Muur impregneren kosten | De witte vlekken op bakstenen verhelpen

Je ziet het vaak, die witte aanslag op buitenmuren. In de meeste gevallen gaat het om zouten die door vocht uit de bouwmaterialen gespoeld worden. Gelukkig kan dit opgelost worden door de gevel te impregneren.

Muur impregneren kosten

Wat doet impregneren?

Het impregneren van buitenmuren voorkomt niet enkel vergrauwing zoals hierboven beschreven, er zijn nog tal van andere voordelen van het impregneren van je muren. Je hoeft je gevel niet een andere kleur te schilderen met buitenmuurverf. En wist je bijvoorbeeld dat het impregneren niet enkel je muren beschermt maar ook bijvoorbeeld een energiebesparing op kan leveren?

Kosten

Laten we nu eerst de kosten eens bekijken van impregneren. De kosten voor het impregneren van een gevel beginnen bij €8 per m², maar kunnen oplopen tot €15 per m² of €4000 voor het volledige project.

De totale kostprijs varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de gevel, de staat van het oppervlak, het type gevelbekleding en het tarief dat het bedrijf aanrekent.,

Dure investering

Impregneren van de muur of van de gevel brengt in eerste instantie een hoop kosten met zich mee, maar op de lange termijn kunnen er kosten bespaard worden doordat er minder onderhoud nodig is. Dit proces, waarbij een beschermende laag wordt aangebracht om de buitenmuur waterafstotend te maken, kan erg waardevol zijn voor een langdurige bescherming tegen vocht, schimmels en vervuiling.

Ook is de kans op reparaties een stuk kleiner, want de buitenmuur of gevel is beter beschermd tegen verschillende aspecten zoals hevige weersomstandigheden. De aanschafkosten zullen hoger uitvallen, maar op de lange termijn zal je flink besparen.

Meerdere offertes

Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Hierin krijg je een duidelijk beeld van de totale kosten, maar ook eventuele garanties of subsidies. 

Muur slaat wit uit

Al vrij snel nadat metselwerk is opgeleverd kan je buitenmuur ineens witte aanslag vertonen. In de meeste gevallen betekent dit dat er teveel vocht door de bakstenen is opgenomen tijdens de bouw of opslag van de stenen. Het gaat hier dan om sulfaatverbindingen die zijn ontstaan door een chemische reactie en die door het vocht naar buiten worden gedreven. Indien dit vocht dan opdroogt, blijft de witte aanslag achter op de stenen.

Buitenmuur schoonspuiten

We noemen dit ‘vroege uitbloei’ en deze zal in de meeste gevallen vanzelf weer verdwijnen door invloed van regen en wind. Je zou dit kunnen versnellen door de muren schoon te spuiten met een hogedrukspuit. Let op dat je hiervoor nooit heet water of stoom gebruikt en dat je geen zuuroplossingen, zoals een zoutzuuroplossing, gebruikt! Maar het is aan te raden om eerst een paar maanden tot een jaar te wachten om te zien of de natuur dit klusje voor je klaart.

Op tijd gevelreiniging uitvoeren

De vroege uitbloei is voor een groot gedeelte te voorkomen door tijdens de verwerking van de bakstenen het contact met veel (regen)water tegen te gaan. Een paar simpele oplossingen zijn het correct afdekken van de pallets met bakstenen en het afdoende beschermen van het metselwerk door middel van een afgedekte steiger.

Soorten

Er zijn een paar verschillende soorten aanslag:

  • Vroege witte uitbloei
  • Uitspoeling van kalk
  • Salpeteruitbloei
  • Vergrauwing of vergipsing
Muur impregneren kosten

Vlekken op de muur

Bij witte vlekken op een muur die gemetseld is met bakstenen met een lage absorptie gaat het meestal om uitbloei van kalk uit de mortelvoegen. Ook bij deze uitbloei is overtollig vocht de oorzaak. Doordat de bakstenen bij een regenbui weinig of geen water opnemen worden voegen overbelast, hierdoor kan er geen koolzuur meer opgenomen worden. De kalk uit de voegen wordt als het ware naar buiten gespoeld waardoor het weer in aanraking komt met koolzuur uit de lucht met als gevolg dat de kalk zichtbaar wordt bij opdroging. Dit proces heet carbonatatie.

Muren schoonmaken met hoge drukspuit

Ook deze witte vlekken, kalkuitbloei, kunnen verwijderd worden met de hoge drukspuit. Wederom geldt dat je hiervoor geen heet water of stoom mag gebruiken en het gebruik van zuren, zoals een zoutzuuroplossing, moet voorkomen. Het impregneren van muren is een goede manier voor het beschermen van je buitenmuren.

Salpeter verwijderen

Als je geen trasraamconstructie of waterkerende laag maakt dan kan het zijn dat de poreuze bakstenen vocht onttrekken aan het grondwater. Dit zal dan zichtbaar worden doordat witte aanslag ontstaat aan de onderzijde van de muur. Dit is salpeter, een chemische reactie tussen verschillende elementen in het grondwater, dat zich afzet waardoor de witte uitbloei ontstaat. Dit is makkelijk te voorkomen door een waterkering aan te leggen in de vorm van een trasraamconstructie of bijvoorbeeld een loodflap.

Voorbereiding

Het verwijderen van salpeter is een klus. Allereerst dien je de muur te ontdoen van verf en behang en dergelijke. Dan moet je de salpeterkristallen eraf krabben en de muur in borstelen met een zoutzuuroplossing (1 deel zoutzuur op 10 delen water). Vergeet niet om beschermende kleding en een bril te dragen en de ruimte goed te ventileren terwijl je bezig bent. Laat de muur zo’n twee weken drogen.

Impreegneermiddel en salpeter-werend middel

Na twee weken kun je de muur behandelen met een salpeter-werend middel. Dit middel breng je gemakkelijk in twee lagen aan met een roller. Sommigen adviseren suikerwater om de salpeter te verwijderen. Echter, dit schijnt erg wisselende resultaten te geven.

HG

Dit goedje bevat agressieve zuren en daarom is het niet aan te raden om te gebruiken indien je last hebt van de vroege witte uitbloei, welke immers vanzelf verdwijnt, of bij uitspoeling van kalk, welke je op redelijk eenvoudige wijze met een hogedrukspuit kunt verwijderen.

Vergrauwing of vergipsing

De witte aanslag bij deze soort uitbloei bestaat voornamelijk uit gips. De oorzaak van vergrauwing of vergipsing, ook wel late uitbloei genoemd, is nog onduidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid heeft het met de toevoeging van gips aan de cementmortel te maken. Wat wel duidelijk is, is dat deze aanslag zich niet makkelijk met water laat verwijderen. De aanslag ontstaat met name op muren die vol in de zon en regen staan, dus de zuidwest-zijde.

Buitenmuren en buitengevel afwerken

Het verwijderen zal gedaan moeten worden met water onder matige tot hoge druk waaraan een straalmiddel is toegevoegd. Daarna is het van belang om de muur te impregneren met een hydrofoberend (waterafstotend) middel om te voorkomen dat dit type witte aanslag weer terugkomt. Door de gevel te hydrofoberen voorkom je dat vocht binnendringt.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Wat kost gevel reinigen en impregneren per m2?

+
Het reinigen van de gevel met een hogedrukspuit is over het algemeen goedkoper dan het laten impregneren van de gevel. Voor het reinigen met een hogedrukspuit kun je rekenen op € 4 tot € 10 per m², voor het impregneren liggen de kosten iets hoger, namelijk op € 5 tot € 10 per m².

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes