Plafond witten | Tips en opties voor plafond sauzen

Het plafond witten moet om de zo veel tijd gebeuren. Dit kun je door professionals laten doen, maar je kunt er ook voor kiezen om het zelf te doen.

plafond-witten.jpg

Het plafond witten

Vaak kiezen mensen voor een wit plafond. Met een wit plafond ziet je kamer er groter en lichter uit. Hoe vaak je moet schilderen is afhankelijk van hoe er geleefd word in de desbetreffende ruimte. Als de ruimte vochtig is of als er regelmatig gerookt wordt kun je erop rekenen dat het plafond vaker gewit moet worden.

Door het plafond te witten kun je scheuren, afbladderende verf of vlekken weer compleet herstellen. Zo ziet het plafond er weer fris uit. Het witten van een plafond is een zware klus. Het vergt veel voorbereiding. Als het mis gaat zijn er al snel witte strepen of oude vlekken zichtbaar. Bovendien kunnen eventuele scheuren snel weer terugkomen.

Wat kost een plafond witten?

Je kunt ervoor kiezen om het plafond zelf te witten, of je laat het aan een schilder over. De kosten zijn afhankelijk van het aantal m² dat geschilderd moet worden. Je kunt er ook voor kiezen om je plafond te laten spuiten. Dat is een stuk goedkoper dan regulier schilderwerk doordat het veel minder tijd kost. Spuiten kost ongeveer € 5 tot € 10 euro per m². Het plafond sauzen ligt tussen de € 10 en € 15 euro per m².

[tooltip tip=”In deze tabel krijg je antwoord op de vraag ‘Wat kost een schilder?’. We laten je de verschillende veelvoorkomende werkzaamheden bij het schilderen van het huis.”]Wat kost een schilder?[/tooltip][tooltip tip=”De kosten van een schilder per uur incl alle bijkomende kosten. Dit is de prijs inclusief verf, materiaal, en btw. Spuitwerk is deels machinaal en daardoor zijn de kosten lager.”]Kosten per uur[/tooltip][tooltip tip=”De kosten van een schilder per m² incl alle bijkomende kosten. Dit is de prijs inclusief verf, materialen en btw. Er zit verschil in de verhoudingen tussen de uurkosten en m² kosten omdat bijvoorbeeld 1 m² hout veel meer werk is dan 1m² muur te schilderen. De uurkosten kunnen dus wel redelijk gelijk zijn van de schilder maar de m² kosten van een muur zullen dus bijna altijd een stuk lager zijn.”]Kosten per m²[/tooltip]
Buiten schilderen hout€ 35 per uur – € 50€ 25 per m² – € 45 per m²
Buiten schilderen muur€ 30 per uur – € 45€ 15 per m² – € 25 per m²
Binnen schilderen hout€ 30 per uur – € 40€ 20 per m² – € 40 per m²
Binnen schilderen muur sauswerk€ 30 per uur – € 40€ 7 per m² – € 15 per m²
Binnen schilderen muur spuitwerk€ 25 per uur – € 35€ 5 per m² – € 10 per m²
Schilderwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk schilderwerk offertes

Benodigdheden plafond verven

Het plafond witten vereist een aantal materialen. De benodigdheden om zelf een plafond te witten zijn:

 • Verfroller
 • Verfbak
 • Kwast
 • Latexverf
 • Afdekzeilen
 • Afplaktape

Het is verstandig om 2 maten verfroller en kwasten te halen, zodat je zelf de inschatting kan maken welke waar het beste werkt. Als je het prettig vindt kun je schildershandschoenen en een schildersoverall gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je kleding verfvrij blijft. Een huishoudtrap en een telescopische stok voor de verfroller zijn ook handig.

Verfrooster gebruiken voor roller

Je kunt op de verfbak een verfrooster gebruiken. Met het verfrooster rol je overtollige verf van de roller of kwast. Op die manier voorkom je verfdruppels aan het plafond. Latexverf wordt voornamelijk voor binnen gebruikt en dan met name voor op het plafond. Dat komt doordat het plafond een grote oppervlakte is die minder te verduren krijgt dan de muren.

Hoe plafond ontvetten en schoonmaken?

Voordat je het plafond gaat witten is het belangrijk dat het plafond ontvet wordt. Dit kun je doen door in een emmer water een scheutje ammoniak te doen en het plafond daarna af te doen met een doek of spons. Hierdoor wordt het plafond stofvrij, vetvrij en is het klaar om het plafond te witten. Kijk bovendien of er nergens schimmel op het plafond te zien is. Mocht dit wel zo zijn, dan is het verstandig dat nog even in te sprayen met een schimmelreiniger.

Plafond behandelen met voorstrijk

Er bestaan verschillende middelen die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld vlekken op de muur of het plafond te behandelen. Een voorstrijk bevordert de hechting van de verf en helpt om streepvorming tijdens het witten van het plafond te voorkomen.

Dit zorgt voor een degelijke basis voor het witten van het plafond. Om er zeker van te zijn dat kleine vlekken niet meer een kans krijgen, kun je deze het beste eerst nog even behandelen met een isoleerspray of isoleerverf. Voor grote oppervlakten kun je speciale renovatieverf gebruiken.

Isoleermiddel

Wanneer de ondergrond van het plafond droog is kun je er met een isoleermiddel overheen schilderen. Deze zet de vlek als het ware vast, waardoor het niet meer door de verflaag heen kan komen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Porex of de Kristal Isolit isoleergrond. Het hoeft alleen over de vlekken zelf heen gezet te worden, niet over het gehele plafond. Vervolgens kun je met een goed dekkende verf aan de slag.

Schilderen met renovatieverf

Renovatieverf kun je gebruiken bij sterk vervuilde of poederende muren. Een renovatieverf is spanningsarm, waardoor er minder problemen ontstaan met eerdere en latere verflagen. Er zijn daarnaast producten verkrijgbaar waarmee je beschadigde spacklagen kunt restaureren.

Renovatieverf is te koop in synthetische en watergedragen soorten. Een professional mag binnen niet met synthetische producten werken en zal dus eerder een watergedragen variant nemen. Als je het zelf wil doen kun je kiezen welk product je wil gaan gebruiken.

Hoe moet je een plafond witten en waar moet je beginnen?

Om je plafond perfect te kunnen witten hebben we een handig stappenplan opgesteld. Volg voor een mooi resultaat deze stappen:

 • Vul alle gaten en scheurtjes in het plafond met muurvuller
 • Je begint met het afplakken van het plafond door middel van de afplaktape. Daarnaast is het handig eventuele meubilair af te dekken met afdekfolie. Zo voorkom je spetters. Het is verstandig om de vloer af te dekken. Hiervoor kun je eventueel een stucloper gebruiken
 • De latexverf goed doorroeren en vervolgens in een verfbak gieten. De verf hoeft niet verdunt te worden en is direct klaar voor gebruik
 • De hoeken en randen van het plafond zijn als eerste aan de beurt. De latexverf breng je daar aan met een kwast. Op die manier kun je secuur te werk gaan. Je kunt eventueel alles voorzichtig narollen om kwaststrepen weg te werken
 • Als de hoeken en de randen van het plafond klaar zijn kan je het middenstuk witten. Dat wil dus zeggen dat je het plafond in delen gaat witten. Maak de verfroller eerst vochtig. Breng wat water met de hand aan zodat het niet te nat wordt. Dit doe je zodat er minder snel plafondverf in de roller trekt. Breng niet te veel verf in een keer aan, maar maak gebruik van het verfrooster om overtollige verf eraf te halen
 • De eerste laag op het plafond breng je horizontaal aan en de tweede laag verticaal, om strepen te voorkomen. Je hoeft niet zuinig te zijn met de latex wanneer je latex gaat spuiten. Er mag best een goede laag op de plafonds zitten, maar zorg er wel voor dat het goed verspreid is. Als je te weinig gebruikt komen sneller vlekken en strepen tevoorschijn komen
 • Als de latex is opgedroogd kun je op dezelfde manier aan de gang gaan met de verf. Na het sauswerk kan je de tape van de randen halen en is je klus klaar

Plafond witten met gespoten verf

Spuiten is een nieuwe manier van plafond witten. Dit gaat veel sneller dan verven met een roller, is vaak goedkoper en het geeft een mooi strak eindresultaat. Het zorgt er ook voor dat er geen strepen en vlekken ontstaan. Het nadeel van spuiten is dat er nevel ontstaat dus het is van belang dat alles goed afgedekt en geplakt is.

Spack plafond witten

Veel nieuwe huizen worden tegenwoordig opgeleverd met een spack plafond. Spack is een pasta die kalk en kunsthars bevat. De spack wordt door middel van een machine op het plafond gespoten in een grove of juist fijne structuur. Een spack plafond witten met normale muurverf kan resulteren in dat de verf sneller intrekt dan je kunt werken. Vanwege de zuigende werking van spack is een speciale voorbehandeling nodig om een vlekkerig resultaat en baanvorming te voorkomen.

Dit doe je als volgt:

 • Maak het plafond schoon en stofvrij. Eventuele schimmelvorming kun je verwijderen met een schimmelreiniger. Repareer beschadigingen met een geschikte muurvuller of spackspray.
 • Zorg dat de ruimte goed geventileerd is. Let erop dat de vochtgraad in het plafond maximaal 5% is.
 • Dek de vloer en meubels goed af met een afdekkleed en/of afdekfolie. Zorg voor goede verlichting of beter nog schilder bij daglicht, dan zie je beter of alles geschilderd is.
 • Wanneer er nog geen oude verflaag op het plafond zit, kun je een isoleerverf of fixeer voorstrijkmiddel aanbrengen met een microfibre roller
 • Als de Fixeer droog is kun je beginnen met het dekkend afwerken van het plafond, dit kun je het beste doen met een muurverf met een lange opentijd, speciaal voor spack ondergronden, zoals de Pastolex Spacklatex of de Sikkens Alphacryl Plafond.
 • Zorg dat er genoeg verf in je verfemmer zit en doop de muurverfroller of kwast in de verf en zorg er voor dat je gelijkmatig de verf verdeeld op je roller door middel van je verdeelrooster/emmer.
  Gebruik voldoende verf en zorg er voor dat je het plafond in een keer schildert dus zonder te stoppen.
 • Als het gehele plafond is gedaan, laat deze dan verder met rust, de verflaag op het plafond ziet er waarschijnlijk iets vlekkerig uit als deze nog aan het doordrogen is. Beoordeel pas na ongeveer 16 uur wat het resultaat is.

Latex

Latex is op waterbasis en hierdoor prima voor het plafond. Ook is de verf goed, geurarm, snel droog, goedkoper dan verf op terpentine basis en deze verf is in honderden kleuren verkrijgbaar. De materialen zijn gemakkelijk te reinigen, maar let er wel op dat je de materialen op waterbasis aanschaft. Latex is ook in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar:

 • Gewone latex
 • Vinyl latex
 • Acryl latex
 • Speciale latex
 • Structuur latex
 • Decoratieve latex

Offerte

Vergelijk de buitenschilderwerk offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes