Gootsteen ontstoppen | Zelf doen of laten doen?

Heb je last van slecht weglopend water en een vieze stank in je keuken? Dit kan komen door een verstopte gootsteen. In sommige gevallen kun je zelf de afvoer ontstoppen door een ontstopper te gebruiken of een vloeibaar ontstoppingsmiddel te gebruiken.

gootsteen laten ontstoppen

Wat te doen bij een verstopping van de gootsteen?

Je wilt natuurlijk liever geen problemen met je gootsteen hebben. Daarom hebben we hieronder acht tips voor je op een rij gezet, zodat je zo snel mogelijk weer van de verstopping af bent en je gootsteen weer kunt gebruiken.

1. Ontstopper gebruiken

Als het goed is, heb je een ontstopper in huis. Zo niet, dan zou ik toch aanraden er zo snel mogelijk een te halen, je wilt er eentje hebben voor je hem nodig hebt. De ontstopper, ook wel plopper genoemd, laat de verstopping als het ware los schieten. Laat wat water in je gootsteen lopen, zet de plopper over de afvoer en maak een pompende beweging. Herhaal dit een paar keer als het niet meteen lukt.

2. Verstopte gootsteen ontstoppen soda

Los een handje soda (schoonmaak soda of baking soda) op in een kopje water en giet dit in de afvoer. Schoonmaaksoda heeft een wat effectiever resultaat, doe er een kopje azijn bij. Let op: dit gaat bruisen, dus hou je gezicht op veilige afstand en dek het putje eventueel af. Meng de soda en azijn niet vooraf. Laat de soda en azijn ongeveer 15 minuten inwerken. Giet een volle waterkoker met heet water door de afvoer of laat je kokend water kraan lopen, als je die hebt. Als laatst controleer je of de verstopping is verholpen door de kraan open te zetten.

3. Ontstoppen met Cola

Het is misschien wat zonde van een volle fles cola, maar het schijnt wel te werken. Giet de cola fles leeg direct in het afvoerputje, wacht dan ongeveer 15 tot 30 minuten en giet vervolgens minimaal 1 liter kokend water door de afvoer. Het bruisend effect zal de blokkade in leidingen opheffen. Het zal ook zeker bekend zijn dat als je een nacht lang 5 eurocent in een vol glas cola legt deze de volgende dag volledig schoon is.

Vakman nodig?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk de offertes

4. Ontstoppen met afwasmiddel

Met huis- tuin en keukenmiddelen zoals heet water en afwasmiddel kun je al een verstopte gootsteen ontstoppen. Doe wat afwasmiddel in de afvoer, of doe in beide afwasmiddel als je 2 wasbakken hebt. Laat het 10 minuten inweken, in de tussentijd vul je de waterkoker met water en zet deze aan. Giet dit hete water in de afvoer(en) en je gootsteen zou weer moeten doorlopen. Het helpt echt!

gootsteen laten ontstoppen

5. Koffieprut als ontstopper

Koffieprut (uit het koffiefilter of van een paar gebruikte Senseopads) met wat water helpt om een verstopping weg te werken. Het koffieprut zorgt er met zijn korrelige structuur tevens voor dat het opnieuw aankoeken van de afvoer wordt tegengegaan. Dus: regelmatig wat koffieprut doorspoelen!

6. Gootsteenontstopper voor een verstopping in de keuken of wasbak

Een meer hedendaagse oplossing zijn de gootsteenontstoppers met en zonder chemicaliën. Maar een loodgieter kan je ook een helpende hand bieden als laatste redmiddel.

7. Gootsteen laten ontstoppen door een bedrijf

Schakel een loodgieter in als het je zelf niet lukt de verstopping te verhelpen. Hij heeft onder andere een ontstoppingsveer om zo eventuele ongemakken in de afvoer weg te drukken/kapot te maken. Het duurt ongeveer 1 à 2 uur om de afvoer te laten repareren door een loodgieter en de gootsteen netjes achter te laten.

Gootsteen laten ontstoppenPrijs
Ontstoppen van de gootsteen (per uur)€ 40 tot € 50 per uur
Ontstoppen van de gootsteen (vast)€ 80 tot € 100 eenmalig

8. Bonus: hoe houd je je gootsteen ontstopt?

Je gootsteen raakt het vaakst verstopt door wat erin komt. Het klinkt zo logisch, maar het is zo makkelijk om het te vergeten. Een simpel klein gootsteen zeefje zal de meeste grote resten al opvangen, zodat die niet langer vast kunnen komen. Zet ook wat vaker de hete kraan en het hete vaatwasprogramma aan (die deelt vaak de afvoer met de gootsteen), zodat restjes zeep, vet, vaatwastabletten en meer op kunnen lossen. Als laatste is het slim om geen olie, vet of haren in de gootsteen te laten, want dat is een recept voor verstopping.

Veel gestelde vragen

Kan de afvoer tegen kokend water?

+
Ja, dit helpt zelfs bij het ontstoppen van de gootsteen.

Hoe werkt een ontstopper?

+
Met een ontstopper breng je druk aan de onderkant van een afvoer. Hierdoor kan het water na gebruik weer vloeiend wegstromen.

Gootsteen ontstoppen: soda of baking soda?

+
Voor het ontstoppen van de gootsteen gebruik je het beste baking soda.

Wat kost het om een gootsteen te ontstoppen?

+
De gemiddelde kosten liggen op € 300, maar dit kan variëren tussen de € 150 en € 500.

Offerte voor loodgieter

Loodgieter nodig voor het ontstoppen van jouw gootsteen. Vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Uitvoermoment
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes