Afzuigkap laten plaatsen | De kosten en opties!

Een afzuigkap is ontworpen om geurtjes, stoom en vet af te voeren tijdens het koken. Bij de aanschaf en installatie van een afzuigkap zijn er echter enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden.

afzuigkap laten plaatsen

Afzuigkap laten plaatsen

Het deskundig installeren van een afzuigkap is een precieze taak die het beste aan een ervaren vakman kan worden overgelaten. Een specialist sluit de afzuigkap nauwkeurig aan op het luchtkanaal en zorgt ervoor dat deze wordt geïntegreerd in de keukenkast, zodat het discreet is weggewerkt.

Kosten afzuigkap installeren

De kosten voor het plaatsen van een afzuigkap variëren afhankelijk van de vakman, de afmetingen en het gewicht van de afzuigkap en keuken, de afvoermogelijkheden, eventuele ledverlichting in de keuken, en de complexiteit van de installatie.

Hoeveel kost een nieuwe afzuigkap installatie?

Wat zijn de kosten voor het installeren van een afzuigkap? Hieronder vind je een overzicht van de kosten voor afzuigkapinstallatie:

  • Afzuigkap monteren: 70 euro – 150 euro
  • Monteren en vervangen: 125 euro – 200 euro
  • Aanschaffen inbouw afzuigkap: 150 euro – 1000 euro
  • Koolstoffilters: 15 euro – 200 euro
  • Recirculatie set: 50 euro – 100 euro

Afmetingen en gewicht afzuigkap

De kosten voor het installeren van een afzuigkap zijn logischerwijs ook afhankelijk van de afmetingen en het gewicht van het apparaat. Het plaatsen van een zware afzuigkap vergt nu eenmaal meer tijd van de vakman of klusjesman in vergelijking met het installeren van een compacter model.

Dit verschil wordt weerspiegeld in de prijs, zowel wat betreft de kosten voor de vakman als de aanschafprijs van de afzuigkap zelf. Bovendien heeft de grootte van de afzuigkap invloed op de beschikbare ruimte in je keuken; een grotere afzuigkap neemt meer ruimte in beslag.

Je wil uiteindelijk de beste afzuigkap voor jouw keuken vinden.

image-11-edited.jpeg
Vakman herstelt moderne afzuigkap in de keuken

Afzuigkap keuken monteren of vervangen

Het tarief voor het installeren van een inbouw afzuigkap varieert afhankelijk van of het in een nieuwe keuken wordt geïnstalleerd of in een bestaande keuken. Als er al een bestaand afvoerkanaal is, kan de afzuigkap daarop worden aangesloten, wat de kosten kan verlagen, aangezien er geen nieuw afvoerkanaal hoeft te worden aangelegd. In het geval van het vervangen van een bestaande inbouw afzuigkap kan het nodig zijn om de kast aan te passen, zodat de nieuwe afzuigkap erin past. Dit is vooral relevant omdat de afmetingen van oudere inbouw afzuigkappen kunnen verschillen van de huidige modellen.

Recirculatie afzuigkap aansluiten

Een recirculatie afzuigkap is een handige oplossing als er geen luchtkanaal aanwezig is, je geen gat wilt maken in de gevel of het dak, of als het huisreglement van de Vereniging van Eigenaren dit niet toestaat. Deze afzuigkap heeft een koolstoffilter dat fijnstof en geurtjes in de keuken afvoert en zuivert, waardoor schone lucht wordt uitgestoten. Het is belangrijk om het koolstoffilter minstens één keer per jaar te vervangen voor optimale prestaties en gezondheid.

Luchtafvoer afzuigkap

Bij het installeren van een recirculatie afzuigkap moet vaak eerst de luchtafvoer worden omgebouwd. Als je niet vertrouwd bent met deze taak, is het raadzaam advies in te winnen bij een vakman, die deze service in rekening zal brengen. De benodigde materialen, zoals een complete recirculatieset en koolstoffilters, variëren afhankelijk van het type afzuigkap. De vakman plaatst het koolstoffilter voor de motor en voegt indien nodig een tussenstuk toe om zowel af te voeren als schone lucht terug te blazen in de kamer.

Centraal afzuigsysteem

Als je in een appartementencomplex of flat woont, is het raadzaam te controleren of er een centraal afzuigsysteem aanwezig is. In gebouwen met een centraal afzuigsysteem mag alleen een afzuigkap zonder motor worden geplaatst. Vaak is er in nieuwbouwwoningen zo’n centraal afzuigsysteem aanwezig.

Het installeren van een afzuigkap zonder motor is kosteneffectiever en zorgt bovendien voor minder geluid. Het is belangrijk op te merken dat een inbouw afzuigkap zonder motor alleen kan functioneren als er een centraal afzuigsysteem aanwezig is. Als dit niet het geval is, is een afzuigkap met motor noodzakelijk voor een goede werking.

Welke afzuigbuis kiezen voor montage

Deze ronde aluminium buizen geven veel minder weerstand dan een flexibele slang. Het is even meer werk maar het resultaat is duurzamer en functioneert beter. Het is ook mooier, mocht de buis in het zicht komen.

Offerte nieuwe afzuigkap

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Uitvoermoment
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Heb je altijd een afzuigkap nodig?

+
Een afzuigkap is belangrijk omdat koken zonder afzuigkap in een open ruimte tot verspreiding van vet leidt. Vooral als de ramen openstaan, zal het vet zich door de hele ruimte verspreiden. Dit kan resulteren in een vettige laag op meubels.

De mate van verspreiding en de snelheid waarmee dit gebeurt, hangen uiteraard af van de kookmethode die je hanteert. Het gebruik van een afzuigkap helpt om vet en kookgeuren effectief af te voeren, waardoor je de omgeving schoon en fris houdt.

Kan een afzuigkap op mechanische ventilatie?

+
Een afzuigkap vormt een waardevolle aanvulling op het mechanische ventilatiesysteem in je keuken en kan effectief in combinatie worden gebruikt. Het is echter belangrijk om aandacht te besteden aan de juiste aansluitingen. Een afzuigkap zonder motor kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan het afzuigpunt van je mechanische ventilatiesysteem. Hierdoor kunnen beide systemen samenwerken om kookgeuren en dampen efficiënt af te voeren, waardoor een gezonde en schone keukenomgeving wordt bevorderd.

Waar sluit je een afzuigkap op aan?

+
Bij het aansluiten van een afzuigkap heb je de mogelijkheid om deze te koppelen aan de afvoer naar buiten. Dit doe je eenvoudig met behulp van de plastic ring die vaak wordt meegeleverd met de afzuigkap. Daarna verbind je de afzuigkap met een (flexibele) buis.

Deze handeling zorgt ervoor dat de afvoer van kookluchtjes en dampen naar buiten wordt geleid. Het gebruik van een flexibele buis biedt extra gemak, omdat deze makkelijker te manoeuvreren is, waardoor je meer vrijheid hebt bij het plaatsen van de afzuigkap in je keuken.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes