Buitenschilderwerk | Kosten, tips en informatie over het aanbrengen

Buitenschilderwerk zorgt voor behoud van je woning en voorkomt rotten. Bovendien resulteert schilderwerk aan de buitenkant van je huis in waardebehoud en soms zelfs meerwaarde van je huis.

buitenschilderwerk


Wat hoort bij buitenschilderwerk?

Onder buitenschilderwerk valt het schilderen van deuren, ramen en kozijnen, maar ook het schilderen van de gevel, het dak, een bijgebouw en de schutting. De buitenkant van de woning opknappen door te schilderen vereist weer een andere aanpak en andere materialen dan binnen schilderen. Daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid te werk gaat. Welke verf gebruik je en ga je zelf aan de slag of laat je deze grote klus over aan specialist? Goed buitenschilderwerk is afhankelijk van twee zaken:

 • De kwaliteit van de buitenschilder/het schilderwerk
 • De kwaliteit van de verf

De kwaliteit van het schilderwerk is erg belangrijk. Je kunt nog zo’n goede verf hebben, als het niet goed is aangebracht zal het veel sneller weer opnieuw geschilderd moeten worden. Blazen onder de verf, te dunne of te dikke verflagen en het ontbreken van goed voorwerk kunnen door een goede kwaliteit verf nooit opgelost worden. Het gebruik van slechte verf kan daarnaast nooit opgelost worden door goed schilderwerk. Het is dus belangrijk dat je met beide zaken rekening houdt.

Wat kost een buitenschilder?

De kosten voor buitenschilderwerk kunnen nogal verschillen, zeker ook in vergelijking met binnenschilderwerk. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten van buitenschilderwerk. Deze kosten zijn inclusief verf, materiaal, en btw (het tarief voor btw schilderwerk is slechts 9%).

Wat kost een schilder?Kosten per uurKosten per m²
Buiten schilderen hout€ 35 per uur – € 50€ 25 per m² – € 45 per m²
Buiten schilderen muur€ 30 per uur – € 45€ 15 per m² – € 25 per m²
Binnen schilderen hout€ 30 per uur – € 40€ 20 per m² – € 40 per m²
Binnen schilderen muur sauswerk€ 30 per uur – € 40€ 7 per m² – € 15 per m²
Binnen schilderen muur spuitwerk€ 25 per uur – € 35€ 5 per m² – € 10 per m²

Zoals in bovenstaande tabel te zien is, zijn de prijzen van een buitenschilder wat hoger dan die van een binnenschilder vanwege de duurdere verf en het materiaal voor de buitenkant.

Buitenschilderwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar schilder voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk schilderwerk offertes

Prijs met 9% btw-tarief

Voor de arbeidskosten van een buitenschilder betaal je, maar 9% btw in plaats van 21% btw. Hieronder vallen onder andere het voorbereiden van het schilderwerk, voorbehandelingen en de gebruikte materialen. Daarnaast valt alleen het schilderwerk hieronder en niet het houtrotherstel, nieuwe kozijnen of andere niet-verf klussen. Een andere voorwaarde is dat de woning niet nieuw mag zijn, maar minstens twee jaar oud.

Tips en aandachtspunten

Een belangrijke tip bij buitenschilderwerk is dat je niet in de regen of in de volle zon moet schilderen. Zorg er daarnaast voor dat je de juiste stappen volgt voor het schilderwerk. Deze stappen zijn afhankelijk van de staat van je huidige buitenschilderwerk. Kijk bij een buitenmuur verven bijvoorbeeld hoeveel de muur door het weer is aangetast. Dit kan bij een gevel soms snel opvallen en moet dan goed bijgewerkt worden.

Hoeveel lagen verf zijn er nodig?

Bij het gebruik van goede verf is er maar één verflaag nodig. Even schuren, ontvetten en opnieuw aflakken met dezelfde verf als er al op de kozijnen zit is voldoende. Dit is een relatief makkelijke buitenverf klus. Wanneer het echt tijd is na een jaar of 5 tot 10 voor de nieuwe verflaag, zijn de stappen als volgt:

 • Houtrot herstellen.
 • Schuren
 • Ontvetten
 • Eventueel afplakken van muur, hang-en-sluitwerk
 • Doeken op de grond leggen om vlekken te voorkomen
 • Grondverf aanbrengen indien het hout kaal is
 • Aflakken eerste laag
 • Aflakken tweede laag

Hoeveel liter verf heb ik nodig?

Voor één laag verf op een kozijn van 1 meter hoog bij 1 meter breed heb je 0,06 liter verf nodig. Je rekent een kozijn dus per m² inclusief het glas als vuistregel. Een gemiddelde rijwoning heeft 20 m² houtwerk aan buitenkozijnen en deuren en daarvoor is dus 1,25 liter verf nodig en 2,5 liter voor de twee lagen die altijd nodig zijn. Met 1 liter verf kun je dus ruim 16 m² kozijn schilderen en 8 m² in 2 lagen.

Hoe lang gaat buiten schilderwerk mee?

Een van de meest gestelde vragen gaat over hoe lang buitenschilderwerk meegaat en hoe vaak je dus opnieuw moet schilderen. De meeste woningen moeten om de 5 tot 10 jaar geschilderd worden. Met goede buitenverf gaat een dekkend systeem ongeveer anderhalf keer zo lang mee als een transparant systeem. Dit is afhankelijk van:

 • De regenzijde
 • De kozijndetaillering, waterhollen onder de dorpels en liggende vlakke delen
 • Ventilatie om het huis, of dichte bebossing
 • Zeeklimaat of landklimaat
schilder buiten werk

Weersinvloeden op verf

De beste verf voor kozijnen kopen is natuurlijk mooi, maar kies ook voor een weerbestendige kleur en goede weersomstandigheden voor het verven zelf:

 • Kies geen donkere kleur voor delen die aan zonlicht blootgesteld worden. Donkere kleuren verwarmen het materiaal te veel waardoor uitzetting en krimp groter dan normaal is. Hierdoor kunnen scheurtjes eerder voorkomen.
 • Kies geen wit of andere lichte kleuren als je de kozijnen niet heel vaak wilt schoonmaken. Offwhite is dan al veel slimmer.
 • Schilder niet in directe zon. De verf droogt dan te snel en de eindkwaliteit is daarmee lager dan normaal.
 • Schilder ook niet in de regen of strenge vorst. Deze condities zorgen ook voor een lagere eindkwaliteit.
 • Let op zware wind bij het schilderen. Dit kan ervoor zorgen dat de verf te snel opdroogt voor een goed eindresultaat en er kan vuil en zand in de natte verf waaien.

Temperatuur: welke maanden kun je buiten schilderen?

De beste temperatuur voor buitenschilderwerk is tussen de 10 en 20 graden. Bij een hoge temperatuur wordt het erg lastig om je verflaag zonder strepen of structuur aan te brengen. Bij echt hoge temperaturen kan de verf, vooral bij donkeren kleuren, zelfs gaan ‘koken’, zodat er onthechting zal plaatsvinden. Natuurlijk moet je ook direct zonlicht vermijden. Het drogingsproces van de verf kan verstoord worden waardoor de nieuwe verflaag snel zal afbladderen. Bij temperaturen beneden de 5 graden kan er dan weer drogingsvertraging optreden. Hierdoor is de beste tijd om buiten te schilderen de maanden tussen maart en november, in de lente, zomer of herfst.

Winterschilder

Een buitenschilder die juist bij lage temperaturen aan de gang gaat is de winterschilder. Bij lage temperaturen vloeit normale verf niet meer goed en wordt het lastig om de verf goed aan te brengen. De winterschilder gebruikt speciale soorten verf die geschikt zijn voor temperaturen onder te 10 graden. Hiermee kun je toch in de winter aan de gang als je dat echt wilt, maar ook met speciale verf zal je nooit bij vorst kunnen schilderen.

Regen

Bij regenachtig weer is het niet verstandig om te gaan schilderen. De regen zal zorgen voor kleine pitjes in de nieuwe verflaag en de verf zal door het vochtige weer niet goed op kunnen drogen. Houd rekening met voorspelde regenbuien wanneer je gaat schilderen of wanneer je een buitenschilder inhuurt. Meestal moet een nieuwe verflaag 24 tot 36 uur drogen voordat er regen op kan komen.

Vocht

Let er altijd op dat de ondergrond die je wilt gaan schilderen de tijd heeft gehad om op te drogen. Ondergronden zoals hout en beton zuigen vocht op waardoor je er niet zomaar over een houten of betonnen muur heen kan schilderen. Wanneer je dit toch doet kan er schade ontstaan aan je nieuwe schilderwerk. Zet een kale ondergrond altijd eerst in de grondverf en geef het materiaal de kans om goed op te drogen. De grondverf zorgt ervoor dat vocht uit het materiaal kan trekken zonder dat er opnieuw vocht in kan trekken.

Let ook op de maximale luchtvochtigheid wanneer je gaat schilderen. Bij een te hoge luchtvochtigheid zal de verf niet goed drogen. Het drogen zal lang duren en de verf kan mat uitslaan. Je kunt de grondlaag vaak al wel aanbrengen, maar het is beter om te wachten op droger weer wanneer je wilt aflakken.

Offerte voor buitenschilderwerk

Ben je op zoek naar een buitenschilder? Vraag hier een offerte aan en vergelijk de offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes