Betonnen muur verven | Bekijk alle tips en mogelijkheden

Een kale betonnen muur verven is niet zo gedaan en kan pas nadat je stucwerk, plamuur of behang hebt aangebracht. Hieronder lees je de verschillende manieren om beton voor te behandelen en te verven voor het beste resultaat.

Betonnen muur verven


Betonnen muur verven

Beton is een erg poreus materiaal wat een gepaste behandeling nodig heeft. Wanneer je een betonnen muur gaat verven, is het dan ook belangrijk om goed voorbereid te zijn. Het is hierbij het overwegen waard of je alles zelf wilt doen of dat je een ervaren schilder in wilt schakelen, zodat je verzekerd bent van een mooi resultaat.

Kan je direct op beton muren verven?

Een betonnen muur zit vol kleine gaatjes waardoor je er niet direct op kan verven. Als je dat toch doet zullen er luchtbelletjes in de verf ontstaan. Of je nu binnen of buiten schildert, het is belangrijk dat je een betonnen muur de juiste behandeling geeft waarmee je de gaatjes dicht. Door het voorbehandelen van de muur krijg je een egale ondergrond waar de verf goed aan zal hechten.

Benieuwd naar de kosten van een schilder?
Wij brengen je in contact met ervaren schilders uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse voeren hun schilder werkzaamheden uit, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk schilderwerk prijzen

Kale of geverfde betonmuur

Waar je voor kiest, is als eerste afhankelijk van of het een kale betonnen muur betreft of een muur die al eerder geverfd is. Een kale betonnen muur is op een aantal manieren voor te bereiden. Je kan er voor kiezen om de muur eerst te stucen, om de muur te behangen met vliesbehang, om de muur te plamuren of om structuurverf te gebruiken. Elke manier heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Stucen voor een glad geheel

Stucwerk vormt een mooie egale ondergrond om op te verven. Ook zorgt stucen voor een betere vochtregulatie van de betonnen muur. Als eerste moet de betonnen muur stofvrij gemaakt worden en moet er voorstrijk aangebracht worden. Wanneer dit opgedroogd is kan het stuc worden aangebracht op de muur. Het is hierbij belangrijk om alles gelijk aan te brengen en onregelmatigheden te voorkomen. Let hierbij bovendien goed op de dikte van het stucwerk.

Wanneer dit is opgedroogd moet de muur worden gesponst en gepleisterd. Hierdoor ontstaat een sliblaag waardoor de muur glad wordt. Pas wanneer dit alles gedaan is en het stucwerk geheel is opgedroogd kan je de betonnen muur verven. Een gestucte muur moet een tijd drogen voordat je kan gaan schilderen. Gemiddeld moet je rekenen op één dag per millimeter dikte. Dit betekent dat je tussen één en twee weken zult moeten wachten.

Behangen met vliesbehang

In plaats van stucen kan je er voor kiezen om vliesbehang te gebruiken. Vliesbehang bestaat uit een toplaag van papier of vinyl en een laag vlies. Net als stucwerk zorgt dit er voor dat de muur er netter en egaler uit zal komen te zien wanneer je het hebt geschilderd. Het nadeel van vliesbehang tegenover stucen is dat het er nooit zo net uit zal komen te zien. Stucen zorgt voor een erg gladde muur wat bij het behangen van muren niet even goed zal lukken.

Plamuren om gaatjes op te vullen

Je kan er ook voor kiezen om de muur te plamuren met plamuurmiddel of allesvuller. Zo kan je alle kleine oneffenheden rechttrekken. Dit kan wel tijdrovend zijn en is niet aan te raden als het om een betonnen muur gaat die vol grote gaten zit. Bij nieuwbouw zijn de betonnen muren vaak redelijk strak en is dit te doen, maar bij oudere en minder egale muren is het niet aan te raden om dit te plamuren.

Plamuurmiddel is makkelijker uit te smeren over grotere oppervlakten. Bij allesvuller moet je alle oneffenheden met de hand aanstippen wat erg tijdrovend kan zijn. Ook moet je opletten dat je het niet te dik aanbrengt, zodat je geen bobbels in de uiteindelijke verflaag zult zien. Plamuurmiddel is echter niet geschikt voor dieper liggende scheuren of gaten. Mocht je hier last van hebben kan je vulmiddel gebruiken.

Structuurverf

Als laatste kan je de muur verven met structuurverf. Dit is een verfsoort waar zand doorheen zit zodat het eindresultaat een structuur zal hebben. Hierbij zullen de oneffenheden die in betonnen muren kunnen zitten niet meer zichtbaar zijn. Structuurverf kan je vrij dik aanbrengen waardoor het minder belangrijk is dat alle gaatjes en oneffenheden glad worden gestreken.

Voorbereiden op het schilderen

Na het egaal maken van het oppervlak is het belangrijk dat je de betonnen muur schoonmaakt en ontvet zodat de verf goed aan de ondergrond kan hechten. Ontvetten kan gedaan worden met ammoniak, maar dit kan het vet ook verdunnen en daardoor uitsmeren. Het is beter om een professioneel ontvettingsmiddel aan te schaffen dat effectiever werkt en het vet volledig van het oppervlak verwijderd.

Kan voorstrijk op beton gebruikt worden?

Voordat je een betonnen muur gaat verven is het erg nuttig om voorstrijkmiddel aan te brengen. Beton is gemaakt van water en cementdelen. Bij het opdrogen trekt al het water uit het beton. Dit zorgt ervoor dat een betonnen muur de verf die je er op aanbrengt op kan zuigen.

Voorstrijk vult de poriën van de muur waardoor de verf erop kan worden aangebracht zonder in de muur gezogen te worden. Hierdoor zal je een minder zuigende muur hebben waardoor je minder verf nodig zal hebben. Eventueel kan je de zuiging van de muur controleren door deze nat te maken met een spons en te kijken hoe snel het water wordt opgezogen.

Voorstrijkmiddel zorgt daarnaast voor een betere hechting van de verf en zorgt voor minder strepen in het uiteindelijke schilderwerk waardoor je muur extra mooi in de verf komt. Het is dus zeker aan te raden om voorstrijkmiddel aan te brengen voor het verven van een betonnen muur. Voorstrijk hoeft maar één of twee uur te drogen voordat deze over te schilderen is.

betonnen muur verven

Hoe kun je het best een betonnen muur verven?

Na het voorbereiden van de muur kan je beginnen met verven. Het is van belang dat je de juiste muurverf gebruikt en deze op de juiste manier aanbrengt. Onderstaande tips helpen je bij het juist aanbrengen van de verf.

  • Hou als je begint met schilderen rekening met de omstandigheden waarin je wilt werken. Zorg dat je de juiste muurverf voor binnen of voor buiten hebt. Als je buiten schildert, is het belangrijk om rekening te houden met het weer. Zorg dat je niet in hevige regen of bij sterke wind staat te verven, zodat er geen regendruppels of stukjes vuil in de muur komen.
  • Ook moet je er rekening mee houden dat verven in de felle zon er voor kan zorgen dat de verf te snel opdroogt waardoor de hechting slechter kan worden. Hou rekening met een droogtijd van ongeveer 12 uur voordat je een nieuwe laag aan kan brengen of voordat er regen en vuil tegenaan kunnen komen.
  • Begin met het afdekken van alles waar geen verf op mag komen. Gebruik eventueel een afdekkleed op de bodem. Je kan het best schilderstape op de randen van de andere muren, de plinten en het plafond plakken om deze te beschermen. Let erop dat je deze weer weghaalt voordat de verf opgedroogd is, zodat je geen brokjes verf van de muur aftrekt maar nette, strakke randen zult krijgen.

Hoe breng je de verf aan?

Roer de verf goed door voordat je begint. Een paar minuten roeren zodat alles goed gemengd is, kan een groot verschil maken in de uiteindelijke kwaliteit van je schilderwerk. Schilder als eerste met de kwast de randen van de muur en eventuele plekken waar je met een roller lastig bij kan komen.

Schilder daarna met een roller de grote oppervlakken. Let hierbij op dat de banen die je maakt steeds iets overlappen en dat er niet te veel verf op de roller zit. Rol de roller eerst uit op de verftray zodat de verf er egaal op zit. Werk met de roller eerst in de lengte, daarna in de breedte en als laatste nogmaals in de lengte. Zo zorg je ervoor dat je geen strepen krijgt in de geverfde muur.

Over een oude verflaag heen schilderen

Een betonnen muur verven die al eerder geverfd is kan makkelijk worden gedaan. Zolang de oude verf er nog netjes op zit kan je een nieuwe verflaag over de muur heen aanbrengen. Een muur verven waarvan de oude verf aan het afbladderen is, kan ook, maar dan moet je eerst deze verflaag verwijderen. Dit kan je doen door het weg te schuren. Zorg dat je hierna alle oneffenheden wegwerkt en gaatjes eventueel met plamuur dichtstrijkt voordat je de muur opnieuw gaat verven.

Wat voor verf gebruik je op beton?

Een betonnen muur verven kan met verschillende soorten verf gedaan worden. Het is belangrijk dat je een soort dispersieverf gebruikt. Dispersieverf is verf op waterbasis die een redelijke waterdampdoorlatendheid heeft. Dit is geschikt om betonnen muren mee te verven, omdat de muur hierdoor kan blijven ‘ademen’.

De juiste verf voor binnen of buiten

Er zijn verschillende soorten dispersieverf, zoals acrylverf en latexverf. Zorg er verder voor dat je de juiste verf hebt voor binnen of voor buiten. Er bestaan ook speciale betonverven, zoals betonverf voor buiten, die rekening houdt met de poreuze en zuigende eigenschappen van het beton. Deze verf zal extra goed hechten op betonnen muren. Kies voor een mooi eindresultaat de beste betonverf.

Schilder inschakelen: gratis offertes

Van plan om te gaan schilderen? Vul ons formulier in en ervaren schilders nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou schilder kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes