Gasfornuis aansluiten kosten | In 5 eenvoudige stappen

Voor je de eerste maaltijd bereidt op je nieuwe gasfornuis, moet deze wel eerst worden aangesloten. In dit artikel lees je meer over de kosten voor het aansluiten van je gasfornuis, alsook een handig stappenplan.

gasfornuis aansluiten kosten

Fornuis laten aansluiten kosten

Je gasfornuis aansluiten en de kosten van dit aansluiten hangen af van een aantal factoren. Gemiddeld gezien liggen de kosten tussen de € 50 en € 150, afhankelijk van of je zelf je gasfornuis aansluit of dat je een vakspecialist hiervoor inhuurt. Daarnaast hebben bij het gasfornuis aansluiten ook de kosten van de gebruikte materialen invloed op jouw totale kosten. 

Voorbeeldtarieven

De kosten voor het aansluiten van een gasfornuis kunnen variëren, afhankelijk van diverse factoren zoals installatiecomplexiteit en eventuele aanvullende werkzaamheden. Hier zijn drie voorbeeldtarieven voor gangbare projecten.

 1. Standaard project: Voor een standaard gasfornuisaansluiting zonder specifieke complicaties, liggen de kosten gemiddeld tussen de € 50 en € 100. Dit omvat de installatie van de gaskraan, het koppelen van de gasleiding en lektesten.
 2. Gemiddeld project met aanpassingen: Bij enkele aanpassingen aan de gasleiding of keukeninstallatie, zoals verlenging of verplaatsing van de gasleiding, kan de prijs variëren van ongeveer € 100 tot € 200, afhankelijk van de specifieke situatie en benodigd materiaal.
 3. Complex project: In gevallen waarin de gasfornuisinstallatie complexer is, zoals aanpassingen aan gasleidingen in een oudere woning of het plaatsen van een gasleiding op een lastig bereikbare locatie, kunnen de kosten variëren van ongeveer € 200 tot € 400. Dit is afhankelijk van de benodigde werkzaamheden en eventuele extra kosten.

Gasfornuis aansluiten: Stappenplan

Wil je de kosten voor het aansluiten van een gasfornuis beperken, dan kan je ervoor kiezen om dit zelf te doen. Hierbij sluit je een gasslang aan op zowel het gasfornuis als de gastoevoer in de keuken. Veiligheid staat voorop, dus volg zorgvuldig de vijf stappen in het onderstaande plan voor een veilige aansluiting.

Benieuwd naar de kosten van een gasfornuis aansluiten?
Wij brengen je in contact met professionals uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse voeren hun werkzaamheden uit, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk gasfornuis aansluiten prijzen

Wat heb je nodig om een gasfornuis aan te sluiten?

 1. Een nieuwe rvs gasslang (rubberen gasslang alleen voor vrijstaande kookplaten).
 2. Een comfooraansluiting.
 3. Schroefdraadtape.
 4. Een steeksleutel of moersleutel.
 5. Sopje van water en (afwas)zeep.
kosten gasfornuis aansluiten

Voor het aansluiten van het gasfornuis zal een specialist of loodgieter de volgende stappen doorlopen:

Stap 1: Gaskraan afsluiten

De loodgieter draait de gaskraan dicht, te vinden bij de gasaansluiting in de keuken, en draait deze een kwartslag zodat deze haaks op de leiding staat.

Stap 2: Comfooraansluiting plaatsen

De comfooraansluiting wordt gemonteerd door schroefdraadtape rond het uiteinde van de gasaansluiting van het fornuis te plaatsen. Vervolgens monteert de specialist de comfooraansluiting en draait deze vast met een steeksleutel.

Stap 3: Gasslang monteren

Na controle of er een rubberen ring in de gasslang zit, draait de specialist de gasslang stevig vast op het fornuis met een steeksleutel. Als er geen rubber in de gasslang zit, wordt schroefdraadtape aangebracht voordat de gasslang op het fornuis wordt gedraaid.

Stap 4: Gas aansluiten aan gaskraan

De gasslang wordt door de specialist gemonteerd aan de gastoevoer in de keuken en stevig vastgedraaid met de steeksleutel. Schroefdraadtape wordt gebruikt als er geen rubberen ring in de gasslang zit.

Stap 5: Controle op lekken

De loodgieter maakt een sopje met afwasmiddel of handzeep en brengt dit aan op de gehele aansluiting van de muur tot het gasfornuis. Na het openen van de gaskraan wordt gecontroleerd of er belletjes ontstaan. Geen belletjes betekent een gasdichte aansluiting. Bij belletjes wordt de aansluiting opnieuw gecontroleerd en indien nodig aangepast.

Zelf gasfornuis aansluiten of uitbesteden aan een loodgieter?

De keuze tussen zelf een gasfornuis aansluiten of het uitbesteden aan een vakspecialist heeft financiële overwegingen. Zelf doen betekent alleen materiaalkosten, terwijl het inhuren van een specialist zowel materiaal- als arbeidskosten met zich meebrengt.

Desondanks kan het verstandig zijn om een vakspecialist in te schakelen, vooral vanwege veiligheidsredenen. Het gebruik van speciale apparatuur voor het controleren op gaslekken, zoals beschreven in het eerder genoemde stappenplan, is betrouwbaarder dan het traditionele sopje van water en zeep. Als je niet bijzonder handig bent, is het aan te raden het aansluiten van een gasfornuis aan een vakspecialist over te laten.

Bovendien zijn de materiaalkosten doorgaans gunstiger wanneer je deze via de vakspecialist verkrijgt. De gemiddelde loodgieterskosten bedragen ongeveer € 65 per uur voor de installatie van een gasfornuis.

gaskookplaat aansluiten kosten

Praktische tips

Hoewel zelf doen kostenbesparend kan zijn, is het van belang om dit correct te doen, aangezien een onjuiste aansluiting aanzienlijke risico’s met zich meebrengt. Wanneer je aan de slag gaat, houd ook rekening met de volgende adviezen:

 • Sluit de hoofdtoevoer: Voor extra veiligheid is het raadzaam niet alleen de gaskraan in de keuken te sluiten, maar ook de hoofdtoevoer tijdens jouw werkzaamheden.
 • Vermijd open vuur: Zorg ervoor dat er tijdens het werk geen open vuur in de buurt is, dit in verband met de veiligheid.
 • Wees voorzichtig met elektriciteit: Zelfs kleine vonkjes van elektriciteit kunnen ontsnapt gas doen ontvlammen. Wees daarom uiterst voorzichtig met elektrische apparaten in de nabijheid.

Meer tips over aansluiten

Voor een gas kookplaat aansluiten of een gasfornuis aansluiten heb je wel wat meer ervaring nodig omdat het ontzettend gevaarlijk kan zijn als je een gaslek krijgt door een slecht aangesloten gasslang. 

Controleer met regelmaat rubber gasslangen op poreusheid en lekken. In geval van een gaslek:

 • Veiligheid buitenshuis: Ga naar buiten.
 • Melden gaslek: Bel het nationale storingsnummer voor gas en stroom (0800-9009) om het lek te melden bij je netbeheerder.
 • Acute situatie: Bel direct 112 als de situatie als acuut wordt ervaren.

Veelgestelde vragen

Wat als aansluiting gasfornuis niet past?

+
Het is altijd verstandig om eerst te controleren of de gasslang direct op je fornuis of kookplaat past. Als de nieuwe gasslang niet past, heb je mogelijk een verloopstukje nodig met x-binnendraad en M24 buitendraad. Soms wordt dit verloopstukje al meegeleverd met je toestel.

Welke aansluiting gasfornuis?

+
Als de gasslang direct op je fornuis past, heb je geen extra aansluiting nodig. Past de gasslang niet, dan heb je een comfooraansluiting nodig om het gasfornuis aan te sluiten.

Wie installeert een gasfornuis?

+
Als je niet precies weet hoe je het gasfornuis moet aansluiten, is het verstandig om hulp in te schakelen. Laat je deze taak door een loodgieter uitvoeren, dan ben je er zeker van dat het gasfornuis op een veilige en juiste manier wordt aangesloten, en dat de veiligheid daarmee gewaarborgd is.

Gasfornuis aansluiten: gratis offertes

Van plan om het gasfornuis aan te sluiten? Vul ons formulier in en professionals nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou gasfornuis aansluiten kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Uitvoermoment
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes