Hoe zelf behangen | Handige informatie om te weten

Behang aan je muur is een praktische en esthetische manier om een ruimte te veranderen. Behang biedt veel verschillende mogelijkheden om je eigen smaak aan een ruimte toe kan voegen.

kosten behangen

Welke soorten behang zijn er?

Er zijn verschillende soorten behang die variëren in materiaal, textuur en toepassingen. Dit zijn veel voorkomende soorten:

 1. Papieren behang
  Dit is een van de meest voorkomende en betaalbare soorten behang. Het is gemaakt van papier en is verkrijgbaar in diverse patronen en diktes. Papieren behang is echter gevoeliger voor scheuren en vlekken en daarom minder geschikt voor ruimtes met veel vocht of drukte.
 2. Vinyl behang
  Vinyl behang is duurzamer dan papieren behang omdat het een laagje vinyl heeft dat het beschermt tegen vocht en vuil. Het is gemakkelijk schoon te maken en daardoor geschikt voor keukens, badkamers en drukkere ruimtes.
 3. Textiel behang
  Dit type behang is gemaakt van natuurlijke materialen zoals zijde, wol, jute of grasweefsel. Het geeft een luxe uitstraling en voegt textuur toe aan een ruimte. Textiel behang is echter moeilijker te reinigen en vereist meer zorg bij het aanbrengen.
 4. Reliëf behang
  Reliëfbehang heeft reliëfpatronen die textuur toevoegen aan de muur. Dit kan variëren van subtiel tot opvallend en het creëert een interessante visuele diepte.
 5. Fotobehang
  Fotobehang biedt de mogelijkheid om grote afbeeldingen of kunstwerken op de muur te plaatsen. Het kan een hele muur bedekken en zorgt voor een opvallend visueel effect.

Duurzaamheid en kwaliteit

Moderne behangsoorten zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook duurzaam en van hoge kwaliteit. Materialen variëren van papier- en vinylbehang tot stoffen en zelfs milieuvriendelijke opties. Dit geeft je een ruime keuze als het gaat om smaak, functionaliteit en duurzaamheid.

Behang aanbrengen muur: Stappenplan

Het aanbrengen van behang kan lastig zijn, maar als het je eenmaal is gelukt, heb je wel een esthetische factor aan je ruimte toegevoegd. Om die reden vind je hieronder een stappenplan voor het aanbrengen van je behang.

Voorbereiding

Ten eerste zorg je bij de voorbereiding ervoor dat de ondergrond klaar is gemaakt voor het behang. Zorg ervoor dat de muur schoon, glad en droog is. Repareer gaten en scheuren en verwijder eventueel oud behang. Ook het meten en snijden maakt deel uit van de voorbereiding. Meet de hoogte van je muur op en snijd het behang op maat. Houd daarbij rekening met het patroon en eventueel overlappende randen.

Aanbrengen

Voordat je het behang gaat aanbrengen, zorg je er eerst voor dat het behanglijm klaargemaakt is volgens de instructies op de verpakking. Vervolgens kun je het behang aan gaan brengen. Breng de behanglijm gelijkmatig aan op de achterkant van het behang met een behangkwast of roller. Vouw het behang vervolgens in, zodat de gelijmde zijden elkaar raken. Plaats het behang tegen de muur en zorg voor een overlapping aan de randen voor een naadloze afwerking. Gebruik een behangborstel of roller om luchtbellen glad te strijken en overtollig lijm te verwijderen. Als laatste kun je overtollig behang aan de boven- en onderkant zorgvuldig weg snijden met een scherp mes en een liniaal.

Behangwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk behang offertes

Afwerking

Dit proces herhaal je totdat de hele muur is bedekt. Let op het patroon om een consistente uitlijning te behouden. Vervolgens laat je het behang volledig drogen volgens de instructies op de verpakking voordat je meubels terugplaatst of de ruimte weer gaat gebruiken.

Hoelang duurt behangen en hoeveel m² per uur?

Hoe lang het duurt om een ruimte te behangen is natuurlijk volledig afhankelijk van de grootte van het project. Echter moet je ook rekening houden met de tijd dat de lijm moet drogen. Afhankelijk van hoe veel je moet behangen, duurt dit meestal één tot twee dagen. Wanneer je een behanger inhuurt, heeft deze meestal gemiddeld 3 uur nodig voor het behangen van 50 m².

Tips

Wellicht kun je na het lezen van het stappenplan nog wel wat extra tips gebruiken voor het aanbrengen van je behang. Dit zijn extra tips hiervoor:

 • Werk altijd van boven naar beneden
 • Wees geduldig en zorgvuldig bij het aanbrengen om luchtbellen en kreukels te voorkomen
 • Volg de instructies op de verpakking van het behang en de behanglijm nauwkeurig.
 • Als je niet zeker bent van je vaardigheden, overweeg dan om een professionele behanger in te huren.

Toepassing en onderhoud

De toepassing van behang vereist precisie en vakmanschap. Professionals zorgen voor een naadloze installatie, waarbij rekening wordt gehouden met patronen en kleuren om een perfect resultaat te garanderen. Het onderhoud varieert afhankelijk van het materiaal, maar over het algemeen is behang gemakkelijk schoon te maken met een zachte doek en milde reinigingsmiddelen.

Trends en tijdloze stijlen

Trends in behang veranderen regelmatig, maar sommige stijlen blijven tijdloos. Momenteel zijn natuurlijke texturen, geometrische patronen en botanische prints erg in trek. Echter, klassieke ontwerpen zoals strepen, damast en bloemenmotieven zijn ook vrij tijdloos en dus ook nu populair.

Kosten behangen: Prijs per m²

Een rol behang van 5 m² kost gemiddeld tussen de € 20 en € 50, dit komt neer op een prijs van tussen de € 4 en € 10 per m². De rol bepaalt dan ook een groot deel van de kosten van behang. Het materiaal van het behang heeft hier ook invloed op. Als je kiest voor bijvoorbeeld vliesbehang betaal je wat meer, een rol van 5 m² kost dan tussen de € 60 en € 75. Wanneer je een rol koopt van € 4 per m² en je telt er € 1 bij op voor lijm en spullen (als je die nog niet hebt), dan zit je op € 5 per m². Als je zelf gaat behangen, kost het verder niets als je alle spullen hebt. Maar het laten doen door een professional is natuurlijk ook mogelijk.

Wat kost laten behangen: Prijs inclusief behanger inhuren berekenen

De prijs van de behanger is € 2,40 per m². Als je daarbij het behang en materiaal (€ 5 per m²) optelt, kost het in totaal € 7,40 per m². Bespaar op de behanger kosten door alles goed voor te breiden en alvast de muur helemaal schoon en glad aan te leveren. Vul grote gaatjes en zorg dat behangtafel al op staat en er voldoende behang en behanglijm is.

Wat kost een behanger per uur?

Wanneer een behanger de prijs per uur berekent, kun je ongeveer rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de € 30 en € 40 per uur. Om geld te besparen, kun je wel alvast zelf het oude behang verwijderen en gaten in de muur opvullen.

Offertes vergelijken van behangers

Bespaar geld door offertes te vergelijken. Vul onderstaand formulier in om vrijblijvend offertes te ontvangen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Geschatte m²
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes