Vochtige muren | Hoe vocht in de muur oplossen en behandelen?

Vochtige muren zijn een vervelend probleem voor huiseigenaren. Niet alleen tasten vochtige muren de esthetiek van een huis aan, maar ze kunnen ook leiden tot structurele schade en gezondheidsproblemen. In dit artikel lees je de oorzaken van vochtige muren en de praktische oplossingen om dit probleem aan te pakken!

vochtige muren

Oorzaken van vochtige muren

Vochtige muren kunnen op verschillende manieren ontstaan, een van deze manieren is doorslaand vocht. Doorslaand vocht ontstaat wanneer regenwater door de buitenmuren sijpelt.

Slechte voegwerken, beschadigde buitenbekleding of ontbrekende waterdichte lagen kunnen bijdragen aan doorslaand vocht.

Opstijgend vocht

Wanneer grondwater door de fundering in de muren omhoog trekt, kan dit opstijgend vocht veroorzaken.

Een gebrekkige waterkering of het ontbreken van een dampremmende laag kan dit probleem verergeren.

Condensatie

Dit treedt op wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met koude oppervlakken, zoals bijvoorbeeld muren.

Condensatie kan optreden in slecht geventileerde ruimtes, zoals kelders of badkamers. Bij een teveel aan condensatie in vochtige omgevingen krijgt schimmel na verloop van tijd vrij spel.

Gevolgen van vochtige muren

Niemand zit erop te wachten: vocht in de muur. Vaak is er sprake van gele, bruine of zwarte schimmelvlekken die behoorlijk ongezond zijn. Het stucwerk op de muur gaat soms ook afbrokkelen en scheuren met nog meer ellende als gevolg.

Het vocht in de muur ontstaat meestal door een combinatie van meerdere zaken. Repareer scheuren in de buitenmuur zo snel mogelijk.

Vochtige muren herkennen

Vochtige muren hebben helaas veel nadelige gevolgen die je ziet en ruikt, zoals:

  • Rottende balken
  • Het krom staan van houten vloeren
  • Betonrot
  • Het loslaten van stucwerk en behang
  • Schimmel op muren
  • Stankoverlast

Natte muren in huis

Omdat het optrekkend vocht telkens maar weer van onder naar boven wordt getransporteerd door je muur, kan er ook steeds meer bijkomen en dit blijft zich herhalen.

Doordat het vocht kan optrekken in de muren kan het zich ook verder verspreiden in de balklaag en de vloer erboven.

Vochtbestrijding muren

Vochtige muren zijn dus een serieus probleem dat niet alleen de structuur van een huis kan aantasten, maar ook de gezondheid van de bewoners kan beïnvloeden.

Je kunt er daarom ook van tevoren al voor zorgen dat vocht geen kans maakt door voor een speciaal soort verf te kiezen.

Verf voor vochtige muren tegen schimmel

Het kiezen voor de juiste verf tegen vocht in de muur is van cruciaal belang om de duurzaamheid van de muren te waarborgen en de vorming van schimmel en vochtplekken te voorkomen.

Voor muren die gevoelig zijn voor vochtproblemen wordt het aanbevolen om vochtbestendige verven te gebruiken.

Kelder en badkamer

Muren die vaak gevoelig zijn voor vochtproblemen zijn de muren van je kelder en badkamer. Gebruik daarom voor deze muren een vochtbestendige verf.

Deze verf bevat speciale additieven die vochtwerend zijn en een beschermende barrière vormen tegen vochtindringing en schimmel.

Oplossen

Het oplossen van de vochtige muren is nodig omdat te veel vocht binnen niet goed is voor de gezondheid. Een tijdje wat nattere muren of plafonds dan normaal hoeft niet direct een groot probleem te zijn en een vochtige vlek in de badkamer na vele malen douchen kan ook best voorkomen.

Wanneer vocht zich echter langer gaat tonen dan een paar dagen, is het reden om beter op te gaan letten. Wellicht zijn er al zwarte kringen zichtbaar of zelfs een begin van zwamgroei. Dan is vochtbestrijding de enige oplossing en gelukkig zijn alle vochtproblemen in principe te verhelpen.

Wat te doen bij vocht in de muur?

De beste oplossing voor te veel vocht in muren is de oorzaak van het vocht wegnemen. Als dat kan is dit de beste oplossing maar vaak komt het gewoon uit de grond, wat niet te verwijderen is. Soms heeft de gemeente/ waterleidingbedrijf het grondwater verhoogt waardoor mensen last krijgen van onderen en vervolgens vocht in de muren.

In beroep gaan tegen die actie van de gemeente hebben velen geprobeerd, maar nooit met het resultaat dat ze die maatregel terugdraaien.

Offertes voor vochtbestrijding van de muren ontvangen?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk vochtbestrijding prijzen

Los lekkages op

Het ontstaan van vochtige muren kan een teken zijn dat er ergens in de woning een lekkage plaatsvindt. Als het niet direct duidelijk is waar het lek zich bevindt kun je ervoor kiezen om een lekdetectie uit te laten voeren.

Bij een lekdetectie wordt stapsgewijs de oorzaak van een lekkage onderzocht.

Ventileren

Beter ventileren beter spreekt voor zich. Je kunt meer ramen open zetten en bouwkundige ventilatieroosters aanbrengen of laten brengen in de muur of het kozijn. Minstens elke dag een raam open per ruimte is goed voor de luchtkwaliteit binnen.

Oude kozijnen vervangen door waterbestendige kunststof kozijnen met roosters zie je op dat moment ook gekozen worden.

Injecteren

Om van het optrekkende vocht af te komen en de muren waterdicht maken worden de te behandelen muren geïnjecteerd. Een bedrijf injecteert dan onder druk de muren. Deze vloeistof is een milieuvriendelijk product en vormt na uitharding een ondoordringbare waterdichte barrière.

Let er dan wel op dat dit gecontroleerd is door uneto-vni dan weet je zeker dat het goed is afgewerkt. Dit geldt voor alle oplossingen van vocht in huis bestrijden.

Waterdicht maken van buitenmuren

Eén van de meest effectieve manieren om doorslaand vocht te voorkomen, is het waterdicht maken van de buitenmuren.

Dit kan worden bereikt door het aanbrengen van waterdichte coatings, het repareren van beschadigde buitenbekleding en het verbeteren van de voegwerken.

Ontvochtigers gebruiken bij vochtplekken binnenmuur

In vochtige ruimtes kunnen ontvochtigers je helpen overtollig vocht uit de lucht te halen. Hierdoor wordt de kans op schimmelvorming verminderd.

vochtige muren

Vochtige muren herstellen

Het herstellen van vochtige muren vereist een grondige aanpak om de oorzaken van het vochtprobleem aan te pakken en verdere schade te voorkomen. 

Ten eerste is het belangrijk dat je de muren eerst laat drogen. Je moet je muren nooit gaan behandelen wanneer ze nog nat zijn. Daarna kun je je muur eenvoudig zelf impregneren.

Hoe krijg je een natte muur droog?

Het is belangrijk om eerst de oorzaak van het vochtprobleem te identificeren en aan te pakken. Repareer eventuele lekken of verbeter de ventilatie.

Ook is het belangrijk dat je vochtbronnen verwijdert en ontvochtigers gebruikt.

Hoelang duurt het voor een natte muur droog is?

Dit hangt af van verschillende factoren. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf of je het vochtprobleem hebt kunnen identificeren en of je vochtbronnen hebt kunnen verwijderen. Wel kun je het droogproces versnellen met warmte. Gebruik bijvoorbeeld warmtebronnen zoals kachels om de ruimte op te warmen.

Warme lucht kan helpen bij het verdampen van vocht. Zorg er wel voor dat de ruimte goed geventileerd is om condensatie te voorkomen.

Muren impregneren

Het impregneren van muren is een effectieve methode om het oppervlak waterafstotend te maken en te beschermen tegen eventuele nieuwe vochtproblemen.

Je begint met het reinigen van je muren waarna je kunt beginnen met het impregneren van je muren.

Tijd voor de afwerking

Pas als je er zeker van bent dat de oorzaak van het vocht blijvend is opgelost kun je beginnen aan de afwerking van de muren.

Vaak is het voldoende om over de oude vochtplekken heen te schilderen, maar soms kan beter zijn om het hele oppervlak opnieuw te stucen.

Welke verf kun je gebruiken?

Om ervoor te zorgen dat vochtproblemen in de toekomst de staat van de muur niet langer kunnen aantasten is het verstandig om een goede, schimmelbestendige verf te gebruiken.

Wat kost het oplossen van vocht in de muren?

Vochtbestrijding oplossingKostenOppervlakte
Weggraven grondrandVanaf € 100Per huis
Injecteren tegen opstijgend vocht€ 150 – € 300Per huis
Waterdicht maken kelder basis€ 1.000Per huis
Waterdicht maken kelder gem.€ 2.000Per huis
Waterdicht maken kelder max.€ 4.000Per huis

Verzekering

De verzekering keert soms geld uit bij problemen en herstel. De enige manier om zeker te weten of ze dit zullen doen, is door contact op te nemen.

Actie ondernemen en tegelijkertijd de verzekering inschakelen is dus niet alleen beter voor je huis en gezondheid, maar ook voor een eventuele kostenvergoeding.

Vochtige muren oplossen: vergelijk de prijzen

Heb je last van vochtige muren en wil je dit probleem zo snel mogelijk oplossen? Vul onderstaand formulier in, ontvang offertes en vergelijk de prijzen van specialisten bij jou in de buurt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zit de nattigheid?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes