Vocht op zolder | Permanente oplossing en verhelpen vochtprobleem

Vocht op zolder lijkt op het eerste gezicht een vrij onschuldig probleem. Echter, kan dit behoorlijke gevolgen hebben. Hierbij hebben we het niet per se over de hoge kosten om eventuele schimmelvorming weg te werken, maar ook over de gezondheidsrisico’s van dien.

vocht op zolder

Natuurlijke ventilatie: hoe krijg je snel vocht uit huis?

Als je vocht in huis hebt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Vaak is dit vochtprobleem relatief eenvoudig op te lossen. Het handige aan natuurlijke ventilatie is dat je niet in apparaten hoeft te investeren om de ruimte te ontdoen van vocht. De meest simpele en voor de hand liggende stappen die je kunt ondernemen zijn:

Ventileren

De meest simpele en logisch manier om vocht de woning uit te krijgen is door middel van ventilatie. Het is verstandig om regelmatig een raampje op zolder open te zetten. Zo kan de oude vochtige lucht gemakkelijk de zolderruimte verlaten en kan er nieuwe frisse lucht naar binnen komen.

Om de vochtige en warme lucht zo snel mogelijk weg te krijgen, kun je meerdere ramen in de woning open zetten. Hiermee creëer je tocht, waardoor de vochtbestrijding sneller en effectiever verloopt.

Naden en kieren

In Nederland regent het erg vaak. Door het vochtige klimaat kun je dus niet te allen tijde je ramen open zetten. Toch is het altijd wel fijn als er frisse lucht in je woning kan komen. Frisse lucht is niet enkel gezond, maar draagt ook bij aan gewenste omstandigheden voor je woning. Zo voorkom je condensatie op de ramen en schimmels op zolder.

Daarentegen kennen naden en kieren ook een groot nadeel. De regen die in deze openingen terecht komt kunnen dan ook juist weer zorgen voor schimmelvorming. Het is belangrijk dat deze openingen beschikken over een goede isolatie wanneer er heftige regenbuien zijn. Met een goede isolatie bedoelen we dat je de openingen te allen tijde kunt sluiten en er dus geen vocht meer tussen kan komen.

Al met al is het raadzaam om twee keer per jaar de kieren en naden te controleren. Deze vallen erg makkelijk schoon te maken. Hiermee voorkom je externe problemen zoals schimmelvorming of een muffe geur in de naden en kieren. Daarnaast wordt een maximale luchtstroom mogelijk door het schoon houden van de roosters.

Mechanische ventilatie: wat kun je verder nog doen tegen een vochtige zolder?

Wanneer er sprake is van hardnekkige vochtproblemen zijn er verschillende mechanische ventilatiesystemen die uitkomst kunnen bieden. De diverse ventilatiesystemen die vandaag de dag verkrijgbaar zijn op de markt kunnen wel eens verschillen qua werkwijze, maar bieden wel hetzelfde effect: het voorkomen van condensatie op je vochtige zolder. Denk hierbij aan de volgende toestellen:

Vochtvreter

Een mechanisch ventilatiesysteem dat vaak wordt gebruikt bij een vochtige zolder is een vochtvreter. Het is een handige manier om lichte vochtproblemen te voorkomen en dus condensatie de wereld uit te helpen. Een vochtvreter hoeft ook niet geïnstalleerd te worden op een vaste plek. Je kunt hem eigenhandig neerzetten op de plaats waar de vochtophoping het heftigst is en te allen tijde verplaatsen.

Afzuiging

Zijn de vochtproblemen dusdanig groot en heeft een vochtvreter geen uitkomst geboden? Dan is er altijd nog een afzuigkap waar je op kunt vertrouwen. Deze reguleert de luchtvochtigheid op zolder, waardoor vochtigheid wordt voorkomen en schimmelvorming wordt tegengegaan. Het is dan ook een ideale oplossing voor oudere woningen die niet beschikken over moderne voorzieningen om vocht tegen te gaan. Een afzuigkap wordt meestal langs de muur geïnstalleerd en is, in tegenstelling tot een vochtvreter, niet verplaatsbaar.

zolder met vochtprobleem

Hoe komt schimmel op zolder?

Het laatste wat je wilt ontdekken op je zolder is de vorming van schimmels en zwammen. Dit is dan ook volledig het resultaat van een verkeerde vochthuishouding.

Condensvorming door luchtvochtigheid

Het eerste signaal waaraan je al gemakkelijk kunt zien dat er iets niet in orde is, is de condensvorming op de ramen. Met name bij oudere woningen komen dit soort problemen vaak voor. Wanneer dit het geval is kun je het best al gelijk bovengenoemde maatregelen nemen om schimmel te voorkomen.

Als er al schimmel voorkomt, dan zal je dit moet laten verwijderen. Hoe meer schimmel er optreedt als gevolg van luchtvochtigheid, des te schadelijker dit voor de gezondheid is. Daarnaast worden de kosten van het verwijderen van hardnekkige schimmels fors hoger, omdat het aanzienlijk meer inspanning vergt.

Lekkage

Lekkage staat vaak aan de basis van schimmelproblemen op zolder. Hierdoor kan vocht de woning binnendringen en zich ophopen in de hoeken van het plafond. Om schimmel te voorkomen, is het niet alleen belangrijk om de woning goed te ventileren, maar vooral om ervoor te zorgen dat vocht niet de kans krijgt om binnen te komen. Het is dan ook zeker de moeite en tijd waard om bij vermoedens te controleren op lekkage en, indien aanwezig, de locatie ervan vast te stellen. Door het probleem zo snel mogelijk aan te pakken, voorkom je niet alleen gedoe, maar ook aanzienlijke onderhoudskosten. Een ‘schimmelloze’ en goed geventileerde ruimte vormt immers de basis voor een gezond binnenklimaat.

Schoorsteen

De kern van het lekkageprobleem ligt vaak bij de schoorsteen. Indien je beschikt over een schoorsteen en je vermoedt dat er sprake is van lekkage kun je het best gelijk de schoorsteen onder de loep nemen. Het kan namelijk goed zo zijn dat er na verloop van tijd stenen vervangen dienen te worden. Ook kan het evengoed nodig zijn dat er een nieuwe schoorsteenkap nodig is om de problemen op te lossen. Het best raadpleeg je een vakman om na te gaan waar de problemen precies vandaan komen.

Wat kun je doen tegen schimmel of muffe lucht op zolder?

Er zijn enkele stappen die je kunt ondernemen om schimmel, zwammen en/of een muffe lucht te verwijderen. Is er al schimmel aanwezig, dan zijn er wederom een aantal cruciale stappen die je kunt ondernemen:

1. Verbeter de ventilatie:

 • Natuurlijke ventilatie
 • Mechanische ventilatie

2. Repareer eventuele lekkages:

 • Controleer het dak en eventueel je schoorsteen regelmatig op lekkages

3. Beheers vochtbronnen:

 • Zorg dat er geen zaken met vochtige eigenschappen worden opgeslagen op zolder
 • Vermijd het drogen van kleding op zolder

4. Schimmelen en zwammen verwijderen: 

 • Gebruik een oplossing van milde zeep en water om zwammen en schimmels te reinigen.

5. Gebruik schimmelwerende verf:

 • Maak gebruik van schimmelwerende verf voor je plafond en zolderwanden.

6. Zet eventueel vochtabsorberende apparaten in:

 • Plaats vochtabsorberende apparaten zoals vochtvreters en/of een afzuigkap op een gepaste plaats op zolder.

Kosten

Kosten voor vochtbestrijding? Te weinig ventilatie is een veel voorkomende oorzaak van vocht op zolder. De boosdoeners zijn dan hoge temperaturen en luchtvochtigheid. Een goede isolatie plus slechte ventilatie leidt al snel tot deze vocht situatie. Dit vochtprobleem oplossen kan slechts € 8,- kosten, maar oplopen tot wel € 4.000,-. Andere veelvoorkomende oorzaken zijn condens of lekken.

Benieuwd naar de kosten van vochtbestrijding op zolder?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk vochtbestrijding prijzen

Vochtproblemen

Het voorkomen van te veel vocht in je woning is natuurlijk altijd goed. Te veel vocht in huis is slecht voor de gezondheid en kan meubels en andere zaken in huis beschadigen. Op zolder is de kans behoorlijk groot dat je daar als eerste opmerkt dat er een lekkage is of, minder erg, vochtplekken en/ of schimmel. Het is wel altijd zaak om het vocht op de zolder zo snel mogelijk aan te pakken. Om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden kun je ervoor kiezen om de gevel te hydrofoberen.

Schimmel

Schimmel op zolder is behoorlijk naar en de schimmel en/ of zwammen ontstaan altijd door een verkeerde vochthuishouding op zolder. Je kunt de schimmel op zolder voor zijn door goed te isoleren en ventileren maar soms is het euvel al geschied. Dan moet je dus een oplossing voor het euvel bedenken. Vervolgens is het natuurlijk ook goed om de ontstane vieze schimmel te verwijderen.

Ventileren

Je ziet dat de volgorde anders is dan de meeste mensen doen. Veel mensen komen niet vaak op zolder, verwijderen de schimmel met een reiniger (wat vaak maar heel tijdelijk werkt), doen een raampje open, en doen dan of hun neus bloedt. Dat is natuurlijk zonde want schimmel is alleen het topje van de ijsberg. Je ziet het vocht overigens niet alleen op zolder maar overal op stille plekken in huis.

Slecht
Te veel vocht is:

 • Slecht voor je gezondheid
 • Slecht voor de gezondheid van je huisgenoten en huisdieren
 • Kostenverhogend want je hebt meer stookkosten in de winter
 • Slecht voor de meubels en overige inrichting

Kosten voor oplossingen vochtbestrijding

Je ziet hieronder de kosten voor een aantal oplossingen voor vocht bestrijden.

Oplossing vochtbestrijdingKostenOppervlakte
Weggraven grondrandVanaf € 100Per huis
Reinigen reinigingsmiddel€ 5Per m² gevel
Reinigen hoge druk€ 8Per m² gevel
Reinigen chemisch€ 22Per m² gevel
Impregneren€ 8Per m² gevel
Hydrofoberen€ 8Per m² gevel
Spouwmuurisolatie€ 20 – € 30Per m² gevel
Voegwerk zonder slijpwerk€ 37Per m² gevel
Voegwerk met slijpwerk€ 47Per m² gevel
Injecteren optrekkend vocht€ 150 – € 300Per huis
Waterdicht maken kelder basis€ 1.000Per huis
Waterdicht maken kelder gem.€ 2.000Per huis
Waterdicht maken kelder max.€ 4.000Per huis
vocht bestrijden

Vochtbestrijding op zolder: gratis offertes

Heb je last van vocht op zolder en wil je dit laten bestrijden door een professional? Vul ons formulier in en kom in contact met specialisten die je kunnen helpen met deze klus. Ontvang offertes en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zit de nattigheid?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes