Schilderwerk huis | Woning schilderen met tips voor besparen!

Goed schilderwerk kan het verschil maken, bij houten raamwerken of glad gestucte wanden is onprofessioneel schilderwerk vaak extra goed zichtbaar. Een echte schilder kan hier een oplossing voor zijn. Lees hier waarom een schildersbedrijf inhuren zo’n goed idee is.

Schilderwerk huis

Voordelen

Goed schilderwerk van een schilder zorgt voor:

 • Een mooie woning
 • Meerwwarde voor je huis
 • Verlengde levensduur van het schilder werk, zodat je pas na lange tijd opnieuw onderhoud pleegt
 • Behoud van schilder kwaliteit, doordat de nieuwe verflaag van de schilder schade aan binnenwerk voorkomt

Aandachtspunten schilderwerk

Helaas zijn er ook wat aandachtspunten met betrekking tot schilderwerk:

 • Zelf schilderen lijkt makkelijker dan het in de praktijk is, een schilder kan dit vaak sneller, beter en efficiënter
 • Neem je te weinig tijd, dan krijg je spijt. Dit geldt voor zowel binnen schilderwerk als buiten schilderwerk, als je geen tijd hebt. Schakel dan een schilder in voor schilderwerk zodat je niet een jaar lang aan het afwachten bent tot je een keer tijd hebt
 • Een goede voorbereiding is het halve werk
 • Ga bij buiten schilderwerk voor lichte kleuren zodat de kwaliteit niet te snel achteruit gaat en/of scheurt door zonaantasting
 • Zonder vaste prijsafspraak met een schilder heb je geen grip op de totale kosten van het schilderwerk

Kwaliteit

De praktijk laat zien dat een schilderklus vaak minder netjes wordt uitgevoerd dan de bedoeling was. Er wordt te gemakkelijk over gedacht en meestal neemt schilderwerk ook meer vrije tijd in dan vooraf wordt ingeschat.

Oefening baart kunst

Mocht je echt voldoende tijd hebben en een beetje handig zijn, dan is netjes schilderen zeker aan te leren. Eigenlijk alleen in dat geval hoef je geen schilder in te schakelen voor het schilderwerk. Zorg er wel voor dat je eerst oefent met binnen schilderwerk of buiten schilderwerk dat niet zo belangrijk is. Pak bijvoorbeeld een oud kistje of een plint aan. Al doende leer je. Met iedere verflaag die je aanbrengt word jij handiger met het schilderwerk en wordt het resultaat beter. Ga dan verder met een kozijn of sauswerk op een stuk muur dat niet direct in het oog valt. Met voldoende geduld en een beetje talent voor schilderwerk kom je al een heel eind.

Huis verven

vier witter verfpotten

Een schilder maakt van een mooi huis een veel mooier huis door een goede verflaag aan te brengen. Laat je schilderwerk onderhouden, dan blijft dat verschil bestaan. Je houdt jouw woning mooi en spaart kosten uit. Schilderwerk onderhouden kost namelijk minder tijd en verfbenodigdheden dan het herstellen van grove beschadigingen en inhalen van achterstallig onderhoud kost. Ook bij nieuwbouw is het inschakelen van een schildersbedrijf soms een echte must. Kies dus voor uitbesteding van het schilderwerk als je er zelf geen kennis van en tijd voor hebt. De schilder kan veilig op hoogte werken, verf goedkoop inkopen en heeft de jarenlange expertise met het schilderen van huizen om jouw huis perfect te kunnen schilderen. Zo ben je vele jaren van het onderhoud af.

Schilderwerk Eisen

Welke eisen stel jij aan het buitenschilderwerk en binnenschilderwerk van jouw woning? Dit vinden de meeste mensen belangrijk:

Goede dekking (77%)

Geen zakkers of druipers (70%)

Netjes schilderen bij randen en tegen glas (53%)

Goede kwaliteit, zodat het niet na een jaar al afbladdert

Bedragen schilderwerk

Je budget voor een schilder hoeft niet gigantisch groot te zijn. De minimaal benodigde bestedingsruimte is afhankelijk van een aantal zaken. Zo kost een goede schilder ongeveer € 35 per uur. Voor het binnenschilderwerk van een trap betaal je daardoor al snel meer dan € 200 en schilderwerken zoals (kunststof) kozijnen kosten ook meer dan € 50 per stuk. De bedragen voor schilderwerk beginnen bij € 5 en kunnen oplopen tot € 45 per m².

Prijslijst voor schilderwerk

Wat kost een schilder?Kosten per uurKosten per m²
Buiten schilderen hout€ 35 per uur – € 50€ 25 per m² – € 45 per m²
Buiten schilderen muur€ 30 per uur – € 45€ 15 per m² – € 25 per m²
Binnen schilderen hout€ 30 per uur – € 40€ 20 per m² – € 40 per m²
Binnen schilderen muur sauswerk€ 30 per uur – € 40€ 7 per m² – € 15 per m²
Binnen schilderen muur spuitwerk€ 25 per uur – € 35€ 5 per m² – € 10 per m²

Aannames bij de kosten

1) Dit is de prijs inclusief verf, rollers, overige benodigdheden en btw.
2) De prijzen van een buitenschilder liggen wat hoger dan de prijzen voor binnenschilderwerk. Dit komt doordat voor buitenschilder werk duurdere verf en materieel nodig zijn.
3) Ontdek hier meer over wat een schilder kost.

Schilders prijzen, 9% belasting

Het verlaagde btw-tarief voor schilderwerk van 9% is nog steeds van toepassing op binnen- en buitenschilderwerk, dus daarmee bespaar je mooi op de kosten van de schilder. De belastingdienst keurt dit goed, maar er zijn wel wat regels waar je aan moet voldoen.

Schilderwerk volgens de Belastingdienst

De regels op een rij:

 • Jouw woning mag niet nieuw zijn. Woningen moeten minimaal 2 jaar oud zijn om gebruik te kunnen maken van het 9%-tarief.
 • Onder het 9%-tarief vallen de voorbereidingen van het binnen- of buitenschilderwerk, voorbehandelingen en de gebruikte materialen.
 • Houtrotherstel valt niet onder het 9%-tarief. Het plaatsen van nieuwe kozijnen en andere niet-schilderwerkzaamheden tellen ook niet mee. Dat komt doordat deze klussen in directe zin te weinig met schilderwerk te maken hebben. Voor deze diensten betaal je daarom 21% btw, het standaard tarief.

Kwaliteit van de buitenschilder

Veel schilders bepalen de kosten voor het binnen- of buitenschilderwerk door hun tarief per m² te vermenigvuldigen met het aantal te bewerken m². Deze vuistregel is simpel, maar er komt meer bij kijken. De bereikbaarheid van de stukken die in jouw woning geschilderd moeten worden kan de m²-prijs opvoeren. Datzelfde geldt voor de staat en uitstraling van jouw woning, schade aan kitranden of aan andere onderdelen en de gewenste of benodigde verfsoort die ze gebruiken.

Achterstallig onderhoud beïnvloedt de kosten van schilderwerk

Eventueel noodzakelijk houtrotherstel bepaalt ook de totaalprijs onder de streep in de offerte. Apart van de overige werkzaamheden wordt hiervoor een prijs opgegeven per stuk of strekkende-meterprijs. Vooral hoekjes rond ramen zijn gevoelig voor aantasting door weer en wind. Laat het schildersbedrijf het houtwerk controleren voordat ze aan de slag gaan met de uitvoering van de schilderwerken.

Onderhoudscontract

Steeds meer schilders bieden de optie van een onderhoudscontract aan. Zelf ben ik daar geen voorstander van, aangezien je per saldo niet-scherpe prijzen betaalt voor het schilderwerk, omdat de contracten een deel van de marktwerking eruit halen. Slecht is het overigens niet. Wie een voorkeur heeft voor makkelijk en snel zit met 1 contract 20 jaar lang gebakken. Je hoeft zelf niets te controleren of aan het bijwerken van het schilderwerk te doen, de komende twee decennia wordt alles voor je geregeld.

Zelf de binnenkant of buitenkant doen

Al vind je schuren, sauzen, rollen en aanstippen nog zo leuk, schilderwerk zelf uitvoeren hoeft helemaal niet, dat kan een schilder prima voor je doen. Misschien bespaar je liever tijd dan kosten en neem je graag het zekere voor het onzekere. De klus uitbesteden aan een schilder is dan de goede keuze. Ga je wél zelf aan de slag, waak er dan voor dat je het schilderwerk halverwege laat liggen of slordig afmaakt en een lelijke uitstraling overhoudt.

Het ene schilderwerk is het andere niet

Voor het buitenschilderwerk laten de meesten een professional komen. Goede buitenmuurverf is in ieder geval belangrijk, denk aan de voordeur schilderen, je wil dat dit mooi is al bezoek aan de deur staat. Schilderwerk binnen doen veel mensen zelf, maar inpandige verfklussen zoals latex spuitwerk worden wel uitbesteed.

Huis laten schilderen

Sikkens vermeldt in hun onderzoek dat mensen hun huis laten schilderen in de hoop de waarde van hun huis op peil te houden. Nu is dat geen gekke gedachtegang, maar een onderzoek van een verfleverancier lijkt ons niet helemaal objectief als het gaat om het beantwoorden van vragen over schilderwerk. Daarom hebben we zelf onderzoek gedaan naar de beste verf voor buiten.

een schilder schildert het gevel van een huis

Schildersbedrijf

Kies voor een schildersbedrijf met kennis van zaken en let dus niet alleen op een lage prijs in de offerte. De kwaliteit van het schilderwerk beoordeel je het liefste op basis van de ervaringen van anderen, degenen die jou voorgingen. Het stappenplan is eenvoudig:

De keuze

 • Vraag offertes aan bij verschillende bedrijven.
 • Laat deze keuzecriteria expliciet in iedere offerte terugkomen:
  A. Totaalprijs incl. btw
  B. Opleverdatum
  C. Merk verf (grondverf en aflakverf)
  D. Verfsysteem (aantal lagen aflakverf)
 • Vergelijk die criteria uit de verschillende offertes met elkaar
 • Kies jouw nummer 1 en 2
 • Vraag referenties aan klanten van jouw twee favoriete bedrijven
 • Maak een keuze op basis van de criteria, de beoordelingen en jouw gevoel. Kies de schilder die bij jou past

Het contract

Wanneer je een keuze hebt gemaakt maak je duidelijke afspraken voordat je de schilderklus laat uitvoeren.

 • Beslis of je zelf voor verf zorgt of alles in het contract laat meenemen.
 • Zorg voor een goed contract. Laat hierin het verfsysteem van de schilder vastleggen:
  1. In het contract van de schilder moet per kozijn, boeiboord etc. staan wat het verfsysteem wordt.
  2. In het contract van de schilder moet per kozijn, boeiboord etc. staan wat de kleur wordt, gebruik de RAL-kleurenwaaier.

De uitvoering van het schilderwerk door de schilder

 • Betaal niet alles vooraf aan de schilder
 • Laat de schilder zijn werk doen
 • Controleer zo nu en dan de staat van het schilderwerk. Zolang je bezig bent met de schilder is bijsturen nog gemakkelijk. Door af en toe actief aanwezig te zijn maak je duidelijk dat je een kritische opdrachtgever bent voor de schilder en dus om goede kwaliteit vraagt.
 • Aan het einde: doe een opleverkeuring. Loop echt alles na, want een minder goed geschilderd kozijn kan nu nog bijgewerkt worden of geheel opnieuw gedaan worden, later is dat lastiger.
 • Betaal 90% van de offerte en houd 10% nog een maand achter voor punten die eventueel later aan het licht komen en nog opgelost moeten worden. (Denk bijvoorbeeld aan een dakrand die toch niet helemaal goed is of een dakrand afwerken die nog bijgewerkt moet worden moet worden en het laten oplossen van blaasjes die onder de verf tevoorschijn komen.)
 • Betaal na die maand de laatste 10% en laat jouw waardering voor het vakwerk van de schilder eventueel ook financieel blijken.

Veelgestelde vragen

Wat kost een gemiddeld huis schilderen?

+
De gemiddelde kosten variëren per grootte van de woning. Voor een appartement liggen de kosten rond € 1000, een tussenwoning is € 1500, een hoekhuis of twee onder één kap € 3000 en een vrijstaande woning € 6000.

Wat kost een schilder per uur in 2024?

+
Binnenschilders hebben een gemiddelde prijs van € 35/uur, buitenschilders zijn iets duurder, namelijk € 40/uur.

Wat kost 100 m2 laten schilderen?

+
De gemiddelde kosten zullen rond de € 2000 – € 4000 liggen, alleen is dit ook afhankelijk van de grootte van het huis en van de kosten van de schilder.

Je huis opnieuw laten schilderen?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.