Ventilatie in huis verbeteren: hoe doe je dat? + tips

Het verbeteren van je ventilatie in huis bevordert de gezondheid door vervuilde lucht te verwijderen. Zo voorkom je schimmels in huis. Het is dan ook goed om te weten dat schimmels ook niet altijd zichtbaar zijn. Een goede ventilatie heeft nog veel andere voordelen.

Ventilatie in huis verbeteren

Waarom een ventilatiesysteem in huis aanbrengen?

Het verbouwen van een huis heeft soms een onbedoeld gevolg, namelijk dat het huis minder goed geïsoleerd wordt. Dit is een verschijnsel die we met name bij nieuwbouwwoningen veel zien voorkomen. Het is vaak lastig om enkel ‘natuurlijke ventilatie’ in te zetten om de woning genoeg te laten ademen. Als gevolg hiervan wordt de kans op vochtproblemen in huis en schimmelvorming aanzienlijk vergroot. Een naar behoren functionerend ventilatiesysteem is van groot belang om schone lucht in huis te krijgen en te behouden. Hiervoor kies je het best een mechanische ventilatie. Met behulp van een afzuigsysteem zorg je ervoor dat de oude vervuilde lucht de woning kan verlaten. Een schone lucht draagt immers bij aan een goede gezondheid.

Frisse lucht terug krijgen door ventilatie in je woning

In veel woningen is er sprake van onvoldoende ventilatie. Juist een goed functiorend ventilatiesysteem kan er dan voor zorgen dat er nog altijd genoeg frisse lucht in de woning terecht komt. Ook zorgt het ervoor dat de oude vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd via de ventilatieroosters. Door de aanwezigheid van kieren, waar veel oude woningen over beschikken, is ventilatie vaak een minder groot probleem dan bij nieuwe woningen. Bij nieuwe woningen daarentegen is er vaak gebrek aan openingen. Een modern ventilatiesysteem is dan ook nodig om de ruimtes constant van frisse lucht te voorzien.

Je huis goed ventileren, hoe doe je dat?

Of je nu slaapt of tv kijkt, dagelijks breng je thuis veel tijd door. Het is onwijs belangrijk dat er voldoende ventilatie aanwezig is. Dit niet enkel om schimmels te voorkomen, maar ook omdat het bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Hoe je nu precies zorgt voor een goede ventilatie is als volgt:

Natuurlijke ventilatie: Heb je een woning met veel deuren en ramen? Dan kun je deze simpelweg openen om de ruimte te laten doorluchten. De vervuilde lucht zal vrij snel afgevoerd worden naar buiten, waarvoor schone en frisse lucht in de plaats komt. Natuurlijke ventilatie is een zeer effectieve en eenvoudige manier om een goed doorluchte omgeving te krijgen.

Ook is het raadzaam om ramen en muren te voorzien van ventilatieroosters. Hierdoor kan, zelfs wanneer de ramen dicht zijn, frisse lucht in huis komen. 

Mechanische ventilatie: Zijn er weinig ramen en deuren in huis en is er om die reden weinig doorluchting? Dan is de keuze voor een mechanische ventilatie wellicht een betere optie. Deze systemen zijn ontwikkeld om lucht te verplaatsen. Het is belangrijk dat dit systeem goed wordt onderhouden voor een lange levensduur.

Mechanische ventilatiesystemen zijn in diverse maten en vormen verkrijgbaar. Een balansventilator komt steeds vaker door bij moderne woningen. Hierbij kan warmte teruggewonnen (WTW) worden uit de afgevoerde lucht.

Afzuigkap: Een ander soort ventilatiesysteem dat tegenwoordig in elk huis wel aanwezig is, is een afzuigkap. Deze afzuigkap plaats je boven de kookplaat in de keuken. Ook zijn er veel mensen die gebruik maken van een afzuigkap die plaats vindt in de badkamer. De condens die vrijkomt  door warmwatergebruik wordt als het ware direct weggezogen door de afzuigkap. Je kunt ervoor kiezen om de afzuigkap uitsluitend te activeren wanneer dit daadwerkelijk nodig is. Zo hoef je er niet onnodig gebruik van te maken, maar kun je er wel maximaal van profiteren. Hiermee voorkom je namelijk dat je klachten krijgt als vervuiling en schimmel in de badkamer. 

Benieuwd hoe je ventilatie in huis kunt verbeteren?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk vochtbestrijding prijzen
Verbeteren ventilatie in huis

Ventilatie kozijnen

Wanneer je gebruik maakt van warm water, komt het vaak voor dat de ramen beginnen te beslaan. Mensen zeggen dan vaak: hou de ramen dicht, anders wordt het koud in de woning. Het is echter belangrijk om je er bewust van te zijn dat dit juist meer problemen oplevert. De condens die op de ramen terecht komt, komt namelijk even goed op de muren terecht. Als je dit dan niet laat doorluchten dan kan er schimmelvorming ontstaan. Ventileer je woning goed door de ramen en deuren in huis open te zetten. Heb je bijvoorbeeld niet zo veel deuren in huis, maar wel een afzuigkap in de betreffende ruimte? Dan kun je hier altijd beroep op doen.

Goede ventilatie in huis

Om je woning ten aller tijden goed te laten doorluchten is het belangrijk om de roosters altijd open te houden. Ook wanneer je dan niet thuis bent, kan je woning goed blijven doorluchten om bovengenoemde klachten te voorkomen. Veel mensen kiezen er ook voor om voor het slapen gaan nog even het raam open te zetten. Zo kan alle vuile lucht nog even extra de kamer verlaten voor een goede nachtrust.

Vervangen

Wat kun je dan wel doen om schimmel en vochtplekken te voorkomen? Daarvoor moet je eenvoudigweg goed ventileren. En als je toch gaat verbouwen dan kun je dat nu direct meenemen in je ventilatieplan. Gewoon tijdens het verbouwen goede ventilatievoorzieningen aanbrengen zoals veel te openen delen, ventilatieroosters door de kozijnleverancier en glaszetter laten opnemen in het glas. Ga daarbij niet op het minimum zitten maar zorg dat je meerdere mogelijkheden in de kamer hebt om na de verbouwing te ventileren. Als je al ventilatie in huis hebt is het ook nodig om dit te onderhouden.

Ventilatie onderhoud

Door het schoonhouden van de ventilatie ontstaat er langzaam maar gestaag een beter binnenklimaat en ondanks dat dit misschien maar procenten scheelt in huis heb je er gedurende de komende jaren profijt van. En omdat je er zoveel bent en de lucht inademt, is het toch goed om hier aandacht aan te besteden. Als je een modern huis hebt met balans-ventilatie is het belangrijk om dat in goede staat te houden. Tijdig onderhoud is zoals met alles verstandig.

Ventilatie tips

Je kan een aantal dingen doen die altijd handig zijn om vocht in huis natuurlijk de weg naar buiten te laten vinden. Hier zie je simpele tips om je ventilatie in topconditie te brengen en (belangrijker) te houden.

 • Dicht onnodige kieren en gaten maar houdt ventilatie open.
 • Na nieuwe isolatie kan het in huis te dicht worden, dit bespaart veel energie maar kan extra voorzieningen vragen. Laat hier een expert naar kijken.
 • Zorg voor nieuwe ventilatieopeningen indien er van oudsher geen ventilatieroosters aanwezig zijn.
 • Gebruik bij kozijnen tochtstrips of tochtrubbers
 • Ventileer 24 uur per dag met roosters en/of ramen (maak een haakje voor de kierstand).
 • Houd een raampje open na het douchen gedurende 10 minuten en ventileer ook extra bij drogende was wegens deze extra vochtbelasting.
 • Maak ventilatieroosters regelmatig schoon met stofzuiger of laat dit doen. Google of zoek op Youtube hou dat kan bij jouw model ventilatieunit en -rooster
 • Vervang/ reinig regelmatig de filters bij ventilatiesystemen en de kanalen.
 • Reinig de hoofdunit van een ventilatiesysteem volgens opgave (meestal jaarlijks).
 • Bij omgevingsgeluidoverlast: kies suskasten die geluidsdempend ventileren.
 • Vervang het systeem indien er overlast is en blijft en controleer de garantie.
 • De mechanische ventilatie aanzetten of op een hogere stand zetten.

Meten van vocht

Je kunt een vochtmeter in huis neerleggen of ophangen om alles te gaan meten. Dat is een prima methode om dit op te sporen. Echter merk je het vaak ook zelf als er na het koken, afwassen of douchen veel vocht in huis is. Dit voorkom je al deels door vooraf een raampje te open waardoor vochtbestrijding vaak helemaal niet nodig is.

luchtkwaliteit in huis verbeteren

Vocht in huis voorkomen

Er is natuurlijk altijd een gezonde hoeveelheid vocht in de lucht nodig, je moet alleen zorgen dat die niet te hoog wordt. Zonder goede ventilatie loopt de luchtvochtigheid in je huis dus te veel op, vooral in de winter, en dan is vocht je vijand. Op muren en plafonds kunnen dan schimmelplekken ontstaan. Door vocht krijgen beestjes zoals zilvervisjes in de boeken ook meer kans in huis. Dat is een vies gezicht en zeker niet fris en een te laat teken dat je woning te vochtig is. Dat moet je dus voor zijn.

Door het vergelijken van de vochtbestrijding offertes bespaarden we op de kosten. Het is nu weer geheel droog geworden en sneller dan ik hoopte!

Energiekosten verlagen

Vooral in koude periode van het jaar is de kans op vocht groter. Omdat we de kou niet binnen willen laten gaan de ventilatievoorzieningen vaak te veel dicht. En dat is op zich logisch, want we willen natuurlijk niet stoken voor de buren in de wijk. Want na de zomer houden veel mensen ramen en deuren gesloten. Hierdoor komt er minder verse lucht het huis binnen. Je houdt de ramen dicht om minder te hoeven stoken in de winter, maar dat verhaal is maar deels waar. Want is er ook goed ‘stook nieuws’ hoorde je al. Er is namelijk veel meer energie nodig om een vochtig huis op te warmen dan een droge woning (met een lage vochtigheidsgraad). Een droog huis scheelt dus in die zin weer wat energie.

Oplossing

Het bestrijden van kleine vochtplekken in huis kun je zelf doen als je het niet erg vindt om vieze klusjes te doen. Hiervoor kun je een Co2-meter aanschaffen om de gezondheid van de lucht goed in de gaten te houden. Daarnaast bestaan er ook speciale lampen die schimmel kunnen opsporen. In het geval dat er schimmelvorming in de ruimte is en je houdt het licht in de buurt, dan zie je dat de schimmel een kenmerkende kleur zal krijgen.

Gezondheid

Het is in ieder geval belangrijk om het niet te lang te negeren want vochtproblemen worden vaak groter. Het is niet alleen lelijk, op den duur is het ook slecht voor de gezondheid. Zo kun je er griep van krijgen door een verzwakt imuunsysteem. In slechtere gevallen kun je er zelfs ademhalingsproblemen van krijgen. Wacht dus zeker niet te lang en onderneem meteen actie bij vermoedens.

Veelgestelde vragen

Houd je de ventilatieroosters open of dicht in de winter?

+
Voor een gezond binnenklimaat is het van cruciaal belang dat je woning altijd voldoende schone lucht krijgt aangevoerd. Daarom laat je de luchtroosters in je woning te allen tijde open staan. Ook zorg je ervoor dat deze regelmatig schoongemaakt worden om blokkades te voorkomen.

Waarom is het raadzaam om ventilatieroosters altijd open te laten staan?

+
Frisse lucht staat centraal bij een goede gezondheid. Dat het misschien zomer of winter is, regent of droog is, het is te allen tijde belangrijk om de woning goed te laten doorluchten. Zo voorkom je dat het ten koste gaat van je gezondheid.

Hoe ventileer je ‘s winters en voorkom je warmteverlies tegelijkerdtijd?

+
Een goede regelmatige luchtdoorvoer speelt hier een belangrijke rol in. Hierdoor hoef je niet steeds de deuren en ramen wagenwijd open te zetten om de woning fatsoenlijk te laten doorluchten. Je zorgt ervoor dat je woning gedurende de hele dag ruimte heeft om “te ademen” om te voorkomen dat het veel invloed zal hebben op de kamertemperatuur.

Hoe lang kun je het best de slaapkamer laten luchten?

+
Het is allereerst belangrijk dat er niet te veel mensen slapen in de slaapkamer. Dit kan ten koste gaan van de lucht in de ruimte. Om de frisse lucht juist te stimuleren doe je het best ‘s ochtends bij het opstaan en ‘s avonds voor het slapen de ramen open. Op die manier kan de kamer nog even goed doorluchten voordat je aan de dag begint of dat je juist gaat slapen.

Wat is het verschil tussen een mechanische ventilatie en natuurlijke ventilatie?

+
Een mechanische ventilatie gebeurt simpelweg systematisch. Hier is een ventilatiesysteem voor nodig om de doorvoer van frisse lucht mogelijk te maken. Natuurlijke ventilatie daarentegen krijg je door deuren en ramen te openen. Lucht die de woning inkomt of juist verlaat, gebeurt dan op “natuurlijke wijze”.

Ventilatie in huis verbeteren: gratis offertes

Is de ventilatie in je huis aan verbetering toe, maar weet je niet hoe je dit kunt aanpakken? Kom in contact met specialisten. Vul ons formulier in en ontvang offertes op maat. Vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zit de nattigheid?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes