Vocht in huis | Wat kun je tegen vochtproblemen in huis doen?

Te veel vocht in huis is niet goed voor je woning en je gezondheid. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om vochtproblemen in huis op te lossen. Door de luchtvochtigheid laag te houden voorkom je verdere problemen.

schimmelproblemen door vocht in huis

Hoe herken ik een vochtprobleem?

Voordat je vochtproblemen in huis oplossen kunt, is het handig om te weten wanneer het te vochtig in huis is. Er zijn een aantal tekenen die erop wijzen dat je teveel vocht in huis hebt en hier actie op moet gaan ondernemen. Deze staan hieronder in een overzichtelijk lijstje.

  • Een bedompte, muffe geur in huis
  • De was droogt niet zo snel als je gewend ben
  • Behang of stucwerk laat los
  • Vocht- en schimmelplekken
  • Algen op de muren
  • Ramen en andere koudere oppervlakken krijgen condens
  • Het energieverbruik is hoger
  • Er zijn zilvervisjes en/of pissebedden binnen

Vochtige lucht in huis

Een vochtig huis is vaak al snel te merken door er gewoon in te leven. De makkelijkste manier om vochtproblemen op te merken is wanneer je de was binnen op een wasrek droogt. Zelfs in de winter, als het een stuk kouder is, zou deze was snel droog moeten zijn. Wanneer je huis vochtig is, kan dit dagen duren. Ook zul je een muffe geur krijgen, niet alleen in je was maar ook in huis. Het hogere energieverbruik is minder snel te merken, maar wanneer je dit in de gaten houdt zul je het verschil vanzelf zien. Een vochtig huis is een stuk lastiger warm te krijgen en te houden.

Ongedierte, algen en schimmel

Een zichtbaarder probleem is alles wat met het vocht mee je huis in komt. Ongedierte als zilvervisjes en pissebedden zijn klein, maar goed te zien. Algen en schimmel kunnen zich soms goed verstoppen, maar door bijvoorbeeld achter behang of tussen tegels te kijken, zul je ook hier de sporen van zien. Bij schimmel moet je helemaal goed uitkijken, want dit kan erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Vaak zal dit vanaf de vloer optrekken, omdat het grondwater naar boven kan kruipen bij een hoge waterstand.

Condens in huis

Condens ontstaat wanneer warme en vochtige lucht tegen een kouder oppervlak komt. Omdat warmere lucht meer vocht kan vasthouden dan koudere lucht, zal er wat vocht ontsnappen waar de twee elkaar ontmoeten en neerslaan als de waterdruppeltjes die we condens noemen. Je zult vaak condens zien aan de buitenkant van je ramen en in je auto. Wanneer je in je woning deze condens aan de binnenkant van je ramen ziet, moet je snel actie ondernemen. Dan moet je het vocht in huis verlagen voordat de vochtigheid ook in het behang en stucwerk gaat zitten, want dit laat dan snel los en zorgt voor hogere kosten.

Hoeveel vocht in huis is normaal?

Ieder huis is vochtig, daar ontkom je niet aan. De dagelijkse bezigheden wekken al zoveel vocht op dat het erg lastig is om de luchtvochtigheid altijd laag te houden, en een te droge lucht is natuurlijk ook niet goed. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid in huis meten. Bij 40% tot 60% luchtvochtigheid zit je goed. Bij minder dan 40% kan een verdamper helpen om op een gecontroleerde manier wat vochtigere lucht te krijgen, bij meer dan 60% kan een luchtontvochtiger helpen wanneer onderstaande tips niet genoeg zijn.

Hoe krijg je de luchtvochtigheid naar beneden?

Je hebt dus een vochtig huis, wat te doen? Vochtbestrijding in huis is het beste te doen voordat de grote problemen starten, dus probeer altijd zo snel mogelijk vocht kwijt te raken. Een product als een luchtontvochtiger aanschaffen is ook een goede keuze, maar je kunt in de eerste instantie zelf aan de slag. Naderhand zullen deze tips het vocht in huis verlagen, maar moeten de problemen die hier van zijn gekomen ook worden opgelost.

  • Lucht en ventileer goed
  • Ventileer extra goed als je veel mensen over de vloer heb gehad
  • Zorg voor minder vochtproductie in huis door bijvoorbeeld de was buiten te hangen
  • In de winter komt de kamerthermostaat niet onder 15 graden
  • Hoe warmer de woning, hoe minder condensatie een kans krijgt, dus controleer of het huis goed geïsoleerd is
  • Maak de gaten dicht op de begane vloer, vooral bij de meterkast en keukenafvoer
  • Maak de badkamer droog na het douchen met een doek of trekker
  • Hou de afzuigkap aan tijdens het koken
  • Buitenmuur stucen voor extra bescherming
  • Een mechanisch ventilatiesysteem zou nooit helemaal uit moeten staan. Tijdens het douchen en het koken staat deze ook op de hoogste stand, en dertig minuten daarna pas weer op een lagere stand.

Waarom je zoveel vocht in huis krijgt

Het is erg verleidelijk, helemaal in de winter, om het huis potdicht te houden zodat de warmte niet kan ontsnappen. Je wilt toch niet voor de hele buurt stoken? Maar dit zorgt er wel voor dat je huis niet kan ventileren en dat het vocht in huis achterblijft. Daardoor wordt verwarmen juist lastiger en gaat je energierekening omhoog. Door ventilatieroosters open te laten, het huis regelmatig goed door te luchten en eventuele mechanische ventilatie altijd aan te laten staan, ververs je de binnenlucht en kun je vocht uit huis halen.

Hoe krijg je de vochtige ruimte droog?

De badkamer en keuken zijn vaak erg vochtige ruimtes. Je kunt hier zelf al veel vocht huis bestrijden door goed gebruik te maken van je ventilatiemogelijkheden. Zet de mechanische ventilatie op de hoogste stand aan wanneer je deze ruimtes gebruikt en laat deze naderhand nog een tijdje aanstaan. Gebruik de afzuigkap of zet een raampje open tijdens het koken, en maak de badkamer alvast wat droog als je klaar bent met douchen. Ook kleine dingen als de was buiten hangen kunnen veel schelen.

Let op de verwarming

Met de hogere energieprijzen letten we wat beter op de binnentemperatuur. Overdag gaat de thermostaat een graadje omlaag, ‘s nachts gaat de verwarming zelfs nog verder terug. Zorg ervoor dat de verwarming nooit onder de 15 graden komt, want dan kunnen schimmels hun slag slaan. Ook zorgt een constante temperatuur ervoor dat condens een minder groot probleem is. Door goede isolatie en goede ventilatie blijft je energierekening laag en kun je vocht in huis oplossen.

condens op raam door vochtig huis

Wat zijn de oorzaken van vochtproblemen huis?

Onvoldoende ventilatie is vaak de oorzaak van vocht problemen in huis. Door gewoon te leven breng je alleen al 1 à 2 liter vocht in huis en meer mensen zorgen natuurlijk voor meer vocht. Er zijn ook een aantal bouwkundige problemen die mee kunnen spelen:

Optrekkend vocht in woning

Optrekkend vocht komt vaak via de (spouw-)muren, funderingen en/of kruipruimten het huis binnen. Dit vocht trekt dan via de wanden en spouw omhoog en is vooral zichtbaar in vochtplekken boven de plintjes. De houten constructies onder de vloer kunnen dan door schimmels worden aangetast. Dit optrekkend vocht komt door een combinatie van een hoge stand van het grondwater en het opgaande (verticale) metselwerk, dat een zuigende werking heeft op het vocht.

Koudebruggen

Als warme lucht bij een koude muur of vloer komt, koelt het af. Dan komt er ook ineens vocht vrij, dit is te zien aan de druppels die op het koude oppervlak verschijnen. Dit gebeurt meestal op plekken van de woning waar de kou van buiten direct op de warmte binnen kan slaan, zoals bijvoorbeeld kozijnen, betonnen draagconstructies of vuil in de spouwmuur. Dit soort plekken heten koudebruggen. Dit kan het gevolg van een bouwfout zijn, maar ook van bijvoorbeeld vervuiling in de spouwmuur.

Condensatie op ramen

Vocht in huis ontstaat door de gewone activiteiten in huis, zoals douchen of wassen. Dit wordt pas een probleem als er dan niet goed wordt geventileerd. Als er geen goede ventilatiemogelijkheden heb, kan dit vocht als condens neerslaan in huis op bijvoorbeeld ramen, kozijnen (aluminium of staal vooral), muren of kelders. Door regelmatig de ramen open te zetten en een luchtontvochtiger te gebruiken, kun je dit zoveel mogelijk vermijden.

Lekkage

Vocht in huis door een lekkage kan ik snel zien. De oorzaken daarentegen niet, daar is vaak lekdetectie voor nodig. De lekdetectie kosten verschillen per loodgieter. Lekkage komt vaak door een bouwfout of het verouderen van mijn woning. Denk bijvoorbeeld aan lekke afvoeren, waterleidingen, een lekke dakgoot of andere elementen. Om de dakgoot te beschermen kun je kiezen voor vogelwering in de dakgoot. Ook slechte kitvoegen in badkamers kunnen lekkages in huis veroorzaken.

Vocht in huis bestrijden: gratis offertes

Wil je af van vocht in je huis? Schakel dan een specialist in. Vul ons formulier in, geef je wensen door en ontvang verschillende offertes. Vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zit de nattigheid?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes