Gasaansluiting | Verbod, vervangen en besparen

Met een gasaansluiting kun je koken en het huis verwarmen. Een nieuwe gasaansluiting is beter vanwege beter materiaal daarnaast kun je ook flink besparen op het gas. 

gasaansluiting

Gasverbruik verminderen

Een gasaansluiting is nog in bijna alle huizen nodig. Je kunt echter wel een aantal dingen doen om het gasverbruik te verkleinen.


Overigens is gas gewoon aardgas en heb je het vooral nodig voor de meeste gebruikte soorten van de beste verwarming.

Gasaansluiting

  • Huis isoleren met dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie
  • Warmtepomp kopen
  • Moderne zuinige CV-ketel laten plaatsen

Niet verplicht

Gas is zo goed als verboden in een nieuwbouwhuis. Dat is snel omgedraaid. Bij een nieuwbouw woning is een gasaansluiting niet meer verplicht. Voorheen moest van overheidswege verplicht een gasaansluiting gemaakt worden, ook als wilden de toekomstige bewoners dit niet.

Benieuwd naar de kosten van een loodgieter?
Wij brengen je in contact met ervaren loodgieters uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse voeren hun werkzaamheden uit, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk loodgieter prijzen

Nieuwe gasaansluiting

Een gasaansluiting voor de CV of keuken is een verbinding op het openbaar gasnetwerk. Dit netwerk wordt onderhouden en beheerd door een lokale netwerkbeheerder zoals bijvoorbeeld Delta, Enexis, Liander of Stedin. De gasaansluitingen worden altijd voorzien van een gasmeter die je in huis ziet. Deze gasmeter dient om de hoeveel verbruikte gas te meten. Deze gasmeter dient te worden ondergebracht in een speciale behuizing. Bekijk hier de installatie van een nieuwe gasleiding:

Gasaansluiting

Besparen op gas

Je wilt natuurlijk je gasverbruik zoveel mogelijk beperken omdat dit hoge woonlasten veroorzaakt. Hoe meer aandacht voor je huis isoleren en een moderne cv-ketel, hoe minder gas je nodig hebt en hoe goedkoper het is. De meeste mensen zijn al goed bezig met de huizen steeds beter te isoleren, afstappen van een gaskookplaat naar elektrisch en nieuwe huizen worden zelfs soms helemaal energieneutraal gebouwd. Bekijk hier hoeveel je bespaart met het huis isoleren.

Leiding

Gasleiding buiten wordt gebruik gemaakt van een PE leiding (2,3 mm wanddikte). Vroeger was dat PVC maar het nadeel daarvan was dat die brosser is waardoor die eerder gebreken vertoont. Een PE leiding is flexibeler, iets soepeler en wordt daarom door de energiemaatschappij aangesloten op je huis. Een PE gas leiding heeft ook minder koppelingen nodig en daardoor is die veiliger. De koppelingen die nog wel nodig zijn worden ook niet meer uitgevoerd met een lijmverbinding maar met een schroefverbinding. Dat is beter, veiliger en duurzamer.

Afpersen

Na de installatie van een gasleiding moet je hem altijd afpersen of laten afpersen. Hiermee worden eventuele lekkages blootgelegd die dan nog hersteld kunnen worden. Het afpersen doe je natuurlijk als de hele leiding nog zichtbaar is zodat je nog overal bij kunt.

Loodgieter gasaansluiting maken

Een afpersapparaat is er in verschillende soorten maar vaak is het een klein kastje waarmee je, of de loodgieter, de leiding die helemaal aangesloten hebt op druk brengt. Als de druk daarna gelijkt blijft dan is het goed en kan alles definitief aangesloten worden en worden afgewerkt. De installatie gaat verder met een nieuwe gasmeter:

PE

Een gasleiding in huis moet bestand zijn tegen brand en daarom is de leiding altijd deels van koper. Soms zit er een kunststof (PE) buitenmantel op de leiding. Buitenleidingen hoeven niet van koper te zijn omdat ze in de grond liggen en dus niet (extra) bestand hoeven te zijn tegen brand.

Alhoewel bijna iedereen nog gas verbruikt wordt het gelukkig wel minder. Door beter te isoleren en duurzame manieren van opwekken te gebruiken bespaar je op de kosten. Met duurzaam renoveren is nog veel winst te behalen. Verwarmen hoeven we dan amper nog en als het toch moet, doen we het straks elektrisch via een warmtepomp.

Loodgieter inschakelen: gratis offertes

Van plan om de sanitair aan te leggen of andere werkzaamheden? Vul ons formulier in en ervaren loodgieters nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou loodgieter kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes