Water in de kruipruimte | Oorzaken en de beste oplossingen

Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Meestal is dit geen groot probleem. Als het optrekkende vocht echter schimmelgroei veroorzaakt is het wel schadelijk voor de gezondheid.

schade van water in kruipruimte


Vochtige kruipruimte

Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn, er kan water in staan zonder dat je het door hebt. Bij een gewone ventilatie heeft vocht onder je woning niet veel invloed. Toch is het belangrijk om bijvoorbeeld een loodgieter te laten kijken wat de oorzaak is. Helemaal als het optrekkende vocht voor schimmelvorming zorgt, want dat schaadt de gezondheid.

Is het normaal dat er wat water in de kruipruimte staat

Een kruipruimte kan wat vochtig zijn, dat is normaal. Het is een ruimte die vaak niet heel goed geventileerd is en kouder is dan de rest van de woning, wat voor wat extra vochtigheid kan zorgen. Daarentegen is het niet normaal als er regelmatig water in de kruipruimte staat, of als de luchtvochtigheid vaak boven de 60% komt.

Wanneer kan het kwaad als er water in kruipruimte staat

Als de kruipruimte regelmatig echt nat is of er water in staat, kan dit veel problemen veroorzaken. Als dit niet al te lang aanhoudt, zal er meestal geen grote problemen zijn om op te lossen. Maar veel vocht kan tot schimmelvorming leiden, of de fundering van het huis aantasten. Zodra je merkt dat er water blijft staan in de kruipruimte, is het dan ook belangrijk om zo snel mogelijk een loodgieter in te schakelen.

Waarom een vochtige kruipruimte oplossen?

Waarom is water in de kruipruimte een probleem? Misschien denk je er geen last van te hebben, want het zit toch onder je woonruimte. Als je het niet ziet, is het dan echt een probleem?

Hoeveel cm water mag in kruipruimte staan?

Heel kort gezegd: er mag geen enkele centimeter water in de kruipruimte staan. Een luchtvochtigheidsgraad van 65% tot 70% is de bovenste limiet voor een kruipruimte om geen vochtproblemen op de lange termijn te krijgen.

Problemen

Het probleem van water in de kruipruimte moet zo snel als het kan worden opgelost. En wel om de volgende redenen:

 • Je woning wordt aangetast waardoor er grote schade kan ontstaan, zeker op de lange termijn
 • Water in de kruipruimte kan zorgen voor een te hoge luchtvochtigheid in huis, dat kan slecht zijn voor je gezondheid
 • Ongedierte en schimmels ontstaan veel sneller in een natte kruipruimte
 • Je energierekening stijgt omdat het huis minder snel kan worden verwarmd
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Hoe komt water in de kruipruimte

Water in je kruipruimte kan verschillende oorzaken hebben. Hoe het vocht naar binnen komt maakt veel uit voor de uiteindelijke oplossing en kan ook een invloed hebben op de prijs. Hieronder staan een paar veel voorkomende oorzaken van vocht in je kruipruimte.

Gebroken of lekke leidingen

In de praktijk zien we vaak gebroken of lekkende leidingen als de oorzaak van water in je kruipruimte. Meestal merk je het aan een vervelende geur in huis.

Water in kruipruimte na regen

Na hevige regenval in de vochtige periodes van het jaar kan het ook zo zijn dat er water op de vloeren van de kruipruimte staat. Als er scheuren in de fundering van je woning zijn of andere structurele problemen in het huis, kan het regenwater naar binnen komen. Wanneer de afwatering dan niet op orde is, of de ventilatie niet goed werkt, kan het regenwater nergens heen en blijft het staan.

Bodemverzakkingen, werkzaamheden of zwaar verkeer

Oude rioleringsbuizen kunnen breken of gaan lekken als gevolg van bijvoorbeeld bodemverzakkingen, na werkzaamheden (heiwerken) of als er veel en zwaar verkeer door de straat rijdt.

De flinke hoeveelheid water wat uit de riolering ontsnapt wordt niet voldoende afgevoerd, waardoor een natte kruipruimte ontstaat. Natte kruipruimtes kunnen veel schade veroorzaken.

Hoge stand grondwater zorgt voor vocht

Daarnaast kan een hoge grondwaterstand problemen met vocht onder het huis veroorzaken. De nattigheid van het grondwater trekt in het metselwerk, beton, de fundering en vloer van de kruipruimte. Het optrekkende vocht kan vervolgens leiden tot aantasting van de binnenmuren.

Je ziet dan bijvoorbeeld plassen in de kruipruimte staan, schimmels- of zelfs zwammengroei en je ruikt soms muffe lucht. Later kan daardoor ook het behang en stucwerk loslaten en de vloer opbollen.

vocht in kruipruimte

Slechte ventilatie

Een van de meest voorkomende oorzaken voor water in de kruipruimte is onvoldoende ventilatie. Als er condens ontstaat is het belangrijk dat er genoeg luchtstromen in de kruipruimte aanwezig zijn om de condens af te voeren.

Als de condens niet geventileerd kan worden zal het zich na verloop van tijd ophopen. Je krijgt dan niet alleen last van klamme oppervlakken in de kruipruimte, maar het kan ook in bovengelegen ruimtes trekken en voor een muffe geur zorgen.

De beste oplossing als de kruipruimte nat is

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het oplossen van water in een kruipruimte is meestal behoorlijk ingrijpend en kostbaar. Dat is eigenlijk ook wel logisch, de kruipruimte is een lastig te bereiken ruimte. Bovendien rust de rest van het huis bovenop de kruipruimte. Dat wil je dus voorzichtig aanpakken.

Gelukkig zijn er meerdere opties om deze situatie te verhelpen. Laten we ze eens bekijken!

Oppervlakken laten injecteren

Een van de meest voorkomende en doeltreffende oplossingen tegen het overtollige water is om alle oppervlakken in de kruipruimte te laten injecteren. Bij het injecteren wordt een vochtwerend middel in de wanden en vloer van de kruipruimte gespoten. Dat kan bijvoorbeeld een pasta zijn, of een gel.

Nadat het vochtwerende middel volledig is uitgehard ontstaat een barrière tegen vocht. Zo hou je het water niet alleen buiten, je zorgt er ook voor dat er geen optrekkend vocht ontstaat. Het is de meest efficiënte manier om de kruipruimte waterdicht te maken.

Verbeter de ventilatie om vocht af te voeren

Een kruipruimte is wat lastiger te ventileren dan de rest van de woning. In de woonkamer kun je gewoon een raam openzetten om dagelijks voor goede ventilatie te zorgen. In de kruipruimte kun je beter naar permanente oplossingen zoeken en deze duurzaam renoveren.

Een makkelijke optie om de kruipruimte te ventileren is door ventilatieroosters toe te voegen. Voor deze ventilatieroosters worden er vanaf de buitenkant op enkele plaatsen gaten in de buitengevel geboord. Dat gat wordt vervolgens netjes afgewerkt met een rooster.

Afvoer van het regenwater verbeteren

In sommige gevallen is het zo dat het grondwaterpeil eigenlijk voortdurend te hoog is. Als het dan regent kun je last krijgen van opstijgend grondwater in je kruipruimte. Om dat te voorkomen kun je voor betere drainage rondom de woning zorgen.

In dat geval worden manieren gezocht waarop het overtollige regenwater bijvoorbeeld naar het riool kan worden geleid, zodat je kruipruimte niet onder water komt te staan.

vocht in kruipruimte

Van goedkoop tot heel duur

Mogelijke oplossingen zijn, van goedkoop naar duurder:

 • Een vochtvreter in de kruipruimte zetten als vochtbestrijding. Dat is alleen mogelijk als je er zeker van bent dat het vochtprobleem op korte termijn afneemt, zoals bijvoorbeeld in vochtige periodes als het najaar.
 • Afvoer van regenwater verbeteren om de doorstroom te bevorderen
 • Betere ventilatie maken om overtollig water af te voeren
 • Beter verwarmen van het huis erboven om het vocht in huis te laten opwarmen en zo te helpen laten verdwijnen
 • Isoleren van de leidingen in de kruipruimte, vooral de leidingen met warm water voor een kraan of radiator. Indien aanwezig is de kruipruimte isoleren met bijvoorbeeld isolatie chips ook nog een optie.
 • Vochtige muren dichten met speciale afdichtingsmiddelen
 • De oppervlakken in de kruipruimte volledig laten injecteren met een vochtwerend middel
 • Bodemisolatie door middel van isolatie op de vloer van de kruipruimte door bijvoorbeeld spuitisolatie
 • Vloerisolatie door middel van isolatie tegen de onderzijde van de begane grond vloer
 • Vloerdrainage waarbij de beste isolatiefolie op de vloer van de kruipruimte wordt aangebracht. Met deze kruipruimte isolatie kan het water via gecreëerde kanalen in de folie afgevoerd worden. Op een verzamelplek in de buurt wordt het water weggepompt
 • Vervangen van de houten vloer door een betonnen vloer
 • Wanddrainage waarbij de isolatiefolie ook op de muren wordt aangebracht

Geen blijvende oplossing

Verbeterde afvoer van het regenwater is in de meeste gevallen echter niet de oplossing die blijvend is. Dat komt doordat de kruipruimte nog steeds te vochtig blijft. Daarvoor kun je beter een vochtwerende barrière creëren.

Draineren tegen water in kruipruimte na regen en meer

Het water in kruipruimte wegpompen als het er staat is een goede oplossing voor de korte termijn, maar als dit steeds terugkomt, moet je toch echt naar een lange termijn oplossing kijken. Een goed drainage systeem in de kruipruimte kan ervoor zorgen dat regenwater of optrekkend grondwater weer goed afgevoerd kan worden zonder problemen te veroorzaken. Omdat deze problemen afhankelijk zijn van de plek waar we wonen, Nederland is nu eenmaal geen droog land, moet je een structurele oplossing hiervoor hebben. De kruipruimte draineren zorgt ervoor dat er geen water onder de vloer komt en meer problemen veroorzaakt.

Leegpompen en verborgen gebrek zoeken

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen, is een kruipruimte vol met water vaak een indicatie van een verborgen gebrek in je woning. Of dit nou in je fundering zit, een lekkende leiding, of dat er iets anders aan de hand is, het water in de kruipruimte is een symptoom van iets anders. Het water in de kruipruimte wegpompen is dan als eerste aanpak belangrijk, maar nog belangrijker is leren waar het probleem zit en dit aanpakken. Een loodgieter kost gemiddeld €40 tot €50 per uur, maar deze tarieven gaan omhoog als je spoed hebt. Je wilt dat natuurlijk zoveel mogelijk vermijden!

Veelgestelde vragen

Wat te doen met water in de kruipruimte?

+
Als er water in de kruipruimte is, laat altijd een loodgieter controleren wat de oorzaak hiervan is. Het kan namelijk voor veel problemen zorgen.

Hoe komt er water in de kruipruimte?

+
Water kan op verschillende manieren in je kruipruimte komen. Vaak zijn gebroken of lekke leidingen de boosdoener. Ook bodemverzakkingen, werkzaamheden en een hoge grondwaterstand kan tot problemen leiden. Slechte ventilatie kan het probleem langzaam verergeren.

Hoe krijg je kruipruimte droog?

+
Een vochtvreter of luchtontvochtiger werkt snel, maar lost het probleem niet op. De ventilatie verbeteren, juiste isolatie en een goede drainage helpt om de kruipruimte nu en later droog te maken.

Is water in de kruipruimte een verborgen gebrek?

+
Water in de kruipruimte is niet zomaar een verborgen gebrek. Dit is alleen een verborgen gebrek als het probleem niet zichtbaar was voor de aankoop en degene die het huis verkoopt het wel wist maar niet heeft doorgegeven.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zit de nattigheid?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes