Buitenmuur schilderen | De stappen voor buitenmuren verven
Een geverfde buitenmuur wordt blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Door goed voorbereid de buitenmuur te schilderen zorg je ervoor dat de verf jarenlang mooi blijft. We laten je een handig stappenplan zien!
Buitenmuur laten schilderen
Door een buitenmuur te schilderen laat je de muur er niet alleen weer als nieuw uitzien, je geeft de muur ook een extra beschermlaagje. Het schilderen van een buitenmuur is intensieve klus waarbij een goede voorbereiding noodzakelijk is. Veel mensen kiezen er om die reden voor om een schilder in te schakelen.
Wat kost een buitenmuur laten schilderen per m²?
De gemiddelde kosten voor het laten schilderen van een buitenmuur liggen tussen de € 20 en € 40 per vierkante meter. Wat je uiteindelijk betaalt, is afhankelijk van de grootte van het oppervlak, het type muurverf dat gebruikt wordt en de ondergrond. Ook kunnen de kosten verschillen per specialist. De ene hanteert een hoger uurtarief dan de ander, dus vraag altijd meerdere offertes aan. Zo krijg je een goed beeld van de schilderwerk kosten.
7 stappen om je buitenmuur te schilderen
Bij buitenschilderwerk is het verstandig om een handig stappenplan aan te houden. Dat stappenplan ziet er zo uit:
- Schilder de buitenmuur met muurverf voor buiten
- Reinig het oppervlak
- Controleer en repareer de voegen
- Dek de bodem af
- Bereid de muur voor met voorstrijk
- Breng een donkere spatrand aan
Stap 1: Reinig en behandel de buitenmuur
Maak als eerste de muur grondig schoon. Je kunt een hogedrukreiniger gebruiken om mos en algen weg te spuiten, maar pas op met broze muren en voegen. Haal groene aanslag weg met een harde borstel. In de meeste gevallen kun je direct over oude verflagen schilderen, maar als de verf afbladdert kun je de verf beter wegschuren of met een afbijtmiddel verwijderen.
Stap 2: Voegen controleren en eventueel repareren
Het is verstandig om broze voegen te herstellen voordat je een buitenmuur schildert. Je kunt de voegen controleren met een verfkrabber. Krab afgebrokkelde voegen grondig uit en voeg ze opnieuw in met snelcement. Na het voegen moet je minimaal twee weken wachten totdat het mortel goed is opgedroogd en je verder kunt gaan met schilderen.
Stap 3: Bodem afdekken
Wanneer de buitenmuur schoon en droog is kun je voorbereiden op het schilderen. Dek de bodem af met doeken en plak de kozijnen af met schilderstape. Buitenmuurverven zijn vaak erg hardnekkig en niet eenvoudig van tegels te verwijderen.
Stap 4: Voorstrijk en primer
Om te voorkomen dat de buitenmuur de verf opzuigt kun je het beste voorstrijk gebruiken. Voorstrijk is niet hetzelfde als grondverf, na een laag voorstrijk is het verstandig om een laag grondverf aan te brengen. Primer zorgt voor een goede hechting en een ondergrond met weinig oneffenheden.
Wanneer je een buitenmuur overschilderd die al eerder geschilderd is en waarvan de oude verflaag nog in goede staat is, hoef je geen voorstrijk en primer aan te brengen. Wanneer de muur poeder afgeeft kun je hier met fixeermiddel overheen schilderen.
Stap 5: Begin met schilderen
Zorg ervoor dat je bij de juiste weersomstandigheden schildert. Een temperatuur tussen de 10 en 25 graden is het beste. Schilder niet in volle zon of in een flinke regenbui en kies een windstille dag. Let ook op de luchtvochtigheid. Bij een hoge luchtvochtigheid zal de verf niet goed opdrogen.
Roer de muurverf goed door voor je het gebruikt. Schilder als eerste de randen van de muur met een kwast. Schilder ook de randen om de kozijnen heen en schilder lastig bereikbare plekken waar je met een roller niet bij zal kunnen komen.
Stap 6: Schilder in vlakken
Verdeel de muur bij het rollen in denkbeeldige, grote vlakken van één meter breed. Schilder elk vak in één keer van links naar rechts en van boven naar beneden. Zorg ervoor dat de vlakken steeds overlappen zodat je een egaal schilderwerk krijgt. Het beste is om eerst verticaal te rollen, daarna horizontaal en daarna verticaal. Zo wordt de verf egaal aangebracht. Let er ook goed op dat de voegen goed meegenomen worden door de roller.
Gebruik voor een crepi of bakstenen buitenmuur een vachtroller met lange haren. Gebruik een telescoopsteel zodat je overal goed bij kan. Gebruik een blokkwast voor stukken die je niet met een roller kan doen. Je kan eventueel een radiatorkwast gebruiken voor hoekjes die erg lastig met een kleine kwast te bereiken zijn.
Stap 7: Donkere onderrand
De meeste mensen kiezen ervoor om de onderste 30 centimeter van de muur in een donkere kleur te schilderen. Zo zie je na regen de opgespatte modder minder goed en blijft het onderste gedeelte van de muur er netjes uitzien.
Plak nadat de muur voldoende gedroogd is schilderstape op 30 centimeter hoogte en schilder de spatrand in een kleur na keuze. Verwijder de schilderstape na het schilderen voordat de verf is opgedroogd voor een kaarsrechte lijn.
Extra tips voor het verven van een buitenmuur
- Verwijder voordat je begint met schilderen raamluiken of andere elementen die in de weg kunnen zitten. Let op schroeven, pluggen en spijkers die eventueel verwijderd moeten worden. Ook planten zoals de klimop kunnen behoorlijk in de weg zitten.
- Plak kozijnen af met schilderstape. Gebruik eventueel folie om het raam en de vensterbank van te beschermen tegen verfspetters.
- Verwijder de schilderstape zo snel mogelijk na het schilderen. Wanneer je het langer laat zitten kan er schade aan de kozijnen ontstaan.
- Als je een betonnen muur gaat schilderen, zorg er dan eerst voor dat deze goed voorbehandeld is.
- Let erop dat je bij nieuw metselwerk minimaal een jaar moet wachten voordat het vocht er voldoende uit is getrokken.
- Zorg voor een stevige ondergrond zodat je voorkomt dat je trap wegzakt.
Wat is de beste verf voor buitenmuren?
Het is erg belangrijk om de juiste verf te gebruiken. Een buitenmuur heeft het hele jaar door te maken met schommelingen in temperatuur en verschillende soorten neerslag. Gewone verf zou al snel lelijk worden. Bij het schilderen van een buitendeur of buitenmuur kun je dus beter verf voor buiten gebruiken.
Dampopen verf gebruiken
Gebruik een verfsoort die dampopen is en je muur beschermt tegen indringend vocht. Zo kan de muur toch blijven ademen. Dat is met name belangrijk voor bakstenen of gestucte muren. Kies ook een verfsoort die bestand is tegen uv-stralen. Acrylverf is hier een goed voorbeeld van. Deze is niet alleen grotendeels waterafstotend, maar ook dampopen.
Kaleien of keimen
Je kunt er ook voor kiezen om kalkpleister op de buitenmuur of buitengevel aan te brengen. Dit heet kaleien. Als je ervoor kiest om je muur of buitengevel te kaleien kan het verstandig zijn om een professional in te huren. Een gespecialiseerde schilder heeft veel ervaring met de materialen en levert een net eindresultaat af. Je kunt de muur ook laten keimen. Dit is een vergelijkbaar proces.
Welke kleur?
De populairste kleuren voor buitenmuren kun je kant-en-klaar kopen. Deze buitenmuurverf zal goedkoper zijn dan kleuren die je zelf laat mengen. Twijfel je welke kleur het beste past? Dan kun je ook altijd advies vragen aan een specialist. Veel gekozen neutrale kleuren zijn grijs, beige en antraciet. Veel gekozen fellere kleuren zijn groen en blauw. Deze accentueren het groen in de tuin.
Heb je een vergunning nodig om je gevel of buitenmuur te schilderen?
In sommige gemeentes heb je een vergunning nodig wanneer je een zichtbare buitengevel een nieuw kleurtje geeft. Dit geldt alleen voor buitenmuren die vanaf de straat te zien zijn. Vaak mag je in deze gemeenten kiezen uit een beperkt aantal kleuren. Ga voordat je begint na bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt.
Veel gestelde vragen
Hoe schilder je een bakstenen muur?
Wat kost buitenmuren laten schilderen?
Hoeveel lagen verf op buitenmuur?
Offerte voor schilderwerk
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes die je kan vergelijken voor een scherpe prijs.