Voegwerk | Advies | De prijzen en verschillende soorten

Voegwerk kan een muur echt helemaal afmaken. Als je de muur wilt laten voegen, is het handig om op verschillende zaken te letten. Want in voegwerk zit veel verschil, zowel in de prijs van voegen als de kwaliteit ervan! Als het voegwerk niet meer goed is dan moet deze vervangen worden, hoe dat goed en betaalbaar gedaan kan worden, zie je hier.

voegwerk

Hoe lang gaat voegwerk mee?

De voegen tussen gevels en bakstenen gaan meestal zo’n 20 à 30 jaar mee. Daarna komen vaak de eerste tekens van viezigheid of slijtage. Vervuiling, het weer en uitdroging staan in de meeste gevallen aan het hoofd van dit probleem. Om te garanderen dat de gevel er stevig uit blijft zien, is het cruciaal om het voegwerk op een gegeven moment op te knappen. Ook voorkom je hiermee dat eventuele schade verergerd en er opnieuw weer (dure) metselwerkzaamheden uitgevoerd dienen te worden.

Kosten restauratie voegwerk

De kosten van voegwerk kunnen verschillen. Allereerst hangt het er van af welk soort voegwerk je laat doen. Het laten uithakken van voegen kent natuurlijk een andere prijs dan wanneer je juist voegen laat plaatsen. Daarnaast kan het loon van een specialist op verschillende manieren vastgesteld worden, hetzij op basis van een uurloon, hetzij op basis van het aantal vierkante meters.

Wat kost het uithakken van voegen?

De prijs voor het uithakken van voegen bedraagt ongeveer € 30,- à € 35,- per m². Het is raadzaam om offertes aan te vragen. Zo krijg je een overzicht van verschillende prijzen die vakmannen hanteren.

Wat kost het vervangen van voegen per m2?

Het vervangen van voegen vergt meer moeite en tijd, én is om die reden ook prijziger. Zo dienen de voegen verwijderd te worden alvorens er nieuwe worden geplaatst. Het vervangen van voegwerk kost gemiddeld rond de € 10,- à € 100,- per vierkante meter. Dit kan wederom nog sterk verschillen van het type voeg en de moeilijkheidsgraad van de klus.

Wat kost voegen per uur?

Het uurtarief dat een voeger hanteert is allereerst afhankelijk van zijn ervaring. Waar een onervaren voeger genoeg neemt met een uurloon van € 20,-, kan een ervaren voeger een tarief rekenen van € 35,- à € 40,- per uur. Het uurloon van een voeger ligt doorgaans tussen de € 20,- à € 40,- per uur. Ook hierbij geldt dat dit mede afhankelijk is van de complexiteit van de klus.

Hoeveel m2 voegen per uur?

Een veelgestelde vraag is hoeveel vierkante meter een specialist per uur kan voegen. Dit hangt echter af van waar de voegen zich bevinden en het type voegen waarmee wordt gewerkt. Over het algemeen kan een voeger ongeveer 3 à 4 m² per uur afwerken. Het is het beste om vooraf je behoeften en wensen met een vakman te bespreken. Hij kan passend advies geven en ook een indicatieve prijs voor de klus geven.

Exacte prijsberekening voor jouw project?
Wil je een exacte berekening voor het voegen van jouw huis? Wij brengen je in contact met ervaren voegwerk specialisten uit jouw buurt. Zij komen ter plaatse de gevel opmeten en werken een offerte op maat uit. Deze dienst is gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vraag gratis offertes aan
voegwerk per m2

Checklist

Het is bij voegwerk belangrijk dat er adequaat werk wordt verricht. Zo zorg je voor een esthetisch mooi resultaat en voorkom je dat je non-stop zaken moet bijwerken. Hou rekening met de volgende aspecten:

Voegen

Het voegwerk is de naad of overgang tussen twee verschillende of gelijke materialen, bijvoorbeeld bakstenen, tegels en planken. In dit stappenplan zie je alleen de voegen van metselwerk en het verhelpen van scheuren in muren. Bij voegen onderscheiden we het staande (stootvoeg) en liggend voegwerk.

Belangrijk

Voegwerk is belangrijker dan de meesten denken. Een voeg kan een stuk metselwerk (en daarmee een woning) behoorlijk af maken. Je voegwerk bijwerken kan ook erg belangrijk zijn voordat je een buitenmuur gaat verven.

Kwaliteit

Een goede voeg die deskundig is aangebracht kan een normale metselwerk muur echt mooi maken. Andersom kan een lelijke slordig aangebrachte voeg het metselwerk helemaal teniet doen.

Eisen

Wat bepaalt nu of de voeg ‘goed’ is? Dat zetten we hier op een rijtje:

 • Past de voeg bij de architectuur?
 • Past de voeg bij de steen die gekozen is?
 • Hoe mooi is hij aangebracht?
 • Natuurlijk zijn er ook de officiële regels en in ons land worden die vertaald in zogenaamde BRL’s (Beoordelings Richt Lijnen).

Voegwerk vervangen

Je ziet zo meteen de typen voegen en de keuzes die je kunt maken. Als je het voegwerk wilt laten vervangen is het wellicht handig om een beetje meer te weten over voegen. De staande heet de stootvoeg en de lange liggende voegen noemen we een lintvoeg. Voegen in een muur bestaan uit uitgeharde specie, die de stenen met elkaar verbindt. Indien voor de verharding van de specie cement wordt gebruikt wordt wel gesproken van cementvoegen en deze komen het meeste voor. Bij oude monumentale gebouwen komen kalkvoegen voor, die elastischer zijn dan de genoemde cementvoegen.

Soorten

De meeste woningen hebben een platvolle voeg, en dat is de meest gebruikte en ook de goedkoopste voegwerk voor een huis. Hij is tevens goed bestand tegen vervuiling door regenwater. Daarnaast zijn er een aantal speciale voegen die vooral bij monumenten worden gekozen. De meest voorkomende voegen zijn:

 • Platvolle voeg
 • Holle voeg
 • Knipvoeg
 • Gesneden voeg
 • Schaduwvoeg
 • Platvol geborstelde of gekamde voeg
 • Teruggehouden voeg en
 • Verdiepte voeg, deze is dieper dan de teruggehouden voeg
voegwerk

Vernieuwen

En dan heb je nog de specials van voegen zoals de bol geklopte voeg. En weer daarnaast heb je bewerkingen, zoals een lijn in de voeg en die kunnen weer op meerdere typen voegen aangebracht worden. Die specials zijn bijvoorbeeld de dagstreep en dagvoeg. Als laatste kun je de voeg nog op een aantal manieren afkammen, namelijk met een borstel of je kunt hem glad laten maken.

Herstellen

Soms is het niet nodig om voegwerk compleet te vernieuwen, maar is het voldoende om het te herstellen. Je kunt het voegwerk dan ook wat verbeteren, zodat het mooier wordt dan voorheen. Daarnaast kun je voegwerk laten aansluiten bij de stijl van het pand met bijvoorbeeld het daggelijn (of daagvoeg).

Schaduwvoeg

De schaduwvoeg is een schuine voeg waardoor er onder de steen duidelijker een schaduw ontstaat waardoor het geveloppervlakte optisch meer gaat ‘spreken’ zonder dat regenwater op de stenen blijft liggen. Onder de steen is er een terugval, maar die loopt schuin naar buiten zodat hij aan de onderzijde gelijk loopt met de steen zodat water er makkelijk afloopt.

Waal, Amstel en Maasformaat stenen

Het uitgangspunt hierbij is een kleinschalig project, zoals een aanbouw of verbouw en de veelgekozen Amstelformaat steen. Deze kosten per m² dalen bij een groter project. Daarnaast zijn de kosten van voegwerk afhankelijk van de steenmaat die invloed hebben op deze richtprijzen voor de voegtypes. Bij Waalformaat zijn dit 72 stenen per m², bij Amstelformaat 56 stenen per m² en als laatste bij Maasformaat nog minder, namelijk 50 stenen per m². Bij de Waalformaat stenen zijn de kosten van het voegwerk dus hoger omdat er meer stenen in een m² aanwezig zijn, en daarmee ook meer strekkende meter voegen.

Voegwerk offertes

Op zoek naar de perfecte voegwerk specialist voor jouw verbouwproject? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van betrouwbare vakmensen bij jou in de buurt. Begin vandaag nog met vergelijken en sluit de beste deal.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal m² te voegen
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes