Loodgieter gezocht | welke werkzaamheden en uurloor?

Een loodgieter is een uiterst gespecialiseerde vakman. Vaak wordt er gedacht dat hij zich uitsluitend bezighoudt met het verhelpen van verstoppingen en lekkages. Echter doet hij nog veel meer dan dat. Zo houdt hij zich bezig met zaken als het aanleggen, repareren en onderhouden van sanitaire voorzieningen, rioleringen, waterleidingen en verwarmingsinstallaties.

loodgieter

Gaat loodgieterswerk verder dan enkel sanitaire klussen?

Een loodgieter heeft een uitgebreid takenpakket en er is geen verbouwing die hem voorbij gaat. Ze houden zich bezig met het aanleggen, onderhouden en repareren van sanitair en leidingen. Taken die hij voor zijn rekening neemt, zijn onder andere het vervangen van kranen, het plaatsen van een nieuwe afvoer en natuurlijk het aansluiten van een boiler. Ook minder voorkomende klussen, zoals de plaatsing van een buisisolatie, het afwerken en kitten waar nodig is, het installeren van warmtepompen en kleine werkzaamheden aan de riolering neemt hij op zich. Kortom, een loodgieter doet veel meer dan sanitaire klussen.
Een grove opzet van alle werkzaamheden die je een loodgieter kunt vragen, zijn:

Een loodgieter inhuren, hoeveel kost dat per uur?

De uurprijs die een loodgieter hanteert is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan de ervaring en de complexiteit van de klus. Ook dien je rekening te houden met de voorrijkosten die hij in rekening brengt. Om hier zoveel mogelijk op te besparen, huur je het best een vakman in die uit de regio komt. Over het algemeen ligt de prijs van een loodgieter tussen de 40 en 80 euro per uur. Wanneer je tijd hebt om te vergelijken en geen urgent probleem hebt dan is dat zeker de moeite waard.

Een spoed loodgieter, wat kost dat gemiddeld?

Heb je met hoge spoed een loodgieter nodig? Dan lopen de prijzen aanzienlijk op. Denk bijvoorbeeld ‘s avonds wanneer er onverwachts een leiding gesprongen is. Of juist ‘s ochtends vroeg wanneer je opstaat om naar werk te gaan. Voor urgente ongeplande klussen hanteert een loodgieter meestal een prijs die € 25 hoger ligt dan de reguliere prijs.

Wat vraagt een loodgieter op zzp basis?

Gemiddeld kost een zzp loodgieter tussen de € 45 tot € 80 per uur. Tegenwoordig zijn de meeste loodgieters zzp’ers, wat betekent dat ze hun eigen uurprijs kunnen bepalen. Echter wijkt dit uurloon in praktijk weinig af van de prijs voor loodgieters die in dienst zijn bij een bedrijf.

Hoe kom je aan een goedkope en betrouwbare loodgieter?

Om zeker te zijn van een vaardige loodgieter kies je het best een vakman die lid is van de branchevereniging Techniek Nederland. Echter zijn er ook nog loodgieters die de oude naam, Uneto-VNI, gebruiken. Je kunt er vanuit gaan dat deze specialisten beschikken over de juiste certifcitaten, kennis en apparatuur om professioneel werk te leveren.

Daarnaast is het ook handig om recensies te raadplegen om meer over de vakman of het bedrijf in kwestie te weten te komen. Dit geeft namelijk nog wat extra zekerheid of het het waard is om met een bepaalde vakman of bedrijf in zee te gaan. Met behulp hiervan kun je verschillende vakmannen vergelijken om tot de goedkoopste en meest betrouwbare oplossing te komen.

Voordelen

De voordelen van een loodgieter zijn:

 • Snel gereed
 • Besparing op stookkosten door de beste manier van warm water leidingen isoleren
 • Meeste waterdruk creëren uit de douche en andere kranen door een slim leiding verloop
 • Echt waterdicht zodat dure lekkages voorkomen worden
 • Juiste afstelling van sanitaire toestellen
 • Irritante geluiden van en in leidingen worden zo veel mogelijk beperkt en meestal voorkomen

Nadelen

Uiteraard zijn er ook wat nadelen:

 • Een loodgieter kost geld
 • Je moet een loodgieter vinden
loodgieter gezocht

In welke situaties wordt er meestal een loodgieter gezocht?

Een loodgieter is een echte duizendpoot op het gebied van renovaties. Met de verschuiving naar een steeds meer digitale wereld zijn ze tegenwoordig ook in staat om klussen op het gebied van domotica te verrichten. De meeste mensen raadlegen een loodgieter in de volgende situaties.

Installatie van een nieuwe badkamer

Voordat je een badkamer of een toiletruimte gaat renoveren is het goed om te weten wat alles gaat kosten. In de tabel hebben we de prijsopbouw van een gemiddelde nieuwe badkamer uitgewerkt. Deze is 3 bij 3 meter en op een gemiddeld niveau afgewerkt. Je kent wellicht de uitdrukking van ‘gouden kranen’. Dat geeft maar aan dat de prijzen van kranen zeer divers kunnen zijn.

Lekkage verhelpen

Heb je een lekkend dak, een lekkende cv-ketel of een wastafel of douche die maar blijft lekken? Dan kunt je contact opnemen met een loodgieter, die deze lekkage vaak al vrij vlot zal verhelpen. Ook zullen veel mensen die hun huis aan het (ver)bouwen zijn in aanraking komen met een loodgieter, omdat deze een grote rol speelt bij het aanleggen van sanitaire voorzieningen, waterleidingen, het grijswatersysteem, de verwarming en riolering in huis.

Domotica in huis

Met de komst van een slim huis en slimme thermostaten komt er steeds meer domotica in huis, die de loodgieter moet kunnen installeren. Waar het vroeger alleen water en leidingwerk was wordt het werkterrein van de loodgieter steeds meer die van de moderne technologie.

Het verkrijgen van waterdichte leidingen

Zelf leidingen en kranen aansluiten is op zich niet moeilijk als je het al een paar keer gedaan hebt. Het enige lastige is een permanente waterdichtheid want dat gaat in de praktijk nog wel eens mis. Het vervelende hiervan is dat leidingen meestal niet direct gaan lekken, waardoor er soms schade ontstaat doordat het sluimerend steeds erger wordt.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Opsporen van lekkages in inspectieruimte

Niet iedere ruimte waar leidingen en riolering geplaatst worden is later nog goed toegankelijk en als het daar gaat lekken moet er weer gesloopt worden. Meestal is de exacte locatie van de lekkage ook niet precies te zien dus moeten er op verschillende plekken wat openingen gemaakt worden om de plaats van de lekkage te constateren. Water zal altijd de laagste plek en makkelijkste route volgen en als je het uit een hoek ziet komen kan het probleem wel een paar meter verderop liggen.

Het installeren van een inspectieluikje

Maak om deze reden altijd een inspectieluikje onder het bad en op andere plaatsen waar veel leidingen en aansluitingen zitten. Dit is bij iedere keuken, badkamer en verbouwing weer anders. Bij een keuken kun je ook gelukkig de plint verwijderen waardoor je hier en in het kastje onder de gootsteen de meeste leidingen nog wel kunt bereiken.

Het horen van water in leidingen

Een ander probleem wat kan ontstaan door ondeskundig aansluiten van leidingen, appendages en sanitaire toestellen is het ruisen van water in leidingen of het tikken van verwarmingsleidingen. Soms hebben bedrijven dat bij een koffiemachine die direct is aangesloten op de waterleiding. Het ruisen van water in riolering en waterleidingen is niet slecht maar wel storend. Door een logisch verloop van leidingen met een geleidelijk afschot kun je dit voorkomen en vooral de ervaring van een loodgieter is nodig om de beste situatie te bepalen voor het leiding verloop.

Tikkende leidingen

Het tikken of knallen van verwarmingsleidingen is meestal ook niet direct een probleem waardoor er iets stuk kan gaan. Het uitzetten door warmte (warm water in de leidingen) en het inkrimpen door kou zorgt ervoor dat leidingen net een muur of wat anders kunnen raken. Dit geluid wordt vaak versterkt door de galmkast van een open ruimte achter een constructie. Ook kun je de schuivende leidingen in koppelingen en montagebeugels soms horen als die niet op de juiste plekken is vastgezet.

loodgiester

Lek dak maken

Bijna niets is zo vervelend als een lekkend dak en de daarmee gepaard gaande wateroverlast en schade. Om lekkage en andere overlast te voorkomen is het van het grootste belang dat je dak goed is, maar een lekkage kan dan nog voorkomen. Een kleine mankement kan grote gevolgen hebben. Bij deze spoed kan een loodgieter komen als het gaat om het herstel en de aanleg van allerhande soorten dakbedekking, zoals pannen en bitumen van een plat dak.

Loodwerken

De werkzaamheden aan het dak gaan nog iets verder want ook de loodwerken behoren tot zijn werkterrein. Dit kan variëren van nieuw schoorsteen lood, zoals loketten en zogenaamde zalingen, nok- en hoekkeperlood tot en met specifieke zinken detailleringen aan (monumentale) gebouwen. Goede afdichtingen voorkomen veel overlast, dus het is ook zinvol om die periodiek na te kijken.

Zinkwerken

Ook zinkwerken kun je de loodgieter vragen. Deze werkzaamheden variëren van zinken goten, daken, afvoeren tot en met vergaarbakken.

Verstoppingen

Verstoppingen zijn meestal zelf te verhelpen maar als dat niet meer gaat heb je ook hiervoor deze deskundige nodig. Of het nu gaat om een verstopte regenpijp, verstopte afvoer van een wastafel, bad, inloop douche of het riool. De afvoer laten repareren is precies een klus voor hem. Een goede loodgieter kan dit altijd snel verhelpen. Hij kan met de modernste apparatuur alle soorten verstopping opsporen en vaak snel verhelpen.

Tips

Ook een loodgieter is een professional in de bouw die het vaak druk heeft. Goede afspraken maken met hem of haar is daarom van groot belang omdat meestal andere vakmannen in de verbouwing daarna direct door moeten met afwerken.
De beste manier om ervoor te zorgen dat de afspraken goed verlopen is door:

 • Te bellen en af te spreken
 • Deze afspraak via Wattsapp of SMS te bevestigen
 • Door dus ook een tijdstip af te spreken
 • Deze afspraak (liefst telefonisch) een dag van te voren nogmaals te checken
 • Door hem of haar te trakteren op koffie met wat lekkers

Loodgieter gezocht in Amsterdam, Rotterdam of helemaal in de Achterhoek?

Wellicht ben je zelf een beetje handig en kun je in de badkamer en keuken wat loodgieters werkzaamheden zelf doen. Dat is mooi meegenomen en je bespaart ook het uurloon van de loodgieter. De meeste mensen hebben er echter geen ervaring mee of tijd voor. Dan is het goed om uit te kijken naar een goede vakman. In welke regio je ook woont, door de offertes aan te vragen vind je altijd de juiste vakman voor jouw situatie.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.