Laminaat verven | Stappenplan, soort verf en kosten

Laminaat verven is erg eenvoudig om te doen, echter moet je wel weten hoe je dit nu precies moet doen. In dit artikel bespreken we alle soorten verf voor laminaat, de kosten én geven we je een stappenplan om zelf een laminaatvloer te verven.

Laminaat verven

Kan een houten vloer van laminaat geschilderd worden?

Ja, dat kan. Maar het is wel belangrijk om de goede verf en manier van werken te gebruiken. Laminaat is namelijk lastiger te schilderen dan hout. Het is geperst plaatmateriaal met een kunststof toplaag. Vanwege de gladde structuur van deze fineerlaag op de bovenzijde van kliklaminaat hechten de meeste verfsoorten niet goed hierop.

Wat voor verf moet je gebruiken?

Je kunt dus niet gewone verf gebruiken die je ook gebruikt als verf voor buiten bijvoorbeeld. Speciaal voor het verven van dit soort kunststof (zoals kliklaminaat, linoleum en vinyl) kies je een slijtvaste 2-componenten vloerverf. Deze bestaat dus uit 2 componenten die uiteindelijk keihard worden. Vaak is het een polyurethaan coating zoals Multiprimer Aqua en daaroverheen een laklaag.

Laminaatvloer schilderen voordelen

 • Scheelt kosten
 • Scheelt tijd
 • Dit kun je makkelijker zelf doen
 • Scheelt veel afval
 • Is beter voor het milieu
 • Is erg dankbaar

Laminaatvloer schilderen nadelen

 • Het kost nog steeds tijd en geld
 • Je moet wel het juiste verfproces aanhouden, want anders wordt het resultaat slecht
 • Je hebt gevoelsmatig ‘geen nieuwe vloer’

Waarom zou een vloer van laminaat geschilderd worden?

Er zijn meerdere redenen om ervoor te kiezen om een laminaatvloer te schilderen. In de onderstaande tekst, hebben we de drie meest voorkomende redenen voor je op een rijtje gezet: 

Esthetische redenen

Het beschilderen van de vloer om de woning te voorzien van een andere uitstraling, of door met het contrast van de woning te spelen.

Versleten vloer

Wanneer een laminaatvloer versleten is, kan het handig zijn om de vloer te verven. Hierdoor kun je de schade verbergen en de woning een nieuwe uitstraling geven.

Tijdelijke oplossing

Ook kan het schilderen van de vloer als tijdelijke oplossing dienen, bijvoorbeeld omdat je binnenkort gaat verhuizen en het daardoor niet waard vindt om nieuw laminaat aan te leggen.

Met wat voor soort verf kun je laminaat verven?

De hechting van de grondlaag op de bovenzijde van de laminaatvloer is het meest belangrijk. Als die niet goed is, krijg je nooit een mooi eindresultaat. Deze hechting en vervolgens de slijtvastheid en kleurvastheid van de laklagen moeten de uitgangspunten zijn van de keuze voor de beste verf voor dit vloerverf-systeem. Natuurlijk zijn deze te koop in de drie oplopende glansgraden (mat, zijdemat en zijdeglans kleur). Zo kun je voor iedere wens qua kleur, glansgraad en budget wat kiezen.

Beste verf voor laminaat schilderen

Hieronder lees je de meest populaire verfsoorten voor het schilderen van laminaat:

 • Acrylverf op waterbasis
 • Speciale laminaatverf
 • Epoxyverf

Deze verfsoorten hebben hun populariteit te danken aan het feit dat ze goed hechten, snel drogen en duurzaam zijn. 

laminaat verven

Stappenplan voor het schilderen van een laminaatvloer

Het verven van laminaat is een klus die prima zelf gedaan kan worden. Echter is het wel belangrijk om te weten hoe je dit doet. Hieronder hebben we de stappen voor het verven van een laminaatvloer voor je op een rijtje gezet:

Maak de ruimte vrij

Verwijder alle meubelen en andere objecten uit de ruimte voordat je met de klus begint.

Laminaat schoonmaken, ontvetten en schuren

Als de ruimte leeg is, ga je beginnen met de vloer schoon te maken. Dit doe je door met een stofzuiger alle stof en vuil op te zuigen en het vervolgens met vochtige doek met een speciale ontvetter schoon te maken. Als de vloer is schoongemaakt, ga je het met een fijn schuurpapier voorzichtig schuren om te zorgen dat de verf beter hecht. Vervolgens veeg je alle overblijvende verfresten weg.

Primer aanbrengen

Om te zorgen dat de verf goed aan het laminaat zal hechten, breng je eerst een primer aan voordat je begint met verven. Met een kwast verdeel je de primer gelijkmatig op het laminaat. Laat vervolgens eerst de primer drogen voordat je met de volgende stap verder gaat.

Verf aanbrengen

Breng nu verf aan die geschikt is om op laminaat aangebracht te worden. Met een roller breng je voorzichtig de eerste laag aan. Voor de hoeken en complexere gebieden kun je het beste een kleinere kwast gebruiken. Laat vervolgens de verf goed drogen voordat je begint met het aanbrengen van de tweede verflaag.

Lakken

Als de tweede verflaag is opgedroogd ga je de trap van lak voorzien. Lak zorgt er namelijk voor dat de trap een beschermlaag krijgt en daardoor beter beschermd is tegen krassen en slijtage. Verder kan lak ook zorgen dat de vloer meer glanst, wat kan bijdragen om het mooiste resultaat te bereiken.

Laat de verf en lak uitharden

Laat tot slot de verf en lak goed uitharden voordat je de vloer weer gaat betreden en de meubelen terug naar de ruimte plaatst. Tip: het opdrogen van de premie, verf en lak kunnen best wat tijd in beslag nemen. Om ervoor te zorgen dat dit sneller opdroogt, zou je de ramen open kunnen doen en zorgen voor wat ventilatie.

Benieuwd naar de kosten van een schilder?
Wij brengen je in contact met ervaren schilders uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse voeren hun schilder werkzaamheden uit, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk schilderwerk prijzen

Wat kost laminaat verf?

De oude laminaatvloer zou je normaal gesproken verwijderen en een nieuwe leggen. De kosten om deze te vervangen zou neerkomen op zo’n € 10 tot € 30 per m² als je het zelf doet en nog 10 euro per m² meer als je het niet zelf doet, maar de laminaatvloer laat leggen. Vergeet ook de ondervloer niet bij een nieuwe kliklaminaatvloer als die niet goed meer is.

Waar hangen de kosten vanaf?

Het schilderen van een laminaatvloer kost je circa 5 euro per m² als je het zelf doet. Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de hoeveelheid werk en afval die het vervangen met zich mee zou brengen. Dan is vaak de beslissing snel gemaakt om te gaan voor het verven van de laminaatvloer zodat je geen compleet nieuwe vloer hoeft te leggen. Je kunt daarbij altijd kijken naar de calculatie van schilderwerk.

Schilder inschakelen: gratis offertes

Van plan om te gaan schilderen? Vul ons formulier in en ervaren schilders nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou schilder kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes