Schilderwerk btw | Bespaar op jouw schilderklus

Wanneer je een schilder wilt inhuren, is het belangrijk om te weten wat het btw-tarief voor schilderwerk is. Schilderwerk valt onder het verlaagde btw-tarief, maar wat houdt dit precies in en wanneer geldt het? Zorg ervoor dat je weet wat de voorwaarden zijn wanneer je een schilder inhuurt.

Btw schilderwerk

Hoeveel btw op schilderwerk?

Bij schilderwerk gelden momenteel twee btw-tarieven: een laag tarief van 9% en een hoog tarief van 21%. De toepasselijke voorwaarden variëren afhankelijk van de leeftijd en het type van de woning.

Let op: het verwarrende btw-tarief van 6% bestaat niet meer sinds het begin van 2019.

Laag tarief van 9%

Voor woningen van twee jaar of ouder geldt het gunstige tarief van 9%. Dit omvat arbeid en verfmaterialen, behalve wanneer materialen voor zelfwerkzaamheden worden geleverd, waarop 21% btw van toepassing is. Helaas geldt deze regeling niet voor nieuwbouwwoningen.

Verschillende werkzaamheden vallen onder het gunstige tarief van 9% voor woningen ouder dan twee jaar. Dit omvat onder andere:

  • Binnen- en buitenschilderwerk
  • Voorbereidende werkzaamheden zoals schuren en primer aanbrengen
  • Lakken, vernissen, en beitsen
  • Flakes op vloeren en trappen
  • Aanbrengen van een gietvloer met verflaag

Uitzonderingen op laag btw-tarief

Niet alle situaties vallen onder het lage tarief. Voor woningen jonger dan twee jaar en werkzaamheden die verder gaan dan schilderen, geldt het reguliere tarief van 21%. Voorbeelden zijn houten kozijnen repareren, gevels zandstralen, en het vochtvrij maken van kelders.

Belangrijke overwegingen

  • De woning moet ouder zijn dan twee jaar en bestemd zijn voor particulieren.
  • Voor bedrijfsgebouwen en vakantiewoningen geldt het verlaagde tarief niet.
  • Als een woning in fasen is gebouwd, moet minimaal de helft meer dan 2 jaar oud zijn om het lage btw-tarief te hanteren.

Welke schilderwerken?

Het kan soms onduidelijk zijn wat onder btw schilderwerk valt. Zorg er voor dat je van tevoren weet wat onder de gunstige btw-regeling valt en wat niet. Voor al het schilderwerk betaal je het lage tarief, maar niet voor alle taken die een schilder uitvoert.

Btw-regeling voor nieuwbouw woning

Nieuwbouwwoningen vallen onder het reguliere btw-tarief van 21%. Na twee jaar kan het lage tarief wel worden toegepast.

Btw-regeling schilderwerk particulier vs bedrijven

Er bestaat inderdaad een onderscheid in het btw-tarief tussen particulieren en bedrijven. Particulieren genieten van het verlaagde tarief van 9%, terwijl bedrijven het reguliere tarief van 21% hanteren voor schilderwerk. Het is echter belangrijk op te merken dat Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) onder de particuliere regeling vallen en dus het verlaagde tarief van 9% toepassen op schilderwerkzaamheden.

Wanneer je jouw woning ook als bedrijfsruimte gebruikt kan dit anders zijn. Zolang minimaal 50% van de woning als woonruimte gebruikt wordt is het lage belastingtarief toepasbaar en betaal je 9% btw op schilderwerk dat je laat uitvoeren.

Wanneer het niet om een particuliere woning gaat, geldt het btw-tarief van 21%. Dit geldt voor bedrijfsgebouwen of kantoorpanden, vakantiewoningen en voor garageboxen die los van de woning staan.

Btw stuc en schilderwerk

Voorbereidend werk en kleine reparaties aan het te schilderen oppervlakte zullen hier meestal wel onder vallen, maar grotere reparaties en andere werkzaamheden zullen niet onder btw schilderwerk vallen.

Op de website van de belastingdienst kan je de regels van de overheid vinden om zeker te zijn dat jouw schilderwerk onder de btw-verlaging valt.

schilderwerk btw

Bespaartips

De btw-verlaging kan een groot verschil maken in de prijs van schilderwerk, zeker bij omvangrijke schilderklussen. Wanneer je onze onderstaande bespaartips gebruikt kun je nog meer besparen op je schilderklus waardoor de uiteindelijke totaalkosten minder zullen zijn.

De juiste schilder

Zeer scherpe prijzen bij een schilder kunnen er aantrekkelijk uit zien. Let er wel op dat de kwaliteit hier niet voor ingeleverd wordt. Wanneer schilders erg lage prijzen hebben kan het goed zijn dat ze slecht schilderwerk aanbieden.

Een extra voordelige prijs kan daardoor soms misleidend zijn. Wanneer de mindere kwaliteit van het schilderwerk ervoor zorgt dat je het weer eerder moet bijwerken kan dit uiteindelijk net zo duur of duurder zijn.

Schilderwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk schilderwerk offertes

Voorbereidingen treffen

Eventuele bijkomende werkzaamheden kunnen in prijs oplopen, zeker wanneer ze onder het reguliere btw-tarief van 21% vallen. Door zelf zo veel mogelijk voorbereidingen te treffen verminder je de arbeidsuren van de schilder en de kans op extra werkzaamheden die nog bij de schilderklus komen kijken.

Als eerste kan je zelf schoonmaken en de ondergrond schilderklaar maken. Wanneer de ondergrond egaal is, zal de schilder er makkelijker en sneller mee aan de gang kunnen.

Werk eventuele beschadigingen alvast weg zodat hier geen extra kosten door veroorzaakt worden. Zo kan een schilder vrijwel direct aan de gang met het schilderwerk in plaats van met overige bezigheden. Je vermijdt het reguliere btw-tarief dat soms voor een reparatie kan gelden en je zult nog sneller een nieuw, fris schilderwerk hebben.

Bereken zelf met de schilderwerk calculator hoeveel je voor het schilderwerk zelf betaald.

Combineer klussen

Voor een kleine klus zal je in verhouding meer betalen dan voor veel klussen bij elkaar. De schilder kan efficiënter werken aan een grote klus en zal soms ook korting geven. Een schilderklus combineren kun je dus geld besparen.

Tarieven arbeid schilderklus

Bekijk van tevoren wat een schilder kost. Een schilder kan drie verschillende tarieven hanteren. Een uurtarief, een tarief per vierkante meter en een totaalprijs.

Bij deze tarieven zitten materiaal, arbeidsuren en overige kosten inbegrepen. Bekijk de schilderklus prijzen incl. btw zodat je duidelijkheid hebt over wat je kwijt gaat zijn.

Uurtarieven worden vaak gebruikt voor specialistische klussen. Dit zijn klussen waarbij het om complexer werk gaat.

Een tarief per vierkante meter wordt vaak gebruikt wanneer er grote oppervlaktes geschilderd moeten worden. Zeker bij dit tarief wordt het vaak voordeliger hoe meer je laat schilderen.

Een totaalprijs wordt meestal gebruikt voor grootschalige schilderklussen. Bijvoorbeeld wanneer je voor het verhuizen de gehele woning laat schilderen.

Bespaar door schilderwerkzaamheden offertes te vergelijken

Wanneer je een schilder wilt inhuren is het verstandig om een aantal verschillende offertes te bekijken. Er kan een groot verschil zitten tussen de tarieven die verschillende schilders aanbieden.

We raden aan om minimaal vier verschillende offertes te bekijken, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de prijzen. Bekijk de prijzen schilderwerk inclusief btw zodat je van tevoren weet welk tarief er wordt aangehouden.

Veel gestelde vragen

Wat valt onder 9% btw bouw?

+
Het isoleren, schilderen, stukadoren en behangen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar vallen onder het btw-tarief van 9%. Daarnaast geldt voor schoonmaakwerkzaamheden in woningen hetzelfde verlaagde tarief van 9%, waarbij de leeftijd van de woning niet van belang is.

Wat valt onder 21% btw?

+
Werkzaamheden die te ver afstaan van het reguliere schilderwerk vallen onder het 21%-tarief. Dit omvat bijvoorbeeld het herstellen van de ondergrond met nieuwe vervangende delen van hetzelfde materiaal, zoals het aanbrengen van houten inzetstukken in kozijnen en het vervangen van houten onderdorpels. Ook het vervangen van ramen, deuren en kozijnen valt onder het 21%-tarief.

Offerte van schilderwerk

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes