Buitenmuur schilderen | De stappen voor buitenmuren verven

Er komen verschillende stappen kijken bij het schilderen van een buitenmuur. Lees onderstaande tips door zodat je een goede voorbereiding hebt, weet waar je op moet letten en je buitenmuur lang mee zal gaan.

Buitenmuren verven

Buitenmuur laten schilderen

Door je buitenmuur te schilderen, zorg je er voor dat deze weer mooi in de verf zit en er weer als nieuw uitziet, je kan het zelfs de buitenkant van je huis opknappen noemen. Overweeg wel eerst of je zelf wilt gaan schilderen of dat je liever een professional inschakelt voor deze klus. Met een professional ben je verzekerd van een mooi eindresultaat en ben je zelf geen tijd kwijt aan deze klus. Uiteraard brengt dit wel extra kosten met zich mee.

Wat kost een buitenmuur laten schilderen per m²?

De gemiddelde kosten voor het laten schilderen van een buitenmuur liggen tussen de € 20 en € 40 per vierkante meter. Wat je uiteindelijk betaalt, is afhankelijk van de grootte van het oppervlak, het type verf dat gebruikt wordt en de ondergrond. Ook kunnen de kosten verschillen per specialist. De ene hanteert een hoger uurtarief dan de ander, dus vraag altijd meerdere offertes aan. Wil je een goed inzicht krijgen in de kosten? Kijk dan eens naar de calculatie voor schilderwerk.

Schilderwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk schilder offertes

6 stappen om je buitenmuur te schilderen

Er kan veel komen kijken bij buitenschilderwerk. Volg de onderstaande zes stappen om tot een net eindresultaat te komen bij het schilderen van een buitenmuur. Begin met het voorbereiden van de muur door te reinigen, reparaties uit te voeren en voorstrijk aan te brengen. Begin pas daarna met schilderen zodat de eindlaag er egaal uit zal zien en goed zal hechten op de ondergrond.

Stap 1: Hoe je de buitenmuur kunt reinigen en behandelen

Maak als eerste de muur grondig schoon. Je kan een hogedrukreiniger gebruiken om mos en algen weg te spuiten. Breng daarna een anti-mos product aan voordat je verder gaat. Haal aanslag weg met een harde borstel. Wees voorzichtig met een hogedrukreiniger, zodat je de voegen niet beschadigt.

Je kan een oude verflaag verwijderen door deze weg te schuren of door afbijtmiddel te gebruiken. Schilder niet maar zo over oude lagen heen. Zorg er altijd voor dat de buitenmuur zo min mogelijk vocht vasthoudt voor je gaat schilderen of een grondlaag aanbrengt zodat er geen vochtproblemen ontstaan. Verwijder als laatste stof van de droge muur met een zachte borstel.

Stap 2: Voegen controleren en eventueel repareren

Voegen herstellen is nodig voordat je begint met de buitenmuur schilderen. Controleer of het voegwerk in goede staat is. Krab de stukken van de voegen uit die afbrokkelen en voeg ze opnieuw in. Na het voegen moet je minimaal twee weken wachten totdat het mortel goed is opgedroogd en je verder kan gaan met schilderen.

Stap 3: Bodem afdekken

Wanneer de buitenmuur schoon en droog is kan je gaan voorbereiden op het schilderen. Dek de bodem af met doeken en plak de kozijnen af met schilderstape.

Stap 4: Voorstrijk en primer

Je kan het best eerst voorstrijk aanbrengen. Dit vermindert de zuigingskracht van de muur. Voor stenen muren zoals een bakstenen muur of een gestucte muur is dit belangrijk. Daarna kan je een grondlaag aanbrengen. Primer zorgt voor een goede hechting en een ondergrond met weinig oneffenheden.

Wanneer je een buitenmuur overschilderd die al eerder geschilderd is en waarvan de oude verflaag nog in goede staat is, hoef je geen voorstrijk en primer aan te brengen. Wanneer de muur poeder afgeeft kan je hier met fixeermiddel overheen gaan. Wanneer dat is opgedroogd kan je gaan verven.

Stap 5: Buitenmuur schilderen

Zorg er voor dat je bij geschikt weer gaat verven. Een temperatuur tussen de 10 en 25 graden is het beste. Schilder niet in volle zon of in de regen en kies een windstille dag. Let ook op de luchtvochtigheid. Bij hoge luchtvochtigheid zal de verf niet goed opdrogen.

Roer de muurverf goed door voor je het gebruikt. Schilder als eerste de randen van de muur met een kwast. Schilder ook de randen om de kozijnen heen en schilder lastig bereikbare plekken waar je met een roller niet bij zal kunnen komen.

Verdeel de muur bij het rollen in denkbeeldige, grote vlakken van één meter breed. Schilder elk vak in één keer van links naar rechts en van boven naar beneden. Zorg ervoor dat de vlakken steeds overlappen zodat je een egaal schilderwerk krijgt. Het beste is om eerst verticaal te rollen, daarna horizontaal en daarna verticaal. Zo wordt de verf egaal aangebracht. Let er ook goed op dat de voegen goed meegenomen worden door de roller.

Gebruik voor een crepi of bakstenen buitenmuur een vachtroller met lange haren. Gebruik een telescoopsteel zodat je overal goed bij kan. Gebruik een blokkwast voor stukken die je niet met een roller kan doen. Je kan eventueel een radiatorkwast gebruiken voor hoekjes die erg lastig met een kleine kwast te bereiken zijn.

Stap 6: Donkere onderrand

De spatrand is ongeveer de onderste 30 centimeter van de muur. Vaak wordt ervoor gekozen om deze rand een donkere kleur te schilderen zoals zwart, antraciet of bruin. Daardoor zie je na regen de opgespatte modder een stuk minder en blijft de muur of gevel er netjes uitzien.

Plak nadat de hele buitenmuur geschilderd en opgedroogd is, schilderstape op 30 centimeter hoogte en schilder de spatrand de kleur die je gekozen hebt. Verwijder de tape weer wanneer je klaar bent en zo is je spatrand gemakkelijk klaar.

Tips voor buitenmuur verven

  • Verwijder voor je begint met je buitenmuur verven raamluiken die in de weg kunnen zitten. Let ook op schroeven, pluggen en spijkers die eventueel verwijderd moeten worden. Let er ook op dat er geen planten, zoals klimop, voor de muur zitten.
  • Plak kozijnen af met schilderstape. Gebruik eventueel folie om het raam en de vensterbank van spetters te beschermen.
  • Verwijder de schilderstape in ieder geval binnen twee dagen. Wanneer je het langer laat zitten kan er schade aan de kozijnen ontstaan.
  • Als het een betonnen muur is die je wil schilderen, zorg dan eerst dat deze goed voorbehandeld is.
  • Let erop dat je bij nieuw metselwerk minimaal een jaar moet wachten voordat het vocht hier voldoende uit is getrokken.
  • Zorg voor een stevige ondergrond zodat je voorkomt dat je trap wegzakt.

Wat is de beste verf voor buiten muren?

Kies de beste buitenmuurverf voor jouw muur. Er zijn veel verschillende soorten, dus zorg dat je de juiste verf kiest.

Dampopen verf gebruiken

Gebruik een verfsoort die dampopen is en je muur beschermt tegen indringend vocht. Dit is belangrijk voor een stenen muur zoals een bakstenen muur of gestucte muren. Kies ook een soort die bestand is tegen UV-stralen. Acrylverf is hier een goed voorbeeld van. Deze is grotendeels waterafstotend maar ook dampopen.

Kaleien of keimen

Je kan er ook voor kiezen om kalkpleister op de buitenmuur of buitengevel aan te brengen. Dit heet kaleien. Als je ervoor kiest om je muur of buitengevel te kaleien kan het verstandig zijn om daar een professional voor in te huren. Je kan de muur ook laten keimen. Dit is een vergelijkbaar proces.

Welke kleur?

De populairste kleuren voor buitenmuren kan je kant-en-klaar kopen. Deze buitenmuurverf zal goedkoper zijn dan kleuren die je zelf laat mengen. Twijfel je welke kleur het beste past? Dan kun je ook altijd advies vragen aan een specialist.

Heb je een vergunning nodig om je gevel of buitenmuur te schilderen?

In sommige gemeentes heb je een vergunning nodig wanneer je een nieuwe kleur wilt kiezen voor je gevel of buitenmuur. Dit geldt alleen voor buitenmuren die vanaf de straat te zien zijn of voor een gevel. Het is dus goed om dit vooraf na te vragen bij de gemeente, voordat je met schilderen begint.

Veel gestelde vragen

Hoe schilder je een bakstenen muur?

+
Een bakstenen buitenmuur verven gaat op dezelfde manier die hierboven beschreven staat. Baksteen is een sterk zuigend materiaal, waardoor voorstrijk aanbrengen een belangrijke stap is. Gebruik altijd dampopen verf.

Wat kost buitenmuren huis schilderen?

+
Hoeveel een buitenmuur schilderen kost kan van een aantal factoren afhangen. Uiteraard van hoe groot het te schilderen oppervlak is, maar ook van de soort ondergrond en de verf die je wilt gebruiken.

De gemiddelde prijs om een professionele schilder in te huren is 30 euro per vierkante meter. Voordeel hiervan is dat je zelf niet hoeft te betalen voor alle benodigde materialen omdat de schilder die al heeft.

Wanneer je zelf gaat schilderen zal je zelf de verf aan moeten schaffen, maar ook de kwasten, rollers, voorstrijk en verdere benodigdheden. Primer kost gemiddeld zo’n 25 euro per liter. Acrylverf 35 euro en alkydverf 40 euro. Dit is echter een grof gemiddelde en dit kan afwijken.

Hoeveel lagen verf op buitenmuur?

+
Bij een buitenmuur schilderen zijn twee verflagen meestal genoeg. Dit kan afhangen van de ondergrond en of je voorstrijk en primer hebt gebruikt. Een tweede verflaag is niet noodzakelijk, maar zorgt wel voor een beter eindresultaat.

Offerte voor schilderwerk

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes die je kan vergelijken voor een scherpe prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes