullen achter de hydrofobeerlaag uitkristalliseren. Afhankelijk van hoeveel en om welk zout het gaat, kan de behandelde laag losgedrukt worden.

Alternatieven

Bij vochtdoorslag is een bouwkundige oplossing in de meeste gevallen te verkiezen boven hydrofoberen. Zeker bij oude, monumentale panden dient er een gedegen afweging te worden gemaakt voor men tot behandeling met een waterafstotend middel overgaat.

Zoals je al las is hydrofoberen een onomkeerbaar proces. Het behandelde gebouw kan nooit meer in de authentieke staat worden teruggebracht, hetgeen mogelijk cultuurhistorische schade tot gevolg heeft.

Offerte

Bekijk de hydrofobeer

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes