Keuken kosten | Wat kost een keuken gemiddeld?

De gemiddelde kosten van een nieuwe keuken van gemiddelde grootte bedragen meer dan € 10.000. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van het formaat van uw keuken en van de luxe kasten of apparaten die je wilt installeren. Bekijk de keuken.

Keuken kosten

Keuken prijzen

Een keuken is een flinke investering die je vaak voor minstens 15 jaar dagelijks zult gebruiken. Je wilt dus zeker weten dat je jouw ideale keuken weet te vinden voor de laagste keukenprijs. De vele opties kunnen je makkelijk gek maken, maar als je een goed beeld hebt van wat je mooi vindt en nodig hebt, kun je makkelijk uitvinden wat een keuken kost.

Kosten van een keuken

Een keuken zal eigenlijk altijd meerdere duizenden euro’s kosten. Deze kosten zijn te verdelen tussen het type keuken, de gekozen materiaalsoorten, de gekozen inbouwapparatuur en bijkomende werkzaamheden. Als je maar een smalle ruimte hebt voor je keuken, dan ben je met een rechte keuken en weinig inbouwapparatuur al snel klaar en kost dit natuurlijk minder dan grote keukens met een kookeiland, massief hout aanrechtblad en ingebouwd koffiezetapparaat.

Wil je exacte prijzen van specialisten ontvangen?
Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis offertes met prijsvoorstellen op maat.
arrow Vind een deskundige

Waar zijn de kosten van de keuken van afhankelijk?

Deze 6 factoren zijn van belang om de uiteindelijke prijs te bepalen:

  • Het formaat van de keuken
  • Opstelling van de keuken
  • Apparatuur (aantal en merk)
  • Materiaal keukenblad
  • Materiaal keukenkastjes
  • Plus eventueel de kosten voor het demonteren van de oude keuken, het plaatsen en mogelijk het verleggen van leidingen als de ruimte naar een andere plek gaat.

Extra factoren

Je ziet dat de hoogte van de kosten afhangt van een heleboel verschillende zaken. Denk daarbij aan keukenkasten met een afwijkende maat of dat ene speciale massief houten werkblad. Wanneer je een klein budget hebt en voor weinig geld een mooie keuken zoekt, kun je ook kijken bij de showroomkeukens van verschillende leveranciers of zou je kunnen uitwijken naar Duitsland. Een keuken uit Duitsland is goedkoper.

De keuken zelf

Alleen al de keuze voor de keuken kan een ander prijskaartje aan deze aankoop hangen. Ga je voor een merkloze keuken of voor een hoog aangeschreven merk? Wil je landelijke stijl of toch liever modern? Over het algemeen geldt: hoe bekender de keukenmerken en hoe luxer de uitstraling, hoe duurder de totaalprijs wordt. Een kookplaat op een composiet aanrecht zal een lagere prijs hebben dan een keukeneiland van graniet of natuursteen.

Keukenapparatuur

Je eigen keuken is natuurlijk niet compleet zonder accessoires. Een goede keukenopstelling kan eigenlijk niet zonder vaatwasser en koelkast en de meesten zullen dit dan ook als wensen opnemen in hun keukenontwerp. Ook dingen als een combi magnetron, afzuigkap en een grote oven kunnen tot hogere kosten voor je droomkeuken zorgen. Je moet hierbij ook rekening houden met de montage, want al deze spullen moeten ook worden aangesloten en op de juiste plek worden gezet.

Vormgeving

Het oog wil natuurlijk ook wel wat en dat kan een grote invloed hebben op de aankoopprijs. Een mooie kraan en de afwerking van de lades die de keukenstijl precies bij elkaar brengt zal het bedrag niet erg verhogen. Maar als je ervoor kiest om op inductie te gaan koken, moet er mogelijk ook werk aan je meterkast gebeuren. Als je gaat voor dure merken met aparte kleuren kan dit natuurlijk wel. Het is verstandig om voor al het meerwerk een keukenplanner in te vullen, zodat je uitgebreid kunt onderzoeken wat in je budget past en of je wens inderdaad noodzakelijk is.

Een geschikte keuken voor de laagste prijs

In de zoektocht naar jouw nieuwe keuken moet je dus aan vele factoren tegelijk denken. In een kleine keuken zul je extra aandacht aan het ontwerpen en de plaatsing van alles moeten besteden om zo veel mogelijk met zo weinig mogelijk ruimte te kunnen doen. Omdat dit vaak maatwerk is, kun je door de vele mogelijkheden toch besparen door voor een eenvoudig ontwerp te kiezen. Als je een voorkeur voor stijlen loslaat, kun je alsnog een mooie combinatie maken voor de goedkoopste prijs.

Gekozen materialen

Als je bij het ontwerpen meteen naar de prijsopbouw kijkt, zal je al snel verschillen merken. Een werkblad bijvoorbeeld kan erg duur worden als je voor keramiek of beton gaat. Wellicht is de keuze om een kunststof blad aan te schaffen dan een stuk beter, want deze is vriendelijker geprijsd en kan vaak een ander materiaal nabootsen. Door je in een winkel te oriënteren kun je eenvoudig bekijken welke keuzes ook helemaal naar je smaak zijn en inspiratie opdoen door naar de verschillende keukencollecties te kijken. Ook door offertes op te vragen en vergelijken kun je vaak simpel een betere prijs vinden.

Acties en korting

Je hebt vaak twee keuzes om de keuken prijs wat lager te krijgen. Je kunt alles in een keer kopen en zo wat korting af te dingen vanwege de grote investering. De aanschaf van een volledige collectie heeft vaak een gunstige prijsopbouw, zeker als dit inclusief plaatsing is, omdat het zo’n grote aankoop is. Als je een compleet nieuwe keuken wilt, aangepast aan je wensen, is deze optie de investering zeker waard. Je kunt ook ervoor kiezen om een groot deel van de inkoop in delen te doen, als er onderdelen in de aanbieding zijn bijvoorbeeld. Zo kan je ervan profiteren als de prijs goedkoop is, maar duurt het langer voor de verbouwing helemaal compleet is.

Moderne keuken

Wat maakt een keuken duur?

Jouw keuze in de grootte, materialen en apparatuur bepalen deze prijsindicatie voor de keuken. Je moet zo bij alle verschillende aspecten een afweging maken. Als je het bijvoorbeeld belangrijk vindt om veel verschillende soorten van de nieuwste foefjes te kiezen kun je vanzelfsprekend rekenen op een hoger prijskaartje dan wanneer je een basis model kiest. Daarnaast is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de keukendeurtjes te vervangen in plaats van het hele kastje. Dit scheelt ook in kosten en zo zijn er diverse opties waardoor je kan besparen.

Nieuwe keuken

Het zal geen verrassing zijn dat een volledig nieuwe keuken voor je huis duurder zal zijn dan een renovatie. Sommige onderdelen die eerst gebruikt zijn kun je nog wel hergebruiken, wat een hoop scheelt. Daarentegen zal het lastig zijn om precies dezelfde kleur en stijl te vinden, dus is het goed mogelijk dat je het verschil toch ziet. Met een nieuwe keuken ben je er niet alleen van verzekerd dat alles bij elkaar past, je bent ook niet afhankelijk van wat er toevallig verkrijgbaar is en kunt alles uit dezelfde keukencollectie aanschaffen.

Luxe

Met een nieuwe keuken, helemaal als je het budget ervoor hebt, kun je ook voor alle luxe gaan. Dit zal de kostprijs natuurlijk groter maken, maar je hebt dan ook wel echt je droomkeuken. Je kunt er bijvoorbeeld aan denken om het bruikbare oppervlakte van je aanrecht uit te breiden, waardoor je met meer mensen tegelijk kunt koken. Of een kokend waterkraan te laten installeren, zodat je nooit meer hoeft te wachten op een waterkoker. Je betaalt nu misschien wat meer voor elk apparaat, maar je hebt hier wel je hele leven lang profijt van zolang je in dit huis blijft wonen.

Veelgestelde vragen

Wat kost een keuken in 2024?

+
Een keuken zal in 2024 gemiddeld € 5.000 tot € 17.000 kosten. De precieze prijs hangt af van de oppervlakte, het materiaal dat je wilt gebruiken en welke apparaten je in de keuken zou willen toevoegen.

Wat kost een gemiddelde keuken met apparatuur?

+
Een standaard keuken inclusief apparatuur kost gemiddeld € 12.000 tot € 20.000, afhankelijk van het soort apparatuur dat je in de keuken gaat laten plaatsen.

Wat kost een complete keuken bij Ikea?

+
Een complete keuken bij Ikea, inclusief apparatuur en installatie, kost gemiddeld tussen € 4.500 en € 9.000. Deze prijs kan natuurlijk oplopen als je meer apparatuur of meubilair wilt voor de keuken.

Wat kost een kookeiland?

+
De kosten voor een kookeiland liggen flink uiteen afhankelijk van je wensen en budget. Denk hierbij aan € 7500 tot € 25.000.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Uitvoermoment
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes