Buitendeur schilderen | Weer als nieuw in de verf

Bekijk welke voorbereidingen je moet treffen voordat je begint met een deur schilderen. Waar moet je rekening mee houden en hoeveel gaat het kosten? Wil je zelf gaan schilderen of schakel je een professional in?

Buitendeur schilderen

Wat kost een buitendeur schilderen?

De prijs van een buitendeur schilderen hangt af van hoe je het doet en wat je precies wilt. 

De prijzen kunnen oplopen afhankelijk van de soort deur die je hebt, hoeveel onderhoud er eerst aan de deur moet gebeuren en de verfsoort die je wilt gebruiken. Gemiddeld kost een enkele deur 70 tot 100 euro.

Wanneer je zelf gaat verven moet je eraan denken dat er, naast de kosten van de lak zelf, ook kosten bij zullen komen voor kwasten, rollers, ontvettingsmiddel en andere benodigdheden.

Schilderwerk laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk schilderwerk offertes

Buitendeur laten schilderen of zelf doen?

Als je een professionele schilder inhuurt, kost dit gemiddeld zo’n 40 tot 50 euro per uur of 35 tot 40 euro per vierkante meter. Maar door een schilder in te huren voor meerdere dingen tegelijk zal de gemiddelde prijs omlaag gaan.

Huur een schilder in voor al het buitenschilderwerk dat je wilt laten doen, zodat het werk efficiënt gebeurt en gemiddeld minder zal kosten. Vergelijk meerdere offertes om een goed beeld te krijgen van wat een schilder kost.

Hoe hardhouten buitendeur schilderen: stappenplan

Een goede voorbereiding is essentieel voor het schilderen van je deur. Afhankelijk van de deurconditie kan reparatie nodig zijn. Volg onderstaand stappenplan voor een net eindresultaat en verleng de levensduur van je verflaag.

Tip: Buitendeuren moeten doorgaans elke vijf jaar opnieuw geschilderd worden.

Benodigdheden en materialen

 • Roller/kwast
 • Mondkapje
 • Schilderstape
 • Schuurpapier
 • Plamuurmessen en lakplamuur
 • Ontvetter of ammonia
 • Grondverf
 • Lak/beits

Stap 1: Ontvetten

Begin altijd met het ontvetten van de deur. Dit zorgt voor een betere hechting. Je kan ammonia gebruiken of een ander ontvettingsmiddel kopen. Ontvettingsmiddel is vaak vriendelijker voor ogen en luchtwegen en werkt even goed.

Stap 2: Oude verflaag verwijderen

Wanneer de oude verflaag nog intact is kan je deze licht schuren en daar overheen schilderen. Als de oude verf aan het afbladderen is, is het belangrijk om dit eerst weg te werken. Je kan de verf afkrabben met een krabber. In de volgende stap kan je eventuele randjes wegwerken, zodat je die in het eindresultaat niet zult zien.

Stap 3: Schuren

Haal het deurbeslag weg voordat je begint met schuren. Schuren helpt bij de hechting van de verf en bij het wegwerken van oneffenheden. Schuur houten deuren met schuurpapier met korrel 120. Kaal hout kan je eerst met korrel 80 schuren. Draag een stofkapje terwijl je dit doet.

Je kan ook een schuurmachine gebruiken voor de grote vlakken. Let er dan op dat je langs de randen van glas in de voordeur met de hand schuurt om krassen te voorkomen. Maak na afloop de deur en je werkruimte stofvrij voordat je verder gaat.

Stap 4: Herstelling nodig?

Kijk goed of de buitendeur reparaties nodig heeft. Hou dit bij om te voorkomen dat de deur eerder vervangen moet worden en je minder kwijt bent aan de renovatiekosten van de deur.

Het kan nodig zijn beschadigingen of oneffenheden te plamuren. Gebruik plamuur om het oppervlak glad te maken. Kit waar nodig grotere randen en kieren dicht met acrylaatkit. Je kunt het kitwerk ook laten doen door een professional. Houd dan rekening met de kosten van kitten.

Zorg dat je kit- en plamuurwerk laat drogen en daarna gladschuurt.

Stap 5: Controleer op houtrot

Controleer of er houtrot in de deur zit. Beginnend houtrot hoef je niet altijd te zien. Houtrot kan door optrekkend vocht komen. Voel dus aan de onderkant van de deur of het vochtig aanvoelt. Wanneer dit zo is, heb je waarschijnlijk te maken met houtrot. Zorg er voor dat je dit eerst repareert voordat je verder gaat met het schilderen van de deur. Probeer houtrot altijd te vermijden om te voorkomen dat je de kosten van een deur vervangen er bij krijgt.

schilderen buitendeur

Stap 6: Gronden

Een laag grondverf zorgt voor goede hechting van de lak op de deur. Bij kale houtplekken en bij plamuur of kit is het essentieel om grondverf te gebruiken.

Maak de deur en de werkruimte stofvrij voor het gronden, en breng de grondverf op dezelfde manier aan als de aflak. Laat de grondverf volledig drogen, meestal na 12 uur, voordat je de lak aanbrengt. Verwijder de schildertape tijdens het drogen en schuur de grondverf licht op voordat je verder gaat.

Stap 7: Buitendeur schilderen

Kies een dag met gunstige weersomstandigheden (geen regen, fel zonlicht of sterke wind) en een temperatuur tussen 10 en 25 graden. Controleer droogheid van het hout voor het verven.

Begin met het schilderen van randen rond het glas en decoratieranden met een ronde kwast. Gebruik vervolgens een velvet roller voor grotere oppervlaktes. Schilder niet te dik om druipers te voorkomen.

Verwijder de tape direct na het schilderen voor nette randen zonder beschadigingen.

Kunststof buitendeur schilderen

Voor het schilderen van kunststof is het raadzaam om een speciale kunststofgrondverf of -primer te gebruiken. Je hoeft niet per se een specifieke kunststof lakverf aan te schaffen; je kunt ook gewoon lakverf voor hout gebruiken.

Welke verf gebruiken voor mijn houten buitendeur?

Je kan acrylverf of alkydverf kiezen. Vaak wordt er voor alkydverf gekozen omdat deze verf harder opdroogt, makkelijk is met schoonmaken en beter bestand is tegen het weer. Verf op waterbasis is ook prima te gebruiken. Deze heeft een minder sterke geur en zal sneller drogen. Vraag bij de verfwinkel om advies zodat je de beste verf voor buiten aanschaft.

Welke grondverf gebruik je?

Je hebt de keuze tussen watergedragen grondverf (acrylverf) en op terpentine gebaseerde grondverf (alkydverf). Grondverf op terpentinebasis is over het algemeen sterker en beter bestand tegen weersinvloeden. 

Zorg ervoor dat je hetzelfde type verf kiest als de grondverf die je hebt gebruikt. Bijvoorbeeld, als je watergedragen grondverf hebt gebruikt, gebruik dan ook lak op waterbasis. Selecteer voor de grondverf een kleur die overeenkomt met de uiteindelijke kleur van de laatste laklaag.

Buitendeur verven tips

 • Glasvlekken oplossen: Gebruik een glaskrabber om verfvlekken op het glas te verwijderen en krassen te voorkomen.
 • VvE-richtlijnen: Informeer bij de VvE over kleurkeuzes en andere richtlijnen voor je voordeur.
 • Druipers verwijderen: Snijd druipers weg met een scheermesje, breng een beetje verf aan voor minimale sporen.
 • Verf verdunnen: Verdun verf indien nodig voor een gemakkelijkere applicatie; gebruik water voor acrylverf en terpentine voor alkydverf.
 • Kwasten reinigen: Voor acrylverf laat je kwasten in water staan tussen gebruik en reinig met water. Voor alkydverf gebruik je terpentine, laat kwasten twee uur weken en reinig daarna.

Veel gestelde vragen

Hoe schilder je een deur zonder strepen?

+
Begin met het schilderen van de lastige randjes met een kwast. Vervolgens breng je de verf in verticale streken aan. Rol de verf daarna horizontaal uit en sluit af met verticale streken. Herhaal dit proces voor zowel de grondverf als de twee lagen lakverf.

Buitendeur schilderen met kwast of roller?

+
Voor het schilderen van deuren, kozijnen en hekwerken zijn ronde kwasten en patentpuntkwasten perfect geschikt. De beslissing tussen een ronde en platte kwast hangt af van de specifieke schildertaak. Kwasten met polyestervezels presteren even goed, zo niet beter, dan traditionele kwasten met varkensharen.

Wat is de droogtijd van een geschilderde buitendeur?

+
Watergedragen verf heeft aanzienlijk meer tijd nodig om volledig uit te harden, soms wel tot twee weken. Terpentinegedragen verf heeft daarentegen een kortere uithardingstijd, meestal ongeveer twee dagen. Het is belangrijk op te merken dat deze tijdframes ook afhangen van factoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid en laagdikte.

Offerte schilderwerk

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes voor schilderwerk door onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes