Vochtbestrijding | De beste oplossingen en tips tegen vocht

Vochtproblemen oplossen hoeft niet duur te zijn. Als je er op tijd bij bent, kan het makkelijker voorkomen worden. In dit artikel geven we daarom alle informatie over goede vochtbestrijding! Bekijk de vochtbestrijding.

Vochtbestrijding

Vocht in je woning oplossen met vochtbestrijding

Natte plekken op het plafond en de muren zijn best ongezond. Deze vochtplekken op de muren wijzen op een ongezond leefklimaat. In de winter is er vaak sprake van vochtproblemen als ramen en deuren dicht worden gehouden tegen de kou, vooral bij oudere woningen. In zulke gevallen is vochtbestrijding essentieel.

Hogere luchtvochtigheid

Een hogere hoeveelheid vocht in de lucht is een veel voorkomend vochtprobleem binnenshuis. Overtollig vocht is niet alleen vies, maar heeft ook invloed op de gezondheid. We bekijken hier alle vormen van vochtbestrijding om het klimaat in huis weer gezond te maken.

Eenvoudige vochtbestrijding

Een enkele keer is vochtbestrijding eenvoudig uit te voeren. In sommige situaties is het voldoende om te ventileren met de juiste ventilatiesystemen. Als je merkt dat ventilatie niet voldoende vochtbestrijding is, kun je beter de hulp van een bedrijf inschakelen.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

In onderstaande tabel zie je de vochtbestrijding kosten voor mogelijke herstelmethodes.

Vochtbestrijding kosten
KostenPer
Weggraven grondrandVanaf € 100per huis
Reinigen reinigingsmiddel€ 5per m² gevel
Reinigen hoge druk€ 8per m² gevel
Reinigen chemisch€ 22per m² gevel
Impregneren€ 8per m² gevel
Hydrofoberen€ 8
per m² gevel
Spouwmuurisolatie€ 20 – € 30
per m² gevel
Voegwerk zonder slijpwerk€ 37per m² gevel
Voegwerk met slijpwerk€ 47
per m² gevel
Injecteren optrekkend vocht€ 150-€ 300per huis
Waterdicht maken kelder basis€ 1.000per huis
Waterdicht maken kelder gem€ 2.000per huis
Waterdicht maken kelder max€ 4.000per huis

Vochtproblemen binnen

De meeste vochtproblemen ontstaan door problemen in de schil van de woning. Het dak is vaak de grootste veroorzaker van vochtoverlast binnen. Je kunt vochtbestrijding het beste aanpakken door het precies bij de bron toe te passen. Naast een daklekkage kunnen ook de gevel en de bodem problemen veroorzaken. Hoe kun je vochtproblemen oplossen door vochtbestrijding toe te passen?

Kamers waarin vochtbestrijding nodig is

Vocht in de woning is niet altijd eenvoudig te verhelpen. Het belangrijkste is om de juiste oorzaak van het soort vochtprobleem vast te stellen.
De vocht komt het meeste voor in:

 • Badkamers
 • Kelders
 • Slaapkamers
vochtbestrijding vochtproblemen
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Oorzaken vochtproblemen

De verschillende oorzaken zijn achteraf vaak logisch, maar als je aan het zoeken bent naar het probleem kan vochtbestrijding erg lastig zijn. Laten we de meeste voorkomende problemen op een rij zetten!

Lekkage

Vaak begint vochtbestrijding bij het dakoppervlak. Dakbedekking is gevoelig voor lekkages en doorslaand vocht, zeker als de daken al verouderd zijn. Als er eenmaal vocht door het oppervlak gedrongen is kan er interne condensatie optreden, waarna vochtproblemen ontstaan. Vormen van vochtbestrijding in het dakoppervlak zijn bijvoorbeeld het dichten van naden en kieren of het vervangen van de dakpannen, om condensatie tegen te gaan.

Constructiefouten in muren

Door constructiefouten kan vocht zijn weg naar binnen vinden. Een fout in de waterkerende laag, slecht geplaatst daklood of een slechte aansluiting van een aanbouw kunnen allemaal leiden tot vochtproblemen. Constructiefouten in poreuze muren behoren tot de meest voorkomende vochtproblemen.

Te hoge grondwaterstand

Grondwater dat doordringt in de vloer kan grote vochtproblemen veroorzaken. Als je lelijke vochtplekken hebt ter hoogte van de vloer en onderzijde van de vochtige muren heb je helaas te maken met opstijgend vocht. Dit is lastiger te herstellen en een echte aanpak van het vochtprobleem door vochtbestrijding is nodig.

Poreuze gevel

Oudere gebouwen met een poreuze gevel- of nokbekleding bij vocht op zolder kunnen regenwater doorlaten, zeker als dit gepaard gaat met felle windvlagen. Dan spreekt men van doorslaand vocht. Dit zal zich vertalen in vochtproblemen aan de binnenzijde. Dat komt met name voor bij gevels waar geen vochtwerende verf op is aangebracht.

Condensatievocht

Condensatievocht vraagt ook om vochtbestrijding. Dit is bij vocht binnen bijna altijd aan de hand. Condensatie ontstaat door een grote hoeveelheid waterdampspanning die ontstaat door het koken, douchen of baden. Genoeg ventileren is dan voldoende vochtbestrijding voor condensatievocht.

Binnenmuren badkamer schimmelvrij houden

Vooral badkamers zijn lastige ruimten om schimmelvrij te houden. Het douchen en gebruik van wastafel en toilet brengen stuk voor stuk condensatievocht in de kamer. Dit moet op een of andere manier verdwijnen zonder dat het koud wordt binnen. Vocht uit zich meestal in zwarte plekken op vochtige muren en plafonds.

Vochtbestrijding rondom de woning

Vocht komt niet alleen van onderen, maar ook van buiten. Het vocht dat onder en rond het gebouw aanwezig is wordt zelfs een beetje door de muren en de fundering opgezogen tot in de kleinste poriën. Dat is de zogenaamde capillaire werking. Daarnaast is veel regen ook een factor die ervoor zorgt dat het gebouw weinig kan drogen, de vochtgraad is nu eenmaal te hoog. Vochtbestrijding wordt dan wat ingewikkelder.

Nadelen vochtproblemen

Uiteraard wil je van die vieze vochtplekken af. Welke nadelen heeft het teveel aan vocht? De nadelen zijn:

❌ Het is ongezond, voor kinderen, mensen met een lage weerstand en dieren is het nog schadelijker waardoor vochtbestrijding acuut nodig is

❌Het ziet er vies uit

❌ Je maakt hogere stookkosten in de winter, omdat natte lucht vocht naar buiten transporteert

Houtworm houdt van vocht

We weten dat houtwormen vooral tussen zachte of vochtige houtsoorten kruipen. Let daarom op als het dak van jouw woning niet goed geïsoleerd en vochtig is. Controleer balken waarop schimmel heeft gezeten. In gedateerde woningen met balken met voldoende voedingsstoffen voor keverlarven, is de kans op houtwormen zeer groot.

Tips voor vochtbestrijding

Daar waar de oorzaken van vochtproblemen veelal logisch zijn, zijn de tips ter voorkoming van ontstaan of verergeren van vochtproblemen dat ook. Deze vochtbestrijding kan je allemaal zelf (laten) doen:

1

Maak de dakgoot schoon.

Verwijder ook bladeren van de naden tussen verschillende dakdelen. Heb je een plat dakoppervlak met zonnepanelen? Zorg ervoor dat er niets ophoopt onder de panelen. Lekkages kunnen namelijk ontstaan door een te zwaar dakoppervlak en langdurig opgehoopte, vochtige troep zoals bladeren

2

Zet ramen daar waar mogelijk op een kier, dat is misschien wel de makkelijkste vochtbestrijding.

Doe dat ook ‘s winters. In een goed geventileerde woning krijgt vocht minder kans om te gaan broeien en problemen te veroorzaken. Goede ventilatiesystemen zijn bovendien noodzakelijk om een gezond leefklimaat te realiseren

3

Zorg voor een goede afwatering van regenwater.

Dit doe je deels door de dakgoot vrij te houden van bladeren en dergelijken. Maak de goede afvoer compleet door de omgeving weloverwogen in te delen. Een compleet betegelde tuin zonder bloemperken, gras, gootjes of andere mogelijkheden voor waterdruppels om op korte termijn weg te zakken, is soms ook de oorzaak.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang gratis offertes!

Hoe behandel je vocht in de muur?

Het behandelen van vocht in de muren kun je doen door de muren te impregneren. Hierdoor trekt vocht niet in de muren, waardoor de kans op lekkages ook minder wordt.

Beter ventileren

Binnen beter ventileren is vaak optimale vochtbestrijding. Niet altijd is het voldoende vochtbestrijding en komen er meer technische oplossingen bij kijken. Op dat moment ga je op zoek naar professionelere vochtbestrijding. Om het probleem definitief te verhelpen moet je ook echt de oorzaak van het probleem wegnemen.

Optrekkend vocht bestrijden

Het is verstandig om vocht in de muren en de vochtige plekken zo snel mogelijk te bestrijden. Je herkent optrekkend vocht doordat het eerst onderaan de muren zichtbaar wordt. Vochtbestrijding bij optrekkend vocht gaat van minder ingrijpend tot heel ingrijpend.

Wat te doen tegen opstijgend vocht?

Om een vochtige muur weer droog te krijgen is het een optie om de muren te impregneren. Bij deze vorm van vochtbestrijding worden er gaten in de vochtige muren geboord en ga je met een vochtwerende gel de muren injecteren. Met deze vochtwerende laag hou je met een innovatie methode vocht tegen. Uiteindelijk zullen de vochtige lucht en muffe geur verdwijnen waarna weer een gezond binnenklimaat ontstaat!

Vochtbestrijding condens

Het vocht in de lucht binnen op peil houden is een belangrijke stap in vochtbestrijding. Condens zal minder makkelijk neerslaan op je ruiten wanneer de luchtvochtigheid goed is.

Stappenplan vochtbestrijding

Wat je zelf kunt doen voor vochtbestrijding, is het volgende:

 • Schrijf op welke bouw onderdelen je ziet boven het vocht probleem
 • Doe dit bij alle vochtplekken waar die aanwezig zijn
 • Bekijk dit ook bij de buren mochten ze dezelfde (rij) woning of appartement hebben
 • Zoek de overeenkomsten in gebouwdelen/aansluitingen tussen alle vochtplekken

Naden zijn gevoelig voor vochtdoorslag

Bekijk goed welke materialen op elkaar aangesloten zijn. Naden en overlappingen zijn vaak gevoelig voor vochtdoorslag. Voorbeelden van bouwdelen of aansluitingen die vaak leiden tot lekkage zijn:

 • Platte daken
 • Dakrand
 • Dakrandprofiel
 • Daktrim
 • Boeiboord
 • Dakgoot
 • Regenpijp

Vochtbestrijding buitenzijde gebouw

Plekken aan de buitenzijde van een gebouw waar doorgaans vochtbestrijding nodig is, zijn:

 • Overloop/overstort
 • Schoorsteen
 • Andere ontluchtingen of pijpjes die door de schil van de woning gemaakt zijn
 • Optrekkend vocht vanaf de bodem

Vochtbestrijding binnenzijde gebouw

Belangrijke plekken aan de binnenzijde van een gebouw voor vochtbestrijding zijn:

 • Vocht uit eigen waterleidingen (koud water toevoer, warm water toevoer, vuil water afvoer, riolering)
 • Vocht afkomstig van de buren
 • Optrekkend vocht vanuit de aarde of vanuit een kapotte leiding of riolering

Vochtbestrijding door een vochtspecialist

De rest van de vochtgerelateerde problemen in woningen zijn serieuzer, en komen vaak door optrekkend vocht of doorslaand vocht. In dat geval is het lastiger om het zelf te verhelpen.

Dan zijn rigoureuze maatregelen nodig, zoals bijvoorbeeld het injecteren van muren tegen optrekkend vocht, het impregneren/hydrofoberen van muren tegen doorslaand vocht, of een volledige bodemisolatie. Deze klus kun je het best uitbesteden aan een vakman.

Betere apparatuur vochtbestrijding

De oorzaak van vochtproblemen is in sommige gevallen lastig aan te wijzen. De vochtbestrijder kan dat vanuit zijn ervaring en met apparaten veel makkelijker constateren. Als het niet duidelijk is waar het vochtprobleem ontstaat, kan je dus ook beter een professionele vochtbestrijder inschakelen.

vochtproblemen

Vochtbestrijding kruipruimte

Een te natte kruipruimte is het gevolg van een lekkage of een hoge grondwaterstand. Wanneer er in de ruimte een hogere vochtgraad heerst, zal het erg gaan stinken, wat je wellicht al gemerkt hebt. De vochtbestrijding kruipruimte kan tussen de € 150 en € 4.000 kosten.

Te hoge grondwaterstand in kruipruimte of kelder

Het water/afvalwater onder de vloer in de kruipruimte of kelder, zal ook een hogere vochtgraad boven in de woning veroorzaken met alle nare gevolgen van dien. Voor je gezondheid is vochtbestrijding in de kruipruimte voor een droge woning dus erg belangrijk.

Gezondheidsrisico’s

Te veel vocht in huis is slecht voor de gezondheid van mensen en huisdieren. Een te hoge luchtvochtigheid in huis zorgt voor irritaties bij mens en dier:

 • Allergieën
 • Hoofdpijn
 • Benauwd gevoel
 • Geïrriteerde huid

De 4 belangrijkste gevolgen voor het huis:

 • Schimmels
 • Bacteriën
 • Ongedierte
 • Formaldehyde

Schimmels
De muren, vloerbedekking en plafonds kunnen vol komen te zitten met schimmels en soms is dat niet eens goed zichtbaar. Schimmels zorgen voor keelpijn, zenuwpijn en ademhalingsproblemen.

Bacteriën en ongedierte
Vocht zorgt voor huisstofmijt, zilvervisjes, muizen, ratten, insecten en bacteriën. Dingen die allemaal op hun eigen manier voor overlast en ziekteverschijnselen zorgen.

Formaldehyde

Veel huizen hebben (bouw-)materialen waar formaldehyde in verwerkt is, zoals in keukens, vloerbedekking, gordijnen, spaanplaten en meubels. Bij te veel vocht komt formaldehyde vrij, wat een giftig gas is. Je ruikt dit behoorlijk door de vieze geur.

Slecht voor mens en dier

De hogere luchtvochtigheid heeft een behoorlijk slechte invloed op de gezondheid van mensen en huisdieren. Vochtbestrijding is dan ook hoognodig. Je kunt je voorstellen dat je huisdieren ook last hebben van de luchtkwaliteit op het moment dat je het zelf opmerkt.

Negatieve gevolgen

❌ Rottende vloerbalken

❌ Bolstaande vloer

❌ Rottende plinten

❌ Krullend behang

❌ Last van ratten, muizen en andere dieren

❌ Schimmelvorming

❌ Zwamgroei

❌ Stank binnen

Producten voor vochtbestrijding

Er zijn een aantal producten te koop die kunnen helpen om de gevolgen van vocht te bestrijden. Een van de opties als vochtbestrijding is natuurlijk het aanbrengen van mechanische ventilatiesystemen in de ruimte.

Een andere mogelijkheid is nieuwe gevelbekleding, vochtwerende verf of kalk verf kopen voor in de kelder bijvoorbeeld. Daarnaast kun je ook een luchtontvochtiger gebruiken. Hierbij heb je niet alleen aanschafkosten maar ook de energiekosten als deze aan staat.

Offerte

Wil je precies weten wat voor Vochtbestrijding aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Vochtbestrijding specialisten in jouw regio !

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zit de nattigheid?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.