Condens binnenkant raam | Voorkomen en oplossen

Telkens weer condens op ramen kan erg vervelend zijn. Condens kan zich zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van ramen bevinden. Ook kan er vocht tussen de glasplaten zitten. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen.


kind tekent op condens binnenkant raam

Condensvorming op ramen oplossen

Veel mensen willen iets doen aan condens op de ramen. En het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat de gevolgen van condens kunnen zijn. Wanneer de ramen beslaan in je huis, kan dit een teken zijn van te veel vocht, wat weer tot andere problemen kan leiden.

Hoe voorkom je condens op binnenkant ramen

Condens op de binnenkant van ramen voorkomen is niet altijd gemakkelijk. Elke woning vraagt om een andere oplossing. De meeste mensen zoeken een permanente oplossing voor het vocht op de ramen. Daarbij bekijk je of de volgende zaken in huis toe zijn aan verbetering:

Een andere oplossing is om het enkel glas te isoleren.

Relatief onschadelijk maar behoorlijk vervelend

Veel condens op ramen is een natuurlijk en relatief onschadelijk verschijnsel. Het kan natuurlijk wel enorm irritant zijn als je binnen beslagen ramen krijgt. Als de temperatuur in de woning wat hoger wordt, dan wordt het glas aan de buitenzijde ook warmer. Op deze wijze zal de condens op ramen met verloop van tijd vanzelf verdwijnen.

Hoe ontstaat condens op binnenkant ramen?

Condens aan de binnenkant van het raam komt eigenlijk altijd door te veel vocht in huis. Het dagelijkse leven brengt veel vocht met zich mee, niet alleen door koken en douchen, maar ook door wassen, ademen en zweten. Als dit vocht niet naar buiten kan, zal het in de warme binnenlucht blijven. Zodra deze vochtige lucht in contact komt met een kouder oppervlak, zoals een raam, condenseert het vocht hierop door de grote temperatuurverschillen. Koude lucht kan minder vocht hebben dan warme lucht en dit verschil zie je als condensatie.

Een van de methoden om doorslaand vocht tegen te houden is door de gevel te hydrofoberen.

Benieuwd naar de kosten van isolatie?
We brengen je in contact met ervaren vakmannen uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles inspecteren en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

Bij een ouder huis

Bij verbouwingen- en isolatiewerken worden oude woningen als het goed is luchtdichter. Dit is om kou en hitte tegen te houden. Een minder fijn gevolg hiervan is dat er minder droge lucht binnen kan komen. Door het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten kan er condens gevormd worden. Dat zien we het snelst als de ramen aandampen aan de binnenkant.

Dat is helaas niet alles. Condens kan zorgen voor een muffe geur in huis. Bovendien kan deze hoge luchtvochtigheid leiden tot het losbladeren van verf en behang en zelfs schimmelvorming in de muren. Het is vaak een sluipend proces wat je kan zien, ruiken en voelen. Het is slecht voor de gezondheid. Die muffige lucht in huis kan leiden tot irritaties zoals hoofdpijn, misselijkheid en jeukende ogen, neus of keel.

Condens aan binnenkant raam slaapkamer

In de slaapkamer is het condensatie effect het ergst. Want in de nacht verlies je circa 2 liter vocht door te zweten in bed. Wanneer ook nog eens de ramen en deuren gesloten blijven tijdens de nacht wordt de slaapkamer een zeer vochtige ruimte. Door het temperatuurverschil van binnen en buiten zal er zich meestal condens op de ramen vormen, vooral op enkel glas en oud dubbel glas zonder ventilatieroosters.

Bij een nieuwbouwwoning

Anders dan bij een oud huis kunnen beslagen ramen aan de binnenkant ook bij een nieuwbouw huis voorkomen. Die hebben in de bouwfase veel met vocht te maken. Tijdens het bouwen wordt er veel water gebruikt en dekt men het huis niet voldoende af. Het vocht is meestal nog niet volledig uit de constructie getrokken wanneer deze in gebruik wordt genomen.

Projectontwikkelaars willen snel verkopen en overdragen, dat geeft ze minder risico. Je kunt dan te maken krijgen met condensvorming vanuit het bouwvocht. Met bijvoorbeeld een bouwdroger kan dit type vocht het snelste uit huis onttrokken worden. Als je die kosten niet wil maken kan een ventilatiesysteem hierbij helpen.

Fout bij vocht langs dubbel glas

Het kan zijn dat de ramen aan de binnenkant condens laten zien. Een lek of andere fout in het glas kan de oorzaak van het beslagen ramen zijn. Is het glas nog geen tien jaar oud? Dan doe je er verstandig aan de garantievoorwaarden er even bij te pakken. Het is namelijk helemaal niet de bedoeling dat er condens op de ramen ontstaat en al helemaal niet dat je beslagen ramen bij dubbel glas krijgt.

Veel woningen zijn voorzien van dubbele beglazing. Daarbij is niet altijd genoeg aandacht besteed aan adequate ventilatie. De isolatie is dan wel goed, maar door het gebrek aan ventilatie kan het overtollige vocht niet afgevoerd worden. Om condens aan de binnenkant van het dubbel glas raam te voorkomen zal je eerst voldoende ventilatie moeten toepassen.

Condens kan leiden tot vochtproblemen

Al met al is een te hoge luchtvochtigheid een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van vochtproblemen in huis. Het is goed om vocht op de binnenkant van ramen voor eens en altijd op te lossen!

condens aan binnenkant raam wordt weggeveegd

Wat te doen om condens op ramen te voorkomen

Vocht aan binnenkant van het raam voorkomen kan dus door te isoleren en te ventileren. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Hier zijn wat tips om condens te bestrijden:

  • Droog was buiten wanneer het weer het toelaat. Het vocht uit natte kleding wordt dan niet in huis opgesloten.
  • Verwarm de woning voldoende. Met een binnentemperatuur van minimaal 15 graden hou je het verschil met buiten (in voor- en najaar) klein genoeg om condens te voorkomen.
  • Maak de ventilatieroosters geregeld schoon en zorg ervoor dat ze niet geblokkeerd worden.
  • Gebruik de afzuiginstallatie tijdens het koken en indien mogelijk tijdens het douchen. Als je mechanische ventilatie hebt, zet deze dan tijdens douchen en koken op de hoogste stand tot minstens 30 minuten nadat je klaar bent. Zet tijdens het douchen een raam op een kier.
  • Ventileer niet regelmatig, maar constant. Een raam op een kier doet al wonderen en een open tuindeur met mooi weer doet huis en mens goed!

Verminder condensatie

Bovenstaande maatregelen zijn eenvoudig zelf toe te passen om condensatie op beglazing in huis te voorkomen en verhelpen. Helaas is dit niet altijd voldoende. In dat geval kan vocht wél schadelijk zijn. Voor de ramen is een te hoge luchtvochtigheid geen probleem, maar wel voor de eventuele houten kozijnen, meubilair én de gezondheid van bewoners. Wellicht is verbetering van de isolatie noodzakelijk om de condensvorming en luchtvochtigheid te laten dalen. Met goede isolatie ga je condens op de ramen tegen. Je kunt een middel gebruiken tegen condens op de ramen, maar dit lost alleen het probleem op, niet de oorzaak.

Vochtige ramen

Wanneer warme, vochtige lucht in de woning met een koude oppervlakte in contact komen krijg je natte ramen aan de binnenkant als gevolg van afkoelende waterdamp. Water gaat dan van gasvormige toestand over naar een vloeibare vorm en zorgt voor vocht aan het binnenkant van het raam. Uitgebreid isoleren én ventileren is dan het devies.

Denk aan situaties waarbij veel mensen tegelijk in één ruimte aanwezig zijn. Op een verjaardag stijgt de luchtvochtigheid. In zo’n situatie zet je simpelweg een raam op een kier. Op die manier creëer je continue ventilatie en voorkom ik vocht op de ramen. Koud zal je het in een druk gezelschap niet snel krijgen!

Prijs

Vochtbestrijding kostenKostenPer
Weggraven grondrandVanaf € 100per huis
Reinigen reinigingsmiddel€ 5per m² gevel
Reinigen hoge druk€ 8per m² gevel
Reinigen chemisch€ 22per m² gevel
Impregneren€ 8per m² gevel
Hydrofoberen€ 8per m² gevel
Spouwmuurisolatie€ 20 – € 30per m² gevel
Voegwerk zonder slijpwerk€ 37per m² gevel
Voegwerk met slijpwerk€ 47per m² gevel
Injecteren optrekkend vocht€ 150-€ 300per huis
Waterdicht maken kelder basis€ 1.000per huis
Waterdicht maken kelder gem€ 2.000per huis
Waterdicht maken kelder max€ 4.000per huis

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je geen condens op de ramen?

+
Je voorkomt condens op de ramen door goed te luchten, te blijven ventileren en de binnentemperatuur van je woning minstens 15 graden te houden. Hiermee voorkom je vochtige lucht binnen en zal het temperatuurverschil tussen het raam en de buitenlucht minder zijn.

Waarom beslaat mijn HR++ glas aan de buitenkant?

+
HR++ glas beslaat aan de buitenkant vanwege de goede isolatie. Met een hoge relatieve vochtigheid buiten, in combinatie met een lage buitentemperatuur, is het HR++ glas al snel warmer en ontstaat er condens. Dit is gelukkig niet schadelijk.

Hoe komt het dat mijn ramen aan de binnenkant beslaan?

+
Als er veel vocht in de lucht binnenshuis zit, kan dit ‘s nachts de ramen beslaan. Dit komt door de temperatuurverschillen tussen het raam en de buitenlucht. Door middel van luchten of een luchtontvochtiger kan dit worden voorkomen.

Is condens op ramen erg?

+
Condens op ramen is vaak niet zo erg. Aan de buitenkant betekent het vooral dat je woning goed is geïsoleerd. Aan de binnenkant betekent het dat je wat vaker moet ventileren.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes