Latex spuiten – Beter dan verven of overbodige luxe?

Wanneer je latex laat spuiten krijg je het beste resultaat zonder strepen. Dit kom doordat er geen roller aan te pas komt en je dus ook geen aanzetten ziet en er wordt ook niets overgeslagen.

Latex spuiten

Locatie van Latex spuiten

Latex spuiten kan vrijwel overal worden toegepast. Of je nou een bestaand huis wil opknappen of een nieuwe woning aan het bouwen bent. Vooral voor nieuwbouw is het vaak een goede oplossing, met een kleine stucwerk laag als ondergrond kun je je wanden meteen erg mooi maken met een latex spuiten finish. Dit kan natuurlijk in verschillende kleuren.

Verschillende ondergronden

Latex spuiten kan op veel ondergronden zoals stucwerk, gipsplaten, steen, behang en meer. Het mooiste is natuurlijk over glad en mooi afgewerkt stucwerk, zo blijft het eindresultaat tegen het gips plafond of andere ondergrond mooier.

Soorten muren voor latex spuiten

Er worden verschillende termen gebruikt voor wanden in verschillende staten. Soms moet je rekening houden met wat de mogelijkheden voor het latexspuitwerk zijn afhankelijk van de soort wanden. Zie hier een overzicht van de soorten wanden voor het spuiten van latex:

 • Spuitklare wanden: Dit betekent dat de wanden volledig goed zijn afgewerkt voor het latex spuiten. Strak en mooi gemaakt door bijv een stukadoor met nasponsen. Deze muren zijn meteen klaar voor het spuiten van latex
 • Sausklare wanden: Dit betekent dat de wanden netjes zijn afgewerkt en vaak kan je hier ook meteen latex op spuiten. In plaats van het nasponsen om een perfect resultaat te krijgen is hier echter vaak een dunne laag van pleister gebruikt om alles egaal te krijgen. Meestal is dit geen probleem en de kans op oneffenheden na het spuiten van latex is klein maar het is niet zo goed als spuitklare wanden
 • Behangbare wanden: Dit betekent dat de wanden onvoldoende klaar zijn voor het spuiten van latex. Behangbare wanden hebben vaak veel oneffenheden en beschadigingen waardoor je geen strak en egaal resultaat kan krijgen. Als je als klant geen geld over hebt om de wanden toch spuit- of sausklaar te maken, kan het spuiten alsnog wel gebeuren (vaak met een goedkope versie latex), maar de kans dat er veel oneffenheden in de muur blijven zitten na latex spuiten is dan erg groot en dit ziet er niet altijd mooi en/of netjes uit
 • Werkende muren in nieuwbouw: In het proces van het bouwen van een huis dan komt er vocht in de wanden terecht. Dit zorgt er voor dat de wanden nog kunnen “bewegen” en dit wordt dan een “werkende wand” genoemd. Als een stukadoor op zo’n wand bezig gaat dan kan het gebeuren dat er kleine scheuren ontstaan in het stucwerk. Deze moeten eerst hersteld worden alvorens latex te spuiten zodat je muur alsnog spuitklaar krijgt voor het latex spuiten

Latex spuiten

Gemak dient de mens, dat is een. Twee is dat blijvend gemak de mens pas echt ten goede komt. Muren verven met latex is relatief gemakkelijk. Muren met latex laten bespuiten, is een investering voor jaren. Het latex spuitwerk geeft gemak omdat veel van de vervelende lange uren schilderen achterwege kunnen blijven en het resultaat mooi vlak is.

Latexverf spuiten

Ben je toe aan een opfrisbeurt van jouw woning? Of wil je de badkamer of de keuken vernieuwen? Denk je aan een zolderkamer? In al deze gevallen zal er geverfd (of dus gespoten met latex) moeten worden. Plafonds verven is niet echt een makkelijke klus en bij de muren blijven vaak de aanzetten zichtbaar en kan er, doordat de wand op sommige plekken meer zuigt, licht kleurverschil ontstaan. Het spuiten van latex is veel makkelijker.

Plafonds spuiten met latex

De vraag is of dit voorkomen kan worden. Kan de afwerking van het plafond gewit worden, zonder dat je daar nek- of rugpijn aan over houdt? Is het überhaupt mogelijk een wand te verven zonder kleurverschil? Het antwoord op beide vragen is positief, want je kunt latex spuiten.

Kwaliteit latex spuiten

De kwaliteit van gespoten latex is dus vaak egaler dan rollen. Het kan zijn dat je eerst meer informatie wilt. Of wil je liever eerst weten hoe het er uit zal zien? Of het daadwerkelijk zo goed schoon te houden is en of het spuiten van latex werkelijk zo mooi is? Je kunt verzoeken om beoordelingen van klanten om meer zicht te krijgen of, vraag eens binnen je vrienden- en kennissenkring en aan collega’s of zij hiermee vertrouwd zijn. Je zult verrast zijn over de positieve informatie die je van hen krijgt.

Lagen latex spuiten

De meeste (goede) latex spuiters die zullen altijd twee lagen latex spuiten. Dit zorgt ervoor dat er een goede latex dekking is waardoor de levensduur goed wordt verlengt.

Gezocht

Wat is nodig om latex met een spuit aan te brengen? Uiteraard een goede latex spuiter/schilder die het latexspuitwerk kan doen en voor de rest heb je eigenlijk maar heel weinig nodig. Het plafond of de wand moeten goed schoon zijn, want het latex spuiten past op zo wat iedere ondergrond. Is een wand mooi glad, dan blijft ze dat. Is er sprake van tegels of een ruwe wand, dan zal je dit reliëf ook na het spuiten zien, precies zoals je het zelf wilt. Ook is het belangrijk dat de ruimte leeg is zodat de latex spuiten professional overal goed bij kan zonder de kans dat er iets mis gaat.

Door het tijdig vergelijken van Schilder/Latex Spuiter offertes bespaarden we op de kosten. Het werd snel gedaan en de muren en plafonds zijn mooier geworden dan we vooraf dachten!

Voorwaarden voor het latex spuiten

Om een wand of plafond van een laag latex te voorzien, is het alleen noodzakelijk dat je besluit hoe jouw eindproduct er uit zal gaan zien.

1. Moet de wand glad gemaakt worden?
2. Welke kleur latex wil je laten spuiten?
3. Wordt ook het plafond mee gespoten met de latex?

Muur wit spuiten door middel van latex

Het spuitwerk

Doordat het spuitwerk op een hele bijzondere wijze geschiedt, heb je geen last van extra troep of stank. Eigenlijk kun je zeggen dat er aan het spuiten van latex vrijwel geen nadelen verbonden zijn, wel voordelen, namelijk:

 • Het latex spuiten gaat snel en het is effectief
 • Het heeft een lange levensduur en is makkelijk schoon te houden
 • De latex is op waterbasis en dus milieuvriendelijk
 • Je kunt zo wat iedere gewenste kleur laten spuiten
 • Met name op plekken waar vocht een rol speelt, zoals in de badkamer, helpt het spuiten van latex vochtplekken of schimmelvorming te voorkomen
 • Is er sprake van waterschade? Door deze aanpak (latex spuiten) kan dat voor 100% hersteld worden. Uiteraard nadat de oorzaak aangepakt is en er een voorbehandeling voor het spuiten van de latex heeft plaatsgevonden om nieuwe schade te voorkomen
 • Er is nergens kleurverschil, je ziet na de latex geen aanzetten meer en je bepaalt de structuur van de wand zelf
 • In vergelijking is het spuiten van latex erg goedkoop

De enige twee nadelen die je eventueel zou kunnen noemen zijn het feit dat het veel afplakwerk van tevoren is en veel schoonmaak werk achteraf.

Kosten van latex spuiten

Dit is altijd een lastige vraag om te beantwoorden. Er zijn namelijk altijd zo veel “goedkope” aanbiedingen voor latex spuiten die worden aangeboden in advertenties. Veel van deze aanbiedingen zijn trucjes om jou als klant te krijgen en worden er meerdere dingen weggelaten bij de prijs die ze stellen. Een goede latexspuiter zorgt ook dat beschadigingen gerepareerd worden en spuit meerdere lagen om de kwaliteit en afwerking van het spuiten van latex zo goed mogelijk te krijgen.

Latex laten spuiten door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk de latex spuiten offertes

Is goedkoop ook de beste prijs?

Trap dus niet in de lage prijzen, want dan zit je uiteindelijk geschoteld met slecht werk. Prijzen voor goede kwaliteit spuiten zullen van ongeveer 5,- euro per m² tot 25,- per m² variëren. Dit is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren zoals welk latex product of merk wordt gebruikt want latex van goede merken kunnen de prijs flink omhoog duwen. Wil je een goed inzicht krijgen in de kosten? Kijk dan eens naar de calculatie voor schilderwerk.

Bedragen

De prijs van latex laten spuiten begint bij 6-7 euro per m² netto wandoppervlakte. De bovenzijde van de prijs bandbreedte is zo’n 10 euro per m².

Wat kost latex spuiten?Kosten per uurKosten per m²
Binnen latex spuiten <50m²€30 per uur – €40€10 per m² – €15 per m²
Binnen latex spuiten >50m²€30 per uur – €40€7 per m² – €12,5 per m²

NB: dit is de prijs inclusief de latex, materieel en btw

Latex spuiten op het plafond

Het plafond is niet duurder voor latex spuiten want dit is niet meer werk voor ze. Bij het stucwerk is het vaak wel duurder omdat de stukadoor dan boven zijn macht moet werken. Het aantal m² bepaald verder in grote mate de prijs want lekker grote, makkelijke oppervlaktes zoals een complete woonkamer is een stuk simpeler dan kleine hokjes met nissen. Het latex spuiten van plafonds is dus ook een goede optie, het is sneller en makkelijker en scheelt dus tijd en geld.

Latex spuiten met beschermende kleding

Wand latex laten spuiten

Latex laten spuiten op wand is dus hetzelfde als het plafond. Bedenk voor een latex spuiten klus een aantal zaken. Het is handig als je goed kunt aangeven:

 • Hoeveel m² meter latex spuiten het betreft
 • Of er meerdere kamers gedaan moeten worden
 • Hoeveel houten ramen of kunststof kozijnen er zijn waar latex spuiten moet gebeuren
 • Welke kleuren latex je kiest en hoe de ondergrond er uit ziet
 • Daarnaast is het handig als je aan geeft in welke ruimte of ruimtes er sprake is van het eventueel ontstaan van vocht, zoals in de badkamer, de keuken, bijkeuken of een speciale wasruimte. Hiervoor kan het spuiten van ander latex noodzakelijk zijn dan voor een gewone muur
 • Of er ook buitenruimte bij zit waar spuiten van latex nodig is

Latex spuiter

Is alles geregeld, dan kan met het latex spuiten werk begonnen worden. De ruimte waarin gewerkt wordt, wordt netjes afgesloten. De schilders dragen altijd kleding en schoeisel dat er voor zorgt dat niets buiten de kamer beland, zodat voorkomen wordt dat buiten de werkruimte de vloer of muren vies worden.

Geur van latex spuiten

Daarnaast is er een afzuiging die in de te behandelen kamer wordt neergezet, zodat je nauwelijks last hebt van de geur van de latex nadat er is gespoten. Het is precies werk, dat door vakmensen wordt uitgevoerd. Je zult verbaasd zijn over het resultaat.

Zelf latex spuiten of laten doen?

Je zou denk of je zelf het spuitwerk zou kunnen doen, airless latex spuiten machines zijn vaak ook te huur namelijk. Het probleem hiermee is dat je vaak toch wel wat kennis en ervaring nodig hebt van/met dit soort machines en latex spuiten. En natuurlijk is er ook kennis nodig over wat voor soort latex je moet/wil gebruiken bij het spuiten, de maten, drukcontrole, filters en meer. Dit kan dus een echte chaos worden dus tenzij je ervaring hebt en zelf eerder latex hebt gespoten het is beter dit soort latex technieken aan de professionals over te laten.

Het afplakken voor het latex spuiten

Voordat het latex spuiten werkzaamheden kunnen beginnen zal de professional alles netjes afplakken (je kan dit ook zelf doen om geld te besparen). Je wil natuurlijk niet dat er per ongelijk latex op plekken terecht komt waar het niet de bedoeling is tijdens het latexspuitwerk. Ook worden de radiatoren, deuren, kozijnen en vloer afgeplakt en zo dus beschermd.

Latex spuiten

Mogelijk wil je eerst graag wat meer informatie over het spuiten van latex. Leg je eventuele verzoeken neer bij een vakbedrijf voor het schilderwerk. Stel vragen die je hebt over latex en het spuiten en leg zoveel mogelijk informatie neer bij jouw vraag om een offerte, zodat je voldoende basis hebt om een beslissing te nemen. Kijk daarbij ook vooruit, want hoe meer latex werk in een keer gebeurt, hoe goedkoper je uit bent.

Veel gestelde vragen

Wat is beter: latex spuiten of rollen?

+
Het spuiten van latex is over het algemeen sneller dan rollen. Spuiten kan efficiënter zijn voor grote oppervlakken en biedt vaak een gelijkmatigere afwerking zonder strepen.

Welke latex om te spuiten?

+
Bij het spuiten van latexverf is het slim om specifieke spuitverf te gebruiken. Deze verf is gemaakt om goed te werken met spuitapparatuur, omdat het dunner is en de juiste eigenschappen heeft die zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de verf zonder verstoppingen.

Welke verf voor latex spuiten?

+
Bij het spuiten van latexverf is het slim om specifieke spuitverf te gebruiken. Deze verf is gemaakt om goed te werken met spuitapparatuur, omdat het dunner is en de juiste eigenschappen heeft die zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de verf zonder verstoppingen.

Wat kost latex per m2?

+
De prijs van de verf per vierkante meter kan verschillen afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, de kwaliteit van de verf, de dekking en de plek waar je het koopt. Over het algemeen liggen de kosten rond de 6 à 7 euro per m².

Offerte vergelijken voor latex spuiten

Het loont om meerdere offertes op te vragen en deze te vergelijken. Vul ons formulier in en ervaren vakmannen nemen contact met je op.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes